Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Bajkał i Mongolia

ers - 2016-02-17, 11:57
Temat postu: Bajkał i Mongolia
Planujemy wyprawę kamperem nad Bajkał i do Ułan Bator w 2017 roku. W Mongolii może parę dni zwiedzania innymi środkami lokomocji (drogi dla kampera nieszczególne). Szukamy współtowarzyszy - chcielibyśmy pojechać w 2-3 samochody. Dokładny termin i czas wyjazdu do ustalenia wspólnie. Mamy trochę pozytywnych doświadczeń w jeżdżeniu po Rosji
gardamm - 2016-02-17, 12:14
Temat postu: Re: Bajkał i Mongolia
ers napisał/a:
Planujemy wyprawę kamperem nad Bajkał i do Ułan Bator w 2017 roku. W Mongolii może parę dni zwiedzania innymi środkami lokomocji (drogi dla kampera nieszczególne). Szukamy współtowarzyszy - chcielibyśmy pojechać w 2-3 samochody. Dokładny termin i czas wyjazdu do ustalenia wspólnie. Mamy trochę pozytywnych doświadczeń w jeżdżeniu po Rosji

30 lat temu w ULAN BATOR kupwało sie konie i dalej jazda teraz ,chyba ( widziałem w telewizji) motocyklami

Transsyberyjską do Ułan Ude a z tamtąd transmongolską do ułan Bator .Powrót smolotem

yahoda - 2016-02-17, 13:07

Ja byłem tam pociągiem 10 lat temu. Przygoda życia. Macie może dokładniejszy termin?
ers - 2016-02-17, 14:12

yahoda napisał/a:
Ja byłem tam pociągiem 10 lat temu. Przygoda życia. Macie może dokładniejszy termin?

Odpowiedni termin z uwagi na pogodę to maj - wrzesień. Myślę, że wyprawa musi trwać ok. 5 tygodni

yahoda - 2016-02-17, 16:03

Faktycznie - byłem we wrześniu i na miejscu potwierdzili mi, że to dobry termin, ale nie o pogodę chodziło, a o owady. Podobno w lipcu i sierpniu mnóstwo paskudztwa lata. A ja ostatnio akurat mam dużo wolnego w lipcu i sierpniu, a właściwie w lipcach i sierpniach. Ale na pewno będę kibicował wyprawie.
eMKa - 2016-02-17, 16:11

To prawie 500 km dziennie, troche mało czasu na małe co nieco po drodze
Całość ok 17000 km

Ciekawe :)

Krzysiek 56 - 2016-02-17, 16:32

Do takiej podróży przymierzamy się już od dłuższego czasu. Jeśli wyprawa zaczęłaby się w maju to możemy poważnie porozmawiać. Niemniej uważam że 5 tygodni to stanowczo za mało bo byłaby to gonitwa. Ostatnia nasza trasa do Karabachu to 11 tyś km w 6 tygodni i uważam że to było za krótko. Oczywiście na wschodzie przeloty dzienne mogą być dłuższe ale mimo wszystko jest to bardzo daleka podróż. Szacuję na jakieś 16 do 17 tyś km
Pomyślmy a może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiamy Krzysiek i Ula. :spoko

ers - 2016-02-18, 08:12

Krzysiek 56 napisał/a:
Do takiej podróży przymierzamy się już od dłuższego czasu. Jeśli wyprawa zaczęłaby się w maju to możemy poważnie porozmawiać. Niemniej uważam że 5 tygodni to stanowczo za mało bo byłaby to gonitwa. Ostatnia nasza trasa do Karabachu to 11 tyś km w 6 tygodni i uważam że to było za krótko. Oczywiście na wschodzie przeloty dzienne mogą być dłuższe ale mimo wszystko jest to bardzo daleka podróż. Szacuję na jakieś 16 do 17 tyś km
Pomyślmy a może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiamy Krzysiek i Ula. :spoko

5 tygodni traktujemy jako minimum ale chętnie pojedziemy na dłużej. Maj 2017 odpowiada nam.
W tamtym roku byliśmy w Kazachstanie, Uzbekistanie, Kirgistanie i Tadżykistanie ale nie kamperem tylko 4x4. Przejechaliśmy 15000 km w 36 dni ale dojazd wolałbym robić trochę wolniej. Kamperem najdalej byliśmy na Islandii i w Maroku.
Pozdrawiamy. Janusz i Grażyna

cesarzemhyr - 2016-02-19, 10:07

Nie boicie się pchać w takim okresie jak teraz do Rosji?
onionskin - 2016-02-19, 10:21

cesarzemhyr napisał/a:
Nie boicie się pchać w takim okresie jak teraz do Rosji?

Paradoksalnie: im gorzej tym lepiej.
Zakładając najczarniejszą wersję- wolałbym być wtedy nad Bajkałem niż na Mazurach na "Przesmyku Suwalskim" :)

artur7 - 2016-03-07, 12:23
Temat postu: Jezioro Bajkał
Mamy jedną załogę która nas trochę zaraziła wyjazdem w te rejony .
Byli tam dwa razy i chce jechać kolejny raz .
Wstępnie wyjazd około 15 może 20 czerwca przez Litwę i Łotwę w kierunku Moskwy i dalej .
Czas wyprawy około 40 dni .
Decyzji dopiera się wykluwa . :spoko

Świstak - 2016-03-17, 14:28

Robold - 2016-03-25, 09:00

Bardzo polecam wyjazd w tamte rejony.
W 2009 byłem z żoną kamperkiem nad Bajkałem i przez Ułan Ude dojechałem do granicy z Mongolią.
Niestety do Mongolii nie wjechaliśmy. Tu jest trochę zdjęć z wyjazdu
https://picasaweb.google.com/114067328285609010361/Bajkal2009
W tym roku planuję długie, późne - wrzesień - listopad, wakacje w Hiszpanii i Portugalii ale w 2017 bardzo możliwe, że ponownie wybierzemy się na Syberię, tym razem obowiązkowo z Mongolią.

eMKa - 2016-03-26, 10:07

Robold
Jestem pod wrażeniem. Marzy mi się taki wyjazd. Nabieram coraz większej ochoty zwłaszcza jak zobaczyłem Twój sprzęt – mam podobny, sam chyba bym się nie odważył.
Gratulacje za trasę i fotorelacje
Wielki szacun
skromne :pifko

GENAS - 2016-03-26, 20:48

Czy ktoś wybiera się w tamte strony? Jestem zainteresowany wyjazdem nad Bajkał,samemu trochę nudno,kiedy wyjazd? czekam na propozycje. :bigok
artur7 - 2016-03-29, 08:12
Temat postu: Syberia Jezioro Bajkał
Jak już pisałem my wybieramy się około 15 lub 20 czerwca decyzja już podjęta .
Teraz załatwiamy niezbędne wizy do Rosji potrzebne są biznesowe turystyczne są tylko na 30 dni .Przewidujmy minimum to 35 do 40 dni .
Jedziemy w dwie załogi . :spoko

Artur

ers - 2016-04-06, 09:49

Bardzo poważnie planujemy wyjazd nad Bajkał i do Mongolii ale dopiero w 2017 r., najchętniej w okresie maj-czerwiec. Pojechalibyśmy pojazdem bardzo podobnym do tych, jakie mają Robold i eMKa. Może więc zaczniemy planować?
Grażyna i Janusz

Robold - 2016-05-06, 19:03

Od czasu wyprawy nad Bajkał w 2009 r. dwa razy zmieniałem pojazdy. Najpierw planując ponowny wyjazd na "wschód" kupiłem Nissana Navarę i zbudowałem na nią kabinę mieszkalną - ale nie nadawało się to do jazdy i zmieniło właściciela. Ponieważ na dłuższe 2 - 3 miesięczne wyjazdy chciałem mieć coś większego, więc zbudowałem, na wzór Dethleffs-a Advantage 7m kampera. Jednak na ponowny wyjazd na "wschód" w 2007r. planuję zakup Sprintera 4x4 i wykonanie do czerwca przyszłegop roku zabudowy, tak aby można było spokojnie przejechać chociaż kawałek Gobi
Robold - 2016-05-06, 19:04

oczywiście na wyjazd w 2017r. :o)
artur7 - 2016-05-07, 09:58
Temat postu: Syberia Jezioro Bajkał
Witam zainteresowanych jak już pisałem jedziemy od 15 czerwca 2016 r .
Jedziemy w cztery kampery nad jezioro Bajkał jedna do Mongolii .
Powiem wam, że specjalnie się nie szykujemy do tej wyprawy .
Praktycznie sprawdzamy to co jest potrzebne na typowy wyjazd dwumiesięczny .
Z dodatkowych rzeczy które robię to zakładam baterie słoneczne na dachu , wymieniłem wszystkie opony na nowe dodtkowo drugie koło zapasowe biorę .
Mapy rosyjskie i ewentualny przewodnik kupione.
Nie mam jeszcze rozeznania jak działa internet i telefonia komórkowa w Rosji .
Mam zamiar kupić u nich karty ,ale jak ktoś ten temat już przerobił to chętnie poproszę o jakieś informacje .
Żywienie w oparciu o ich zaopatrzenie w sklepach , więc specjalnie żywności z kraju nie bierzemy .
I to tyle w temacie .

Pozdrawiam
Artur i Ania
:spoko

onionskin - 2016-05-07, 12:25
Temat postu: Re: Syberia Jezioro Bajkał
artur7 napisał/a:
.................
Mapy rosyjskie .............

Rosyjskie mapy nie tylko do rosji się nadają.
Wielcy od map i na zachód od nich chcieliby takie mieć swojego terenu:

http://www.wired.com/2015/07/secret-cold-war-maps/

Robold - 2016-05-07, 20:04

Podczas swojego wyjazdu miałem rosyjską kartę telefoniczną kupioną w Kaliningradzie. Okazało
się jednak, że wjazd do innego obwodu Rosji powodował naliczenie, ich wewnętrznego roamingu ale i tak wychodziło taniej niż używanie polskiej komórki. Z map, to miałem tylko dokładną mapę Bajkału ale i tak wszędzie używałem nawigacji GPS. Żywność, szczególnie za Uralem gorsza i droższa niż u nas. Szczególnie polecam zupę "Soliankę" i w Buriacji Poozy lub Bozzy - używają tych dwóch nazw - jest to coś w rodzaju naszych kołdunów litewskich.

VITO23 - 2016-05-10, 17:41

wybieram sie w tym terminie do Magadanu podajcie dokladniejsze daty to sie spotkamy
sator - 2016-05-12, 10:22

Jak będziecie jechać główną drogą to raczej nie, ale jak byście chcieli zwiedzać bardziej szczegółowo wybrane tereny uważajcie na sztabówki wojskowe (mapy).
Część z nich drukowana była dla wroga i nic się tam nie zgadza.
Miałem kiedyś taką 1:50000 i podczas objazdu terenu trafiłem na jakiś obiekt.
Wartownik był równie zaskoczony, co i ja - ale jak mu pokazałem mapę, że tam nic nie ma, to zaczął się śmiać i pokazał swoją.
Dwie różne, a niby dwa takie same arkusze.

artur7 - 2016-06-26, 21:03
Temat postu: Syberia
Wyruszyliśmy 15 czerwca za nami 5000 km niesamowitego kraju jesteśmy 200 km przed Omskiem .Kierunek Bajkal .
Pozdrawiamy wszystkich powsinogów
Artur iAnia

jarek73 - 2016-06-26, 21:11

Powodzenia i dobrej drogi :spoko
slawwoj - 2016-06-26, 21:12

Pisz Artur pisz. Takich wypraw jest nie wiele na forum ale wiele osób będzie czytać.
Krzysiek D - 2016-06-26, 22:06

Pozdrawiam serdecznie podróżników "wschodnich".Zrobiłem podobną trasę w 2012 roku na motocyklu i ciągle chce mi się tam wracać.Rozmawiajcie z ludźmi.Znajdziecie w ten sposób dużo znajomych i przyjaciół.Sądzę po sobie..Pozdrawiam Was.Piszcie .Może będziemy mieli w Rosji wspólnych znajomych.Powodzenia,miłego wypoczynku.
artur7 - 2016-07-12, 05:14
Temat postu: Syberia Bajkał
Dla nas rewelacja kraj inny od tego co nam przedstawiają byliśmy nad Bajkałem po 15 dniach podróży . Obecnie jesteśmy w drodze powrotnej .Przejechalisy ponad 11000 km . Kierujemy się obecnie na Czelabińsk .jesteśmy w okolicach miasta Kurgan . Miasto ma ponad 300000 mieszkańców .Drugą załogę z którą jedziemy spotkał pech w postaci uszkodzonej podpory wału napędowego w ich Fordzie Transit .Najprawdopodobniej łożysko się zatarło i zaczęło się obracać razem z osłoną gumową .I mamy zgryż czy będzie pasowała jakęś łożysko z ich samochodów , lub czy może znajdziemy oryginał .

Do zobaczenia :spoko

Kotek - 2016-07-12, 06:16

Powodzenia i do zobaczenia! :spoko :kwiatki:
Krzysiek D - 2016-07-12, 08:10

Pozdrawiam dzielnych podróżników.Z łożyskiem nie powinno być problemu.Są tam ludzie którzy napewno pomogą.Piszcie jak Wam idzie.W przyszłym roku zamierzam znowu pojechać nad Bajkał,tym razem kamperem.Chętnie i z dużym zainteresowaniem poczytam Waszą relację z podróży.
KECZER - 2016-07-13, 21:15

ROBOLD
JA "STARY RUSKI"
z takim przejęciem pooglądałem zdjęcia ze aż nie zauważyłem tej godziny która minęła
WYKONALES Z ZONA podróż życia
ja to widywałem nie w jednej pigułce ale pojedynczymi wyjazdami i w większości służbowymi.
Jestem pod takim wrażeniem ze aż mi się cisną na usta słowa
kraj przepiękny ludzie przemili
ale politycy stawiają nas na drugiej stronie jako wrogów i nie jest wielu dane zobaczyć to co Wam się udało
wielki szacun za fotki pomysł i wyprawę która dokonałeś z zona
WIELKI SZACUN
wielu będzie chciało pojechać tam wielu.... :spoko :spoko :spoko

artur7 - 2016-07-18, 20:54
Temat postu: Syberia Bajkał Moskwa
Polecam wybrać się nad jezioro Turgoya. Pięknie położone jezioro z bardzo czystą wodą , ciepłe w porównaniu z Bajkałem , piękna okolica.
Byliśmy tam tydzień temu .

Pozdrawiamy Artur i Ania

artur7 - 2016-07-18, 20:59

Turgoyak-jezioro
robert1965 - 2016-11-14, 23:35

Witam
My jesteśmy chętni i otwarci na taką wyprawę ( lato 2017)
Z góry zaznaczam że mamy dużo wolnego czasu!
Jeśli chodzi o nas to chcemy dotrzeć nad Bajkał i dalej kierunek Mongolia.
Jesteśmy otwarci na propozycje !
Pozdrawiamy
Monika i Robert

Janusszr - 2017-01-06, 10:54

Arturze, czy mógłbyś podać w przybliżeniu, ile kosztowała Was ta długa wycieczka?
ZEUS - 2017-01-06, 14:39
Temat postu: Re: Syberia Bajkał
artur7 napisał/a:
Drugą załogę z którą jedziemy spotkał pech w postaci uszkodzonej podpory wału napędowego w ich Fordzie Transit .Najprawdopodobniej łożysko się zatarło i zaczęło się obracać razem z osłoną gumową .I mamy zgryż czy będzie pasowała jakęś łożysko z ich samochodów , lub czy może znajdziemy oryginał

napisz jak skończyła się w/w "przygoda"...

GENAS - 2017-02-04, 19:43

Czy ktoś jest chętny na wyjazd do Rosji {BAJKAŁ} 2017 :pilot
mirek3510 - 2017-02-05, 13:25

:spoko Ten co przerzuca biegi to Ty
Basię też poznałem mimo żę ubrała kask
ale gdzie jest Luniaaa

ja chętny
w lipcu po zlocie pod Moskwą kierunek Irkuck z powrotem obowiązkowo Kazachstan (znieśli wizy) trzeba wykorzystać .powrót wrzesień przez Ukrainę

GENAS - 2017-02-05, 14:36

Hej, ogarniaj plan jestem za a tak nawiasem najlepszy plan to brak planu kiedy? :spoko
GENAS - 2017-06-06, 21:25

Hej.co z tym Bajkałem??. :bigok
GENAS - 2017-07-17, 10:07

Wyprawa rozpoczęta, już tydzień w podróży zwiedzony Sankt Petersburg teraz kierunek Smoleńsk dalej Moskwa zwiedzanie później festiwal l dalej kierunek irkuck, , Bajkał
jarek73 - 2017-07-17, 10:55

Brawo ,będę kibicował. :spoko
Wojciechu - 2017-07-17, 11:23

Mocny kierunek, ale bardzo atrakcyjny. Również kibicuję. :spoko