Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Kamera cofania do kampera?

robert1965 - 2016-02-18, 00:04
Temat postu: Kamera cofania do kampera?
Witam
Jak w temacie chodzi mi o zakup i montaz prostej i praktycznej kamerki cofania:)
Przegladalem tak z grubsza kamerki na allegro np. i teoretycznie mozna cos znalesc juz od 100zl
Czy to nie bedzie jakies badziewie? Czy to wogole bedzie poprawnie dzialac?
Jezeli ktos juz sobie samodzielnie montowal takie urzadenie bardzo Prosze o podzielenie sie informacjami i podpowiedzia co wybrac ?

mrsulki - 2016-02-18, 06:14

Na forum istnieje taka zakładka Szukaj warto jej używać od czasu do czasu zamiast wałkować w kółko i zakładać nowe tematy :bylo :gwm :gwm
robert1965 - 2016-02-18, 09:13

Teoretycznie zgadzam sie z kolega ale......czas idzie nieublaganie szybko do przodu a wraz z nim ceny ida na
leb i szyje na nasza korzysc.:)
Przegladajac temat znalazlem niby to co mnie interesuje ale po wglebieniu sie niestety nie znalazlem czegos konkretnego poniewaz wiecej bylo o jej montazu ,jakie kable uzyc ,jakie wyswietlacze etc.
Licze na sugestie konkretnie wskazanego modelu za jakies rozsadne pieniazki:)

moskit - 2016-02-18, 09:23

zawsze możesz do serwisu podjechać "będzie Pan Zadowolooooony"
seba1 - 2016-02-18, 20:45

Ja za każdym razem kupuję tzw "dedykowane do tira" takie z daszkiem i diodami, i zawsze montuje w miare jak najwyżej, jeszcze jeśli jest wybór to taką "bez podziałki". Cenowo nie pamiętam ale pewnie coś ponad 100. :spoko
Fordek - 2016-02-19, 00:11

Kupiłem z allegro taką na lusterko 7 cali kolor - widać świetnie z tylnej kamery , która robi za lusterko wsteczne - a i podczas parkowania widzę co się dzieje za samochodem.
Filip - 2016-02-19, 08:23

tak samo jak kolega Fordek.
Na Allegro kupiłem kamerę i nakładkę na lusterko całość za 200 zeta i smiga...
:) Jeszcze mam zrobione tak że podczas jazdy włączam i patrzę co się dzieje z tyłu. Może jakość nie jest jak kamery dedykowanej do kampera ale... cena też :mrgreen:

donald - 2016-02-19, 08:39

Dokladnie mam tak so i ja...w czasie jazdy sobie patrzę jak motocykl sobie podróżuje na przyczepie :bigok
robert1965 - 2016-02-19, 10:44

A takie bezprzewodowe moze? Bo jak pomysle te kabelki cignac to az strach!
ZEUS - 2016-02-19, 13:59

robert1965 napisał/a:
A takie bezprzewodowe moze?

na temat bezprzewodowych było na Forum ... z tego co pamiętam to raczej kiepski pomysł... chyba, że zainwestujesz w sprzęt z wyższej półki ale odnoszę wrażenie, że interesuję Cię coś w miarę taniego... :)

robert1965 - 2016-02-19, 15:10

No dokladnie cos taniego i cos co bedzie funkcjonowac jeszce :diabelski_usmiech
stef - 2016-02-19, 15:53

W takim razie kabelki musisz pociągnąć.
Tanie i bezprzewodowe tylko w montażu są fajne.
Jeśli boisz się kabelków to może pomyśl o zwykłych czujnikach parkowania. Nie zobaczysz ale usłyszysz...
Idąc tym tropem to i można nic nie montować... i usłyszysz i poczujesz :) sorry durny żart i do tego śmieje się z samego siebie :)

Ja już mam sprzęt kupiony tylko własnie nie chce mi się ciągnąc tych kabelków. Może w tym roku się zmuszę. Aczkolwiek - przyzwyczaiłem się.

Wojciechu - 2016-02-19, 17:12

Mam kamere cofania podłączna do lusterka VIAKEN. Efekt -całkiem, calkiem. Jednak nie będę orginalny i jak już inni pisali, że w sytuacjach extremalnych używam – innej, sprawdzonej wielokrotnie kamery "dużej rozdzielczości – firmy – druhna małżonka" :szeroki_usmiech
Fordek - 2016-02-19, 17:13

No właśnie nie chciałem ciągnąć kabelków i zamontowałem bezprzewodową Działa idealnie.
Samochód 6,5 m- aparacik nadawczy jest zamontowany nad łóżkiem nad garażem - odbiorczy nie chciałem go przy lusterku to zamontowałem w okolicach drzwi - słupek za siedzeniem. W prostej linii się nie widzą przeszkadza łazienka -ale łączą się bezprzewodowo skutecznie - obraz jest bardzo dobry. Kamera przekazuje obraz prawie do ciemnej nocy . W nocy obraz się pojawia gdy przejeżdżam pod latarniami lub coś za mną jedzie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

fan - 2016-02-19, 17:21

bezprzewodowa 2,4Ghz transmiter wewnątrz podłączona do nawigacji i działa
robert1965 - 2016-02-19, 17:42

Fordek napisał/a:
No właśnie nie chciałem ciągnąć kabelków i zamontowałem bezprzewodową Działa idealnie.
Samochód 6,5 m- aparacik nadawczy jest zamontowany nad łóżkiem nad garażem - odbiorczy nie chciałem go przy lusterku to zamontowałem w okolicach drzwi - słupek za siedzeniem. W prostej linii się nie widzą przeszkadza łazienka -ale łączą się bezprzewodowo skutecznie - obraz jest bardzo dobry. Kamera przekazuje obraz prawie do ciemnej nocy . W nocy obraz się pojawia gdy przejeżdżam pod latarniami lub coś za mną jedzie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

To zapytam? Co to za kamerka?ile dales?gdzie kupiles?

antwad - 2016-02-19, 18:29

prof-os napisał/a:
... w sytuacjach extremalnych używam – innej, sprawdzonej wielokrotnie kamery "dużej rozdzielczości – firmy – druhna małżonka" :szeroki_usmiech

W sytuacjach ekstremalnych rozwiązanie niezastąpione :ok

Ja mam w kamerce mikrofon, więc koleżanka małżonka często przekazuje słownie informacje i instrukcje, co niekiedy wśród postronnych wzbudza lekką sensację :lol:

RVrider - 2016-02-19, 22:26

Nie wiem czy to coś nowego .Ja mogę opowiedzieć o swojej kamerze ,którą zamontowałem chyba ze 2 lata temu i nie skromnie powiem -jak na razie chyba nie widziałem lepszego rozwiązania.Kamera jest na podczerwień i w nocy wystarczy odrobina światła np. ze świateł obrysowych i wszystko widać,jest też podgrzewana.Ma zamontowany silnik,który ustawia kamerę w czasie jazdy tak ,że widać wszystko jak w lusterku wstecznym albo nawet bez porównania lepiej,a gdy wrzucam wsteczny automatycznie zjeżdża na dół i pokazuje wszystko od zderzaka.Oprócz tego mogę ręcznie sterować nią góra dół tak jak potrzebuję np.żeby zobaczyć czy nie walnę narożnikiem górnym w jakąś gałąź przy cofaniu.Ma też mikrofon i w razie czego wszystko słychać w monitorze(jak żona na zewnątrz nie dowierza elektronice i daje rady typu UWAŻAJ UWAŻAJ POWOLI :-P :bajer ) .Wiem ,że podobne kamery są dedykowane do kamperów białe lub srebrne w ładnej zabudowie np. waeco ale to koszt małego auta.Moją kupiłem na allegro i jest czarna.Bardzo podobna jest nawet dziś na allegro.Cena to nie 100zł ale uważam, że warta swojej ceny a w porównaniu do waeco czy innych kamperowych to prawie jak 100zł :haha:
http://allegro.pl/kamera-...5996935360.html

zbyszekwoj - 2016-02-20, 21:16

W czasie słonecznej pogody to za dużo w tych kamerkach nie widać mimo ,ze przewodowa. :bajer
Fordek - 2016-02-21, 18:37

robert1965,
Nazwy nie pamiętam - pełno tego na allegro - cena niecałe 300 zł.
wygląda to mniej więcej tak i obraz w "lusterku" jest prawie taki ładny - a bałem się ,że będzie kiepski za takie pieniądze.

Autostoper - 2016-02-22, 19:28

Uważam, że tego typu tematy powinny być wałkowane i zamykane, później do archiwum.
Z elektronikom tak szybko wszystko się zmienia, ze nie warto się sugerować starymi opisami (stary- ponad 6 miesięcy)

Sam się zastanawiam nad kamerką cofania nie koniecznie bezprzewodową, bo i tak wybebeszam właśnie autko, więc miejsce będę miał. Pytanie, czy jest ktoś na forum kto zakupił niedawno właśnie taką kamerkę w okolicach 100 -150 zł ??

Jeżeli nie ma, to ta dyskusja nie ma sensu ponieważ osoby mające drogą kamerkę nie mogą się podzielić z nami praktycznym doświadczeniem. Ja Ci powiem jak kupię, bo na pewno kupię "cosik" taniego, aby działało.

Bronek - 2016-02-22, 19:47

Przesadzasz.....
Mam i miałem około 8_9 kamerek .I od lat w tym temacie postępu wielkiego nie ma.

Bezprzewodowe.....Może z 2,4gh na 5,8 gh , ale szału nie ma , ważne czy w danym aucie są zakłócenia czy nie ? A to sprawa dalece indywidualna.

Podobnie jak dobranie kamerki i wyświetlacza .

W cenie podanej stagnacja , a jakość raczej od szczęścia zależy.

W cenie150 zł ...250 .tylko fart innowacji się nie spodziewaj :mikolaj

Mam w tej chwili z trzy , w miarę świeże i to Blow, i Nexton itp.Są takie same jak te które poszły ze starymi autami..
Nawet ze Stanów sprowadziłem i badziewiem się okazało.

Jednym pasuje kąt 120° inni nie cierpią rybiego oka i 170° ich mierzi.

Kolor Pal ? czy nie PAL.Monitor? , kable

Tu masz sugestie, ale decyduj sam.

izola - 2016-02-22, 19:55

Cytat:
Jeżeli nie ma, to ta dyskusja nie ma sensu ponieważ osoby mające drogą kamerkę nie mogą się podzielić z nami praktycznym doświadczeniem.. .

wręcz przeciwnie , każda dyskusja ma sens !
są ludziska co kupują tanio i są zadowoleni, a i są tacy co trochę dołożą i są też zdania że dobrze kupili :-P
Ja czytam, te i te wypowiedzi chętnie, i moje wnioski z nich wyciągam... :bajer
Edit:
przed sezonem juź nie zdąźę camerki zainstalować. ale w przerwach między trasami jet to mój temat na lisćie do wykonania . bo mając bagaźnik z rowerami zamontowany . to MB sensory nie zawsze moźna 100 % uźywać i pomiarom wierzyć,,,

Bronek - 2016-02-23, 17:53

Tu do wyboru do koloru jest i po naszemu . Aż łeb boli....
Małe rączki wszystko zrobią i co najważniejsze przyślą.
http://www.stonkam.com/car-rear-camera-1.htm

RVrider - 2016-02-23, 18:11

Bronek Ty to zawsze wykopiesz z tego internetu coś pożytecznego :puchar :kawka: :brawo:
izola - 2016-02-23, 18:17

dobra stronka. dziękuję... coś się znajdzie pasownego by sobie manewrowanie ułatwić :szeroki_usmiech
robert1965 - 2016-02-23, 21:25

Bronek napisał/a:
Tu do wyboru do koloru jest i po naszemu . Aż łeb boli....
Małe rączki wszystko zrobią i co najważniejsze przyślą.
http://www.stonkam.com/car-rear-camera-1.htm

Fajna stronka rozjasni mi pojecia o kamerkach troszke:)
Dzieki

Autostoper - 2016-04-03, 22:02

Kamerkę tanią z monitorem mam i działa super. Kwestia wymagań. My z partnerką mamy takie= ma być widać w ciemności i w dzień co jest z tyłu. Działa super więc warto kupić tanią jeżeli ma się takie same wymagania.
MisioKRAK - 2016-05-16, 17:52

Mam kamerę cofania taką z zamierzchłych lat z monitorem kineskopowym.
Kamerka zamontowana wysoko, drugą chciałbym wstawić sobie w oświetlenie tablicy rejestracyjnej (mam taką - kupioną do przyczepy ale tam już jej nie zamontuję).
Dostałem taki monitorek w lusterku i chciałbym jednak tą kamerę starą wykorzystać (nie widzę problemu w tym że ona prawdopodobnie jest monochromatyczna) - ale tam jest taka dziwna wtyczka i nie wiem gdzie sygnał video, gdzie zasilanie a gdzie podświetlenie...
Może ktoś w tej kwestii pomóc?

OldPiernik - 2016-05-25, 06:31

MisioKRAK, chyba najłatwiej sprawdzić, mierząc napięcia we wtyczce. Tam, gdzie masz "normalne" napięcie będzie zasilanie kamery (12V albo może być 5V).
Jeżeli wtyczka jest rozbieralna, to przewód w ekranie będzie przewodem wideo.
Jeżeli nie jest rozbieralna, to nową zasilasz nową kamerę z osobnego akumulatora, masy łączysz ze sobą a sygnał wideo podłączasz do wolnych "dziur" we wtyczce. Jak na monitorze pojawi się obraz, to tam będziesz miał wejście wideo.

mrsulki - 2016-05-25, 06:47

A jak pojawi się dym to znaczy że coś nie tak Ci wyszło z podłączeniem :wyszczerzony: A na poważnie wygoglaj sobie rodzaje wtyczek video do kamer cofania są z opisami styków.