Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Kamperem na weekend

kazbar - 2007-02-27, 21:21
Temat postu: Kamperem na weekend
Często zastanawiamy się gdzie jechać mając do dyspozycji kilka godzin lub kilka dni.
Na wypad za granicę braknie czasu. W najbilższą okolicę? E...znam ją jak własną kieszeń, nie ma tu nic ciekawego, szkoda czasu i forsy! Lepiej posiedzieć w domu.
Czyżby?
Proponuję (już słyszę uśmieszki!) poszukać w swojej okolicy skarbów! Tak, tak...skarbów!
Gwarantuję tu wspaniałą zabawę połączoną z "innym" poznawaniem "własnego podwórka".

Oto dwa ciekawe miejsca na mapie ukrytych skarbów w woj. mazowieckim:

1. Liw - wieś, pow. Węgrów
Zamek z XV wieku, do którego dojazd prowadził przez wąska groblę. W 1703 roku zamek został zniszczony i obrabowany przez Szwedów. Istnieje wiarygodny przekaz, że Szwedzi próbowali wywieżć z zamku 12 dział, które zatonęły jednak w bagnach w wyniku załamania się drewnianego mostu.

2. Lesznowola- wieś, pow. Grójec
W 1918 roku w trakcie opuszczania przez Rosjan dawnego zaboru Polacy wywieżli z Grójca kasę gminną zawierającą 100 kg. złotych rubli i zakopali ją przy "starej drodze" we wsi Lesznowola. Do dzisiaj złota nie odnaleziono.

Znam prawie setkę takich miejsc w Polsce i chętnie się z Wami podzielę swoją wiedzą jeśli tylko macie na to ochotę.
Chętnie też przyłączę się do wspólnych eksploracji.

eler1 - 2007-02-28, 14:02

Kazek Kluska napisał/a:
1. Liw - wieś, pow. Węgrów
Zamek z XV wieku, do którego dojazd prowadził przez wąska groblę. W 1703 roku zamek został zniszczony i obrabowany przez Szwedów. Istnieje wiarygodny przekaz, że Szwedzi próbowali wywieżć z zamku 12 dział, które zatonęły jednak w bagnach w wyniku załamania się drewnianego mostu.

a 4km dalej Węgrów słynne lustro Twardowskiego :ok

sasquatch - 2007-02-28, 16:36

Propozycja - centralna Polska - Bełchatów - największa dziura w Polsce - robi wrażenie - można przenocować na parkingach przy tarasach widokowych np. w Kleszczowie.
NIedaleko - "Błękitne Źródła" w Tomaszowie Mazowieckim oraz "Biała Góra" w Smardzewicach pod Tomaszowem Mazowieckim - kopalnia jak śnieg białego piasku.

Sorki że tak dziurami zaproponowałem - tak się złożyło.

Noclegu można poszukać nad zalewem sulejowskim - jest takie pole biwakowe za wsią o nazwie: Tresta Rządowa - miejsce czaderskie - tylko to miejsce w lewo koło figury (na końcu wsi) - to w prawo jest mniej ciekawe

Hej

tatkog - 2007-02-28, 18:18

eler1 napisał/a:
a 4km dalej Węgrów słynne lustro Twardowskiego

Byłem, widziałem( jest w zakrystii)-tylko kościelnego musiałem uprosić(he,he) ,żeby nam je pokazał.

janusz - 2007-02-28, 18:32

sasquatch napisał/a:
centralna Polska - Bełchatów - największa dziura w Polsce

Przenocować można w Pajęcznie i :pifko tylko 50 km, a potem na podbój Jasnej Góry i Częstochowy.

Jacek M - 2007-02-28, 22:25

janusz napisał/a:
a potem na podbój Jasnej Góry i Częstochowy

Jako jaki Luter mściwy? A pfuj, Mosci Dobrodzieju, godzi się to?
A potem znowuz będzie: "... jam nie Babinicz,... jam Kmicic..."
Chocia z drugiej strony wnet nastąpi: "Jedruś, jam Twoich ran całować niegodna" - i tu już liczko nasze rozradować się winno :mrgreen:

paf - 2007-02-28, 22:27

jak już będziecie w Czewie i nogi będą bolały od śmigania po Jasnej Górze zapraszamy na winko do nas - dajcie tylko znać żebyśmy byli w domu ;)
kazbar - 2007-02-28, 22:47

Częstochowa....
W jednym z grobów na cmentarzu znajduje się wejście do schowka partyzanckiego, w którym w 1955 roku ukryto materiały dotyczące działań dwóch oddziałów, AK i WiN z lat 1941-1955. Miały się w nim znajdować: ...stare ksiązki, druki, plakaty z wykazami rozstrzelanych i powieszonych w latach 1943-1944, gazety z lat 1941-1955, dwa sztandary lub może proporce obrąbione fredzlami z wyhaftowanymi orłami (recznie, raczej prymitywne), kilka mapniaków z mapami- niektóre z naniesionymi znakami, mapy w języku polskim przedwojenne i w języku niemieckim wydane w 1937 roku. 70-80 sztuk żelaznych krzyży, duzo metalowych gwiazdek, orzełki w koronie i bez, 27 ryngrafów z Matką Boską Częstochowską i dwa plany miast - Wilna z 1932 roku w języku polskim oraz Warszawy- tylko centrum, okolice dworca PKP Warszawa Główna.
Do tej pory nie znaleziono tych dokumentów.

Jędrekk29 - 2007-03-02, 18:10

a może 2 lub 3 swornegacie spływy kajakowe na miejscu wyporzyczalnia kajakow miejsca na kmpery sporo przy samej brdzie woda kryształ byłem w ubiegłym roku naprawde super www.kajaki-kaszuby.pl
wmich - 2007-03-03, 19:17

Przy gorszej pogodzie i chęciach zwiedzania różnych dziur w ziemi proponuje ładny camping w Katowicach (nr 215) i zwiedzanie Tarnowskich Gór ze Sztolnią Czarnego Pstrąga oraz w Zabrzu zabytkowej kopalni Luiza
janusz - 2007-03-04, 01:19

I w Tarnowskich Górach park wodny.
Jacek M - 2007-03-04, 02:05

janusz napisał/a:
I w Tarnowskich Górach park wodny.

I folklor góralski... :)

wmich - 2007-03-04, 07:34

Jeśli rozszerzać to niedaleko Jura z trasami rowerowymi i spacerowymi oraz licznymi romantycznymi zamkami. :-D
janusz - 2007-03-04, 10:53

Jacek M napisał/a:

Eeeeeeee :haha:

Sławek B - 2007-03-16, 15:10
Temat postu: Pierwszy weekend w sezonie 2007
Dziecię przed tygodniem zażyczyło sobie wolnej chaty na piątek. A więc jedziemy na pierwszy weekend. Tydzień temu było ciepło, teraz jest byle jak, ale czego nie robi się dla latorośli .... i dla siebie. Kierunek Szumin nad Bugiem (parę kilometrów od Łochowa).
Jacek M - 2007-03-16, 22:36

janusz napisał/a:
Jacek M napisał/a:

Eeeeeeee :haha:

Jak to? nie słyszałeś o góralach z Tarnowskich Gór? ;-)

kazbar - 2007-03-17, 00:02

Hi, hi...
A my mamy już dzieci "z głowy"...Hi, hi...
Córa się wydała...
Syn na studiach....
A my sobie sami w domku z Zuzią i kamperkiem...
Hi, hi....
Trza było się szybko brać....
Jam to uczynił....a Wy?

janusz - 2007-03-17, 00:14

To nie Hi Hi ja chyba wcześniej ja mam 4 letnią wnuczkę.
eeik - 2007-03-17, 07:42

Ależ się chwalicie tymi wyczynami hmm :bigok

Kto nas pobije syn na studiach 22 l i córka w domu 3 lata :bajer

Zawsze narybek jest - musi się coś dziać :piaskownica: domu

My już też powoli chcemy wyruszyć wekendowo :)
Właśnie może Bałtowski Park, z dziećmi polecam też w Ustroniu Leśny Park Niespodzianek,
ze starszakami Park Linowy też w Ustroniu
I pstrąga z rusztu w Czarciej Podkowie na Równicy. :food

tatkog - 2007-03-17, 07:42

To ja mam dobrze, czy źle? Moja córka(jedyna) ma 5,5 roku. I idzie w tym roku do "zerówki"
eeik - 2007-03-17, 10:43

Takog ty chyba dopiero startujesz :)

Ale młode pokolenie kamperowiczów rulez :drive:

tatkog - 2007-03-17, 11:03

Raczej średnie, 40 lat minęło....
janusz - 2007-03-17, 11:32

Tatkog czy ty może masz jakieś korzenie w Wolborzu, koło Piotrkowa Tryb. Moja mama była z domu Mazurkiewicz.
eeik - 2007-03-17, 11:33

Ja miałam na myśli to 3-letnie i 5,5- letnie :) pokolenie

No i wiesz średnio to grubo po 50-ce :) :dewil

tatkog - 2007-03-17, 11:36

Niestety nie, Mazurkiewiczów jest jak p..(dużo). Na imię mam Piotr a w Gdańsku, gdzie żyję jest ich 26(sprawdzone w rejestrze) he,he.
tatkog - 2007-03-17, 11:37

eeik napisał/a:
średnio to grubo po 50-ce
Miałem na myśli 2x40=80
JaWa - 2007-04-01, 16:56

Myślę, że warto mieć.

www.pascal.pl/index.php?m...ukt&a=z&id=1451
OPIS

„Polska na weekend” 2007 wyróżnia się atrakcyjną okładką i wygodnym etui oraz turystycznym dodatkiem opisującym 12 tras. To szósta edycja ilustrowanego przewodnika po najpiękniejszych zakątkach Polski, napisanego z myślą o zapracowanych i zabieganych ludziach, którzy chcą ciekawie spędzić krótki urlop lub weekend. Przewodnik opisuje 52 wycieczki w formie dwudniowych, starannie zaplanowanych tras tak skomponowanych, by zwiedzanie było interesujące, ale nie nazbyt forsowne. Zachęca do odkrywania fascynujących zabytków, ciekawych muzeów i mniej znanych zakątków naszego kraju: od malowniczej wyspy Wolin po dzikie bieszczadzkie połoniny. Nie zapomina o praktycznej stronie życia. Przy opisie każdej trasy znajduje się szczegółowa jej mapka, zawierająca przybliżony czas zwiedzania obiektów, spis adresów miejsc noclegowych, restauracji, barów. Przewodnik podpowiada, gdzie warto przenocować i dokąd się wybrać wieczorem, informuje o wszelkich lokalnych festynach, festiwalach, świętach, imprezach kulturalnych i muzycznych. Szybką orientację ułatwiają tytuły tras na paginie i przejrzysty indeks.

Krzysztof M - 2008-06-15, 14:41

Zachęcam do odwiedzenia opactwa cystersów w Henrykowie w gminie Ząbkowice.
Pozostawia niesamowite wrażenia.

Ryszard.S - 2008-07-04, 22:18

Jak wolny weekend to mi pada .
Może jednak przełamię tą pogodę - jadę się przewietrzyć nad jeziorko koło
miejscowości KĘPNE , OŚRODEK JAWOR .Czy ktoś zna to miejsce , a może nawet
będzie gdzieś w pobliżu ?

Ryszard.S - 2008-07-04, 22:39

Pomyliłem się to SKĘPE woj. kujawsko-pomorskie
slaw - 2008-10-16, 21:58

Szukam kępingu w t :mikolaj rójmieście czynnego cały rok. Może jest taki. Proszę o pomoc