Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Obracane przednie fotele w VW Caddy?

necik - 2016-02-29, 18:52
Temat postu: Obracane przednie fotele w VW Caddy?
Cześć,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną przebudowa VW Caddy na małego kamperka :) Samochód ten występuje w różnych długościach, ale raczej wybrałbym najkrótszą dla mnie możliwą (mam 185 cm wzrostu). Zastanawiam się czy jest możliwość zamontowania obrotowych foteli z przodu (wówczas mógłbym trochę przekombinować i podczas snu nogi trzymać na fotelu kierowcy)? Czy ktoś zna ten temat? Czy w każdym samochodzie można przerobić fotele na obracane? Czy są do tego jakieś gotowe rozwiązania?

CORONAVIRUS - 2016-02-29, 20:20

obrotnica podnosi fotel ... potem może być problem :)
necik - 2016-02-29, 20:21

Jaki problem?
MILUŚ - 2016-02-29, 21:09

necik napisał/a:
Jaki problem?

Z głową lub nogami :-P

necik - 2016-02-29, 21:19

MILUŚ napisał/a:
Z głową lub nogami :-P

Myślałem, że obrotnica ma może jakiś wpływ na bezpieczeństwo (ma?). Nogi mam długie, a VW Caddy jest chyba dość wysoki, więc głowa może zmieści się ;)

wlodo - 2016-02-29, 21:44

Cytat:
Czy w każdym samochodzie można przerobić fotele na obracane?

W zasadzie w każdym, w którym fotel da się odwrócić.
Przeszkadza czasami hamulec ręczny,biegi,lub fotel jest za blisko słupka drzwi.
Mierzysz wysokość od podłogi do siedziska na tym który masz.
Kupujesz,lub przerabiasz swój na obrotowy.
Mierzysz,i podwyższasz lub skracasz podstawę fotela do pierwotnej wysokości,i :bigok

Kuras - 2016-03-04, 12:37

Zamiast poszukiwan obrotnic (koszt nowej dedykowanej to ok. 600-1000 płn za szt.), polecam gotowe obrotowe fotele z Galaxy/Sharan/Alhambra 95-00. Mają zabudowane obrotnice, co w minimalnym stopniu wpłynie na wysokość całości po montażu. Drugi plus jest taki ze na rynku wtornym nie znajdziesz lepszego stosunku jakości do ceny. Komplet używek z topowych wersji (welur, stoliki w oparciu, ogrzewanie, podłokietniki regulowane, regulacja twardości dla odcinka lędźwiowego itp) można spokojnie znaleźć za 300-350 pln.
Ja zamontowalem takie w swoim Transicie. Wyszło super.

DC - 2016-03-04, 14:22

Podstawowy problem z obracanymi fotelami w tak małym aucie to ilość miejsca z przodu. Jeśli w Caddym niema między przednimi fotelami tunelu środkowego, jest w miarę płaska podłoga to można próbować. W moim aucie osobowym Lancia Phedra są fabrycznie montowane fotele obrotowe i przy przysunięciu fotela do przodu, złożeniu podłokietnika i wyprostowaniu oparcia można go obrócić. Trochę zabawy z tym jest ale można. W tak małym aucie jak Caddy może być problem, aczkolwiek z technicznego punktu widzenia w samochodzie można zamontować wszystko :ok
makdrajwer - 2016-03-04, 15:37

Popatrzyłem do tourana który u mnie stoi ( przód jak caddy ). Wg mnie nie ma szans. Nie ma miejsca na szerokość żeby je obrócić. Przeszkadza tunel. Jedynie można zlikwidować ograniczniki w szynach , wysunąć fotel i wsunąć odwrotnie. Problemem będą przewody od poduszek i kontrolki pasów.
Bazylek21 - 2016-03-04, 18:29
Temat postu: Re: Obracane przednie fotele w VW Caddy?
necik napisał/a:
Czy są do tego jakieś gotowe rozwiązania?

Jeśli się nie mylę to niektóre wersje Sharana miały obracane fotele może tam podpatrz

MILUŚ - 2016-03-04, 18:59

Makdrajwer..........widzę ,że kurdupel znalazł nowego pana :wyszczerzony:
makdrajwer - 2016-03-05, 11:59

[quote="MILUŚ"]Makdrajwer..........widzę ,że kurdupel znalazł nowego pana :wyszczerzony: [/quote

Na razie zaliczkowany ale dalej stoi u mnie. ]

GregdeWal - 2016-03-05, 12:46

A mój dziś do Kielc odjechał :bigok ...

Pozdrawiam i koniec offu...

RoWeRs - 2016-03-21, 22:42

Temat obrotowych foteli porusza się najczęściej gdy chce się jeść przy stoliku. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania w tak małym samochodzie ale na upartego można by pokombinować.
Czyli nogi mają spocząć na siedzisku czyli chcesz spać na podłodze! A bagaże gdzie chcesz trzymać?
Gdyby był to samochód ymmm np. na ryby to ok ale ma być wypadowo-wyprawowy. Zatem musisz podnieś łóżko na ok 30-40 cm nad podłogę. Zyskasz bardzo dużo miejsca na bagaże. Na tej wysokości możesz jeszcze wykorzystać to, że tylna szyba jest cofnięta i wypukła w stosunku do wypełnienia dolnego klapy. Daje to ok 10 cm 8-) Caddy wygląda na małego ale odległość od podłogi do sufitu jest naprawdę godna. Jestem też wyższy od Ciebie i nie narzekam na brak miejsca podczas spania :yay: