Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zagraniczne - Trudna sytuacja w europie, a planowanie tras z dziećmi...

Andrut - 2016-03-02, 12:24
Temat postu: Trudna sytuacja w europie, a planowanie tras z dziećmi...
Pytanie kieruję bardziej do ekip podróżujących z dziećmi :spoko

Wydaje mi się, że ten rok będzie trochę inny niż poprzednie. W związku z narastającym kryzysem imigracyjnym i szlakiem przemieszczającej się ludności z Grecji przez Bałkany, Węgry, Austrię i Włochy podróże mogą nie być tak beztroskie jak jeszcze rok temu. :zastrzelic

Planuję wakacyjne wypady w tym roku i zastanawiam się gdzie jechać, żeby ciepło i bezpiecznie… :camp:
W ubiegłych latach spanie na parkingu czy stacji było dla nas normą (w trakcie dłuższych tras). Jak teraz słucham znajomych wracających z nart z Włoch czy Austrii to takie miejsca są aktualnie zajęte przez imigrantów – niekoniecznie całe grupy ale trochę ich jest.
Dodatkowo jeśli uszczelnią granice to obrazki takie jak w Calais mogą być normą w całej południowej Europie. Wiem, że część powie – dramatyzujesz. Jednak jadąc z dzieciakami nie chciałbym ryzykować. :evil:

Macie jakieś pomysły na Maj, Lipiec, Sierpień z dala od miejsc „zapalnych”, gdzie będzie ciepło i od czasu do czasu można zapewnić rozrywkę dzieciakom :?:

Pierwsza opcja już jest – rajd po Polsce. Ale kierując do Was pytanie chodzi mi bardziej o zagranicę.

Co myślicie?

Bydgoszczu - 2016-03-02, 12:37

Staneliśmy przed dokładnie tym samym dylematem. Na razie planujemy Białoruś w maju. Na dziko, jeziora, trochę zwiedzania. Można powiedzieć, że poszukujemy drugiej ekipy na majową Białoruś.
Miała być Grecja, ale lekko obawiamy sie nocowania na parkingach samemu. W górach wiadomo, będzie spokój ale przy trasach tranzytowych może być różnie. Sam nie wiem czy to słuszne obawy.

zbyszekwoj - 2016-03-02, 12:44

Na razie spokój w Albanii, Hiszpanii i Portugalii. We Francji też omijając miejsca zapalne raczej bezpiecznie. My ominęliśmy rejon Calais, a emigrantów spotkaliśmy dopiero w Brukseli.
Andrut - 2016-03-02, 13:29

Zbyszek, spokój będzie pewnie do końca kwietnia - jak pogoda się poprawi i temperatura pójdzie w górę to wszyscy ruszą. Nie będą wtedy mieli problemu ze spaniem pod gołym niebem w trakcie wędrówki. Szczyt problemów przewiduję właśnie w tygodniach wakacyjnych...
gryz3k - 2016-03-02, 14:21

Jechałem i wracałem z Włoch. Emigrantów nie zaobserwowałem.
Zasada. Unikać parkingów bez stacji benzynowej. One zawsze były mniej bezpieczne.

wsnj - 2016-03-02, 14:21

Czesc... wydaje mi sie ze trzeba tutaj podejsc z rozsadkiem. To jest podobnie jak z odwiedzaniem miast, gdzie jakas dzielnica moze byc niebezpieczna i warto ja ominac szerokim lukiem ale to nie oznacza automatycznie ze miasto jest niebezpieczne. Podobnie z krajami - moga byc miejsca ktore warto unikac ale generalnie Europa jest miejscem bezpieczenym i przyjaznym turystom. Mieszkam w Monachium i pomimo tych 'masakrycznych scen i zdarzen' o ktorych rozpisuja sie polskie portale informacyjne, uwazam miasto za bezpieczne i przyjazne obu plciom w kazdym momencie dnia i nocy. Mozna zle trafic ale to wyjatek nie czyni reguly a w jakis magiczny sposob ostatnimi czasy wyjatki staja sie regula.

My jedziemy bez obaw na Balkany w tym roku z dwojgiem malych dzieci.

Czesc!

Bajaga - 2016-03-02, 14:58

wsnj napisał/a:
Mozna zle trafic ale to wyjatek nie czyni reguly a w jakis magiczny sposob ostatnimi czasy wyjatki staja sie regula.

Można źle trafić ale można też próbować minimalizować ryzyko. Uważam, że w tym sezonie niestety okolice granic Grecji nie będą spokojne, przynajmniej potencjalnie stanowi to zagrożenie. A na cholerę mi się zastanawiać czy jest dobrze, źle czy słabo tylko..? Można w tym roku odpuścić kraje atakowane przez imigrantów, może UE wreszcie weźmie sobie jakieś leki na impotencję i w przyszłości sytuacja wróci do normy ? Oby tak...

slawwoj - 2016-03-02, 15:58

Proponuję Finlandie. Dla dzieci i nie tylko, są dwa parki rozrywki na europejskim poziomie.
andi at - 2016-03-02, 16:51

Na noc zjechać z autostrady i przespać się na wiosce i zatankować taniej
Może węgierskie termy Np. Lipot .Termy połączone z kempingiem
http://www.lipotfurdo.hu/

eler1 - 2016-03-02, 17:01

Myślę o Rumunii ewentualnie Bułgaria do Warny , ale chyba najlepiej Litwa,Łotwa, Estonia i wyżej ale tutaj może być problem z pogodą :-/
janus - 2016-03-02, 17:09

eler1 napisał/a:
(...) ale chyba najlepiej Litwa,Łotwa, Estonia i wyżej ale tutaj może być problem z pogodą :-/

No chyba żartujesz :shock:
A ciągłe manewry i naruszania przestrzeni pow. przez "sąsiadów" :?:

JaWa - 2016-03-02, 17:10

janus napisał/a:
A ciągłe manewry i naruszania przestrzeni pow. przez "sąsiadów"

Najlepiej spędzić wakacje w piwnicy. :haha: :haha:

bryzby - 2016-03-02, 17:50

JaWa napisał/a:
Najlepiej spędzić wakacje w piwnicy.

Masz na myśli Eger? :piwo:

salut - 2016-03-02, 19:53

slawwoj napisał/a:
Proponuję Finlandie.

MILUŚ - 2016-03-02, 20:05

Z tych w/w powodów olaliśmy w tym roku Grecję :-P Alternatywą jest Skandynawia :ok
izola - 2016-03-02, 20:10

Cytat:
Macie jakieś pomysły na Maj, Lipiec, Sierpień z dala od miejsc „zapalnych”, gdzie będzie ciepło i od czasu do czasu można zapewnić rozrywkę dzieciakom :?:

jesteś pewny że dla małych dzieci szukasz "zapewnienia im rozrywki?"...najlepszą rozrywką dla dzieci są kolonie letnie między rówieśnikami, jak je odbierzesz nie poznasz jak dorosły i się usamodzielniły przez ten krótki czas...moje tak miały :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2016-03-02, 20:17

Pomyślcie nim się nakręcicie ... agresja uchodźców przejawia się tam, gdzie dalej im nie pozwalają iść, jechać czy się przeprawić ... nikt nie wie gdzie takie miejsca będą za miesiąc czy pół roku ale MIEJSCA a nie całe KRAJE o których piszecie ... panikujecie określając cały kraj jako zagrożenie dla kamperowca ...

innymi słowy nie macie na dziś żadnych danych do rzeczowej i merytorycznej rozmowy ... ale jak musicie o czymś to trudno :szeroki_usmiech

Ahmed - 2016-03-02, 20:25
Temat postu: Re: Trudna sytuacja w europie, a planowanie tras z dziećmi..
Andrut napisał/a:

Pierwsza opcja już jest – rajd po Polsce. Ale kierując do Was pytanie chodzi mi bardziej o zagranicę.

Co myślicie?

Nie kamperem , ale dzieci będą zachwycone , ciepło masz zapewnione :haha:

http://www.google.pl/sear...Q_AUICCgB&dpr=1

chris_66 - 2016-03-02, 20:25

MILUŚ napisał/a:
Alternatywą jest Skandynawia :ok

z niezadowolonymi emigrantami w Szwecji i Norwegii

myślę, że popadamy w paranoję , szczególnie nie wiadomo co będzie za tydzień czy miesiąc a wy planujecie za pół roku , może twedy niektórzy będą smętnie spoglądali na świat nadziani na pal :haha:

Bronek - 2016-03-02, 20:33

Syn wrócił z Londynu , nie widać problemu.
Kuzyn mieszka od lat w Bawarii , jest spokój
Monika , żona ma, rozmawia ze znajomymi z Grecji , nic nie mówią o zagrożeniu .

Nie wiem , ale biurokratyczna Europa załatwiła by sprawę, gdy Węgrzy zaczęli mur budować . Tak to po śliwkach . W końcu , jak pójdzie fama , że zachód to nie takie eldorado , fala emigrantów zniknie.

MILUŚ - 2016-03-02, 20:36

Bronek napisał/a:
....... fala emigrantów zniknie.

Jak Allach i ISIS pozwoli :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-03-02, 20:45

Syn wrócił z Londynu , nie widać problemu.
Kuzyn mieszka od lat w Bawarii , jest spokój
Monika , żona ma, rozmawia ze znajomymi z Grecji , nic nie mówią o zagrożeniu .

Nie wiem , ale biurokratyczna Europa załatwiła by sprawę, gdy Węgrzy zaczęli mur budować . Ale woleli udawać otwartych , empatycznych, litościwych.
OK dla uchdźców , lecz tych to tylko pewna ilość . Większość to emigracja ekonomiczna.
Taka jak nasi emigranci ,w większości za granicą .
Cóż "krowę my /krowę nam.."

Teraz już po śliwkach . W końcu , jak pójdzie fama , że zachód to nie takie eldorado , fala emigrantów się zmniejszy.

Mavv - 2016-03-02, 21:10

Mam ten sam problem. Dlatego nie byłem przekonany, czy w tym roku podróżować eurotunelem. Jednak sytuacja jest na tyle spokojna, że zdecydowaliśmy się kupić bilety. W sumie nie tunel, ale prom Dover - Dunkierka. Emigranci chcą się dostać na wyspę, więc zjazd z promu jest bezpieczny. Droga powrotna, z tego co czytam wśród grup kamperowych na fejsie, jest też bezpieczna. Kampery i osobówki ich nie interesują.
chris_66 - 2016-03-02, 21:13

izola napisał/a:
jesteś pewny że dla małych dzieci szukasz "zapewnienia im rozrywki?"...najlepszą rozrywką dla dzieci są kolonie letnie między rówieśnikami, jak je odbierzesz nie poznasz jak dorosły i się usamodzielniły przez ten krótki czas...moje tak miały :mrgreen:

kolonie trwają niecałe dwa tygodnie , a co z resztą wakacji

poza tym jeszcze kwestia finansowa - za kolonie dla dwójki moich dzieciaków to ja mam te same dwa tygodnie dla naszej czwórki , a jeszcze sześć tygodni trzeba na wakacjach przeżyć 8-)

Bronek - 2016-03-02, 21:24

Kiedyś , dzieci służyły , do ,pomocy , pracy , szły w jasyr , zastaw , żeniły się dla wpływów , kasy .....
Teraz to luksus i kosztowne przedsiewzięcie.
Pożytku żadnego . Jak z moich psów i kotów .

Właśnie przyjechał syn . Siedzimy , a on wyjada nam kawior..

Nie lubię kawioru , nawet koty nie jedzą , ale czemu akurat kawior . Nie może sobie parówek odgrzaç ?

Beras - 2016-03-02, 21:30

:haha:
izola - 2016-03-02, 21:36

chris 66, masz racje jak to tak widzisz ...
jeszcze jest jedne wyjście - najtańsze , urlop na balkonie ...co jest jedyną alternatywą dla wielu obywateli wielu krajów...
To co my tu dyskutujemy to jest chyba inna kategoria , w niektórych ww. oczach "problem ze zbytku" ;)

izola - 2016-03-02, 21:39

Cytat:
Pożytku żadnego . Jak z moich psów i kotów .

zainwestuj w protezę to przynajmniej złodzieja ugryzie :haha:

izola - 2016-03-02, 21:47

No to gdzie w końcu jedziemy w tym sezonie !.... dawać mi tu szybciutko pomysły ...wiosna się zbliża wielkimi krokami :szeroki_usmiech
Socale - 2016-03-02, 21:59

Bez najmniejszych obaw jadę na południe w połowie czerwca i potem po wakacjach jeszcze raz jeśli wrócimy cali i zdrowi ;)
Tych UFO nie obchodzą atrakcje turystyczne pełne białych turystów, ich interesuje azymut najkrótszą możliwą drogą.
.
Ale...
Jeśli ze strachu potencjalnego Helmuta i jego rezygnacji z urlopu miałbym o jedną parcelę do wyboru więcej, to ja się cieszę.

chris_66 - 2016-03-02, 22:02

izola napisał/a:
chris 66, masz racje jak to tak widzisz ...
jeszcze jest jedne wyjście - najtańsze , urlop na balkonie .

jakoś moje nie lubiły i nie lubią kolonii czy obozów, więc to nie zawsze dobry pomysł dla dzieci

ale to faktycznie inny temat

ja myślę nad grecją w tym roku , ale podobnie jak wcześniej przelot do Aten i wynajęcie kampera na miejscu

izola - 2016-03-02, 22:07

to już,jesteśmy dwa/dwoje co jedziemy na południe ...
Socale !
Edit... ale tylko południe Francji- wiosną , latem uciekam na zach. północ FR. ..tam jestem jak w domu :wyszczerzony:

Socale - 2016-03-02, 22:11

Pewno będzie nas więcej, tylko ciiiiii...... bo jak Helmuty doczytają i ich frekwencja wzrośnie.
yuras - 2016-03-02, 22:29

warto zajrzeć
http://polakzagranica.msz.gov.pl/
a może:
http://www.wykop.pl/link/...ajem-w-europie/

bercik - 2016-03-02, 22:31

Połowa sierpnia Rab i w :dupa mam imigrantów :spoko
izola - 2016-03-02, 22:33

Bercik ty się tak nie nadstawiaj bo faktycznie możesz mieć w ... :haha: :haha: :haha:
chris_66 - 2016-03-02, 22:56

bercik napisał/a:
Połowa sierpnia Rab i w :dupa mam imigrantów :spoko

przyjmiesz wszystkich :haha:

mischka - 2016-03-02, 23:43

Jezioro Garda, jeździmy co roku z dziećmi. Na północy piękne krajobrazy, na południowej stronie bardziej płasko, bdb place kempingowe idealne dla dzieci (baseny, place zabaw, mini cluby, mini disco itp...) Nie jest najtaniej ale urlop zawsze udany. Nasze ulubione place kempingowe to:
http://www.pianidiclodia.it/ i http://www.laquercia.it/
Uchodźców puki co nie widać.

marius - 2016-03-02, 23:45

BIORCA napisał/a:
Pomyślcie nim się nakręcicie ... agresja uchodźców przejawia się tam, gdzie dalej im nie pozwalają iść, jechać czy się przeprawić ... nikt nie wie gdzie takie miejsca będą za miesiąc czy pół roku ale MIEJSCA a nie całe KRAJE o których piszecie ... panikujecie określając cały kraj jako zagrożenie dla kamperowca ...

innymi słowy nie macie na dziś żadnych danych do rzeczowej i merytorycznej rozmowy ... ale jak musicie o czymś to trudno :szeroki_usmiech

Zgadzam się z Tobą. Trochę demonizujemy problem, być może całkiem niepotrzebnie. Z pewnością w związku z tą falą imigracji przestępczość na pewno wzrośnie, ale przede wszystikm w dużych aglomeracjach. My przede wszystkim jeździmy do miejsc atrakcyjnych turystycznie, niekoniecznie gęsto zaludnionych, zatem obawy nasze mogą być lekko na wyrost. Jako ciekawostkę podam, że co najmniej dwa razy w tygodniu jeżdżę do Niemiec (Locknitz) na pocztę i nic niepokojącego w tych okolicach nie zauważyłem, mimo że w pobliżu tej miejscowości rozlokowano w kilku ośradkach (nawet i kempingach) znaczną ilość uchodźców. Po prostu jest spokojnie. Oczywiście, sytuacja w przyszłości może ulec zmianie, ale póki co jest naprawdę spokojnie.

Stanek - 2016-03-03, 09:52
Temat postu: Re: Trudna sytuacja w europie, a planowanie tras z dziećmi..
Andrut napisał/a:

Co myślicie?

My końcem czerwca do początków sierpnia planujemy atak na Portugalię też z latoroślą. Może ten kierunek Wam podejdzie? W dwa kampery zawsze raźniej :bigok

Socale - 2016-03-03, 10:59

bercik napisał/a:
Połowa sierpnia Rab
...

Pamiętaj, w RAB jest tylko jeden kemping i polecam co nieco: http://www.camperteam.pl/...p=534960#534960

Skwarek - 2016-03-03, 11:02

Trudna sytuacja w praktyce nie istnieje, jest więc tak jak było wcześniej. To medialnie nakręcony problem. W miejscach obleganych tak jak 10 lat temu tak i teraz bardzo śniadzi sprzedają chusteczki, parasole i inne „pamiątki”. Jest w takich miejscach więcej uzbrojonej policji i często wojsko.
W leśnych ostępach, przy drogach tam gdzie przyjezdne widać najczęściej , jest teraz bardziej dyskretnie, bo stoją liczne wiekowe kamperki (mój staruszek był więc podejrzany ;) ) i tam się to odbywa. Nie tak jak kiedyś, plastykowe krzesełko i zimą stalowa beczka z ogniskiem.

Więc aktualnie dzieci nie będą nawet zadawały kłopotliwych pytań, można spokojnie jechać, tak jak kiedyś. :spoko

slawwoj - 2016-03-03, 11:16

Skwarek napisał/a:
Trudna sytuacja w praktyce nie istnieje, jest więc tak jak było wcześniej.

Mój kumpel od 20 lat mieszkający w Grecji na gg napisał:

"dzisiaj na granicy z Macedonią koczuje 40 000! Grecja stała się krajem pobytowym a nie tranzytowym do końca roku będzie 70000"

bert - 2016-03-03, 11:20

gryz3k napisał/a:
Jechałem i wracałem z Włoch. Emigrantów nie zaobserwowałem.
Zasada. Unikać parkingów bez stacji benzynowej. One zawsze były mniej bezpieczne.

a to nie kłóci się trochę z ideą wakacyjnych włóczęg...
bo co tak, od stacji do stacji?

Skwarek - 2016-03-03, 11:24

Dwa tygodnie temu byłem turystycznie we Włoszech i wszystko było normalnie, tak jak napisałem, nie gdybałem.
Pewnie są jakieś szczególne miejsca gdzie coś się dzieje, ale nam kamperowcom po ich szukać, bo przypadkiem to raczej na nie nie trafi. :spoko

bert - 2016-03-03, 11:25

izola napisał/a:
No to gdzie w końcu jedziemy w tym sezonie !.... dawać mi tu szybciutko pomysły ...wiosna się zbliża wielkimi krokami :szeroki_usmiech

W Polskę ruszajcie.
ściana wschodnia
dolny Śląsk
Pomerania

byle nie w w góry bo tam tłok

a potem relacje/opisy jako propozycja tras dla innych.
Każdy zyskuje
:spoko

Rodzinka Cztery Plus - 2016-03-03, 12:07

My zmieniliśmy plany z Rosji (Karelia) na Węgry. Plan to północno wschodnie Węgry, Budapeszt i z tydzień Balaton i okolice. W sierpniu.
MILUŚ - 2016-03-03, 12:23

Skwarek napisał/a:
Dwa tygodnie temu byłem turystycznie we Włoszech i wszystko było normalnie, tak jak napisałem, nie gdybałem. .........

W połowie lutego też turystycznie byliśmy w Italii . A konkretnie w Wenecji Muestre . Trudno było nie zauwazyć zaczepiających przechodniów rozwydrzonych śniadych młodzieńców . I to na pewno nie były włoskie nastolatki :chytry :evil:

toscaner - 2016-03-03, 13:25

Myślę, że na granicy australijsko-słoweńskiej może być niebezpiecznie.
Czy CNN wie o czymś o czym my jeszcze nie wiemy? :shock:
Nowe kraje do zwiedzania kamperem? :mrgreen:

:haha:

Bronek - 2016-03-03, 13:34

Toscaner , nie słyszałeś o Panagei ?

Reszta to administracja , może się połączyliśmy, w nocy coś pierdykło ?

Nie wiem, bo u nas pada to nie wychodziłem z domu. :shock:

Kangur !!, przelaciał koło tarasu :!: .....Chyba?

toscaner - 2016-03-03, 13:36

To jakby zmienia trochę moje plany wakacyjne. Australia kamperem :)
Już w tym roku. :mrgreen:

Panagei?

Jary70 - 2016-03-03, 13:49

Może zwolennicy wpuszczenia emigrantów by coś poradzili gdzie pojechać.

Wrzesień w Como: nie miałem gdzie usiąść na ławce w parku, biedni uchodźcy na swoich iphon oblegali wszystkie ławki, był darmowy internet. Szkoda że w TV pokazuje się tyko kobiety i dzieci, a gdzie napaleni agresywni dwudziestolatkowie w markowych ciuchach, których wjechało najwięcej?

Czas na Polskę Warmia-Mazury. Może koniec września Sardynia, południowi Włosi nie dadzą sobie w kaszę napluć (przepraszam spaghetti).

bert - 2016-03-03, 14:46

Bronek napisał/a:
Toscaner , nie słyszałeś o Panagei ?

Reszta to administracja , może się połączyliśmy, w nocy coś pierdykło ?

Nie wiem, bo u nas pada to nie wychodziłem z domu. :shock:

Kangur !!, przelaciał koło tarasu :!: .....Chyba?

spokojnie... spokojnie, to tylko żuraw ;)

Ahmed - 2016-03-03, 14:53

Ja planuję w samo gniazdo uderzyć , Afryka północna jak co roku , gdzie konkretnie jeszcze nie wiem :bajer

Europa jest niebezpieczna , trzeba uciekać :haha: :spoko

MILUŚ - 2016-03-03, 15:00

oskp napisał/a:
Ja planuję w samo gniazdo uderzyć , Afryka północna jak co roku , gdzie konkretnie jeszcze nie wiem :bajer

Europa jest niebezpieczna , trzeba uciekać :haha: :spoko

Jestem właśnie w Afryce ......co prawda południowa ale tybylcy jeszcze bardziej nachalni niż ci co przybyli do Europy . Mają teorię ,że im trzeba dać bo europejczyk ma a oni nie :gwm

Bronek - 2016-03-03, 15:06

toscaner napisał/a:
...............

Panagei?

Tak , ta Pangea jes PanaGeą, Panie Toscaner

Litetówka tabetowa

Track222 - 2016-03-03, 15:21

JaWa napisał/a:
..............
Najlepiej spędzić wakacje w piwnicy. :haha: :haha:

Tylko jest mały problem, ciężko do piwnicy wjechać kamperem!

Kotek - 2016-03-03, 18:09

Rysiu! :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
SlawekEwa - 2016-03-03, 20:53

Socale napisał/a:
bercik napisał/a:
Połowa sierpnia Rab
...

Pamiętaj, w RAB jest tylko jeden kemping i polecam co nieco: http://www.camperteam.pl/...p=534960#534960

Nieprawda :-P jeden to Padowa III i drugi San Marino w miejscowości Lopar z wielką piaszczystą plażą :bigok

bercik - 2016-03-03, 21:53

W zeszłym roku mieliśmy jechać na Rab ale była zmiana planów i byliśmy w miejscowości Privlaka .W tym roku na 99% Rab, a co do kempingu to Padowa III lub San Marino zobaczymy gdzie będzie mniej ludzi.Socale czytałem twoją relacje :kawka: :spoko
Jary70 - 2016-03-03, 21:56

oskp napisał/a:
Ja planuję w samo gniazdo uderzyć , Afryka północna jak co roku , gdzie konkretnie jeszcze nie wiem

Europa jest niebezpieczna , trzeba uciekać

Syrię proponuję jak ma być samo gniazdo.

Tadeusz - 2016-03-03, 22:11

Jary70 napisał/a:
Syrię proponuję jak ma być samo gniazdo.

Jak przygoda to przygoda! :ok

Załoga G - 2016-03-03, 22:24

Myślę, że takie pytanie zadają sobie nie tylko my caravaningowcy, ale również o wiele liczniejsza grupa pozostałych turystów co dają sobie kajdanki założyć. Na moją logikę to każde Państwo, będzie chronić miejsca turystyczne przed migrantami i wybudowanie tam obozów byłoby strzałem w kolano dla gospodarki.
Sytuacja zmienia się tak dynamicznie, że pożyjemy zobaczymy, pamiętajcie, że to My mamy przewagę nad tymi co już wykupili wczasy :-)

Socale - 2016-03-04, 00:10

SlawekEwa napisał/a:
Socale napisał/a:
bercik napisał/a:
Połowa sierpnia Rab
...

Nieprawda :-P jeden to Padowa III i drugi San Marino w miejscowości Lopar z wielką piaszczystą plażą :bigok

A nieprawda.
Napisałem W Rab a nie NA Rab :spoko :)
.
.
.
bercik napisał/a:
...
Socale czytałem twoją relacje :kawka: :spoko

A to dziękuję.

SlawekEwa - 2016-03-04, 07:39

Socale napisał/a:
A nieprawda.
Napisałem W Rab a nie NA Rab
.

Też nieprawda, bo nie w Rab tylko w Banjolu ok 2.5 od miasta Rab :-P

Socale - 2016-03-04, 10:25

1:0 dla Ciebie.
Wygrałeś, stawiam <piwo>
:)

rysiol - 2016-03-04, 18:38

Jarek popatrz jak Włosi dają sobie w spaghetti dmuchać Przykład
MILUŚ - 2016-03-04, 18:50

Doskonały sposób by zasiedlić ponownie .....Czarnobyl :ok
izola - 2016-03-04, 18:53

śniady, wie czego chce i Czarnobyl to nie opcje na ich liście :diabelski_usmiech
MILUŚ - 2016-03-04, 18:56

Tak jak i cała Europa Wschodnia ............i całe szczęście :ok
slawwoj - 2016-03-04, 19:05

ja coraz częściej myślę że urodziłem się i mieszkam w dobrym miejscu na świecie. W tym właściwym miejscu.
Socale - 2016-03-04, 23:27

Bo w życiu i historii, raz na wozie, raz pod wozem.
Nasz czas nastaje, teraz my: Słowianie.
*
Słowianie, definicja:
"Najszlachetniejsza populacja w strefie umiarkowanej całego globu, charakteryzuje się zdolnością do przetrwania w warunkach zabójczych dla najsilniejszego gatunku gryzoni.
Jedną ze słabych chwilowych cech tej populacji jest naiwność, jej skutki są zauważane dopiero namacalnie co jest wynikiem nakładu sztucznych zachowań określanych tolerancją - fałszującą instynkty - a mimo to doskonale potrafi sobie z nimi poradzić. Społeczeństwo Słowiańskie potrafi błyskawicznie się mobilizować do walki lub obrony w imię zachowania własnych idei, terytoriów i tożsamości. Niespotykanie waleczne. Istnieją teorie, że UFO ze względu na obecność Słowian na ziemi, oficjalnie na tej planecie się nie pokazuje.
Dzięki nadzwyczajnym instynktom to społeczeństwo zawsze w historycznych dziejach wychodziło zwycięsko w dochodzeniu własnych wartości, nawet z najpotężniejszymi władcami imperiów, którzy jak się okazuje z minionych faktów, tylko pozornie byli silnymi wielkimi.
Słowianie to jedyna na Świecie lokalna populacja która bez większych poświęceń szybko dostosuje się do życia bez współczesnych osiągnięć nauki i techniki, jest to podyktowane niewytłumaczonego naukowo szczepu genetycznego intelektu, jedynego tylko w tej grupie homo sapiens.
Podsumowując, tego gatunku człowieka bez rozpoznania unicestwiających słabych punktów których praktycznie nie ma, jego przezwyciężenie na dzień dzisiejszy w żaden sposób jest nie możliwe.
"

Milano - 2016-03-04, 23:44

Kto chce więcej dowiedzieć się o naszych genach,wystarczy wpisać w Google R1A1
Bronek - 2016-03-05, 07:30

Skoro narodowość nie wystarczy by czuć się dumnym, sięgamy wyżej, by poprawć sobie nastrój.

I dlatego mamy kreacjonizm ciągle żywy. No bo jak inaczej? Od małpy?
I tak jest kompromis wielki, 7 dni a nie od razu.

:lol: .

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-03-05, 13:34

Wracam do tematu :!: :!: uchodźcy w Grecji.Thermopile,koło kaskad jest nieczynny hotel.Dowieźli uchodźców.Panowie z dziećmi kapią się przy wodospadzie ,a kobiety spogladają na nich z góry.Po lewej stronie jest kilka kamperów,Czesi,Niemcy i Polacy. :!:
szymek1967 - 2016-03-08, 16:30

http://www.antysystempols...to-nie-reaguje/

przemyslcie zanim bedziecie coś planować :idea:

izola - 2016-03-08, 17:00

taki film /montage opublikowany przez
Cytat:
Opublikowany przez: K u r w a mać!
22 782 wyświetlenia
nie ma dla mnie żadnego znaczenia...innych może straszy, robi niepewnym , napełnia strachem w celu manipulacji ...zmanipulowany wątek filmowy mający cel , sianie propagandy i nic więcej!
SlawekEwa - 2016-03-08, 19:13

Cytat:
sianie propagandy i nic więcej!

I o to właśnie naszemu szymkowi 1967 chodzi :-P

zbyszekwoj - 2016-03-08, 20:33

Miały byc powodzie, paliwo po 5e za litr i Szymek zginął na pół roku. A imigranci zanim dojdą do Polski to najpierw przelecą zieloną góre. :diabelski_usmiech
toscaner - 2016-03-08, 20:41

A u mnie się nie otwiera i nie wiem co tam oglądacie.
Poza tym mam w ... i będę jeździł gdzie mi się podoba. Nie raz po przyjechaniu w jakieś miejsce "czuć", że coś nie tak, albo gdy ileś par oczu dziwnie się patrzyło, to się po prostu jechało gdzie indziej. Najwięcej nieprzyjemnych incydentów we Włoszech. We Francji to ja nie wiem gdzie ci murzyni, bo widziałem tylko tych w pracy i tylko w większych miastach. :haha:
Na wioskach spotkać imigranta to chyba szanse jak w totka.

Socale - 2016-03-08, 21:08

zbyszekwoj napisał/a:
...
Szymek zginął na pół roku.
.
A imigranci zanim dojdą do Polski to najpierw przelecą zieloną góre

I sie pojawił!!! Chlebem i solą, vitay w domu wśród swoich :)
.
A Zielona Góra to ma się dobrze Zbyszku, wątpię że jakiś obcy odważy się tam pojawić, chyba że będzie w barwach koronnych.

BaWa - 2016-03-11, 11:40

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Wracam do tematu :!: :!: uchodźcy w Grecji.Thermopile,koło kaskad jest nieczynny hotel.Dowieźli uchodźców.Panowie z dziećmi kapią się przy wodospadzie ,a kobiety spogladają na nich z góry.Po lewej stronie jest kilka kamperów,Czesi,Niemcy i Polacy. :!:

:gwm :gwm :gwm :gwm

Basiu to dla nas fatalna wiadomość bo lubiliśmy to miejsce :szeroki_usmiech

toscaner - 2016-03-11, 11:50

Do czego to doszło...
toscaner - 2016-03-11, 12:04

A swoją drogą Europa to jeszcze spokojna. Takiego złodziejstwa to nie ma nawet w Neapolu:

jedrek49 - 2016-03-11, 12:40

Szymek zginal na pol roku ,chyba byl doradca kaczynskiego , bo jest on wiarygodny tak jak Kaczynski ,
wiem cos niecos o wiarygodnosci szymka
pozdrawiam ]
jedrek49

Bim - 2016-03-11, 13:00

w jakim to mieście?
MILUŚ - 2016-03-11, 13:05

Bim napisał/a:
w jakim to mieście?

Rio :-/

MILUŚ - 2016-03-11, 13:07

toscaner napisał/a:
A swoją drogą Europa to jeszcze spokojna. Takiego złodziejstwa to nie ma nawet w Neapolu:..........

Ba nawet tutaj w centrum Afryki coś takiego skończyło by się......potraktowaniem kolesia maczetą :diabelski_usmiech

bert - 2016-03-11, 19:06

zamiast kamerzysty snajper powinien
eler1 - 2016-03-22, 10:26

To w europie coraz ciekawiej http://www.fakt.pl/swiat/...uly,619761.html :-/ :-/
KrzySówka - 2016-03-22, 10:56

W miastach jak i po za nimi trzeba zawsze zachować zdrowy rozsądek aby było bezpiecznie bez względu na wszystko.Niestety nie wszystko można przewidzieć. My kamperowcy mamy możliwość wyboru miejsca postoju aby było spokojnie i bezpiecznie, a do tego od czego są sprawdzone miejscówki kolegów z forum. Myślę ,że będzie dobrze . Pojedyncze incydenty nie dają całego obrazu sytuacji w danym kraju więc trzeba się szykować do wyjazdu :wyszczerzony: :spoko :spoko :spoko
Johny_Walker - 2016-03-22, 10:58

Ile osób rocznie zabijają terroryści w Europie? 1000?
Ile ginie rocznie na drogach? 50000?
Czego się należy bać?

zbychu - 2016-03-22, 11:01

Wyjazdów :stop:
Johny_Walker - 2016-03-22, 11:20

Racja, ale...
Najwięcej ludzi umiera we własnym łóżku.

szymek1967 - 2016-03-22, 16:06

SlawekEwa napisał/a:
Cytat:

czyżby ? :oops:

ps. to dopiero drobny wstęp co dzisiaj sie stało , wkrótce prawdziwa rzeż :!:

gryz3k - 2016-03-22, 16:35

szymek1967 napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Cytat:

czyżby ? :oops:

ps. to dopiero drobny wstęp co dzisiaj sie stało , wkrótce prawdziwa rzeż :!:

Szymciu po ile paliwo kupujesz?

Ahmed - 2016-03-22, 16:40

szymek1967 napisał/a:
wkrótce prawdziwa rzeż :!:

Rzeż już podobno była :spoko

Johny_Walker - 2016-03-22, 18:30

Szymek tyle się modliłeś o pokój i dupa.
MILUŚ - 2016-03-23, 22:42

:diabelski_usmiech
KrzySówka - 2016-03-24, 07:59

:haha: :haha: :haha:
szymek1967 - 2016-03-24, 09:56

Johny_Walker napisał/a:
Szymek tyle się modliłeś o pokój i dupa.

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Bronek - 2016-03-24, 10:38

Szymek wracaj !!!!!! Cytuj najlepiej z jasnowidzącymi wywiady .

Johny nie zaczepiaj !

Szymek został po prostu źle zrozumiany.

Pokój Ok jest , nawet z kuchnią .

Socale - 2016-03-24, 10:50

Czy ja jeszcze zdążę na wakacje do Syrii?
Mam procę, nie boję się.

Socale - 2016-03-24, 11:06

szymek1967 napisał/a:
...

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

W gruncie rzeczy tonący brzytwy się łapie. Niemcy są bezradni chrzani się farmazony bo już za późno otwierać im oczy. Nie wiem po co utrzymywanie Bundeswehry, NATO itp formacji skoro one mają związane ręce i nie mogą właściwie nic. Na co to komu? Nie potrafię tego pojąć, tyle się płaci na utrzymywanie wszelkich armii których nie można użyć wobec bandy dzikusów...
Za tak ogromne pieniądze to można lotniczy konwój zorganizować który non stop mógłby kursować i odstawiać tą hołotę do własnych śmieci nawet nie lądując.

toscaner - 2016-03-24, 11:50

A Merkel dalej? Bo nie oglądam TV. :haha:

Socale - 2016-03-24, 21:22

Taaaak.
Ona wie że dała doopy której nikt nie chciał, sama teraz w głębokiej siedzi i wstyd się przyznać do kompromitacji.