Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - EXPO 2015

Beta - 2016-03-06, 20:05
Temat postu: EXPO 2015
W zeszłym roku jadąc na wakacje do Francji postanowiliśmy z Grzegorzem wstąpić po drodze do Mediolanu na Expo. Swój udział zadeklarowało aż 147 krajów. Uznaliśmy ,że warto zrobić sobie przerwę w podróży i zobaczyć jak to wygląda.
Hasłem przewodnim tej światowej wystawy było -'' Wyżywienie planety energia dla życia''

Grześ znalazł namiary na jedyny camping w Mediolanie - Citta' di Milano. dzięki nawigacji trafiliśmy tam bez problemu. Obok jest stellplatz, jednak bez grama cienia ,a upały wtedy były straszne. Oczywiście na campingu było drożej , ale teren mocno zadrzewiony i było super.

W recepcji dowiedzieliśmy się , że mamy wsiąść do autobusu miejskiego nr 72 ,dojedziemy do stacji metra i wysiądziemy na ostatniej stacji praktycznie przy Expo.

Kupiliśmy bilety ,idziemy na przystanek autobusowy ,a tu właśnie podjeżdża 72. No to się udało. :ok
Jedziemy i jedziemy .I tak około 40 min. Coś mnie tknęło , bo po raz kolejny mijaliśmy te same miejsca. Okazało się ,że wsiedliśmy nie na tym przystanku i jechaliśmy w odwrotną stronę ,czyli mieliśmy zwiedzanie Mediolanu zza szyb autobusu .
Następnego dnia byliśmy już zorientowani w temacie i podróż trwała tylko 10 min. :szeroki_usmiech

:spoko

Beta - 2016-03-06, 20:48

cd.
Beta - 2016-03-07, 10:32

Zwiedzanie zaplanowaliśmy na 2 dni. Idealnie, bo odwiedziliśmy prawie wszystkie pawilony.Do niektórych była tak strasznie długa kolejka ( np.do Zjednoczonych Emiratów Arabskich ), że postanowiliśmy te sobie odpuścić.
Polski pawilon robił niezłe wrażenie. Ogólnie podobało się nam.

Opini na temat targów jest tak dużo , jak osób , które były i widziały. Przeglądając zdjęcia mamy miłe wspomnienia. Na pewno zachwycała nieprzeciętna inwencja twórcza. Było co oglądać , bo każdy z pawilonów był całkowicie inaczej zaaranżowany. Niektóre były małe i skromnie wyposażone , ale też były takie , że szczęka opadała :spoko

Beta - 2016-03-07, 15:58

cd.
Beta - 2016-03-07, 22:47

cd.
Beta - 2016-03-09, 19:57

cd.
Beta - 2016-03-09, 22:22

c.d
BiG Team - 2016-03-13, 20:48

cd.
Beta - 2016-03-13, 21:06

Zakończyliśmy pierwszy dzień zwiedzania. Dwa dni na te atrakcje w zupełności wystarczyły. My na Expo wyruszaliśmy przed południem i wracaliśmy ok. 19
Bilety kosztowały coś koło 40 euro na osobę, ale codziennie od godz.19 cena była tylko 5 euro. Frekwencja ogólnie była wysoka , ale wieczorem to dopiero był dziki tłum :ok

CDN. :spoko

Beta - 2016-03-13, 21:55

Odnośnie wystaw światowych ciekawostką jest to ,że pierwsza wystawa odbyła się w 1751 r. w Londynie.

Od tego czasu wystawy są okazją do współzawodnictwa w dziedzinie rozwiązań technicznych i architektonicznych. Nawet wieżę Eiffla zbudowano w 1889 na paryską wystawę.

Krzysiu eMKa będąc kiedyś na Expo stwierdził, że chociaż raz warto zaliczyć tego typu atrakcję. Uważamy ,że miał rację . Zdjęcia tego nie oddają nawet w połowie, jednak oglądając je mamy niesamowite wspomnienia.

W 2017 organizuje Kazachstan ,czyli będziemy mieć dużo dalej, a 2020 gospodarzami będą Zjednoczone Emiraty Arabskie .
Nam się udało , bo nie dość , że mieliśmy relatywnie blisko ,to na dodatek fajną przerwę w podróży :ok

Beta - 2016-03-14, 20:53

cd
SlawekEwa - 2016-03-14, 21:45

Beta napisał/a:

Krzysiu eMKa będąc kiedyś na Expo stwierdził, że chociaż raz warto zaliczyć tego typu atrakcję.

Zaliczyliśmy w 2000r Expo w Hannowerze. Do dzisiaj mam kubek do kawy 0,75l z logo wystawy.

Beta - 2016-03-14, 22:23

SlawekEwa napisał/a:

Zaliczyliśmy w 2000r Expo w Hannowerze. Do dzisiaj mam kubek do kawy 0,75l z logo wystawy.

No to macie pamiątkę :ok

Beta - 2016-03-14, 22:51

My natomiast mamy "zdobyczne "pokale z logiem Expo i nazwą browaru. Upał dawał się nam we znaki, więc postanowiliśmy zrobić sobie przerwę na zimne piwo :pifko . Padło tym razem na piwo czeskie . Było boskie.
Grzesiu pogadał sobie z obsługą , że my z Karpacza i do Czech mamy blisko ,więc często tam bywamy.Miłe pogaduchy...
Po wypiciu piwa okazało się ,że to nie szkło ale plastik ,czyli idealne do kampera. Wtedy stwierdziłam ,że muszę je mieć.
Ustaliliśmy ,że max. damy za nie 10 euro. Poszłam załatwiać :ok mile uśmiechając się do Czecha.
A on na to ,że mogę je sobie wziąć, więc takie nieumyte zapakowałam( szczęśliwa :mrgreen: ) do plecaka. I tak oto mamy oryginalną pamiąteczkę z Expo. :bigok

Skorpion - 2016-03-14, 23:00

Fajne zdjecia Beatko :spoko :spoko :spoko
Beta - 2016-03-14, 23:05

Tadziu dziękuję za uznanie :roza:

Skorpion - 2016-03-14, 23:12

:spoko :spoko :bukiet: :kwiatki:
BiG Team - 2016-03-15, 21:52

cd.
Beta - 2016-03-15, 21:57

cd.
Beta - 2016-03-16, 20:58

cd.
Beta - 2016-03-16, 21:09

cd.
Beta - 2016-03-17, 22:03

cd.
Beta - 2016-03-18, 10:17

cd.
Beta - 2016-03-18, 10:26

cd.
Beta - 2016-03-18, 20:09

Wizyta na Expo to było takie zwiedzanie świata w pigułce :bigok

Wchodząc do każdego z pawilonów zawsze coś nas zaskakiwało i zaciekawiało. Pomieszczenia były różne - małe, wielkie , piętrowe i mające wiele sal . Zależało to oczywiście od zasobności danego państwa. Bardzo skromnie ,ale też egzotycznie wyposażone były sale Krajów Trzeciego Świata. Tam np. częstowano nas ziarenkami kawy ,natomiast przy pawilonie Zjednoczonych Emiratów Arabskich turystom stojącym w strasznie długiej kolejce rozdawano białe parasole chroniące przed słońcem :ok

Beta - 2016-03-18, 22:32

cd.
joko - 2016-03-19, 09:35

Tyle pawilonów na EXPO odwiedziliście , a do mnie nie wpadliście :terefere:
Chyba , że będzie jeszcze ciąg dalszy fotek, a wtedy kto wie .... :spoko

Beta - 2016-03-19, 10:18

Ciąg dalszy będzie :ok

Te zdjęcia przeglądam dopiero drugi raz i szczerze mówiąc nie spodziewałam się , że tego jest tak dużo :roll:

Tam było tyle "niesamowitości " , na widok niektórych było prawdziwe ŁAŁ !!!

Joko ,a gdzie Ty byłeś ,bo spotkanie z Tobą może byłoby jednak największa atrakcją wystawy :lol:

KrzySówka - 2016-03-19, 13:15

Widać po zdjęciach ,że impreza super ciekawa. Fajna była ta przerwa w podróży. Pozdrawiamy :spoko
Beta - 2016-03-19, 13:42

KrzySówka napisał/a:
Fajna była ta przerwa w podróży. Pozdrawiamy :spoko

Idealna ,bo tak zmęczyliśmy się chodzeniem przez te dwa dni ,że dalsza podróż w pewnym sensie była odpoczynkiem :ok

Beta - 2016-03-19, 18:51

Kto zna Joko ,to niech Go wypatruje na zdjęciach , może gdzieś nam się pojawi... :ok
SlawekEwa - 2016-03-19, 18:58

Czyżby "Russia" najbardziej oblegana? :shock:
Beta - 2016-03-19, 19:50

http://wiadomosci.gazeta....nie-da-sie.html

Gdy my byliśmy ,to najdłuższe kolejki były do pawilonu japońskiego i Emiratów Arabskich. Tam nie poszliśmy ,bo szkoda nam było czasu.

Do polskiego udało nam się wejść bez kolejki :ok

Beta - 2016-03-19, 20:35

cd.
joko - 2016-03-19, 23:33

Beta napisał/a:

Gdy my byliśmy ,to najdłuższe kolejki były do pawilonu japońskiego i Emiratów Arabskich. Tam nie poszliśmy ,bo szkoda nam było czasu.

To znaczy że może mnie na Waszych fotkach nie być :mrgreen:

Najdłuższe kolejki bywały tam gdzie były najlepsze rzeczy . W pawilonie w którym wystawiał się narodowy przewoźnik Emiratów Arabskich i włoska Alitalia , główną atrakcją były symulatory Boeinga 737NG ....... które to jam nie chwaląc się , zaprojektował i zbudował :ok

Wystawiał się, z racji kontaktów z Alitalią , nasz włoski kontrahent , ale symulatorki były Made in Andrychów :bigok

Trochę ludków się przez ten pawilon przewaliło ...... niektóre nawet całkiem znane :szeroki_usmiech

Beta - 2016-03-20, 10:31

joko napisał/a:

Najdłuższe kolejki bywały tam gdzie były najlepsze rzeczy . W pawilonie w którym wystawiał się narodowy przewoźnik Emiratów Arabskich i włoska Alitalia , główną atrakcją były symulatory Boeinga 737NG ....... które to jam nie chwaląc się , zaprojektował i zbudował :ok

No to możemy być dumni, że w naszej rodzinie kamperowej mamy kogoś tak zdolnego :bigok :roza:

Beta - 2016-03-20, 10:46

Tam ,gdzie malowano mi tatuaż, to właśnie były zaaranżowane pokoje domostw Emiratów Arabskich,ale one były tuż przy wyjściu ,poza głównym pawilonem i my tam weszliśmy praktycznie od tyłu.

Nienawidzę stać w kolejkach , więc łatwo zrezygnowałam. Po tym co nam przedstawił joko, oczywiście bardzo żałuję. Uwielbiam latać, od dziecka fascynują mnie samoloty w locie i pominęłam taką atrakcję :gwm

No... wielka szkoda :(

Beta - 2016-03-20, 13:38

Po tym co napisał joko ,w sumie wyszedł niezły mix zdarzeń :ok

-We Włoszech Polak wystawia się w pawilonie Emiratów Arabskich,

- My we Włoszech na wystawie , joko z CT równiez, my omijamy tylko dwa pwilony ,w tym ten gdzie wystawiał się joko,

Jeszcze jak dodam to, że strajkowałam na ostatniej stacji metra( jak to się skończyło -opiszę później :lol: )
W zasadzie to tytuł tematu powinien brzmieć : "Mediolańska przygoda" :ok

Dwa dni, a tyle wrażeń...

Beta - 2016-03-20, 13:45

cd.
Beta - 2016-03-20, 21:32

Koniec odpoczynku przy piwie , czas na dalsze zwiedzanie :ok
Tadeusz - 2016-03-20, 21:44

Beatko, zrobiłaś mi przyjemność tą opowieścią i zdjęciami. Fajny niedzielny wieczór się zrobił - jak bym na EXPO włóczył się z Wami. :)

Dziękuję.

Zechciej przyjąć skromne ale zasłużone piwko. :ok

:pifko

Beta - 2016-03-20, 21:48

cd.
Beta - 2016-03-20, 22:18

Tadeusz napisał/a:
Beatko, zrobiłaś mi przyjemność tą opowieścią i zdjęciami. Fajny niedzielny wieczór się zrobił - jak bym na EXPO włóczył się z Wami. :)

Dziękuję.

Zechciej przyjąć skromne ale zasłużone piwko. :ok

:pifko

Nasz Ty kochany Tadziu , dla każdego zawsze masz miłe słowo :ok
Dziękuję Ci bardzo za piwko :bukiet:

Beta - 2016-03-21, 21:07

cd.
KrzySówka - 2016-03-22, 07:57

Dziękujemy za możliwość bycia tam wirtualnie z Wami :kwiatki: . Na pewno chodzenie męczące ale wrażenia bezcenne :wyszczerzony: Pozdrawiamy :spoko
Beta - 2016-03-22, 19:34

cdn.
Beta - 2016-03-22, 19:39

KrzySówka napisał/a:
Dziękujemy za możliwość bycia tam wirtualnie z Wami :kwiatki: . Na pewno chodzenie męczące ale wrażenia bezcenne :wyszczerzony: Pozdrawiamy :spoko

Miło nam ,że z nami zwiedzacie wystawę :ok

Was również serdecznie pozdrawiamy :roza: :spoko

Beta - 2016-03-22, 19:48

cd.
Beta - 2016-03-23, 22:11

W drugi dzień jeszcze przed zwiedzaniem zaliczyliśmy kolejną" przygodę " :ok
Mając już wiedzę ,gdzie mamy wsiąść - po 10 min. dojechaliśmy do stacji metra. Tradycyjnie wysiedliśmy na końcowej stacji, a tam ustawiony szpaler kontrolerów biletów. Śmiało podchodzimy do jednego z nich, sprawdza w czytniku pierwszy bilet -jest ok.Sprawdza drugi i nie "wchodzi ", ponownie sprawdza pierwszy i też już nie wchodzi . Za nami stały dwie młode Włoszki znające angielski i zdeklarowały się z pomocą :ok Zaczyna się dyskusja. My wyjaśniamy, że takie bilety sprzedali nam w tabakierze, a całą rozpiskę trasy - dali nam w recepcji kempingu. , Najdziwniejsze ,że wczoraj było ok. a dzisiaj już nie? Nic z tego nie rozumieliśmy :roll:
Kolejki się zmniejszyły ,ale niektórzy płacą karę. Kontroler wyświetlił kwotę ,jaką mamy zapłacić ,czyli 36,50 euro. Po chwili rozmowy okazało się ,że sprzedali nam złe bilety ,bo końcowa stacja jest droższa, tylko skąd my mieliśmy o tym wiedzieć :( Dziewczynom podziękowaliśmy za pomoc.
Grzegorz mówi ,że trudno - płacimy :evil:
Kontroler na to ,że x 2, czyli 73 euro.

O nie ! w tym momencie cała sytuacja tak mnie wkurzyła ,że rozpoczęłam STRAJK !
Powiedziałam ,ze nie zapłacę i nigdzie się stąd nie ruszę. Odwróciłam się i zdesperowana sobie poszłam ( pod ścianę ,bo nie miałam gdzie )
A Grzegorz z kanarem dalej dyskutuje :bicsie
Po chwili mnie woła , ale ja udaję że nie słyszę - w końcu strajkuję i tak łatwo się nie poddam :ok

Włoch też zaczyna mnie wołać : - Bella donna ,bella donna. A ja twardo -nie . Jak strajk to strajk.
Grzegorz już wściekły ( na mnie ) mówi ,żebym się nie wygłupiała , bo kontroler darował nam karę.
Na stacji metra zostaliśmy już tylko my. Trudno. Poddałam się :mrgreen:
Nasz bilet nie otwierał bramki ,więc bardzo uprzejmie kontroler nam ją otworzył i jeszcze pomachał na pożegnanie :papa
Pewnie się ucieszył ,że w końcu pozbył się "trudnej pasażerki" :haha:

Beta - 2016-03-23, 22:24

cd.
KrzySówka - 2016-03-24, 08:03

No to przygody też były :spoko
Beta - 2016-03-24, 19:10

KrzySówka napisał/a:
No to przygody też były :spoko

Były , były... i się dobrze skończyły :ok

Beta - 2016-03-24, 19:25

Drugi dzień pobytu w Mediolanie dobiegł końca .Zmęczeni chodzeniem , ale też upałem, pełni wrażeń wróciliśmy na kemping.
Następnego dnia wybieraliśmy się w dalszą drogę , czyli nad Gardę ( jakie te Włochy piękne :ok ) , gdzie zaaranżowaliśmy spotkanie mojej polsko-włoskiej rodziny.
Tam znowu dwa dni i dalej w stronę Lazurowego Wybrzeża we Francji :spoko

Beta - 2016-03-24, 19:39

Oprócz wspomnień i zdjęć zostały nam z wystawy Expo również takie pamiątki :ok
Beta - 2016-03-24, 19:48

I to by było na tyle :ok

Wszystkim tym , co chcieli z nami zwiedzać Expo -wielkie dzięki :roza: :bukiet: :roza:

:spoko :spoko :spoko