| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Usztywnienie zawieszenia
Rambler - 2016-03-07, 00:44 Temat postu: Usztywnienie zawieszenia Mam prośbę o poradę. Czasem jak wchodzę w zakręt swoim domkiem, szczególnie z górki, mam wrażenie jakby mesiek miał się za chwilke przewrócić. Mechanik mówił że wszystkie resoraki tak mają, inny z kolei coś wspominał o byczych jajach, że to trzeba jakoś przerobić i generalnie pomoże. Jak jest u was?
mrsulki - 2016-03-07, 06:58
Zamontuj poduchy pneumatyczne, zdecydowanie poprawi zachowanie zawieszenia
MisioKRAK - 2016-03-07, 07:04
Potwierdzam - wstaw poduszki pneumatyczne. Najlepiej z możliwością ich sterowania z pozycji kierowcy.
Rambler - 2016-03-07, 09:03
4 poduchy to koszt ponad 2000 zł. więc odpada w tegorocznym budżecie, bo ważniejszy jest solar, inwerter i lodówka. Szukam tańszego rozwiązania. :/
donald - 2016-03-07, 09:19
To zamontuj tylko na tylną oś...u mnie tak mam i jak nadmucham to jak blok z wielkiej płyty stoi 😁
Kompi - 2016-03-07, 11:10
....
Bronek - 2016-03-07, 12:25
| Kompi napisał/a: | | Czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na właściwości jezdne? |
Tak z cztery razy
| mrsulki napisał/a: | | Zamontuj poduchy pneumatyczne, zdecydowanie poprawi zachowanie zawieszenia |
MisioKRAK - 2016-03-07, 12:38
Też mam tylko tył...
Kompi - 2016-03-07, 12:39
....
Bronek - 2016-03-07, 13:51
| Kompi napisał/a: | Bronek. Jesteś bardzo pomocny. |
Gdybym, nie był tak złośliwy To wręcz
O zawieszeniu w/w było od ch... ry.
Dlatego lakoniczne " poprawia" dotyczy " głównie jazdy.
Podczas postoju, to mniej istotne, ale miły dodatek. Do postoju tańsze np. podpory. Oczywiście, myślę o tych zwykłych.... Full wypas, a la Koko, to cena .... starszego kamperka
Nie mam pneumatycznego , bo u mnie trzeba by odwrotnie założyć, by zadarty tyłek dociskało. Spoiler? I tak z 150 km/h?
Fux - 2016-03-07, 13:57
Wjedź na trzęsiawke i sprawdź amortyzatory.
stander - 2016-03-07, 15:28
| Fux napisał/a: | | Wjedź na trzęsiawke i sprawdź amortyzatory. | Dokładnie tak. Najpierw diagnostyka zawieszenia ,a potem decyzja
Bydgoszczu - 2016-03-07, 15:34
"Procenty" tłumienia to nie wszystko. U mnie amortyzatory spełniały normy na przeglądzie, a po wymianie tyłu: inne auto!!! A poduszki też warto.
Bajaga - 2016-03-07, 17:02
| Bronek napisał/a: |
Nie mam pneumatycznego , bo u mnie trzeba by odwrotnie założyć, by zadarty tyłek dociskało. Spoiler? I tak z 150 km/h? |
Załóż z przodu sprężyny Goldschmitt i będziesz happy, ja jestem
Bronek - 2016-03-07, 17:23
| Bajaga napisał/a: | | Bronek napisał/a: |
Nie mam pneumatycznego , bo u mnie trzeba by odwrotnie założyć, by zadarty tyłek dociskało. Spoiler? I tak z 150 km/h? |
Załóż z przodu sprężyny Goldschmitt i będziesz happy, ja jestem |
Wiem, czytałem już o tym, chyba o Twoich.
Wiesz, generalnie to kwestia stawania odpowiednio, kliny itd. Ale to dobry pomysł.
Więc gdzie i za ile? To będzie przegięcie, ale coś trzeba robić
janus - 2016-03-07, 18:12
| Bajaga napisał/a: | Załóż z przodu sprężyny Goldschmitt i będziesz happy, ja jestem |
Lub daj swoje sprężyny do dobrego fachowca i ten sam efekt będziesz miał za dziesięciokrotnie niższą cenę
Bajaga - 2016-03-07, 18:23
| Bronek napisał/a: |
Wiesz, generalnie to kwestia stawania odpowiednio, kliny itd. Ale to dobry pomysł.
Więc gdzie i za ile? To będzie przegięcie, ale coś trzeba robić |
Ja kupiłem w elcampie i montowałem u kumatego mechanika speca od iveco/ducato.
Jeżeli teren jest płaski to klinów już nie potrzeba, jest prawie idealny poziom. Przód już nigdy nie dobija i nie robi "kangura" na wybojach. Auto z przodu idzie do góry z 5 cm (albo więcej?) więc wsiada i wysiada się gorzej, ale to jedyna wada, prowadzenie bez zmian.
Bronek - 2016-03-07, 19:22
Dzięki Panowie. Zanim coś postanowię pogadam z mechanikiem.
Kłopot w tym, że Ci dobrzy to czasu nie mają,
U mnie a propos bujania na boki, dobrze też robi szersza tylna oś. Zwykła fiatowska.. W każdym razie nie mam uwag do tego.
Fux - 2016-03-07, 20:19
| Bydgoszczu napisał/a: | | "Procenty" tłumienia to nie wszystko. U mnie amortyzatory spełniały normy na przeglądzie, a po wymianie tyłu: inne auto!!! A poduszki też warto. |
Norma normą a życie życiem.
Może kupiłeś z inną charakterystyką.
Z % żartów nie ma.
Zakładam, że połączenia resorów, jarzma, tuleje, stabilizator, łączniki są ok.
nercedes - 2016-03-07, 20:38
Zobacz na te .Poduszki pneumatyczne http://olx.pl/oferta/podu...html#693eceadb6
CORONAVIRUS - 2016-03-07, 20:42
nim się napalicie na cenę to zwróćcie uwagę na to , że ten zestaw jest do wszystkiego czyli do niczego nie ma najważniejszych części czyli uchwytów by coś do czegoś przyczepić
nercedes - 2016-03-07, 20:54
Niby do niczego ale czy dostanie dedykowane Mercedes 307 chyba nie to lepiej takie i dorobić mocowania Tu masz dedykowane do Fiat Ducato Citroen Jumper Peugeot Boxer R-1 http://olx.pl/oferta/podu...html#d76cca96f3
CORONAVIRUS - 2016-03-07, 21:01
| nercedes napisał/a: | | Niby do niczego ale czy dostanie dedykowane Mercedes 307: |
proponuję zadzwonić do INTRAKa w Wawce i zapytać czy nie leża uchwyty na półce wiem, że do kilku niechodliwych , wiekowych modeli coś tam zawsze jest
nercedes - 2016-03-07, 21:12
Rambler jak chcesz to dam ci namiar na dobrego fachowca od resorów z okolicy Myślenice
darek 61 - 2016-03-07, 21:26
Może brakuje w tym aucie stabilizatora na przodzie.
Rambler - 2016-03-09, 00:16
Otóż Panowie sprawa wygląda następująco:
4 nowe amorki Kayaba do tego modelu
Sprawdzone na dygotnicy, luzów nie ma - mesiek na dotarciu 180.000
Ale jak wracałem z Włoch w zeszłym roku to gadałem z pewnym kierowcą tira który woził sie również kiedyś kaczką z paką. Twierdził że się spawa gniazda na odboje i dokłada bycze jaja.
Myślałem że mu chodzi o poduchy, ale wyraźnie powiedział że poduchy to drogie rozwiązanie i te jajca mają podobne zastosowanie za 1/5 ceny.
Oczywiście bez możliwości regulacji. Potem zahaczyłem innego kierowcę, który mi przywiózł drewno kominkowe i ten to tylko potwierdził.
Myślałem że ktoś zna podobne rozwiązanie.
Mam 2 pary resorów więc koszty poduszek wychodza 3000-3500 PLNów z robocizną, a za tą kasę mógłbym zrobić upgrade silniczka do 2.9D
|
|