|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Indywidualne - Skandynawia
Moulder - 2016-03-07, 10:26 Temat postu: Skandynawia Wczoraj kupiłem bilety na prom dla mojego pojazdu + 2 osoby + pies. Mimo wszystko wyszło dosyć drogo - jak mi się wydaje. 1900zł. Powodem zwyżki około 300zł są rejsy nocne od 21.00-9.00 rano na miejscu. Jednak taki rejs z psem jest wygodniejszy i mniej stresowy dla wszystkich z psem włącznie
W związku z tym, że sporo Niemców również płynie do Karlskrony po zwiedzeniu Trójmiasta jest bardzo mało wolnych kabin. Wniosek - jak planujecie przeprawę promową kupujcie już bilety na sezon. Dużo ludzi zrezygnowało z wyjazdu latem na południe Europy, bo znowu lato ma być strasznie gorące. Jakby ktoś by chciał się w dowolnym miejscu dołączyć - jedziemy do Norwegii przez Szwecję w dniach 7.07-22.08. Pozdrowienia
krzlac - 2016-03-07, 10:39
Jeśli bilet w dwie strony do Karlskrony z kabiną, to cena normalna. Myślę, że dla psa najlepszy jest rejs z Sassnitz, tylko 3,5 godz. A i cena dużo, dużo lepsza.
MILUŚ - 2016-03-07, 13:06
Jak byś w dniu wyjazdu podjechał pod terminal to zapewniam Cię bilety masz tańsze o jakieś 20 % Zawsze tak robimy No tak ale to dla ludzi z mocnymi nerwami
martini44 - 2016-03-07, 13:09
MILUŚ napisał/a: | pod terminal |
w Gdyni ?
MILUŚ - 2016-03-07, 13:17
Kristiansand dwa razy ; Sassnitz raz ; Trelleborg dwa razy i Malmo ; Tallin po razie
Moulder - 2016-03-07, 15:35 Temat postu: bilety Powiem Ci, że nie jestem pewien czy byłyby kabiny dla zwierząt, klikałem od początku lipca i dopiero na 7.07 znalazłem rozsądne cenowo 2 osobowe bez okna.
MILUŚ - 2016-03-07, 18:27
No tak ; o psisku zapomniałem . To , rzeczywiście Cię obliguje . Naszą jak jeszcze z nami jeździła to.....usypialiśmy na czas podróży promem .
Moulder - 2016-03-13, 12:47 Temat postu: Bilety na prom kupione Mamy 47 dni urlopu: 07.07-22.08.2016 Dwie osoby+ pies. Teraz plany, plany i jeszcze raz plany. Pomimo zakupu dużej ilości przewodników i przygotowań do wyjazdu, mam ogromną prośbę do wszystkich bywalców Skandynawii:
- Jak zaplanowalibyście trasę, jeśli mielibyście tyle czasu?
- czy jest tu gdzieś na forum mapa miejscówek Skandynawii? (podobna jak to tworzy Biorca z Polską) Większość postojów planuję na dzikusa.
- kto podzieliby się miejscami, których nie mogę ominąć? Must See według - Was.
Założenie jest takie, Szwecja - Norwegia - zwiedzamy przyrodę i omijamy miasta, jedynie małe miejscowości na trasie. W planach czasem złowienie jakiejś ryby na obiad, zebranie grzybów i ogólnie runa leśnego. Relaks na łonie przyrody, wolne przemieszczanie się 100-200 km dziennie, czytanie książek - bycie ze sobą. Zatrzymywanie się na kempingach jedynie raz na tydzień: pranie, internet (że żyjemy).
Czy rzeczywiście brać naprawdę całą żywność ze sobą, żeby uniknąć kilkukrotnego przepłacania? W tym warzywa i owoce: ziemniaki, marchew, jabłka?
Liczę na cenne wskazówki. Nagrodą będzie ekskluzywna relacja. Pozdrawiam
andi at - 2016-03-13, 15:31
Pierwszą atrakcje masz https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g227952-d621237-Reviews-Gota_Kanal-Soderkoping_Ostergotland_County.html
zobacz wszystkie 66 zdjęć
https://www.google.pl/map...z/data=!3m1!4b1
kliknij na mapie na lornetkę i masz atrakcje
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g227952-Activities-Soderkoping_Ostergotland_County.html#MAPVIEW
Jak się zaprzyjaźnisz z tripadvisor to ci wszystko pokarze,u góry masz próbki .Jak przybliżysz to jest pokazane więcej miejsc
Moulder - 2016-03-13, 20:05 Temat postu: Dzięki Czekam na więcej
Moulder - 2016-03-13, 20:07 Temat postu: Drogi w Norwegii Czy to prawda, że wjeżdżając do Norwegii kamera skanuje tablicę rejestracyjną i opłata za korzystanie z dróg przychodzi do domu?
Moulder - 2016-03-13, 20:51 Temat postu: Campercontact Jeśli ktoś wybiera się do Norwegii tak jak my polecamy sprawdzoną przez innych użytkowników stronę z miejscówkami do spania Campercontact
moskit - 2016-03-14, 08:11
Tak prawda cała Skandynawia ma bardzo rozbudowany system kamer i nadzoru ruchu
Kolegę zatrzymali po 100 km jak nie zatrzymał się na "stopie" przed przejazdem kolejowym
Może miał pecha może nudziło się policjantom. W Norwegi ogólnie nie widzi się policji ale jak jest potrzeba to nie wiadomo skąd nadjeżdżają. Zdecydowanie trzeba uważać na znak 30 km bo zawsze jest szkoła, przedszkole, lub inna instytucja edukacyjna prawie zawsze są kamery, przekroczenie o 9 km/h może zakończyć się mandatem, o 10 to już mogą zatrzymać prawko na 3 miesiące, oczywiście mogą
Endi - 2016-03-14, 09:25 Temat postu: Re: Drogi w Norwegii
Moulder napisał/a: | Czy to prawda, że wjeżdżając do Norwegii kamera skanuje tablicę rejestracyjną i opłata za korzystanie z dróg przychodzi do domu? |
Tak to prawda, rachunek przychodzi na adres zarejestrowanego pojazdu. Za Norwegię lipiec-sierpień 2015 zapłaciłem teraz w marcu 90 Euro ( mandatów nie było )
KulkiDwie - 2016-03-14, 10:22 Temat postu: Re: Drogi w Norwegii
Endi napisał/a: | Moulder napisał/a: | Czy to prawda, że wjeżdżając do Norwegii kamera skanuje tablicę rejestracyjną i opłata za korzystanie z dróg przychodzi do domu? |
Tak to prawda, rachunek przychodzi na adres zarejestrowanego pojazdu. Za Norwegię lipiec-sierpień 2015 zapłaciłem teraz w marcu 90 Euro ( mandatów nie było ) |
Czy jeżdżąc po Norwegii wiadomo, że w konkretnym momencie wjeżdża się na płatny odcinek? .
Są jakieś tablice informacyjne, znaki?
Czy żadnej informacji nie ma i potem za parę miesięcy otrzymuje się liścik z niespodzianką?
Jest może gdzieś w sieci dostępna lista/mapka tych płatnych odcinków?
Endi - 2016-03-14, 11:04 Temat postu: Re: Drogi w Norwegii
KulkiDwie napisał/a: |
Czy jeżdżąc po Norwegii wiadomo, że w konkretnym momencie wjeżdża się na płatny odcinek?
Są jakieś tablice informacyjne, znaki? |
Tak - tunele bądż drogi płatne są oznakowane. Możesz spokojnie czekać na rachunek w domciu.
KulkiDwie napisał/a: |
Jest może gdzieś w sieci dostępna lista/mapka tych płatnych odcinków? |
Koleżanka frape wklejała zdjęcia jako przykład oznakowań dróg płatnych. Jeśli jest link do takiej listy ? to koledzy na pewno go udostępnią.
krzlac - 2016-03-14, 12:39
Ja nigdy do takiej listy nie dotarłem, ale też nigdy jej nie szukałem. Opłaty nie są wysokie i nie za wszystko przysyłają rachunki do domu. Za przejazdy w 2013 dostałem kilka opłat, łącznie na sumę ok. 180 zł, a za sierpniowe przejazdy w 2015 rachunków nie dostałem. Płatne są też wjazdy do dużych miast oraz drogi atrakcyjne turystycznie, ale niska opłata nie powinna być powodem aby tych dróg unikać. Dwie-trzy noce spędzone na dziko spokojnie "zarobią" na opłaty drogowe podczas całego urlopu. Znacznie lepiej jest skupić się na kosztach promów lokalnych, choć tu trudno zaoszczędzić. Jak nie prom - to długi objazd, zawsze d...a z tyłu.
KulkiDwie - 2016-03-14, 13:03
Znalazłem, tu jest wszystko (chyba) na temat opłat drogowych w N, mapka i można też sprawdzić konkretne kwoty za konkretne miejsce .
Dzięki , do tej pory opłaty drogowo/promowe w N były dla mnie "terra incognita" . Unikać nie ma sensu, szkoda czasu. Trzeba to przewidzieć w budżecie , a jako że podróżujemy osobówką, będziemy mieć taniej.
Jako, że zawsze noclegujemy na dziko o kosztach z tym związanych dawno zapomnieliśmy
Sorry za "wcinkę" w temacie
MILUŚ - 2016-03-14, 13:11 Temat postu: Re: Campercontact
Moulder napisał/a: | Jeśli ktoś wybiera się do Norwegii tak jak my polecamy sprawdzoną przez innych użytkowników stronę z miejscówkami do spania Campercontact |
Opanuj swą euforię na temat tej strony . W zeszłym roku pare miejscówek okazało się dla nas pudłem . Nie tylko w Norwegii ; ogólnie w Skandynawii ; Niemczech czy innych krajach .
Mam zawsze pare wariantów i zawsze informację potwierdzam ma Google Map. A najlepszymi informatorami są tambylcy z tego forum . Przejrzyj ich relacje , tam zawsze są podane miejscówki z namiarami
moskit - 2016-03-14, 15:40
My przed wyjazdem rejestrujemy się w Go Pas że w dniach od do będziemy poruszać się po.....
Przychodzą opłaty już po dwóch miesiącach ale bez dodatkowej opłaty operacyjnej wystawianej przez angielską firmę windykacyjną (obsługują całą Skandynawie)
krzlac - 2016-03-14, 16:38
KulkiDwie napisał/a: | do tej pory opłaty drogowo/promowe w N były dla mnie "terra incognita" . Unikać nie ma sensu, szkoda czasu. Trzeba to przewidzieć w budżecie , a jako że podróżujemy osobówką, będziemy mieć taniej. |
Tu wygrywa kamper do 6 m - płaci jak osobówka.
MILUŚ - 2016-03-14, 17:59 Temat postu: Re: Drogi w Norwegii
Endi napisał/a: | ........... Możesz spokojnie czekać na rachunek w domciu........... |
Tak jak ja...........od ośmiu miesięcy
Endi - 2016-03-14, 18:43 Temat postu: Re: Drogi w Norwegii
MILUŚ napisał/a: |
Tak jak ja...........od ośmiu miesięcy |
Ciągle im uciekasz. Teraz znów nawiałeś do Nigerii..
Moulder - 2016-03-31, 18:29 Temat postu: Trasa Jak jechać? Rozważam dwie trasy:
1. Karlskrona i pniemy się do góry Szwecji po ciekawych miejscach aż do PN Abisko, następnie Lofoty i w dół Norwegii aż do Lysefjord i Stavanger - omijamy Oslo dalej - Goteborg i Karlskrona.
2. Karlskrona - Goteborg Oslo Stavanger - Bergen - Logfoty - Abisko lecimy w dół Szwecji aż do Karlskrony.
Jest kilka za i przeciw każdej z tras. Pomożecie?
Rav - 2016-03-31, 18:50
moskit napisał/a: | My przed wyjazdem rejestrujemy się w Go Pas że w dniach od do będziemy poruszać się po.....
Przychodzą opłaty już po dwóch miesiącach ale bez dodatkowej opłaty operacyjnej wystawianej przez angielską firmę windykacyjną (obsługują całą Skandynawie) |
Nie rejestrowałem się. Póki co nie dostałem żadnego rachunku za VI-VII.2014 i VI-VII.2015. Nie wiem jak długo zajmuje im wystawienie rachunku? Może wysyłają dopiero po przekroczeniu określonej kwoty? W takim przypadku nie warto byłoby się rejestrować.
Póki co, liczę, że już nic nie przyślą.
Rav - 2016-03-31, 18:53 Temat postu: Re: Trasa
Moulder napisał/a: | Jak jechać? Rozważam dwie trasy:
1. Karlskrona i pniemy się do góry Szwecji po ciekawych miejscach aż do PN Abisko, następnie Lofoty i w dół Norwegii aż do Lysefjord i Stavanger - omijamy Oslo dalej - Goteborg i Karlskrona.
2. Karlskrona - Goteborg Oslo Stavanger - Bergen - Logfoty - Abisko lecimy w dół Szwecji aż do Karlskrony.
Jest kilka za i przeciw każdej z tras. Pomożecie? |
Ja bym wybrał wariant nr 1. W wariancie nr 2 zacznie się do wielkiego "łał", po czym wjedziesz do mniej ekscytującej części, tj. Szwecji. Lepiej dozować sobie wrażenia ;-)
HarryLey4x4 - 2016-03-31, 19:01
podpowiadajcie, bo temat ciekawy.
Moulder - 2016-04-02, 21:56 Temat postu: 20 litrów Czy do Skandynawii wzięlibyście standardowy metalowy kanister 20 litrów w razie gdyby "Niemcy z psami"?
krzlac - 2016-04-03, 11:44
Po co? Przecież to cywilizowane kraje.
I jeszcze dwie rady:
1. Nie tankować kiedy się kończy, tylko jak jest tanie paliwo. Różnice na stacjach są spore.
2. Koniecznie karta płatnicza - większość stacji benzynowych a szczególnie tych tanich jest samoobsługowa.
Moulder - 2016-04-03, 18:19 Temat postu: Planowanie Według planów przejedziemy w Szwecji i Norwegii około 5-6 tys km. Czyli potrzebujemy skrajnie około 600 litrów paliwa.
1 litr ON Se: 5.40
1 litr ON NO: 5.80
3300zł Paliwo. Opłaty za drogi w NO zakładam około 500zł.
Jak najlepiej przygotować się do wyjazdu finansowo. Kupić w Polsce gotówkę? Połowę koron Se i połowę No. Ewentualnie jaką kartę sobie załatwić bankową, żeby prowizje i marże nie pochłonęły istotnej części waluty.
mBank ma potworne opłaty. Przykład:
właśnie płaciłem za konferencję w Hiszpanii 350 Euro. Według kursu międzybankowego wychodzi około 1480zł. mBank wyliczył 350euro na 1579zł. Nie dość że kurs za 4.37 to dodatkowo 5.9 % prowizji za to, że płacę tym bankiem.
Jak rozwiązać problem spreadu - kosztów przewalutowań w SE i NO? Jakieś rozwiązania? Na pewno są. Jednak jak kolega wyżej napisał, stacje są bezobsługowe to bez karty bankowej ani rusz.
krzlac - 2016-04-03, 18:31
Na kraje strefy Euro najlepsza karta w Euro i konto w Euro. Karta w Euro w mBanku załatwia takie płatności bez spredu i prowizji. Na Szwecję i Norwegię rozwiązania na karty moim zdaniem nie ma. Zawsze i każdy bank Ci zrąbie d...ę. Sprawdziłem to płacąc w tym samym dniu kartą w PLN i w EUR. Spred musisz wkalkulować w koszty wycieczki.
Moulder - 2016-04-06, 21:24 Temat postu: Mapa wyprawy Powoli tworzę mapę naszej podróży. Zaznaczyłem sporo miejsc, ale może ktoś dostrzeże, że coś po drodze ważnego pominąłem. Będę wdzięczny za wskazówki. Poruszamy się między Parkami Narodowymi do Rezerwatami Przyrody.
Mapa
Endi - 2016-04-06, 21:30
Powiem szczerze : za mało Norwegii stanowczo za mało. Szwecja to ,, no chyba , że na ryby słodkowodne
Moulder - 2016-04-06, 21:41 Temat postu: Trasa Spokojnie, na razie zjeżdżamy w dół Norwegii. Jutro będę dalej tworzył mapę.
To pracochłonna czynność. Zebrałem z 5 książek najciekawsze miejsca.
Moulder - 2016-04-06, 21:47 Temat postu: Źródła Skandynawia - Parki Narodowe i Rezerwaty Przyrody to dziś niemal niedostępna pozycja, nie maj jej w księgarniach, ani na Alle drogo. Zostają biblioteki albo strona autora, którą polecam wszystkim planującym wyprawę do Skandynawii.
Andrzej Garski
vwyogi - 2016-04-07, 11:16 Temat postu: Re: Mapa wyprawy
Moulder napisał/a: | Powoli tworzę mapę naszej podróży. Zaznaczyłem sporo miejsc, ale może ktoś dostrzeże, że coś po drodze ważnego pominąłem. Będę wdzięczny za wskazówki. Poruszamy się między Parkami Narodowymi do Rezerwatami Przyrody.
Mapa |
Moulder,
Twój pierwszy odcinek od Karlskrony do Vastervik to.... nuuuda jak w polskim filmie.
Sugerowałbym z Karlskrony bezpośrednio na płn droga numer 28.. Od Linkoping juz dobrze kombinujesz. Czym droga mniej uczęszczana tym większa szansa znalezienia super miejscówki, a tych jest sporo, ale nie przy głównych drogach. Jak będziesz na zlocie w Żabim Raju to parę moge polecić. Moge tez pożyczyc bardzo bardzo dokładny atlas drogowy Szwecji
andi at - 2016-04-07, 13:28 Temat postu: Re: Źródła
Moulder napisał/a: | Skandynawia - Parki Narodowe i Rezerwaty Przyrody to dziś niemal niedostępna pozycja, nie maj jej w księgarniach, ani na Alle drogo. Zostają biblioteki albo strona autora, którą polecam wszystkim planującym wyprawę do Skandynawii.
Andrzej Garski |
Po co ci to wszystko jak jest tripadvisor.com
Hotele i inne bajery w trip cie nie interesują . Wchodzisz na mapę i dusisz atrakcje.Jak zrobisz większe przybliżenie to masz jeszcze więcej szczegółów .Dusisz na nie myszka i raczej pokarze ci co tam jest.Naduś na zdjęcie ,albo więcej szczegółów
https://pl.tripadvisor.com/Tourism-g190455-Norway-Vacations.html
https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g190479-d656587-Reviews-Fram_Polar_Ship_Museum-Oslo_Eastern_Norway.html
Po prawej masz mapę i już jesteś panem sytuacji
Duszac na te punkty sprawdzisz swoją trasę co na niej jest do roboty
https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g190479-d656587-Reviews-Fram_Polar_Ship_Museum-Oslo_Eastern_Norway.html#photos;geo=190479&detail=656587
Moulder - 2016-04-07, 18:59 Temat postu: Trip doradca Trip advisor zarabia na prowizji od hoteli, szczerze nie ma tam niczego lepszego czego nie znalazłabym klikając w Google.
Ideą stworzenia trasy w Google Maps są Wasze odczucia w stosunku do miejsc, które odwiedziliście i chcielibyście się nimi podzielić.
Moulder - 2016-04-08, 21:27 Temat postu: Czy ktoś z Was tu był? Saltfjellet–Svartisen National Park? Warto? Podobno lodowiec i wspaniałe jaskinie.
Baneczka - 2016-04-08, 23:56
Na pewno warto choć nie łatwo. W jaskiniach dajà kaski i stroje ale dużą część trzeba pokonać na czworaka albo czołgając się ale za to na koniec dają dyplom. Lodowiec też wart grzechu bo nie kończy się językiem tylko kilkunastometrową ścianą z której co jakiś czas odpadają kawałki wzbijając fale, ale dojście jest trudne lub kosztowne gdy korzysta się ze statku.
krzlac - 2016-04-09, 16:08
Byłem na obu dostępnych jęzorach. Na jeden dotarłem na drugi nie (załamanie pogody).
Zaręczam - warto. Jaskiń nie zwiedzałem -drogo.
Na jeden prowadzi droga z Mo i Rana, na końcu parking, stateczek, 30 min. marszu do wiaty widokowej, potem jeszcze 20 min, dość trudno po skałach.
Na drugi dojazd drogą RV17, parking przy drodze, stateczek przez Holladsfjord (w sezonie dwie konkurencyjne przeprawy), 40 min marszu (można wynająć rower-samoobsługa), potem ostro po skałach (łańcuchy). Jak długo nie wiem - rozpadało się porządnie i musieliśmy zawrócić.
krzlac - 2016-04-09, 19:42
Baneczka napisał/a: | nie kończy się językiem tylko kilkunastometrową ścianą z której co jakiś czas odpadają kawałki wzbijając fale |
Na którym jęzorze jest to zjawisko?
Baneczka - 2016-04-09, 22:46
Nie wiem na którym bo oglądaliśmy tylko jeden lodowiec Svartisen, szliśmy od parkingu ponad trasą stateczku. Padało ale mieliśmy sztormiaki i warto było
krzlac - 2016-04-10, 11:14
Tu lód spadał, ale nie do wody.
MILUŚ - 2016-04-10, 13:12
Baneczka napisał/a: | Nie wiem na którym bo oglądaliśmy tylko jeden lodowiec Svartisen, szliśmy od parkingu ponad trasą stateczku. Padało ale mieliśmy sztormiaki i warto było |
Myślisz o tym ? :
krzlac - 2016-04-10, 15:08
[quote="MILUŚ"Myślisz o tym ? :[/quote]
To raczej nie jest Svartisen i do wody też nie wpada.
krzlac - 2016-04-10, 15:10
MILUŚ napisał/a: | Myślisz o tym ? : |
To raczej nie jest Svartisen i do wody też nie wpada.
MILUŚ - 2016-04-10, 15:24
Ale jest stateczek i nawet cennik
Moulder - 2016-04-10, 19:29 Temat postu: Trasa zrobiona Przeraża mnie tylko ilość przepraw promowych pomiędzy niektórymi miejscowościami w Norwegii. Czasami trzeba cofnąć się i tym samym dwa razy ten sam odcinek pokonać. Podobno to normalka. Czy według was pominąłem jakieś atrakcyjne miejsce?
mapa
Teraz zabieram się za szukanie i zapisywanie miejscówek do spania na dziko w pobliżu atrakcji, gdzie się zamierzamy zatrzymać. Niektórzy piszą, że przygotowują sobie zawsze przynajmniej 3 różne miejsca do potencjalnego zatrzymania się. Lepiej się dobrze przygotować niż potem szukać coś po omacku.
ZEUS - 2016-04-10, 19:52
masz zliczone kilometry z trasy na załączonej mapie?
Moulder - 2016-04-10, 20:37 Temat postu: Kilometry • Karlskrona - Kalmar - 89.2 km
• Kalmar - Linkoping - 237 km
• Linkoping - Leksand - 343 km
• Leksand - Njupeskar - 205 km
• Njupeskar - Sveg - 123 km
• Sveg - Nyvallen - 81 km
• Nyvallen - Kal - 370 km
• Kal - Jokkmok - 547 km
• Jokkmok - Kiruna - 214 km
• Kiruna - Abisko - 94 km
• Abisko - Molovegen - 192 km
• Molovegen - Svolvaer - 101 km
• Svolvaer - Haukland Beach - 70 km
• Haukland - Fv826, Vestvågøy - 5 km
• Fv826, Vestvågøy - Ramberg 32 km + 15 szutrem
• Ramberg - Skagsanden - 5 km
• Skagsanden - Reine - 30 km
• Reine - Moskenes - 10 km
• Przeprawa promowa do Bodo - Fauske - Lackshol - 83 km
• Lackshol - Mo i Rana - 208 km
• Mo i Rana - Gladstad - Vega - 179 km
• Gladstad - Stiklestad - 320 km
• Stiklestad - Trondheim - 97 km
• Trondheim - Roros - 197 km
• Roros - Alesund - 388 km
• Alesund - Geiranger - 108 km
• Geiranger - Briksdalbreen - 109 km
• Briksdalbreen - Breheimsenteret - 205 km
• Breheimsenteret - Flam - 131 km
• Flam - język Trolla - 159 km
• Język Trolla - Jondal - 63 km
• Jondal - Steinsdalsfossen - 28 km
• Steinsdalsfossen - Preikestolen - 310 km
• Preikestolen - Kjerag - 108 km Opcja
• Kjerag - Oslo - 547 km
• Oslo - Gotegorg - 337 km
• Goteborg - Karlskrona - 375 km
6716 km podzielone przez 47 dni daje nam około 147 km dziennie. Niby nie dużo, ale jednak sporo. Możliwe, że coś trzeba będzie odpuścić, jeśli na Lofotach będziemy chcieli zostać dłużej.
moskit - 2016-04-10, 20:57
Piękna trasa na jakieś 60 dni ale nie stresuj się jak zabraknie czasu do będzie okazja do poprawki
Oczywiście jest to moja i tylko moja ocena
Rav - 2016-04-10, 22:27
Przy rozsądnym planowaniu czasu + nadrabianiu robiąc przejazdy wieczorne i nocne spokojnie dasz radę. Jedyne co może Ciebie wstrzymywać to atrakcje turystyczne do których rozkładu będziesz zmuszony się dostosować. Będziesz chciał popłynąć na wieloryby - musisz być rano lub dzień wcześniej po bilety. Trolltunga to cały dzień od rana do wieczora pieszej "wycieczki" po której ledwie wstaniesz następnego dnia, a jeśli akurat będzie mocno lało i przełożysz wyjście o jeden dzień ... znów czas w plecy. W razie czego zostawisz coś "na dobitkę" w przyszłości.
krzlac - 2016-04-11, 09:54
Z Bodo do Fauske to bym się już nie pchał. Polecam z Bodo drogę RV17. To niestety kolejne promy, ale po drodze prądy morskie z najlepszym miejscem do łapania ryb z brzegu i piękne widoki. Cała RV17 to sześć promów - koszt ok. 900 NOK, ale po dwóch lub trzech można zjechać na E6 i dalej prosto na południe do Trondheim.
|
|