Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Lodówka kompresorowa ch³odzenie

Darek Szczecin - 2016-03-08, 14:42
Temat postu: Lodówka kompresorowa ch³odzenie
Mam pytanie, odno¶nie wykonania dodatkowego ch³odzenia lodówki kompresorowej. Czy mogê do tego oryginalnego wiatraka który dostaje 12v pod³±czyæ równolegle dodatkowy wiatraczek te¿ na 12v wyci±gaj±cy ciep³e powietrze na zewn±trz pojazdu poprzez kratkê? Upro¶ci³o by to sterowanie wiatraczkiem wyci±gowym poniewa¿ ten oryginalny wiatraczek za³±cza siê czasami
dominik - 2016-03-08, 18:49

Je¶li lodówka jest zabudowana szafkami to poprawi jej ch³odzenie, lecz jak napisa³e¶ bêdzie siê krêci³ tylko razem z wentylatorem lodówki.
krzlac - 2016-03-08, 19:05

Te lodówki maj± t± zaletê, ¿e nie potrzebuj± kratek na zewn±trz pojazdu. Zapewnij "komin" cyrkulacyjny za lodówk± i szafkami z wylotami do wewn±trz pod sufitem - fizyka unosz±cego siê ciep³ego powietrza zrobi swoje.
Darek Szczecin - 2016-03-08, 21:18

Czyli z tymi kompresorowymi nie trzeba siê za bardzo pie¶ciæ? Mo¿e jak wymy¶le jak±¶ ma³± wentylacjê to zrobiê tylko wywiew na zewn±trz, bo po co mi ciep³e powietrze z lodówki latem w blaszaku, zim± to siê przyda :wyszczerzony:

krzlac fajne masz ¿aluzje zamykaj±ce w szafkach te¿ idê t± drog±

krzlac - 2016-03-12, 12:20

Darek Szczecin napisa³/a:
wymy¶le jak±¶ ma³± wentylacjê to zrobiê tylko wywiew na zewn±trz, bo po co mi ciep³e powietrze z lodówki latem w blaszaku

Tego ciep³ego powietrza jest tak ma³o w porównaniu z tym, które przenika przez ¶ciany i dach, ¿e ta dodatkowa "dziura" wydaje siê byæ zbêdna. Tym bardziej, ¿e Twoja lodówka wielka nie jest. Przy mojej 80 l nie czujê przy wylotach jakiego¶ wyra¼nego ciep³ego podmuchu.