Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Poszukuje kampera

jibo - 2016-03-09, 22:33
Temat postu: Poszukuje kampera
Witam,

mam pytanie, czy mozna znalezt kampera dla 8 osob, ktory by byl jesce na prawo jazdy B? Chcial bym coz do 5 lat, cena +-100k PLN. Jest szansa? Macie moze jakez modele do polecenia? Dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

CORONAVIRUS - 2016-03-09, 22:43

jaka cena bo nie rozumiem :shock: :?:
ZEUS - 2016-03-09, 22:52

100 000 zł... (+/-) :)
jibo - 2016-03-09, 23:05

dzieki :)
Załoga G - 2016-03-09, 23:17

Może się da znaleźć ale, kim jest te 8 osób to w zasadzie ważne, czy to rodzice i 6 dzieci, czy 8 kumpli. Czy te 8 osób to tak sporadycznie będzie korzystało czy na stałe?

Od tych odpowiedzi możesz się spodziewać lawiny ważnych informacji, które może znasz a może nie jesteś uświadomiony. Pewne jest jedno tutaj są ludzie, którzy zęby na tym zjedli i wszyskie za i przeciw Ci wytłumaczą.
Pozdrawiam.

ZEUS - 2016-03-09, 23:24

jibo napisał/a:
Chcial bym coz do 5 lat, cena +-100k PLN.

obawiam się, że w takiej cenie kampera w takim wieku raczej nie znajdziesz... :( ale szukaj... 3-mam kciuki za powodzenie... :)

CORONAVIRUS - 2016-03-09, 23:51

To na jeden tysiąc zł będziemy teraz mawiać 1K PLN ??? Czy takie nazewnictwo ma jakieś podstawy i zasady ?
krimar - 2016-03-10, 00:29

tak
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przedrostek_SI
a molin zł to megazłoty, a grosz to centyzłoty (podobnie jak przy $ i €)

jibo - 2016-03-10, 00:55

Zaloga G, dzieki. Wlasnie dlatego tutaj pisze :) Moze zaczne od poczatku. Kupujemy s kumplem kamperka na spolke. My jestesmy 3, oni sa 4. Razem 4 dorostli, 3 dzieci (5+5+6 lat) Raczej bedziemy jezdzic pojedynczo, moze sie stac ze bedac powiedzmy w Portugalii, do nas na tydzien doleca. Dlatego taki duzy kamper. Ja bym kupil 6, bo kiepsko to widze ze sie wmiescimy do 3500kg, kumpel sie narazie upiera, ze 8 ;) Zobaczymy jak to bedzie wygladac. Z racji tego, ze mam sporo wolnego czasu dostalem zadanie zbadania rynku.

PS: widze, ze sporo ludzi lubi tutaj komentowac glupoty, to zanim bedzie burza, ze kdziez zrobilem literowke i zamest kupowac kampera mial bym sobie kupic najpierw slownik, to dodam ze jestem z Czech...

TomekM - 2016-03-10, 07:01

Da się (patrz posty GorczanskiDziad) ale w twoim układzie lepiej chyba kupić kampera "normalnego" (4-5 osób) i zbudować przedsionek na awaryjne spanie dla dzieci.
Inna sprawa to kamper na spółkę to chyba najsłabszy punkt twojego planu.

Kuba L. - 2016-03-10, 07:16

Coś znalazłem ale to to jest 7-os. i wyjdzie po opłatach ze 140.000pln: http://suchen.mobile.de/f...t=&pageNumber=2 te DMC 3,5T to też dyskusyjna sprawa w tym przypadku..
Beras - 2016-03-10, 07:33

Witam. Z 8-osobowym spotkałem się tylko raz. Rocznik koło '99. Nawet niezbyt duży. Z nowszych to ani w cenie ani w wadze się raczej nie zmieścisz. 6-ki to juź potwory min 6.80 m a przy 7-kach to i wielkość i oczywiście waga idzie w górę. Koledzy niedawno wspominali, że Fordy korzystniej wagowo wychodzą.

Koło 100 KOŁA (k) to liczyłbym na coś w okolicach 2005-07 ale trzeba dobrze poszukać.

Pozdrawiam południowca :spoko

MAWI - 2016-03-10, 08:00

Życzę szczęścia ale sądzę ,że nie znajdziesz. W teorii może tak ,ale w realu nic z tego. Osiem osób realnie to ok 600-700 kg golasów .Każdy chociaż 10-20kg bagażu osobistego to już 800-850 kg. Ropa 50-80kg, woda 100-150kg. Razem ponad tonę . na kampera zostaje Ci mało . Mimo ,że jak piszesz nie zawsze będziecie podróżować wszyscy razem ,ale tak trzeba zakładać . Ale trzeba szukać.
Załoga G - 2016-03-10, 18:33

Podałeś, że Was jest 3 a ich 4 to mi wychodzi razem 7. (chyba, że 8 jest w planie).
7 osobowe da się znaleźć sam mam taki. Nie raz było na forum o tym, że dwie rodziny w kamperze to kończy się zerwaniem przyjaźni. Ja byłem tylko na jednym wypadzie 100km od domu na weekend w układzie my 4 a oni 3 i nigdy więcej już tak nie chcę.
Wystarczy trochę niepogody i w kamperze przestaje być fajnie. Jeżeli chodzi o DMC to oczywiście nie ma szans. Taki kamper juz pusty przekracza 3000kg.
Na pewno więcej frajdy będzie jak kupicie dwa małe kampery po 50 tys niż jeden za 100tys. Jak Wam się nie spodoba możecie sprzedać, aż tak na wartości te samochody nie tracą.

inhalt - 2016-03-10, 19:02

Nie widzę tego by 2 rodziny jechały jednym kamperem mieszczącym się w DMC=3,5 tony.
Ale pomijając kwestię masy to też uważam, że najsłabszym punktem planu jest wspólne posiadanie pojazdu. Podobnie jak wspólne posiadanie jachtu, choć tu już jest łatwiej. Ćwiczyłem już wspólne żaglówki i ... nigdy więcej!

Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest kamper z porządną markizą i safari room, a tam podpinana dodatkowa sypialnia albo nawet stawiany namiot. Wówczas druga załoga jedzie osobówką.
Miałem już podobne manewry ćwiczone w praktyce. Jechałem z rodziną swoim zestawem (auto + przyczepa), a dodatkowe osoby jechały osobówką. Na miejscu rozstawiałem przedsionek i wewnątrz tego przedsionka rzucałem namiot samorozkładający się. Mówię "rzucałem" bo mam taki tani, prosty namiot, który po podrzuceniu do góry rozkłada się sam. Gdy go stawiam wewnątrz przedsionka to nie mocuję niczym, żadnych śledzi, odciągów, absolutnie nic. Wiatr nie wieje, deszcze nie pada, bo namiot w przedsionku. Do tego jest ciepło nawet jesienią, bo niby to tylko namiot, ale rozstawiony w przedsionku oddaje ciepło dużo wolniej niż stojący na otwartej przestrzeni. U mnie zdało to egzamin w praktyce.
Oczywiście lepiej mieć dwa kampery, ale odnosząc się do opisanych w pierwszym poście założeń uważam, że moja propozycja nie podnosi kosztów, a daje wygodę i jakiś komfort.

Bronek - 2016-03-10, 19:16

Sama prawda.

Skupię się na spółkach.
Kolega miał motocykl na spółę, taki w cenie 3 letniego kampera.
Wytrzymali z pół roku. Ratując przyjaźń, sprzedali.

Mało kto jest na tyle tolerancyjny, ale tak naprawdę nie na pokaz, by zniósł różne wypadki, od pobrudzenia tapicerki poprzez urwany zwias do otarć karoseri. O większych problemach nie piszę.

Jeśli jesteście wyjątkowi.... OK Potwierdzicie regułę, że spółki to lipa.

Ps. Jedynie swingersi mogą liczyć na zrozumienie.. Ale tu już autobus i slidy. :mrgreen:

kimtop - 2016-03-10, 19:53

Kamper na spółkę,dwie rodziny,osiem osób i jeszcze DMC 3,5t?

Poroniony pomysł

MAWI - 2016-03-10, 20:42

Kolega pewnie zażartował sobie .A my się niepotrzebnie spinamy. :ok
DC - 2016-03-10, 21:41

Przy starszych kamperach łatwiej będzie znaleźć, im nowszy tym masa własna więkrza. My mamy kamperka nawet z dziewięcioma miejscami do jazdy i do spania z tym że w konfiguracji 2+7 czyli mama tata i dzieci, dla samych dorosłych to już ze spaniem na 6 osób . Ducato Chausson 3 z 99roku. masa własna 2500 kg. Dmc 3200kg.
stef - 2016-03-10, 22:14

Podzielcie te 100 000 zł i kupcie dwa kampery po 50 000 zł. Może będą starsze ale za to będziesz miał kumpla nadal.
jibo - 2016-03-10, 22:18

Zaloga G. Wlasnie od wczoraj patrze na ten Twoj kamperek i musze przyznac, ze mi sie bardzo podoba :) juz nawet znalazlem podobnego za 24k euro, tylko ze we Wloszech. Tych 8 miejsc to jest +-. Juz pisalem, ze raczej bedziemy jezdzic oddzielnie. Chodzi o to, ze sasiad nie miesci sie w swoim kamperze w 4 to chce wiekszego. I co do kampera na wspolke, to tutaj ja sie nie martwie. Bo do teraz ja od niego pozyczalem i nigdy nie bylo zadnego nie porozumienia, to jak mam sie dolozyc do nowszego, to z tym nie mam problemu, kamperowanie nam sie bardzo spodobalo a i tak wczesniej czy pozniej sami kupilybysmy(sorki, ale tutaj sie naprawde gubie w tych iyiyiyiyiy) Co do kupowania na spolke, to ile ludzi, tyle pewnie opinii... Ja bym sie bardziej chcial skupic na modelu, ze by byl bezwypadkowy, w miare nowy, niz na modelu finansowania, dzieki ;)

Pozdrawiam serdecznie

jibo - 2016-03-10, 22:28

Tutaj wszystko zalezy, ja raczej nie jestem uczuciowy do rzeczy. Nie chodze z gabka przy kazdym postoju ze by szukac brudu i slady uzytkowania sa dla mie rzeczywiste i z autopsji wiem, ze w tym problem napewno nie bedzie. Co do autobusu, to oczywiscie moge sie tylko zgodzic, tylko nie chce nam sie robic prawo jazdy C, dlatego ten limit 3500kg .... z autobusem, to juz inna bajka. Tam to bym nawet saune zrobil ;)

Bronek napisał/a:
Sama prawda.

Skupię się na spółkach.
Kolega miał motocykl na spółę, taki w cenie 3 letniego kampera.
Wytrzymali z pół roku. Ratując przyjaźń, sprzedali.

Mało kto jest na tyle tolerancyjny, ale tak naprawdę nie na pokaz, by zniósł różne wypadki, od pobrudzenia tapicerki poprzez urwany zwias do otarć karoseri. O większych problemach nie piszę.

Jeśli jesteście wyjątkowi.... OK Potwierdzicie regułę, że spółki to lipa.

Ps. Jedynie swingersi mogą liczyć na zrozumienie.. Ale tu już autobus i slidy. :mrgreen:

ZEUS - 2016-03-10, 22:30

jibo napisał/a:
juz nawet znalazlem podobnego za 24k euro, tylko ze we Wloszech. Tych 8 miejsc to jest +-.

który rocznik i jaka DMC?

jibo - 2016-03-10, 22:40

tu jest za 26,5 http://www.subito.it/cara...o-150236009.htm
i tu ten sam juz za 24,5: http://www.subito.it/cara...o-133130330.htm

ZEUS - 2016-03-10, 22:50

zapytałem dlatego, że w pierwszym poście dosyć precyzyjnie określiłeś oczekiwania... a tymczasem rzeczywistość okazuje się znacznie od tych oczekiwań odbiegać (cena, rocznik...) :( ... pamiętaj jeszcze o akcyzie... :spoko
Andrzej 73 - 2016-03-11, 08:42

jibo napisał/a:
tu jest za 26,5 http://www.subito.it/cara...o-150236009.htm
i tu ten sam juz za 24,5: http://www.subito.it/cara...o-133130330.htm

Jeden i drugi siedmioosobowy , miałem taki układ w poprzednim kamperku.
Jak jest zgrana załoga to można śmiało funkcjonować , my testowaliśmy sześć osób dorosłych plus dziecko.

:spoko

Bajaga - 2016-03-12, 19:41

BIORCA napisał/a:
To na jeden tysiąc zł będziemy teraz mawiać 1K PLN ??? Czy takie nazewnictwo ma jakieś podstawy i zasady ?

1k = 1kilo= 1 tysiąc. Nazewnictwo od lat stosowane we wszystkich zachodnich korporacjach w Polsce. Standart.
A wracając do meritum: jak ktoś planuje kampera dla dwóch rodzin to po pierwsze niech się dobrze puknie w głowę, najlepiej czymś możliwie ciężkim, a po drugie niech jak najszybciej porzuci ten pomysł bo to nie ma najmniejszego sensu.

SlawekEwa - 2016-03-12, 19:51

Bajaga napisał/a:
1k = 1kilo= 1 tysiąc.

To jak będzie tysiąc kilometrów?

zibi - 2016-03-12, 19:53

1M m :diabelski_usmiech
Bronek - 2016-03-12, 19:54

Bajaga napisał/a:
BIORCA napisał/a:

1k = 1kilo= 1 tysiąc. Nazewnictwo od lat stosowane we wszystkich zachodnich korporacjach w Polsce. Standart.
A wracając do meritum........... puknie w głowę, najlepiej czymś możliwie ciężkim ,....... . niech jak najszybciej porzuci ten pomysł bo to nie ma najmniejszego sensu.

2-u Kilo gramowym, optymalnie :mrgreen:

Kilo złotych, kojarzy się z kilogramem złotówek, co może nie odpowiadać tysiącu złotych. K... a, ale mądrze napisałem :oops:

Tysiąc km, to KiloKilometrów.....

Do Baden Baden mam około - Kilo Kilo metrów :haha:

Obyśmy się mylili, lepszy kamper na spółę, niż wcale. Chyba?[/b]

Mazur - 2016-03-12, 20:15

Bronek napisał/a:
Do Baden Baden mam około - kilo kilometrów

Nie kilo, kilo , tylko 1 Megametr :dziadek:

Bronek - 2016-03-12, 20:20

Nie upieraj się!
My tu o kilopomyłce rozmawiamy, nie o mega błędzie zakupu na spółę, wg. chyba większości.

By nie pognębić, przyszłego współwłaściciela kampera, to określ. - Kilo od Mega lepiej brzmi.

A... i matematyką, to na CT nie wyjeżdżaj. Jakby każdy potrafił kalkulować, liczyć, to nikt by nie kupił kampera.

:bajer

Załoga G - 2016-03-12, 23:04

Cytat:
A... i matematyką, to na CT nie wyjeżdżaj. Jakby każdy potrafił kalkulować, liczyć, to nikt by nie kupił kampera.

to jest dobre :spoko

Bajaga - 2016-03-14, 17:52

SlawekEwa napisał/a:
Bajaga napisał/a:
1k = 1kilo= 1 tysiąc.

To jak będzie tysiąc kilometrów?

1k km.