| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Akumulatory i energoblok
Filip - 2016-03-15, 09:28 Temat postu: Akumulatory i energoblok Po zimie, Jak już wspominałem w innym temacie, rozładowały mi się akumulatory. Zostawiłem włączone radio samochodowe i...
Podłączyłem do prądu kampera, ale po ok 7 godzinach aku samochodowe nadal było wyładowane, a aku mieszkalne pokazywało ponad 12 V. Podłączyłem zwykły prostownik pod aku samochodowe na całą noc i rano było ok.
Teraz podłączyłem prąd do kampera i ładuje dalej ale chciałbym z Wami skonsultować czy wskaźniki dobrze wskazują dlatego załączam fotki...
Pytania w opisach zdjęć...
P.S. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o prąd. Dwa razy w życiu "naprawiałem" coś przy prądzie i dwa razy mnie popieściło
Pozdrawiam
Filip
Załoga G - 2016-03-15, 10:09
ale jak to całą zimę nie był podłączony prąd? a radio zostawiłeś włączone?
Jeżeli tak było to chyba z tych aku już nic nie ma.
7 godzin to trochę za mało..
Filip - 2016-03-15, 10:50
Nie. Pare dni wcześniej jedzilem i wtedy zostawiłem radio.
Kilka razy w zimie odpalałem i jeździłem, tylko ostatnim razem się zdarzyło
Załoga G - 2016-03-15, 22:56
Podczas ładowania voltomierz musi pokazać więcej niż bez ładowania np 13,8v.
Jak masz aku np 100Ah i ładujesz go prostowniczkiem 5A to znaczy ,że( tak teorytecznie bo dokładnie to tak nie jest) wpakowujesz w niego 5 amper przez godzinę ładowania to policz ile godzin potrzebujesz aby w pełni naładować 2 aku.
toscaner - 2016-03-16, 01:54
Jeśli ołowiowe, to jeszcze sprawność ładowania około 60%. Jeśli liion (takich jeszcze chyba nikt nie ma na CT) byłoby niemal tak, bo jakoś 95% czy coś koło tego.
Filip - 2016-03-16, 08:12
po dniu i nocy z ładowaniem lampka kontrolna świeci na zielono, a dwa aku na wskaźniku w zielonym polu, tak jak przed ładowaniem. aku w części mieszkalnej pewnie muszę wymienić.
Załoga G - 2016-03-16, 22:39
Ja też nie jestem fachowiec ale skoro chwilowo się nikt nie zgłasza to swoje 3 grosze wtrącę
na zielonym polu czyli ok. Ale tak się nie dogadamy ponieważ nawet dokładny voltomierz nie określi stanu aku. Najlepiej pojechać do warsztatu który ma odpowiednie testery i się dowiesz dokładnie jakie masz akumulatory.
Samemu to jak aku rozruchowy zapala po dłuższym postoju to chyba ok a pokładowy to włącz odbiorniki i zobacz ile wytrzymają
np obciążenie 120 Wat przy 12V zabiera 10A to jak masz aku 100Ah to jak jest dobry to te 5 godzin to musi wytrzymać przy takim obciążeniu.
Filip - 2016-03-17, 08:10
dokładnie tak
w poniedziałek jestem umówiony na testy
dzięki za porady
pozdrawiam
Filip
Filip - 2016-03-17, 09:21
znalazłem coś takiego do zabudowy.
Co o tym sądzicie?
http://www.ceneo.pl/12911740#tab=spec
http://www.bannerbatterie...bull/index5.php
mrsulki - 2016-03-17, 09:34
Filip, Też takiego kupiłem tylko poszukaj lepiej, w necie znalazłem za 449pln. Banner to bardzo dobra marka, szczerze polecam.
Filip - 2016-03-17, 10:02
Cena za jaką chce mi gość sprzedać to 550 do negocjacji. Zobaczę jak będą przebiegały negocjacje
mrsulki - 2016-03-17, 10:54
Pomyliłem trochę cenę jest za 459:
http://sklep.prostowniki-...1-dc-p-275.html
Dodatkowo mają punkty w całej Polsce.
Filip - 2016-03-17, 13:50
Niestety blisko mnie nie ma. Chyba lepiej będzie jak dogadam się z gościem blisko mnie
Filip - 2016-03-22, 08:39
okazało się że aku są OK ale solar nie działa daje ok 1.8 V to trochę mało.
Możecie kogoś polecić w mojej okolicy żeby spojrzał fachowym okiem na solary?
Johny_Walker - 2016-03-22, 10:42
Podaj napięcie na NIEPODŁĄCZONYCH solarach w słońcu.
Filip - 2016-03-23, 12:18
1.9 V
Filip - 2016-04-05, 19:52
SOLAR nie działa
Szukam takiego samego żeby wykorzystać mocowania na dachu.
Czy ktoś się orientuje gdzie naprawić lub kupić taki sam.
sunset solar AS-8005
wymiary 120 cm na 53 cm
fotki orientacyjne
pomóżcie gdzie taki naprawić lub kupić.
okolice Wawy
Pozdrawiam
Filip
Johny_Walker - 2016-04-06, 10:37
Co to znaczy nie działa?
Sprawdź napięcie, prąd zwarciowy.
Jeśli napięcie zero, a nie widać korozji ścieżek od góry, to rozwal skrzyneczkę połączeniową i tam zmierz.
Filip - 2016-04-06, 21:53
ja się na tym nie znam byłem u Dunieniego i powiedzieli że nienaprawiają
mierzyli napięcie i wyszło coś 0.6 V
Może ktoś w okolicach Wawy jest w stanie mi pomóc?
Filip - 2016-04-07, 13:16
Nikt mnie nie kocha niech mnie ktoś... doradzi
zbyszekwoj - 2016-04-07, 13:24
| Filip napisał/a: | Nikt mnie nie kocha niech mnie ktoś... doradzi |
Blisko masz do Gino , on się zna na sprawie.
toscaner - 2016-04-07, 14:36
Johny czasem dobrze radzi.
Wszystkie wafle przecież w panelu nie padły, bo to nierealne. Chyba, że jeździłeś w okolicach tych promieniowań elektromagnetycznych.
Ale raczej gdzieś coś nie łączy, albo zimny lut, bo to teraz cyną z ołowiem nie wolno lutować.
Pierwszy lepszy kumaty elektronik szybko dojdzie co i jak.
Ja moje nówki kupiłem i też w jednym lut był do dupy i szukałem przyczyny, czemu czasem mam połowę amperów z dwóch. Pojechałem ołowiowym cynelem z zapasów i spokój na lata.
Johny_Walker - 2016-04-07, 15:14
Jeśli korozja, to wyrzuć.
Jeśli przerwa to znajdź przerwę, dostań się do niej, napraw (zalutuj), opaćkaj wszystko szczelnie Sikaflexem.
Należy też sprawdzić diody bocznikujące - prawdopodobnie są w skrzynce połączeniowej. Ogólnie to zacznij od dostania się do jej wnętrza. Zapewne w sposób niszczący.
PS Podobne panele, ale cienkowarstwowe o mocy 90W, masie 13,5 kg, napieciu 75V montuję w tej chwili u siebie w elektrowni fotowoltaicznej 12kW. Chodziły po 150 zł na Allegro. Piszę to żeby uświadomić Ci cenę. Bezramowe, więc montaż nieco inny. Będą działać z każdym regulatorem MPPT typu Tracer za 500 zł czy Votronic za 130 EUR.
Ten Twój panel ma parametry idealne pod przestarzałe regulatory PWM. Nie ma sensu ratować za wszelką cenę tylko po to żeby dopasować panel do PWM. Czasem lepiej kupić wysokonapięciowy i dołożyć nieco więcej do droższego regulatora. Mocowania będziesz musiał zmienić. To nie taki duży koszt.
Filip - 2016-04-07, 20:22
Dzięki będę walczył posprawdzam co piszecie i zobaczę co się da zrobić
poinformuje jak coś ustalę
Pozdrawiam i dziękuję
P.S. Jednak ktoś mnie... poradził
Filip - 2016-04-10, 19:38
Zmierzyłem na śrubach w puszce na solarze i rzeczywiście jest ponad 17 V
Wynika z tego że solar OK tylko gdzieś na kablach albo regulatorze coś jest nie tak.
spróbuje go zamontować i szukam dalej.
PYTANKO:
Na dachu mam dwa kable.
Jak poznać który kabel podłączyć do plusa a który do minusa?
Przepraszam za tego typu pytania. Dwa razy w życiu naprawiałem coś przy prądzie i dwa razy mnie kopnęło
krimar - 2016-04-10, 20:08
| Filip napisał/a: | byłem u Dunieniego i powiedzieli że nienaprawiają
mierzyli napięcie i wyszło coś 0.6 V |
coś ten Dunieni się nie popisał skoro
| Filip napisał/a: | Zmierzyłem na śrubach w puszce na solarze i rzeczywiście jest ponad 17 V
Wynika z tego że solar OK |
Filip - 2016-04-10, 20:11
Nie wiem dlaczego, ale widziałem że czasu za bardzo nie mieli ale OK. To nie ważne chciałbym to zrobić i spróbuje własnymi siłami z Waszą pomocą (mam nadzieję).
Jak sprawdzić który kabel to plus a który minus?
krimar - 2016-04-10, 20:19
zobaczyć na drugim końcu tych kabli, gdzie są wpięte w regulator (jeden powinien być do +, a drugi do -)
jeśli jeden ma zwarcie do masy, a drugi nie, to istnieje prawdopodobieństwo, że to jest ten minusowy
Johny_Walker - 2016-04-10, 21:09
Najbezpieczniej jest sprawdzić polaryzację miernikiem przed podłączeniem. Ja tak robię.
Oprócz tego kolorowe kable czarny i czerwony.
|
|