Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

OLD CAMPER - Hymer Mobil

BolMiech - 2016-03-15, 22:52
Temat postu: Hymer Mobil
Panie i Panowie proszę spójrzcie na te zdjęcia i powiedzcie mi co to jest za mode/typ. Kupiłem zakochałem się zaczynam sobie grzebać ale dobrze wiedzieć w czym. Gdzie w tym samochodzie jest klakson? Na środku kierownicy nie działa, nie wiem czy zepsuty czy gdzie indziej szukać. Czy może ktoś wie do czego może być mały zamek/wejście na klucz po lewej stronie drzwi na kratce od lodówki(odciecie zapłonu?)-pokazane na zdjęciu.
Jerzyk - 2016-03-16, 08:46

...Super !!!!.. Oglądałem tę ofertę... :-)
Masz fantastyczne autko. Sygnał włącza się wciskając dźwignię kierunkowskazu w stronę kierownicy.
Kluczyk może być alarmem na otwarcie drzwi. Odcięcie zapłonu, a racze masy, wiązałoby się z większym kluczem i byłoby po prawej stronie drzwi, bo tam jest akumulator. Poza tym bez sensu odcinać z zewnątrz...
Gratuluję! Jakby co to pytaj. J

donald - 2016-03-16, 09:25

Ale to jesli na kaczce to sygnał powinien być na środku kierownicy..w dźwigni jest spryskiwacz... :? Pozatym super auto...gratuluję.
Jerzyk - 2016-03-16, 09:41

Warto sprawdzić... W garażu mam całkiem podobny...:-)
Jerzyk - 2016-03-16, 09:43

...spryskiwacz pod lewą nogą. To jest 1979 rok.
donald - 2016-03-16, 10:01

Ok u mnie jest juz inaczej :-P notabene '79 rocznik jest najlepszy :bigok
Jerzyk - 2016-03-16, 10:04

... Prawda... Ze wskazaniem na 1980, bo mój jest z '80 :-) :-) :-)
Wieluniak_1 - 2016-03-16, 10:19

sygnał jest w rączce kierunków, trzeba wcisnąc.
spryskiwacz to taka gumowa grucha po lewej na ścianie grodziowej od silnika.
model 540.

BolMiech - 2016-03-16, 11:08

Wielkie dzieki za info. mam w czesciach klimatyzacje wodna która była zamontowana w tym autku w otworze dachowym-teraz mam tam szyberdach może ktoś ma jakieś plany lub info na ten temat.
yahoda - 2016-03-16, 15:22

Ale fayowe autko - widziałem go na olx, długo nie postał. Mam coś podobnego na Fordzie. Rok `82.
krimar - 2016-03-16, 16:06

Ten mały zamek (wejście na kluczyk) to prawdopodobnie włącznik alarmu.
Były kiedyś takie alarmy Boscha do busów, które aktywowało się kluczykiem po wyjściu z pojazdu, a "zamek" do nich wyglądał jak to co jest na zdjęciu.

Wieluniak_1 - 2016-03-16, 17:27

co do klimy, to oprócz Twojego ...teraz.... autka to nikt nie miał na camperteamie takiej klimy. Ja nie zauważyłem na dachu u nikogo tego grzybka.
Jest na facebooku taka grupa posiadaczy tych aut : HYMER - MOBIL - OLDIES bis Baujahr 1987
Wiem, że cię zapraszają (bo mówiłem , że teraz Hymerek ma nowego właściciela). Tam zapytaj.

KrzySówka - 2016-03-16, 20:19

Fajny kamperek . Życzę dużo zadowolenia i gratuluje zakupu :spoko
BolMiech - 2016-03-17, 00:04

Jakie maja pojemności zbiorników paliwa Wasze Hymermobile?Czy ktos kombinował cos z drugim dodatkowym zbiornikiem?Czy w zbiorniku wewnątrz jest pompka?
Wieluniak_1 - 2016-03-17, 08:20

Z tego co pamiętam, pompka w zborniku jest.
Co do drugiego zbiornika to ktoś przy okazji remontu wstawiał (kolega Martens?). Jak by co to mam do sprzedania oryginalny zbiornik od kaczki :wyszczerzony:

marius - 2016-03-17, 21:31

Wieluniak_1 napisał/a:
Z tego co pamiętam, pompka w zborniku jest.
Co do drugiego zbiornika to ktoś przy okazji remontu wstawiał (kolega Martens?). Jak by co to mam do sprzedania oryginalny zbiornik od kaczki :wyszczerzony:

To ja wstawiałem. Możesz go bejrzeć tutaj: http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=30
Teraz włascicielem Tego autka Jest kolega Yahoda.

Wojciechu - 2016-03-17, 21:50

marius - z przyjemnością przeczytałem temat budowy kampera. Gratulacje - prawdziwy majstersztyk. :spoko
BolMiech - 2016-03-17, 22:42

Marius powiedz mi proszę trochę na temat dodatkowego zbiornika na paliwo. Jak połaczyłes te zbiorniki ze sobą, czy zbiornik ma pompkę wewnątrz? Szacunek i podziw nad Twoja pracą- jestem świeżo po przeczytaniu relacji z remontu raczej budowy.
yahoda - 2016-03-18, 17:32

Cześć. To ja jestem posiadaczem Mariusowego Hymerka. Właściwie to mówię na niego Marius (bo to on go zbudował - i chwała mu za to).
Zbiornik jest tylko jeden. Mały zbiornik został wymieniony na duży - szyty na miarę przez Mariusza.

BolMiech - 2016-03-18, 18:01

czyli skrzynka na dole po stronie kierowcy to nie jest zbiornik paliwa. hm.. dobre miejsce na zbiornik.
yahoda - 2016-03-18, 18:13

Ale ta skrzynka na dole po stronie kierowcy, to właśnie zbiornik paliwa, a tuż nad nim po prawej wlew.
chris_66 - 2016-03-18, 20:52

marius napisał/a:
To ja wstawiałem. Możesz go bejrzeć tutaj

fajna robota :pifko

kiedyś remontowałem z kolegą przyczepkę ERIBA - podobna konstrukcja , z zewnątrz nic nie wskazywało, że w środku nie ma praktycznie konstrukcji nośnej bo zardzewiała prawie cała

sam miałem chrapkę na tego kamperka od Wieluniaka, ale bałem się ile tam jest jeszcze profili a ile gruzu

Wieluniak_1 - 2016-03-18, 22:49

tam sa profile...gruzu nie woziłem :-P
yahoda - 2016-03-19, 10:14

Kiedy oglądam fotki wiekowych hymerków, zawsze stają mi przed oczami zdjęcia remontu wykonanego przez Mariusa (oczywiście chodzi mi o stan profili przed remontem). Co prawda przyczyną tak postępującej korozji może być to, że kamper używany był zimą, o czym świadczą znalezione przez Mariusza kwity z wyciągów narciarskich, ale i tak zawsze zastanawiam się, jak może wyglądać konstrukcja pozostałych oldtimerów.
Po remoncie kamperek zimą zawsze na hali stoi (tak było u Mariusza i tak jest u mnie) i z pewnością kolejne 30 lat posłuży, no może z przekładką silnika w międzyczasie.

A tak sobie zimuje (wybaczcie jakość - robione komórką):

Jerzyk - 2016-03-19, 10:38

[quote="yahoda"]Ale ta skrzynka na dole po stronie kierowcy, to właśnie zbiornik paliwa, a tuż nad nim po prawej wlew.[/quote
Zbiornk jest o prawej... pod lodówką . po lewej od kierowcy masz pojemnik na butle z gazem.

yahoda - 2016-03-19, 10:42

Ja mam butle po prawej. Zobacz na zdjęciu wyżej - chłopiec stoi przy drzwiczkach od butli gazowych. No ale mój jest na Fordzie.
chris_66 - 2016-03-19, 15:19

Wieluniak_1 napisał/a:
tam sa profile...gruzu nie woziłem :-P

jak brałem się za remont przyczepy to też nie wiedzieliśmy że tam w środku z profili niewiele zostało , wszystko wskazywało, że przyczepa jest w stanie idealnym

ale nie zaśmiecajmy wątku dywagacjami co jest pomiędzy ścianami bez weryfikacji tego