Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Usunięcie zabudowy blaszaka

IAAN - 2016-03-17, 09:47
Temat postu: Usunięcie zabudowy blaszaka
Pytanie do znawców czy to co zostanie po odcięciu zabudowy blaszaka jak na zdjęciu ,z podłogi zostały by tylko prowadnice które idą wzdłuż auta będzie miało wystarczającą sztywność podwozia aby umieścić na nim zabudowę kampera .
Z tego co widzę blaszak nie ma podwyższonej ramy jak zabudowa skrzynia ale na rynku dostępne są podwozia pod kampra które mają taką samą ramę jak blaszak niską nie wzmocnioną jak skrzynia.
Chciałbym kupić bazę pod zabudowę ale na rynku wtórnym blaszaków jest więcej niż skrzyniowych w przedziale cenowym jaki mnie interesuje ,więc zrodził się pomysł usunięcia blach z busa

Adampio - 2016-03-17, 11:21

Jesli blaszak jest ramowy i buda jest mocowana do ramy przez poduszki to ona przenosi obciążenia i bym sie nie bał takiego cięcia.Natomiast jak wersje pod zabudowe (tzw. widelce) ma ramę fabrycznie dospawywana do szoferki (tak jak w Polonezie Truck) to wyciecie z samonosnego nadwozia góry bardzo marnie rokuje.
eMKa - 2016-03-17, 11:29

Fiat nie robi zabudów zamknietych, wysyła do zabudowy tzw. “widelce” czyli kabina z ramą.(rama tylko do kabiny) Oczywiście kabina zamknięta, za wyjątkiem kamperów (kabina otwarta)
Zabudowy wykonują firmy zewnętrzne. Po zdjęciu blachy za kabiną, uzyskasz “widelec”. Nakładki na ramę (np. do skrzyniowca) kupisz w każdej firmie co robi zabudowy skrzyniowe lub kontenery
Nic mi nie wiadomo o wzmocnieniach mocowania ramy do kabiny w "widelcach"

IAAN - 2016-03-17, 12:57

Nawiązując do tematu z innego wątku
http://ww.camperteam.pl/f...5f6b3db4d6213f2
według mnie po usunięciu ścian i dachu z blaszaka zostanie taka niska rama jak na zdjęciu
Na drugim zdjęciu widać że można kupić kabinę z podłogą jak w blaszaku
eMka piszesz że nakładki na ramę np do skrzyniowca można kupić .Według mnie po odcięciu ścian blaszaka i usunięciu podłogi zostanie niska rama jak na zdjęciu z cytowanego tematu
I czy ta rama będzie wystarczająco mocna do osadzenia zabudowy kampera.
Stąd moje pytanie czy ta cieńka rama jest na tyle sztywna by udźwignąć zabudowę gdzie podłoga była by ,mocowana bezpośrednio na niskiej ramie jak na zdjęciu pierwszym
eMka może dasz zdjęcie jak wygląda widelec fiata ducato

IAAN - 2016-03-17, 13:18

Tak wygląda podwozie fiata ducato bez zabudowy i na tym podwoziu mocowana jest reszta auta .Widać niską ramę podłużnice i wzmocnienia poprzeczne i tak będzie wyglądać jak z blaszaka zdejmiemy podłogę
IAAN - 2016-03-17, 13:46

Adampio napisał/a:
Jesli blaszak jest ramowy i buda jest mocowana do ramy przez poduszki to ona przenosi obciążenia i bym sie nie bał takiego cięcia.Natomiast jak wersje pod zabudowe (tzw. widelce) ma ramę fabrycznie dospawywana do szoferki (tak jak w Polonezie Truck) to wyciecie z samonosnego nadwozia góry bardzo marnie rokuje.

według mnie polonez truck ma ramę

wędrowiec - 2016-03-17, 13:56

Podłużnice gniją w całkiem młodych dostawczakach. Znalezienie zdrowego podwozia
i zdjęcie budy to wyzwanie.

Adampio - 2016-03-17, 14:04

IAAN napisał/a:
według mnie polonez truck ma ramę
Przecież o tym pisałem, ma ramę ale tylko pod skrzynią, natomiast przód to samonośna szoferka, co zresztą widać na zalinkowanej przez Ciebie fotce.

IAAN napisał/a:
Tak wygląda podwozie fiata ducato bez zabudowy i na tym podwoziu mocowana jest reszta auta .Widać niską ramę podłużnice i wzmocnienia poprzeczne i tak będzie wyglądać jak z blaszaka zdejmiemy podłogę
W takim razie ta rama musi być dostatecznie wytrzymała (nie mam na myśli, że absolutnie sztywna) do dowolnej zabudowy czyli ja bym się nie bał blaszaka ciąć. Przy czym żeby nie było korowodów przy rejestracji warto by sprawdzić jak wygląda tył szoferki otwartej w "widelcu pod kampera" i po przykręceniu budy kamperowej uzyskać pieczątkę firmy mającej uprawnienia do zabudowy "widelców".
CORONAVIRUS - 2016-03-17, 17:22

odcięcie karoserii w blaszaku spowoduje złożenie się podłużnic ... nie ma innej opcji , całość jest konstrukcją , wytniesz kawałek dachu i poszycia boków z ramami to też się złoży .

Do takich zabaw tylko IVECO ;)

janek50 - 2016-03-17, 17:55

kup sobie kabinę z ramą ale jak pod pakę lub kontener, masz wtedy ten typ pod zabudowę , http://www.camperteam.pl/...m_wysok_175.jpg , na tej ramie możesz swobodnie budować , na ramie z blaszaka ciężko będzie ci coś udłubać. bo rama w blaszaku nie ma takiej sztywności jak rama pod pakę.
eler1 - 2016-03-17, 19:44

Nie ma co straszyć mam koło siebie mechanika co z reno trafika I blaszaka zrobił lawetę :haha: tylko wspawał kilka profili w miejsce spróchniałej ramy i przypawał resory z ośką :haha: zrobię zdjęcia to pękniecie ze śmiechu :mrgreen:
IAAN - 2016-03-18, 08:04

A jak wytłumaczyć to według mnie to był blaszak
CORONAVIRUS - 2016-03-18, 08:11

IAAN napisał/a:
A jak wytłumaczyć to według mnie to był blaszak

ktoś odciął cały tył i wsadził ramę ...

Z Twojego opisu planu i zaznaczeń wywnioskowałem, że chcesz odciąć wszystko powyżej osi ale jeśli jej nie zaznaczyłeś na fotce jako odciętej to znaczy , że do czegoś miała się jeszcze , ta oś, "trzymać ". To co by ja ustalało jest dobre do właśnie ustaleń ale nie do użytkowania .

IAAN - 2016-03-18, 08:17

Może się nie rozumiemy ale tak chciałbym odciąć blaszaka ,a na to co zostanie przymocować podłogę zabudowy,zostawił bym jeszcze tylne nadkola bo w nich są mocowania amortyzatora tylnego
mrsulki - 2016-03-18, 08:21

IAAN,
tylko jak się przyjrzeć temu ostatniemu zdjęciu to zaraz za kabiną jest ugięty do ziemi. Jak to jeszcze dociążysz to potrzebna będzie w środku trzecia oś coby się nie złożyło.

IAAN - 2016-03-18, 08:25

Czyli wychodzi na to że lepie odczekać i kupić skrzyniowca .
Adampio - 2016-03-18, 08:28

Pozostaje dowiedzieć sie czy rama pod blaszaka to taka sam czy inna niż pod skrzynię.
mrsulki - 2016-03-18, 08:32

Adampio napisał/a:
Pozostaje dowiedzieć sie czy rama pod blaszaka to taka sam czy inna niż pod skrzynię.

Było, na pewno inna ma jeszcze jedną "warstwę" od góry.

Fux - 2016-03-18, 14:39

Każda zabudowa ma swoją „ramę".
Czy to skrzyniowa czy blaszak.

eMKa - 2016-03-18, 17:09

IAAN napisał/a:

eMka może dasz zdjęcie jak wygląda widelec fiata ducato

Zdjęcia juz widziałeś.
Podjedź do Pol-Caru Poznań masz blisko. Widelce stoją na placu (zamówione), Zobaczysz co i jak. Widelce fabryczne mają jednak wzmocnienia :-P
Widelec Twojego pomysłu, (jak nie zamkniesz od góry) może się złożyć - wspominał już Adam

mrsulki - 2016-04-10, 16:11

IAAN,
Okazuje się że jednak można:

https://www.youtube.com/watch?v=1p7IITVD26M

CORONAVIRUS - 2016-04-10, 16:56

mrsulki napisał/a:
IAAN,

a ktoś napisał,że nie można ?

wszystko można tylko co dalej ?

na filmiku nałożono dodatkową ramę tylko jakoś nie pokazali jej łączenia z tym co pod kabiną...jeśli łącznikiem jest tylko pozostałość podłogi blaszaka to ktoś jest samobójcą :shock: :shock: :shock:

IAAN - 2016-04-10, 18:15

BIORCA napisał/a:
mrsulki napisał/a:
IAAN,

a ktoś napisał,że nie można ?

wszystko można tylko co dalej ?

na filmiku nałożono dodatkową ramę tylko jakoś nie pokazali jej łączenia z tym co pod kabiną...jeśli łącznikiem jest tylko pozostałość podłogi blaszaka to ktoś jest samobójcą :shock: :shock: :shock:

No właśnie nie nie ma pokazane jak tą dodatkowa ramę przymocowano do kabiny oto kilka przykładów jakie znalazłem odciętego busa,więc idzie na pewno ale jak połączyć dodatkową ramę z kabiną aby było bezpiecznie

CORONAVIRUS - 2016-04-10, 18:19

trzeba się "wgryźć" z nową ramą przez ścianę aż pod siedzenia I rzędu , tam jest rama do podczepienia .
IAAN - 2016-04-10, 18:19

A tutaj przykład idealnego podwozia dla mnie kupił bym ,tylko cena nie adekwatna do stanu technicznego auta zaczekam jak stanieje do 2500 zł cena idzie w dół albo znajdzie kupca albo zejdzie jeszcze z ceną.
Nie przerejestrowany na obecnego właściciela ,pęknięta szyba ,progi do robienia uszkodzony układ hamulcowy ,brak oc i przeglądu i kilka innych
Auto do odebrania lawetą ale jest problem bo ma 7 metrów długości i chyba na autolawetę do 3,5 tony nie wejdzie .

IAAN - 2016-04-10, 18:21

BIORCA napisał/a:
trzeba się "wgryźć" z nową ramą przez ścianę aż pod siedzenia I rzędu , tam jest rama do podczepienia .

Masz jakieś fotki

CORONAVIRUS - 2016-04-10, 18:23

to jest oryginalny ramiak pod platformę z burtami . podłużnice z kabiny to już część ramy ... moźna ja przeciąć za kabina, wstawić zawias i zrobić łamańca lawetę ..
IAAN - 2016-04-10, 18:29

BIORCA napisał/a:
to jest oryginalny ramiak pod platformę z burtami . podłużnice z kabiny to już część ramy ... moźna ja przeciąć za kabina, wstawić zawias i zrobić łamańca lawetę ..

Nie wiem czy piszesz o tej ramie ale to orginał Alko fabryczne skręcana poprzez kryzy na śruby do ramy auta, kiedyś woził kontener na tej ramie
Nie spieszy mi się aż tak aby ją kupić za te pieniądze co sobie życzy sprzedający a to już drugie podwozie z taką ramą jakie pojawiło się na sprzedaż to pierwsze cena była adekwatna do stanu technicznego tutaj niestety tak nie jest

CORONAVIRUS - 2016-04-10, 20:03

uważaj na alko bo naprawa osi może być droższa od całej fury :) Osobiście bym sie nie pakował :(
CORONAVIRUS - 2016-04-10, 20:07

IAAN napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Masz jakieś fotki

0:35 coś tam widać mniej więcej