| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wymiana rozrządu Fiat Ducato 1.9 TD 1993
hhmariusz - 2016-03-17, 15:05 Temat postu: Wymiana rozrządu Fiat Ducato 1.9 TD 1993 Witam.
Przed sezonem muszę wymienić komplet rozrządu. Proszę o wskazówki co powinno być w tym komplecie? Czy obowiązkowo, jak w innych samochodach wymienić należy pompę wody? Czy można ją wymienić niezależnie od rozrządu w innym okresie.
CORONAVIRUS - 2016-03-17, 17:18
radzę ...skorzystaj z usług mechanika ...rozrząd to nie zamek w drzwiach , konsekwencje zrypki są zawsze opłakane i kosztowne
hhmariusz - 2016-03-17, 21:08
Nie mam zamiaru robić tego sam. Chcę tylko kupić części we własnym zakresie. Kogut jakiś
CORONAVIRUS - 2016-03-17, 21:25
a skąd wiesz co masz kupić ???
Ja zmieniam rozrządy i do czasu aż nie mam w ręku starych części to po nowe nie jadę , dlaczego ?
Bo różnie bywa a czas na niepotrzebne wycieczki do hurtowni tez kosztuje
a może jeszcze jaki uszczelniacz będzie potrzebny albo inszejsza część ...
Boisz się, że mechanik skubnie na części ale nie bierzesz pod uwagę tego, że on nie bierze odpowiedzialności za to co zakłada tylko jak zakłada ... w razie draki kołomyja straszna i TY dostaniesz po tyłku ...nie ma innej opcji .
bercik - 2016-03-17, 21:26
Jak miałem kampera z 1,9td wymieniałem rozrząd sam, kupiłem zestaw z firmy INA koszt jakieś 250 zł. uszczelniacz wału około 25 zł
hhmariusz - 2016-03-17, 21:42
To uroki prowincji nie można podjechać do hurtowni. Zakup kolejnej części to kolejne dwa dni samochodu w warsztacie. Dlatego chcę skompletować przed przekazaniem do warsztatu. A mechanik dobry tylko do miasta nie jeździ i internetu nie ma.
Dzięki za podpowiedzi.
CORONAVIRUS - 2016-03-17, 21:49
Dobry mechanik to sam wszystko załatwia i ma internet bo wszystkiego nie wie w jednej chwili
hhmariusz - 2016-03-17, 21:58
Czepialski
Ed - 2016-03-18, 08:00
biorca ma rację
bryzby - 2016-03-18, 08:44
Biorca ma rację
hhmariusz - 2016-03-18, 09:37
No wiem, zgadzam się Biorca ma rację
A teraz proszę napiszcie coś w odpowiedzi na pytanie z tematu nooo Biorca...
kimtop - 2016-03-18, 09:50
Nie ma przymusu wymiany pompy,ale zdrowy rozsądek(skoro już masz do niej dostęp) mówi żeby wymienić.
hhmariusz - 2016-03-18, 10:06
Tak. Znam tą zasadę. Natomiast nie znam konstrukcji silnika o którym mowa. Rozumiem, że wymiana pompy wody nie jest możliwa bez demontażu układu paska rozrządu?
Pasek wymienić muszę teraz ale pompa jak widziałem kosztuje dodatkowe kilkaset złotych więc wolałbym odłożyć wymianę na później.
CORONAVIRUS - 2016-03-18, 18:27
| hhmariusz napisał/a: | | Tak. Znam tą zasadę.. |
Dlaczego wybiórczo traktujesz zasady ?
Zasadą jest tez to, że nie zakłada się powtórnie tego samego paska rozrządu , pisze o zasadach a nie praktykach by nie było . Jak dziś założysz /mechanik założy / nowy rozrząd a za jakiś rok padnie pompa to ten sam mechanik powinien odmówić założenia jeszcze raz tego samego paska czyli wpadasz w dodatkowe koszty oprócz nowej pompy ... opłaca się ????
Po za tym mała historia z ostatniej letniej wymiany rozrządu w moim ducato bo o klientach nie ma co opowiadać , wymieniałem bo czas a nie kilometry ale nie słyszałem pompy ani nie ciekła ani nie hałasowała , pasek chodził prosto , wszystko pozornie fajnie ale po ściągnięciu paska okazało się , że pompa się zaraz rozleci ... oczywiście komplet bezapelacyjnie i gdyby nawet pompa była cacy to też do kosza .
Nie jesteś w stanie zweryfikować wszystkich uszkodzonych części przed demontażem , tym bardziej kupić tego co faktycznie trzeba do danego silnika , VINy , roczniki itp często nie identyfikują wszystkiego tym bardziej, że auto wiekowe i nie jeden już grzebał i wsadzał co było pod ręka ... jest na to rada jak mieszkasz daleko od cywilizacji . Zamów przez internet wszystko , rozrząd w kilku wersjach, uszczelniacze, pompy itp... daj to mechanikowi a on zweryfikuje i wykorzysta co trzeba , resztę zwrócisz bez kłopotów i po sprawie .
hhmariusz - 2016-03-18, 19:57
Takiej rady oczekiwałem. Dziękuję.
eMKa - 2016-03-18, 22:19
| hhmariusz napisał/a: | | Czy obowiązkowo, jak w innych samochodach wymienić należy pompę wody? Czy można ją wymienić niezależnie od rozrządu w innym okresie. |
Oczywiście że można (pompę) wymienić w innym okresie. Pompa wody w Twoim samochodzie (silnik Fiat 1930) napędzana jest paskiem PK. tym samym co alternator.
Pompa wody w 1930 D nie jest elementem rozrządu, tzn.nie jest napędzana paskiem rozrządu.
Jakbyś zdecydował się na wymianę pompy z innych powodów (wyciek, luzy) Uważaj przy kupnie. Wyjątkowo wredna i droga część w teoretycznym dobraniu
hhmariusz - 2016-03-19, 07:47
Dobra wiadomość o poranku Jest coś w rym co mówisz, przeglądałem pompy dedykowane do tego silnika w sklepach internetowych i różniły się niekiedy bardzo. Będę pamiętał o Twojej wskazówce gdy przyjdzie jej czas
kimtop - 2016-03-19, 11:41
| hhmariusz napisał/a: | | przeglądałem pompy dedykowane do tego silnika w sklepach internetowych i różniły się niekiedy bardzo |
Zajrzyj pod maskę i będziesz wiedział jaką masz pompę
MILUŚ - 2016-03-19, 11:59
| kimtop napisał/a: | | hhmariusz napisał/a: | | przeglądałem pompy dedykowane do tego silnika w sklepach internetowych i różniły się niekiedy bardzo |
Zajrzyj pod maskę i będziesz wiedział jaką masz pompę |
Ja bym od tego zaczął
eMKa - 2016-03-20, 20:53
Problem polega na tym, że oryginalna pompa wody jest już dawno nieprodukowana, a producenci zamienników wrzucają swój produkt do każdego 1,9 TD a silniki te były montowane w różnych samochodach i miały różne pompy, np. ilość śrub mocujących pompę (w twoim samochodzie powinny być 4) koło przykręcane czy na stałe, (w Twoim przykręcane) jak na stałe to na ile PK i inne pierdoły. Były też z takim samym kołem na stałe, ale różnym odsadzeniem całego korpusu, bo to taki wynalazek że na pompie wisi cały silnik, a silniki w różnych samochodach miały różne odległości do nadwozia.
Generalnie jest bałagan w crosach zamienników (źle przypisane pompy do oryginału).
CORONAVIRUS - 2016-03-20, 20:59
I niech ktoś powie , że najlepszym rozwiązaniem nie jest kupowanie tego co się trzyma w ręce ??? Nie znam lepszej metody na naprawy ale chętnie posłucham mądrzejszych i się nauczę
hhmariusz - 2016-03-21, 07:29
eMKA dziękuję za podsumowanie, dowiedziałem się z tematu czego chciałem a wiedza przyda się też innym.
|
|