| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PEUGEOT - Wskaźnik wody w filtrze paliwa silnika 3,0jtd
krzysztofCz - 2016-03-19, 12:28 Temat postu: Wskaźnik wody w filtrze paliwa silnika 3,0jtd Jakiś czas po wymianie filtra zaczęła okresowo zapalać się kontrolka. Po sprawdzeniu filtra okazuje się, że tej wody tam nie ma. Co Wy na to
eMKa - 2016-03-20, 20:25
To nie znaczy że jest tam woda w dosłownym znaczeniu. Czujnik zapewne wykrył wodę zemulowaną z paliwem. Pewnie zatankowałeś coś “ciekawego” Na szczęście jest filtr paliwa który taką wodę wyłapuje. UFI, bo tej firmy jest filtr w oryginale oznacza go 60.H2O.00. Nie ma co robić afery, dotankuj pewnego paliwa, profilaktycznie wymień wkład i obserwuj dalej.
Następną czynnością jest sprawdzenie czujnika, jeżeli jest dobry i nadal na pewnym paliwie powtarza się historia pozostaje czyszczenie układu zasilania
Gewehr - 2016-03-20, 20:30
Ja jeszcze tylko dopiszę do tego, aby przy wymianie filtra BARDZO dokładnie umyć obudowę filtra. Najlepiej benzyną ekstrakcyjną i delikatnie wydmuchać sprężonym powietrzem. Ma być jak nowy. Partacze tego nie robią i załatwiają tym sposobem wtryski
eMKa - 2016-03-20, 20:58
| Gewehr napisał/a: | przy wymianie filtra BARDZO dokładnie umyć obudowę filtra. Najlepiej benzyną ekstrakcyjną i delikatnie wydmuchać sprężonym powietrzem. Ma być jak nowy. Partacze tego nie robią i załatwiają tym sposobem wtryski |
świete słowa
krzysztofCz - 2016-03-20, 21:43
| eMKa napisał/a: | | Czujnik zapewne wykrył wodę zemulowaną z paliwem. Pewnie zatankowałeś coś “ciekawego” |
Tankowałem na Orlenie przy promach w Świnoujściu... niby pewniak... jednak to właśnie po wyjechaniu z promu po drugiej stronie wody zapaliła się pierwszy raz
zibikruk - 2016-03-21, 20:40
Krzysiu, na tej stacji jest bardzo małe prawdopodobieństwo zanieczyszczenia paliwa wodą.
Nie sądzę, że wodę "złapałeś" na tej stacji. Napisz kiedy to było (datę).
krzysztofCz - 2016-03-21, 21:00
W poniedziałek (14) wieczorem. Jeździmy ostatnio często, raz lub nawet dwa razy w tygodniu i nigdy nie narzekałem na ich jakość.
|
|