Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - DUCATO 2014R a FORD

EwaMarek - 2016-03-20, 20:56
Temat postu: DUCATO 2014R a FORD
Witam

Miałem Forda Transita 2008r teraz mam Fiata Ducato 2014r.

No i moje uwagi w porównaniu samochodów.

Po pierwszej jeździe wydaje mi się , że silnik fiata jest głośniejszy niż forda...
Mimo podobnej mocy ford miał lepsza dynamikę (skrzynia 5 a teraz 6 biegów)

Spalanie ducato jest wyższe niż transit !!!

Natomiast lepiej się prowadzi fiata bo nie buja - ma szerszy rozstaw kół z tyłu i sztywniejsze zawieszenie.

Tak na szybo, moje uwagi.

Może coś dorzucicie od siebie?

EwaMarek - 2016-03-22, 21:28

:shock: Te fiaty to chyba porażka :shock: :shock:

żeby przy 75000km ciekła turbina???
sprzęgło szarpało???

Chciałem sprawdzić w serwisie fiata w Koninie ale się nie zmieścił :haha: :haha:

Musze jechać gdzie indziej...

Misio - 2016-03-23, 17:56

Podobno w silnikach Forda coś poprawili i wtryskiwacze już tak nie leją. No i tłoki się nie przepalają. :lol: Ale za to trza dobre paliwko lać.
chris_66 - 2016-03-23, 23:01
Temat postu: Re: DUCATO 2014R a FORD
EwaMarek napisał/a:
Witam

Miałem Forda Transita 2008r teraz mam Fiata Ducato 2014r.

Może coś dorzucicie od siebie?

transit 2012 vs boxer 2015

transit wygrywa w każdej dziedzinie - spalanie mniejsze, cichszy od silnika, od opon i od wiatru , wygodniejszy, dynamiczniejszym stabilniej się prowadził , mniej bujał

nie ma porównania, dodatkowo fiat psuje sie na potęgę - wszyscy znajomi narzekają na awarie których nie mieli w poprzednich wydaniach fiata

EwaMarek - 2016-03-24, 19:13

:stop: Nie załamuj mnie :stop: :stop:

Jak kupowałem kampera na Fordzie to wszyscy mówili że to kiepskie auto - służyło mi 6 lat i po drobnej naprawie wtrysków i corocznej regulacji. No i wymiana dwumasy.

Teraz z przypadku mam Fiata i nagle się okazuje że to dopiero kiepski sprzęt :haha:

MirasM - 2016-03-24, 19:35

EwaMarek napisał/a:

Jak kupowałem kampera na Fordzie to wszyscy mówili że to kiepskie auto - służyło mi 6 lat i po drobnej naprawie wtrysków i corocznej regulacji. No i wymiana dwumasy.

Bo nie każda morda pasuje do Forda :haha:

frykas1 - 2016-03-24, 20:20

i nie każda facjata pasuje do fiata :haha: :haha: :haha:
EwaMarek - 2016-04-06, 22:36

No i kamper wrócił z serwisu w Poznaniu do domu.

Musiałem na targi jechać osobowym ale nie było wyjścia - turbina do wymiany na gwarancji.

W serwisie fiata uznali wymianę turbiny na gwarancji mimo , że fiat był sieci sprzedaży z Włoch. Troche to trwało ale teraz nic nie cieknie.

Jak już pisałem pali więcej niż mój poprzedni transit. Na dodatek jest głośniejszy na wyższych obrotach silnika...

Tyle kamperów na ducato jest na forum nikt nie chce podzielić się uwagami na powyższy temat?

Stanek - 2016-04-07, 07:40

Każda pliszka swój ogon chwali. 95% użytkowników danej marki nie przyzna, że ta marka jest słabsza od innej. Chyba, że zmieni akurat na inną markę :diabelski_usmiech Ty chyba jesteś w tych 5% :bigok
Bronek - 2016-04-07, 09:40

EwaMarek napisał/a:

Teraz z przypadku mam Fiata i nagle się okazuje że to dopiero kiepski sprzęt :haha:

Nie bronię żadnej marki ale cytat , z lekkim zaprzeczeniem .
Co roku regulacje i dwumasa wymieniona ? .
Oba warte siebie , jak masz pecha.

W Fordach podoba mi się niższa na ogół zabudowa .
Kolega przyjechał alkową na Transicie, niższą od mojej półintegry.

Rawic - 2016-04-07, 10:43

Bronek napisał/a:
W Fordach podoba mi się niższa na ogół zabudowa .
Kolega przyjechał alkową na Transicie, niższą od mojej półintegry.

To nie Ford czy Fiat robi zabudowy, tylko MLoulis, Hymer, Carthago i inni. Do zabudowy można użyć ramę lub platformę, to daje różnicę w wysokości nadwozia. :spoko

Rawic - 2016-04-07, 11:00

EwaMarek napisał/a:
No i kamper wrócił z serwisu w Poznaniu do domu.
byłem w tym samym serwisie, widziałem tam Twojego kampera. Ja miałem mały wyciek paliwa z obudowy filtra. Rok temu wymieniłem wkład i uszczelkę, zrobiłem 15 tys. km było OK, w piątek jadąc do Poznania wyjechałem zbyt późno, bo dziewczyny zbyt długo pakowały się po zimie, chciałem nadrobić czas i na Autostradzie Wolności pozwoliłem sobie na jazdę 140 km/h i to prawdopodobnie spowodowało przepuklinę uszczelki pod nakrętką obudowy filtra. Nakrętka mogła być za słabo dokręcona, ale bywa że gdy za mocno dokręcimy to pęka podczas eksploatacji obudowa lub nakrętka, to jeszcze gorzej, chyba wymienię na filtr metalowy.
Marek a ten Twój Ducato to jaka pojemność, bo widziałem go tylko z daleka. :spoko

tom-cio - 2016-04-07, 20:16

wiecie co ,jak sie tak czyta o tych waszych nowych kamperach ,to czlowiek sie cieszy ze ma starego.140 to troche szybciej i uszczelka mogla pojsc?140 to ja co weekend latam a i w tygodniu sie podgoni jak trzeba.Ale to stare ivecowskie 2.8 d.A jak sie tak czlowiek naczyta o tych regulacjach ,usterkach a wszystko serwis,no bomzeby wtryski wymienic to specjalny klucz itp....Odchodzi mi pomalu ochota na bude po 2006. :spoko
EwaMarek - 2016-04-07, 21:50

Bronek,

Niby tak ale w poprzednim miałem większy przebieg.
O kiepskich wtryskach dowiedziałem się po zakupie.

dwumasa też nie wytrzyma bo jednak kamper to samochód, który jeździ wiecznie obciążony. Na dodatek kilka razy się zagrzebałem i sprzęgło prawdopodobnie dobiłem na własne życzenie. ŻONA MÓWIŁA - NIE JEDZ TAM BO SIĘ ZAKOPIESZ :gwm :gwm

EwaMarek - 2016-04-07, 21:54

Rawic,

moje ducato ma 150 KM ,
Piszesz, że jechałeś 140 to w rzeczywistości miałeś 130km/h. Ducato więcej oszukuje na liczniku - sprawdziłem.

EwaMarek - 2016-04-07, 22:01

Stanek,

Jak na pesymistę przystało widzę wady a na zalety nie zwracam uwagi :evil:

Mam nadziej , że teraz będzie jeździł bez problemów.

No jeszcze został solar do założenia i elektro zawór do ścieków :bajer

Co do wysokości - WYSOKI JAK CHOLERA - trochę przesadzili

EwaMarek - 2016-04-07, 22:06

Tomcio

Też zaczynałem od starych kamperów. Poza drobnymi naprawami było ok.
Koszty mniejsze. Więcej grzebania bo co wyjazd coś nie łączyło lub się uszkodziło...
Zacząłem kupować nowsze , żebym miał ciszej w kabinie, mógł szybciej jechać i mieć mniej awarii.

Życie pokazuje co innego :oops:

Jednak nowsze to nowsze :wyszczerzony:

Rawic - 2016-04-08, 07:18

EwaMarek napisał/a:
Rawic,
Piszesz, że jechałeś 140 to w rzeczywistości miałeś 130km/h. Ducato więcej oszukuje na liczniku - sprawdziłem.
podaję zawsze prędkość wg Garmina :spoko
tom-cio - 2016-04-08, 23:05

spoko,nowsze to nowsze i tak w tym roku nowsza bude kupie :bigok
EwaMarek - 2016-04-17, 20:38

Zaczynam się powoli przyzwyczajać do Fiata. Poprzednim kamperem na Fordzie jeździłem 6 lat :spoko

Założyłem blokadę drzwi bocznych i solar na dachu. Lepsze okno na dachu bo te Fiamy to są do du.. :oops:
Niestety już pierwsze uszkodzenia. Straciłem lusterko lewe na wąskiej drodze.

Przez to ,że Ducato ma szerszy rozstaw osi nie mogę zjechać bardziej na krawędź asfaltu. Dodatkowo lusterka bardziej wystają ... :stop: :stop: Dzięki temu lepiej widać za samochodem ale przy mijance z innym ducato było :box :gwm

EwaMarek - 2016-04-17, 20:41

Fajne są te nakładki ale cena...

https://katalog.movera.com/das-volle-programm/page275.html#/274

SlawekEwa - 2016-04-17, 20:41

EwaMarek napisał/a:

Założyłem blokadę drzwi bocznych

Możesz udostępnić jakąś fotkę lub link do zakupu.

EwaMarek - 2016-04-17, 20:53

Jest to zwykła poręcz na kluczyk. Zakładam w każdym kamperze jaki kupię. http://www.allcamp.pl/por...31cm-p-610.html

Zabezpiecza i pomaga przy wchodzeniu :wyszczerzony:

Musze założyć jeszcze wewnętrzne zamki w drzwi kabiny ale tu jest trudniej. W Fordzie kupiłem w jakimś markecie i pasowały...

Bo te oryginały ...
https://katalog.movera.com/das-volle-programm/page275.html#/272

SlawekEwa - 2016-04-17, 20:57

Dzięki, ale pomyliłem z drzwiami kabiny :oops:
EwaMarek - 2016-04-17, 21:00

SlawekEwa,
poprawiłem tekst powyżej

SlawekEwa - 2016-04-17, 21:57

Fiu, fiu ale cena :shock: jakąś Gerdę nie dałoby się zaadoptować?
Michalcc - 2016-05-24, 14:16

Cięzko porównywać Ducato do Transita.... Transit to inna jakość i inna cena (mówie tu o samochodach nowych w podobnej specyfikacji i rozmiarze)

Dlatego Ducato/Boxer/Jumper tak chętnie wybierają firmy... Jest po prostu najtańszy i ma współczesny wygląd....

Transit do tych pierwszych 300000km jeździ naprawdę nieźle (uogólniam), a Ducato do 300000km eksploatowane nawet puste i w trasach kilka przygód przyniesie....

Dlatego też Ducato jest najchętniej wybierane przez wypożyczalnie - bo najtańsze, a za 3 lata po przebiegu 150kkm łatwo sprzeda się (możliwe, że ze wskazaniem licznika 75kkm).

I tu mamy głowny zysk wypożyczalni (kamperów, dostawczych, osobówek, itd....).
Przecież za ten wynajem 450pln/dobe przez 100-150 dni w roku to ledwo się rata leasingu spłaca, a gdzie eksploatacja?
Główny zysk to sprzedaż 3letniego samochodu!
Pięknie jak ktoś ma 6 sztuk kupowanych po dwa co rok.... Roczny dochód jest naprawdę fajny....

EwaMarek - 2016-06-06, 21:03

Trochę zrobiłem kilometrów naszym "nowym Kamperem".

Powoli się przyzwyczajam. Trochę inaczej trzeba przełączać biegi. Silnik jest bardziej dynamiczny :-)
Niestety nauka sporo kosztuje - straciłem lewe lusterko :gwm

Cieszyłem się ,że kupiłem kampera z poszerzoną tylną osią. Jest stabilniejszy podczas jazdy.
NIESTETY MA TEŻ WADĘ - kamperem z normalnym rozstawem kół mogłem zjechać blisko krawędzi asfaltu mimo ,że zabudowa wystała już poza. Teraz nie da rady bo tył spada z asfaltu i przez to wystaję bardziej do środka drogi. Dodatkowo mocno wystające lusterka w tym modelu Ducato pomaga w stłuczce :evil:

Michalcc - 2016-06-07, 01:28

Lusterka w tych samochodach wymienia się regularnie.... :)
Niedawno pojawiły się same klosze kierunkowskazów, ale jeszcze nie wymieniałem....

relabi - 2016-06-07, 22:29

Panowie nowe samochody Forda czy Fiata są równie dobre i nie zawodne i tych marek nie ma się co bać w podroży służą latami i to jest fakt niezaprzeczalny, coś może sie zdażyć ale to są przypadki losowe i bym tego nie traktował jako regułę marki. Przy dbałości każdego kamperowca o sprzęt i nadgorliwość w sprawdzaniu wszystkiego wcześniej niż instrukcja karze nie powinno budzić niepokoju przed wyjazdem gdzieś daleko, trzeba trochę zaufać producentom.
Mandus - 2016-06-07, 23:08

Co do cen to modele na Fordzie są tańsze od modeli na Fiacie - przynajmniej w Roller Teamie i Ci. Ja bym bardziej szukał w urozmaiceniu oferty niż przewagi któregoś.
I nie zgadzam się, że Fiat mniej wytrzyma lub bardziej się psuje od Forda - z moich doświadczeń Fiat jest bardziej wytrzymały - choć to oczywiście subiektywne doświadczenia. Jeszcze jest np. Renault, gdzie ze względów estetycznych nie kupiłbym i tyle.

zbyszekwoj - 2016-06-08, 08:14

Mandus napisał/a:
Renault, gdzie ze względów estetycznych nie kupiłbym i tyle.
_________

Estetyka to pojęcie względne. Dla mnie przód renówki to najładniejszy ze wszystkich busów, choc go nie mam. :bajer

ZEUS - 2016-06-08, 18:14

zbyszekwoj napisał/a:
Dla mnie przód renówki to najładniejszy ze wszystkich busów, choc go nie mam.

też tak mam... :-P :)

relabi - 2016-06-08, 21:20

Tak dla prawdziwego faceta przód jest ważny
EwaMarek - 2016-06-15, 21:53

mam nadzieje, że teraz nie stracę lusterka 8-)

dodatkowo na nakładki nakleiłem odblaski, szkoda tylko że nie są gumowe...

qdlaty_78 - 2016-06-15, 22:19

"Estetyka to pojęcie względne. Dla mnie przód renówki to najładniejszy ze wszystkich busów, choc go nie mam. :bajer "

Nowy Transit też daje radę :)

biloowa - 2016-07-11, 14:53

My też mamy Forda od 2011 roku i różnica pomiędzy fiatem jest jeszcze taka ,że Ford ma 10 cm węższą zabudowę. Natomiast jeżeli chodzi o osiągi i spalanie to ford 130 konny bije 130 konnego fiata na głowe. Spala 1,5-2 litrów mniej i jest bardziej dynamiczny. Podobnie jak autor tematu problemów z silnikiem oprócz EGRu i sprzęgła nie mielismy.
kaimar - 2016-07-11, 17:36

Mandus napisał/a:
cen to modele na Fordzie są tańsze od modeli na Fiacie - przynajmniej w Roller Teamie i Ci.

Modele na Fordzie są tańsze ale nie dlatego że samo podwozie Ford jest tańsze ale dlatego że linie modelowe Autoroller (Roller Team) i Eliot (CI) są inne - skromniej wyposażone niż wyższa linia Zefiro i Magis produkowane na podwoziu Fiat.

EwaMarek - 2016-08-22, 17:57

Kolejna uwaga - myślałem ,że ta poszerzona oś tylna będzie dawać większą stabilność.
Daje ale nie w koleinach :evil:

EwaMarek - 2016-08-22, 18:07

:gwm No i jestem teraz przeładowany :evil:

ważyłem kampera załadowanego do jazdy ale bez ludzi - 3570kg :(

Ford był lżejszy :haha:

gpjac - 2016-08-22, 22:36

kaimar napisał/a:

Modele na Fordzie są tańsze ale nie dlatego że samo podwozie Ford jest tańsze ale dlatego że linie modelowe Autoroller (Roller Team) i Eliot (CI) są inne - skromniej wyposażone niż wyższa linia Zefiro i Magis produkowane na podwoziu Fiat.

Na czym polega konkretnie to skromniejsze wyposażenie?

kaimar - 2016-08-23, 11:11

gpjac napisał/a:
Na czym polega konkretnie to skromniejsze wyposażenie?

Oczywiście miałem na myśli wyposażenie części mieszkalnej bo jeżeli o podwozie to akurat FORD jest lepiej wyposażony od podwozia FIAT, na przykład w Fordzie w standardzie jet radio sterowane z kierownicy.

Różnice linii modelowej CI Elliot/ RT Autoroller na Fordzie w stosunku do linii modelowej CI Magis / RT Zefiro na podwoziu Fiata:
- Magis / Zefiro ma okna Dometic z własną ramą. Elliot / Autoroller "zwykłe" nakładane Polyplastic.
- Magis / Zefiro ma w standardzie okno dachowe nad kabiną kierowcy. Eliot / Autoroller jest ale w pakiecie za dopłatą.
- Na Fordach są wąskie lodówki z dolną szufladą - w Fiatach większe z osobnym zamrażalnikiem
- Na Fordach trochę skromniejsze meble (mniej półek itp.)
- Magis / Zefiro ma w standardzie solar i kamerę cofania.
- Z linii Magis / Zefiro jest o wiele większy wybór modeli.
- Na Fordach nie ma zewnętrznego oświetlenia po markizą (jest instalacja).
-

Karas - 2016-08-23, 11:33

i mam nadzieję, że na rok modelowy 2017 trochę to się zmieni. Niestety jesteśmy nieznaczącym rynkiem, a chyba tylko nam zależy na silnikach 2.0
gpjac - 2016-08-23, 12:28

kaimar napisał/a:

- Magis / Zefiro ma okna Dometic z własną ramą. Elliot / Autoroller "zwykłe" nakładane Polyplastic.

Co to oznacza w praktyce?
Jaka jest przewaga w użytkowaniu okien Dometic?
Mam w przyczepie okna Polyplastic i są problemy z mechanizmami blokującymi zamykanie.
Z oknami Dometic nie miałem styczności.

kaimar - 2016-08-23, 13:58

Okna DOMETIC mają własną ramę i zintegrowane rolety i moskitierę. Szyba praktycznie zlicowana ze ścianą.
Zalety - stabilne, szczelne, w miarę łatwy dostęp do części
PolyPlastic jest to praktycznie wypukła okno mocowane z zewnątrz do ściany kampera na otworze okiennym otoczonym gumową uszczelką. Moskitiera i roleta to są osobne produkty mocowane od wewnątrz. Stosowane są raczej w tańszych kamperach.

zbyszekwoj - 2016-08-23, 16:00

Biorca pokazuje na zdjęciu w Piaskach ,jak się złodzieje do takich okien dobierają. Do tych z ramą mają trudniej. :diabelski_usmiech
EwaMarek - 2016-08-23, 17:14

Co do okien - zakładają najtańsze dachowe np fiamy. Co zakup kampera wymieniam na mini heki :oops:
EwaMarek - 2017-03-17, 20:41

Powoli się do fiaciora przyzwyczajam... :-/
Nadal mnie wnerwia ten hałas od silnika. :evil:

Bajaga - 2017-03-27, 18:35

EwaMarek napisał/a:

Z hałasem od silnika można powalczyć, podobno skutecznie. Sam będę to przerabiał.
Wg mnie w Transicie się wygodniej siedzi dla kierowcy ale poza tym to wielu różnic nie widzę. Główna jest taka, że wieeele Transitów, zwłaszcza nie nowych ma z tylu bliźniaki a to rozwiązanie jak dla mnie złe. Kupę pieniędzy rocznie wydałbym dodatkowo na autostrady.

Ps. A i jak chodzi o najnowsze Transity to mają jak dla mnie mocno kontrowersyjną urodę...

eler1 - 2017-03-27, 18:48

EwaMarek napisał/a:

Punkt bez izolacji jest skrzynka akumulatora pod nogami kierowcy oraz pod konsola środkową przejście linek

EwaMarek - 2017-03-27, 20:38

Bajaga,

Też tak myślałem o bliźniakach. Jak się zakopałem tyłem kilka razy to zmieniłem zdanie :gwm