|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena satelitarna Alden + Tuner do NC+
Bartek-Ayer - 2016-03-30, 19:53 Temat postu: Antena satelitarna Alden + Tuner do NC+ Witam,
Poszukuję kogoś kto pomoże mi poprawić konfigurację anteny satelitarnej Alden z tunerem Ferguson z tej aukcji
http://archiwum.allegro.p...5146097311.html
Antena satelitę wyszukuje prawidłowo, jednak po podłączeniu dekodera dostępne są tylko niektóre kanały dostępne w ofercie Telewizja na Kartę TNK włożonej do tego tunera.
Z tego co się doczytałem to karta TNK dostaje uprawnienia poprzez ustawienie dekodera na kanał TVP1 jednak u mnie ten kanał występuje jako "brak kanału lub kanał niedostępny" natomiast pozostałe kanały są jako "zakodowane"
Kanały niepłatne są dostępne i można je oglądać np. Polo TV :-(
Czy wiecie może go kogo w Warszawie lub okolicach mogę podjechać po pomoc??
Pozdrawiam
Bartek
mrsulki - 2016-03-30, 20:36
Na takie kłopoty Papamila poradzi
papamila - 2016-03-30, 20:52
podłacz w kamperze inny, sprawdzony, działajacy dekoder z kartą
najlepiej "abonamentową" bo TNK często po kilkunastu dniach nieuzywania "traci"
uprawnienia i trzeba je ponownie nadać- poprzez ustawienie na odpowiednim kanale.
Zrobi to konsultant po telefonicznym zgłoszeniu (z reguły b długi czas oczekiwania)
Dlatego "abonament" jest lepszy bo uprawnienia są stałe.
Róznica kosztowa jest niewielka
jak co to dzwoń, tel masz w avatarze
mozesz prosto sprawdzić Fergusona podpinajac go pod stacjonarną satelitę w domu
i będzie wszystko jasne
Bartek-Ayer - 2016-03-30, 22:48
Czyli rozumiem ze zamiast TNK do Fergusona powinienem wsadzic kartę NC+ mix na abonamencie i problem z uprawnieniami sie rozwiaze (zakladajac ze uprawnienia dostanie na sprzecie stacjonarnym)??
A jak w takim razie rozwiazac problem, że Alden na czesci kanalow pokazuje "brak kanalu lub kanal niedostepny"??
Dotyczy to kanalow typu tvp1, tvp2 podczas gdy kanaly z grupy tvn czy polsat sa dostepne i mozna je odbierac?
Argo - 2016-03-30, 23:54
Ustaw w menu fergusona odbiór cyfrowy (HD) i automatyczna aktualizacja kanałów, n-ka ograniczyła do minimum emisję analogową. Takie objawy są jak tuner nie odbiera HD. Musisz zostawić tuner włączony na 24 godz, bo karta pobiera aktualizację (uprawnienia) o 2-5 w nocy.
papamila - 2016-03-31, 07:04
Podłączając inny dekoder sprawdzisz antene i eliminujesz błedy.
Z kolei przekładanie samej karty może nic nie dać
Ze względu na parowanie karty i sprzętu.
Tak jak pisałem TNK jest upierał wa pod tym względem
Endi - 2016-03-31, 07:51
Antena jest dobra, zawiesił się dekoder NC+. Podłącz do satelity stacjonarnej (mocniejszy sygnał) i połącz się z doradcą, pomoże krok po kroku odblokować dekoder i aktywować kartę .
Dekodera (otwórz) menu =>informacje i sprawdż poziom sygnału z satelity.
joko - 2016-03-31, 08:27
Pytanie podstawowe, czy Twoja TNK była już aktywowana i działała wcześniej na tym lub innym sprzęcie.
W przypadku TNK pobranie uprawnień wymaga wykonania telefonu na ich infolinię (płatna i ciężko się dodzwonić) aby pracownik zainicjował ich transmisję . Dopiero po takim telefonie włączenie tunera na TVP1 HD daje szanse , że w ciągu kilku godzin (zazwyczaj dużo szybciej) karta się aktywuje.
Taką czynność trzeba wykonać na początku przy aktywacji nowej karty, oraz za każdym razem kiedy z powodu nie używania przez dłuższy okres, lub braku opłaty (np. w okresie zimowym , kiedy kamper nie był eksploatowany), karta nie ma możliwości pobrać nowych uprawnień.
Jak pisał Endi , dobrze jest wykonać to na dekoderze ze stacjonarną anteną (w domu) , a w okresie kiedy np. nie używamy kamperka , przynajmniej co jakiś czas uruchamiać ją w domu, aby się ponownie nie zawiesiła .
To działa po prostu tak, że kiedy karta jest aktywna, uprawnienia na kolejny miesiąc są wysyłane cyklicznie , natomiast jak karta tych uprawnień nie pobierze i zostanie zablokowana , lub skończy się okres za który była opłacona to wypada z obiegu, i aby ją przywrócić konieczny jest kontakt z infolinią.
Bartek-Ayer - 2016-03-31, 08:57
Joko, Dzięki za wyjaśnienia. Dzisiaj spróbuję ją aktywować zgodnie z Twoimi zaleceniami.
Papamila,
A czy jest możliwość wsadzenia karty bezpośrednio w dekoder od Aldena??
Ja mam taki dekoder
http://mobil.etriox.de/Al...TV-Receiver-CI-
z miejscem na kartę i dopiero do niego podpięty Ferguson z wsadzoną kartą TNK
Ale widzę że w ofercie NC+ jest dostępny moduł
https://ssl.telewizjanakarte.pl/tnk_hd/sprawdz_waznosc_doladowania.php
Czy ten moduł będzie chodził bezpośrednio z dekoderem Aldena??
Pozdrawiam
Bartek
papamila - 2016-03-31, 09:37
Ta oferta z modulem dotyczy tylko TNK
Generalnie w teorii powinno działac (o ile ten dekoder czyta system nagra)
Ale sam sposob podlaczenia : przez fergusona czy poprzez karte z modulem
nie ma wiekszego znaczenia. Jedno ustrojstwo mniej czy wiecej.
Pamietaj: postaraj sie sprawdzic fizycznie czy ta karta z modulem bedzie dzialac
Bo zwrotow po aktywacji nie przewiduja
stander - 2016-03-31, 10:02
Bartek-Ayer napisał/a: | A czy jest możliwość wsadzenia karty bezpośrednio w dekoder od Aldena?? |
Dokładnie takiego używam z kartą bezpośrednio w dekoderze Działa super
Cytat: | Czy ten moduł będzie chodził bezpośrednio z dekoderem Aldena? |
Tak działa bez problemu polecam
Bartek-Ayer - 2016-03-31, 10:06
Czyli rozumiem że masz włożony adapter/moduł Ncam HD i do niego wsadzoną kartę??
Proszę jeszcze o informację czy jest to karta TNK czy NC+mix
Dzięki
Bartek
kaimar - 2016-03-31, 10:23
Do tunera ALDEN trzeba wgrać listę kanałów na Polskę. Tuner fergusona jest niepotrzebny - z odpowiednią kartą i modułem CI Alden działa rewelacyjnie.
Bartek-Ayer - 2016-03-31, 10:26
Kartę i moduł już zakupiłem. A w jaki sposób wgrywa się listę kanałów żeby nie szukać polskich pomiędzy 1 a 999 :-) ?????
kaimar - 2016-03-31, 10:46
trzeba mieć plik
Podaj adres mailowy to wyślę - ale uwaga nie jest to najnowsza lista. Wgrywasz na pendriva i aktualizujesz.
Bartek-Ayer - 2016-04-04, 19:05
Witam,
Kolego Stander, karta CI Ncam do TNK dzisiaj przyszła, ale po włożeniu do Tunera Alden niestety nadal nie widzi karty, a tylko co chwila wyświetla "initalizing".
Jutro jeszcze spróbuję zrobić update Tunera, ale nie sądzę żeby to pomogło
Pozdrawiam
Bartek
Argo - 2016-04-04, 19:15
Aktywuj kartę , dzwoniąc do BOK. Aktywacja, najmniej trwa około 6-12 godz.
Bartek-Ayer - 2016-04-04, 20:26
Sugerujesz, że z nieaktywną kartą nie ruszy :-) ???
Oby tak było
stander - 2016-04-04, 21:58
Zrób tak jak radzi Argo powinno zadziałałać
Bartek-Ayer - 2016-04-07, 18:23
WItam,
No niestety po aktywacji karty wszystko działa ale tylko konfiguracji Antena->Alden->Ferguson.
Po włożeniu tej samej karty do Aldena przez adapter Ncam od TNK w Menu Aldena CI Slot cały czas miga na zmianę Initializing i nic nie odbiera.
Jakieś pomysły??
Argo - 2016-04-07, 19:44
To już masz 50% TV. Sprawdź czy alden - dekoder współpracuje (obsługuje) moduł CI karty TNK- DVB-S2. Jeżeli ma soft na Niemcy, to musisz wgrać nowy obsługujący Polskę i DVB-S2. Ja bym oddał do serwisu, jak już to zrobiło kilku kolegów. Na Forum jest temat o aktualizacji softu. Karta jest szyfrowana w systemie CONAX, ale Alden może nie współpracować z modułem CI.
Bartek-Ayer - 2016-04-07, 19:51
Przeszukałem forum odnośnie poszukiwania aktualizacji softu alden, ale nic nie znazlazłem
Również Google nie podpowiada gdzie może być serwis Alden na terenie PL.
Jeżeli ktoś miałby taki soft to proszę o podesłanie. Ściągnełem sobie soft ze strony alden-deutschland.de ale niestety to również nie pomogło.
Stander, czy wiesz może jaki masz soft w swoim aldenie???
Pozdr
Bartek
kaimar - 2016-04-07, 22:00
Bartek-Ayer napisał/a: | eżeli ktoś miałby taki soft to proszę o podesłanie. Ściągnełem sobie soft ze strony alden-deutschland.de ale niestety to również nie pomogło.
|
Czytaj posty.
Bartek-Ayer - 2016-04-08, 06:11
Kaimar,
Jeżeli masz na mysli Twoj post w tym watku ro wyslalem Ci maila z prosba o liste, ale niestety nic nie otrzymalem zwrotnie :-(
Bartek
kaimar - 2016-04-08, 07:53
Bartek-Ayer napisał/a: | Jeżeli masz na mysli Twoj post w tym watku ro wyslalem Ci maila z prosba o liste, ale niestety nic nie otrzymalem zwrotnie :-( |
Nic nie doszło. Spróbuj kaimar@wp.pl
jedrek49 - 2016-04-08, 08:07
witam
mam antene sat CAMOS CSA-230M
bardzo dlugo szuka satelity i jak znajdzie to nieraz zly odbior
antena byla chyba zamontowana w latach 2006 lub pozniej
Mam pytanie ,gdzie mozna kupic aktualizacje softu,lub u kogo mozna to zrobic
dziekuje
Bartek-Ayer - 2016-04-15, 20:24
Witam,
Po aktualizacjach i innych poradach w tym watku, ktore ostatecznie nie pomogly powrocilem do wersji antena-sterownik aldena- ferguson.
Na fergusonie i TnK wyszukuje mi okolo 40 kanalow lecz wsrod nich brakuje tvp1,2 oraz polsatoskich polsatu oraz tv4. Reszta dziala bez zarzutu.
Moge prosic fachowcow o wyjasnienie??
Pozdr
Bartek
forhend - 2016-04-24, 08:59
Czesc,
Najpierw trzeba ustalic,czy problem leży w antenie (konwenterze),czy w dekoderze.
Proponuje podłączyc dekoder do działajacej dużej anteny w domu i sprawdzic ,czy tam działa.
Druga rzecz to ,czy dekoder pokazuje nam nazwy nie działających programów,podczas przełanczania ,czy nie ma ich w ogóle na liscie?
|
|