Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wieszanie ciężarów na tylnich drzwiach blaszanki

koder - 2016-04-03, 19:56
Temat postu: Wieszanie ciężarów na tylnich drzwiach blaszanki
Cześć,

Czasami widuję rzeczy powieszone na tylnych drzwiach blaszanki. Drabiny, koła zapasowe, takie rzeczy. Czy obciążanie tych drzwi tak 15-30kg jest bezpieczne, czy raczej sobie takie pomysły odpuścić?

Obecnie mówię konkretnie o blaszanym sprinterze z drzwiami 270°, ale to zagadnienie będzie raczej dotyczyć wszystkich blaszaków.

MILUŚ - 2016-04-03, 20:03

Na pewno powieszenie na drzwiach z użyciem zawiasów jako punktów podparcia zwiększy nośność . W poprzednim kampku /mocowanie na samych drzwiach / woziłem trzy rowery .
koder - 2016-04-03, 20:09

Dzięki. Dodaję kontekst pomysłu i pytania:

wlodo - 2016-04-03, 20:14

W moim tylne zawiasy były tak luźne,że drzwi latały góra-dół.
A zawiasy 270 st. z racji swej budowy są bardzie podatne na wybicie,a drzwi trochę ważą.
Myślę,że wzmacniając konstrukcje wewnątrz można by na nich coś powiesić.
Jednak,żeby ta cała masa nie latała wciąż w górę i dół,drzwi powinny się klinować między podłogą i sufitem oraz być zapinane-dociągnięte od wewnątrz.
Są np.zapięcia do burt przyczepek,do lawet itp.które mają regulowaną długość/docisk.
Maksymalnie unieruchomione po prostu się nie wybiją. :shock:

Darek Szczecin - 2016-04-03, 20:15

Ja mam w sprinterze oryginalny wieszak do koła i jest tak jak na foto. Jakość słaba bo ciemno już było i mało widać,
jest to tak mocna konstrukcja że nieraz właziłem na koło i nic się nawet na milimetr nie ugieło

CORONAVIRUS - 2016-04-03, 20:20

Zawiasy są mocne , można na nich wieszać :bigok

drabinka do blachy , wzmocnienia od środka i będzie ok tylko blacha musi być blachą a nie szpachlówką bo pęknie :szeroki_usmiech

Darek Szczecin - 2016-04-03, 20:29

Jeśli chodzi o blachy sprintera to są o wiele solidniejsze niż nowych PSA, Jak się opieram o swego ducato to się wgniata ale wraca :wyszczerzony:
CORONAVIRUS - 2016-04-03, 20:33

Darek Szczecin napisał/a:
Jak się opieram o swego ducato to się wgniata ale wraca :wyszczerzony:

od środka przykleja się kawałki blach , kilka albo i jedna grubszą i nic juz się nie ugina :)

Darek Szczecin - 2016-04-03, 20:38

BIORCA napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:
Jak się opieram o swego ducato to się wgniata ale wraca :wyszczerzony:

od środka przykleja się kawałki blach , kilka albo i jedna grubszą i nic juz się nie ugina :)

Ducata to mam do roboty nic tam nie będę wklejał bo chyba trzeba wszędzie coś wkleić, albo za mocno się opieram :mrgreen:
A i jeszcze w rodzinie PSA drzwi tylne odpadają wyrywają się zawiasy poprawili to chyba jakimiś blaszkami w 2010 roku

eMKa - 2016-04-03, 20:50

Modele Ducato po 2006 miały wadliwe słupki (narożniki). Po naszemu - wypuścili bubla. Tak oszczędzali na grubości blachy, ze pod wpływem ciężaru drzwi, blacha pękała przy zawiasach. Oczywiście Fiat i PSA “udawał jarząbka” , Wprowadził tradycyjnie - cichą kampanie na wzmocnienie zawiasów, tzn. na przeglądach gwarancyjnych, gdy zaobserwowano zmiany, przykręcano wyprofilowane blachy.
Po gwarancji - " samochód źle eksploatowany proszę Pana, ach te polskie drogi"
Mamy kpl. naprawcze tylko 80 zł szt. (x4 )
Tak się zarabia na własnych błędach :ok

gryz3k - 2016-04-03, 23:08

W poprzednim kamperze Ducato blaszak w wersji Hymer misłem bagażnik na dwa rowery. Nic się nie działo. W Vivaro mam drabinkę mocowaną na drzwiach. Wchodzę na bagażnik i też jest ok. A 100 kg ważę.
eMKa - 2016-04-04, 07:27

gryz3k napisał/a:
W poprzednim kamperze Ducato blaszak w wersji Hymer misłem bagażnik na dwa rowery. Nic się nie działo

O tej wadzie wiadomo było od początku produkcji, prawdopodobnie Hymer wstawił już wzmocnienia, zalecane były również w niektórych instrukcjach producentów bagażników.
Wada ta uwidaczniała sie głównie w samochodach w których często otwierano tylne drzwi np.dostawcze miejskie (kurierka, piekarnie itp)
Jeżeli miałeś bagażnik na zawiasach w blaszaku i go użytkowałeś a nie miałeś wzmocnień i nic się nie działo
Zagraj w Totolotka – masz duże szanse :)