| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PEUGEOT - Prośba o pomoc Peugeot J5
KrzySówka - 2016-04-06, 20:46 Temat postu: Prośba o pomoc Peugeot J5 Zwracam się z prośba o informację co przedstawiają zdjęcia- co to jest ?, do czego służy? i gdzie można to kupić ?. Jest to jak widać chyba uszkodzone bo nie ma przodu na którym były prawdopodobnie oznaczenia części i nie potrafię tego elementu zidentyfikować. Za pomoc dziękuje.
Socale - 2016-04-06, 22:00
Najprawdopodobniej czujnik przeciążenia turbiny.
Włącz stacyjkę do kontrolek, bez odpalania, z ustrojstwa odepnij i połącz obydwa kabelki ze sobą, powinna zaświecić się kontrolka turbinki.
Gewehr - 2016-04-06, 22:19
Jak mnie pamięć nie zawodzi, to jest czujnik zapchania filtra powietrza. Rurka dochodzi do rury przy filtrze powietrza.
Socale - 2016-04-06, 22:29
Masz rację Kolego Gewehr, właśnie miałem poprawić treść, zmyliło mnie umiejscowienie.
Z kabelkami można zrobić jak pisałem wyżej, lecz zaświeci się inna kontrolka, od filtra właśnie a nie od turbo.
krimar - 2016-04-06, 22:53
o tym czujniku było tutaj http://www.camperteam.pl/...+filtra&start=0
i tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2293
jeśli to rzeczywiście czujnik zapchania filtra to na forum ogłaszał się nie dawno ktoś, kto go miał do ducato http://www.camperteam.pl/...p=549835#549835 i do Peugeota http://www.camperteam.pl/...p=550062#550062
KrzySówka - 2016-04-07, 10:08
Dziękuje wszystkim za pomoc i udzielenie informacji.Pozdrawiam. Przy okazji spotkania w realu stawiam piwo:)
IAAN - 2016-04-07, 10:33
A u mnie na szrocie pojawił się ostatnio C25 I ,ale nie wiem jaki ma silnik .
KrzySówka - 2016-04-07, 10:47
,Krimar" sprawdziłem podany post ale z wyglądu to chyba nie ten czujnik . Dla pewności napisałem do oferenta na PW. Jeśli jednak ktoś miałby na zbyciu taki jak na zdjęciu to chętnie kupię i proszę o informacje. Za pomoc dziękuje i pozdrawiam.
,, Socale" sprawdzę jak pisałeś i zobaczę dziś co się zaświeci.
KrzySówka - 2016-04-11, 20:50
Połączyłem przewody i zapaliła mi się nie opisana kontrolka w prawym górnym rogu. Chyba coś było przepinane albo nie wiem o co chodzi ?
Socale - 2016-04-13, 09:56
| KrzySówka napisał/a: | ...
zapaliła mi się nie opisana kontrolka w prawym górnym rogu... |
Zrób jej zdjęcie, rysunek lub opisz bo "nie opisana" to zgadywanka.
Trzeba Ciebie za język ciągać
To ta zaznaczona? Jeśli tak to potwierdzi się mój pierwszy post.
KrzySówka - 2016-04-13, 10:57
| Socale napisał/a: | | "nie opisana" to zgadywanka. |
Nieopisana w tym znaczeniu ,że nie mam na niej żadnej grafiki. Na twoim zdjęciu jest jakaś grafika a ja mam tylko czerwony kwadrat , ale jest to właśnie ten co zaznaczyłeś na zdjęciu.
Czyli mam rozumieć ,że to jest czujnik przeciążenia turbiny? Jeśli tak to jak jest jego rola i kiedy ewentualnie się świeci przy sprawnym kompletnym czujniku. Czy jeśli założę taki sprawny może coś być lepiej w czasie jazdy bo prawdę powiedziawszy nie odczuwam jakiejś nieprawidłowości w pracy silnika ? Za info dziękuję.
KrzySówka - 2016-04-13, 11:03
,,Socale" czy wiesz może jaki jest numer fabryczny tej części lub gdzie mogę to kupić ?
IAAN - 2016-04-13, 11:52
Do tego uszkodzonego czujnika idzie wężyk gdzie wchodzi jego druga końcówka pod spód do tego grubego węża pomiędzy obudową filtra powietrza i kolektorem ssącym czy gdzie
A przyznam że zapomniałem że miałem zobaczyć za tym czujnikiem ,jeśli nadal go chcesz to daj znać na pw
KrzySówka - 2016-04-13, 14:53
Tak z tego czujnika idzie wężyk do tego grubego węża pomiędzy obudową filtra powietrza i kolektorem ssącym ale przy wejściu się rozgałęzia i taki sam wężyk idzie gdzieś za pompę wtryskową. Jak mi się uda jutro zrobię zdjęcie. Na razie się wstrzymaj ,,IAAN" jednak dziękuje za chęci.
Gregorio - 2016-04-13, 14:57
Miejsce kontrolki od turbiny jednak sam czujnik wygląda nieco inaczej. Mam go właśnie w ręku więc cyknąłem fotki.
Tak jak IAAN napisał sprawdź dokąd biegnie wężyk.
Socale - 2016-04-13, 20:33
| KrzySówka napisał/a: | | Socale napisał/a: | | "nie opisana" to zgadywanka. |
Nieopisana w tym znaczeniu ,że nie mam na niej żadnej grafiki. Na twoim zdjęciu jest jakaś grafika a ja mam tylko czerwony kwadrat
... |
Zatem w historii tego pojazdu mógł być silnik benzynowy lub bez turbo albo zamienione zegary od auta benzynowego lub bez turbo.
Istotnie jest to kontrolka przeciążania turbiny, w górach z przyczepą jak go przydusisz to zasygnalizuje, wówczas redukcja biegu.
.
Rozwidlający się wężyk idzie do pompy wtryskowej do tzw boostera, jest to zwiększenie dawki paliwa przy wzroście ciśnienia dodmuchu turbiny i tu uwaga dostrzegam niezgodność:
Booster działa na nadciśnienie, nie może być podłączony na zasysaniu powietrza.
Jeśli turbo dmucha to po kiego licha z powrotem w kolektor?!!!
Wężyk wpięty między kolektorem a filtrem powinien być podłączony do czujnika zapchanie filtra powietrza, czyli to co zapodałeś na 1 foto.
.
Nie mam takiej części, u siebie odłączyłem i zaślepiłem.
.
Druga uwaga:
GrzesiekW zapodał zdjęcie czujnika przeładowania turbiny, natomiast na Twoim pierwszym zdjęciu jest czujnik zapchania filtra powietrza.
Wniosek: Masz remix pod maską tak jak ja kiedyś, długo z wężykami dochodziłem o co kaman.
|
|