Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Petersburg,Murmańsk,Nordkapp- taki plan.

Krzysiek 56 - 2016-04-10, 07:05
Temat postu: Petersburg,Murmańsk,Nordkapp- taki plan.
Od dłuższego czasu chodzi nam po głowie wyjazd w kierunku Murmańska i Nordkapp. Wiemy że już kilku kamperowiczów przejechało tą trasę, więc prosimy o wskazówki praktyczne:
-jakie wizy
-co wato zobaczyć.
-miejsca postoju np. w Petersburgu.
-czy w Rosji trzeba się meldować na trasie.
-Inne sytuacje o których nie wiemy.
Zamierzamy wyjechać około 15 maja do początku lipca.
Jeśli ktoś chętny zapraszamy.

uaz555 - 2016-04-10, 08:00
Temat postu: Re: Petersburg,Murmańsk,Nordkapp- taki plan.
-jakie wizy.... ja ..mialem 2 krotną tranzytową (2x10dni)ale wam pewnie niestarczy.
-co wato zobaczyć. nailepiej wszysko co sie da
-miejsca postoju np. w Petersburgu. jest kemping ale mały i moze nie być miejsc do tego drogi wszystko Petesburgu niejest tanie ...inne ceny dla obcokrajowcow....najlepiej zatrzymac sie gdzies na obrzezach moze na jakims parkingu dla tiròw i jezdzic metrem

-czy w Rosji trzeba się meldować na trasie. od kilku lat nietrzeba
-Inne sytuacje o których nie wiemy. zadnych sytuacji nieprzyjemnych nie mielismy ludzie sa pomocni i ciesza sie ze ktos ich odwiedza..
przy moich zdjeciach sa kordynaty może cie jakies miejsce zainteresuje to napisz pw. https://picasaweb.google.com/105519122985002128251/MurmanskNordkapp2011

majmarek - 2016-04-10, 09:12

wszystko jest na tym forum trzeba tylko poszukać!
" na gotowe" inaczej smakuje - przyłóż się do tematu więcej skorzystasz
pozdrawiam
mm

Krzysiek 56 - 2016-04-10, 09:18

uaz555 napisał/a:
ja ..mialem 2 krotną tranzytową (2x10dni)

Czy wizy załatwiałeś sam czy przez biuro?
Czy 10 dni na przejazd dali sami ,czy wnioskowałeś o to .
Na stronie konsulatu jest taki tekst " Wiza tranzytowe wydawana jest osobom przejeżdżającym tranzytem przez Rosję. Może być jedno lub dwukrotna i wystawiana jest na okres do 10 dni w jedną stronę (w zależności od rodzaju transportu); ...podanie w sprawie wydania wizy , dokładnej informacji o trasie podróży (licząc 500 km na dobę) "
Nam na przejazd do Gruzji właśnie tule przydzielili ( 1000 km,= 2 dni)

I jeszcze jedna wątpliwość co do meldunku przy wizie turystycznej "W Rosji obowiązuje konieczność zameldowania się w miejscu pobytu w organie terytorialnym Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji."
​​​​​ Może ktoś wie coś na ten temat.

Krzysiek 56 - 2016-04-10, 09:54

majmarek napisał/a:
wszystko jest na tym forum trzeba tylko poszukać!

" na gotowe" inaczej smakuje - przyłóż się do tematu więcej skorzystasz

pozdrawiam

mm

Niestety na temat wiz na forum jest niewiele . Po za tym przepisy się zmieniają i rzeczywistość nie zawsze do nich przystaje. Temat ten śledzę od dawna i wiem co tutaj napisano. Jeżeli nie masz nic do dodania to dziękuję bardzo za takie rady . Pozdrawiam

uaz555 - 2016-04-10, 09:59

vizy załatwialem przez biuro podròzy u mnie w miescie i oni wszystko zalatwiali łącznie z wypisaniem wnioskòw (ja tylko podpisalem czysty druk ,dałem paszport i zdjecie). i powiedzialem jak chce jechac , czym i kiedy. za posrednictwo wzieli chyba 60pln a do konsulatu mam ok 200km. wiec zadnego sensu by to niemiało jak bym to sam załatwiał. niemowiąc o tym ze takie biuro ma układy w konsulatach.
co do meldunku faktycznie dalej jest chyba taki obowiazek powyzej 7dni ale dotyczy vizy turystycznej a nie tranzytowej(zresztą u nas tez taki przepis istnieje)

Krzysiek 56 - 2016-04-10, 11:08

Dziękuję .
Endi - 2016-04-10, 15:51
Temat postu: Re: Petersburg,Murmańsk,Nordkapp- taki plan.
Krzysiek 56 napisał/a:
...
-miejsca postoju np. w Petersburgu...

St. Petersburg

1. Stellplatz DOCK 5
ul. Morskaya naberezhnaya 44
N 59.9599 / E 30.2328
- na 20 kamperów
- pełny serwis
- 25 Euro doba
Autobusem nr 162 dojazd do stacji metra i dalej do centrum.

2. Hotel ELIZAR
ul. Prospekt Obukhovskoy Oborony 89a
N 59.8922 / E 30.4379
- pełny serwis
- 25 Euro doba

kimtop - 2016-04-10, 20:05

Portowaja ulica 19.Przy yacht clubie
Robold - 2016-04-11, 16:06

Polecam Wyspy Sołowieckie i odcinek drogi Kandałaksza - Umba.
Dla lubiących horrory - zjazd wieczorem do miejscowości Nikiel.
Dodatkowo przejazd z Kirkenes do Gamvik
-najdalej na północ wysuniętej ( lądowej ) części Europy
Noclegi w Rosji na terenach tak zwanych Turbaz

Krzysiek 56 - 2016-04-16, 07:43

Robold napisał/a:
Polecam Wyspy Sołowieckie

Czy na Sołowki można się dostać kamperem i czy jest sens ?
Jeśli nie to gdzie można bezpiecznie zostawić.

Ps. Obirzałem twoje zdjęcia z tej półnacnej wyprawy .Super ! Mam coraz większą chęć się tam wybrać. Lubimy podróżować w dzikie i mało odwiedzane strony.

Robold - 2016-04-16, 09:03

Na Sołowki trzeba płynąć promem - bez samochodu.
Z trasy na Murmańsk trzeba skręcić na Kiem i dalej na Roboczeostrowsk.
Przed samym portem ( port to za dużo powiedziane, przed miejscem skąd odpływają promy )
jest hotelik Prichal tam można zostawić samochód. Wypływając z samego rana, Solowki można w zasadzie zwiedzić w jeden dzień i wrócić wieczorem.

michał-z - 2016-04-16, 13:26

Cześć Krzysiek. Śledziłem Twoją Turcję i Kaukaz. Świetna wyprawa.

W zeszłe wakacje jeździłem sam po Półwyspie Kolskim miesiąc rowerem. W tym roku wybieramy się autem z drugą połową.

Jeśli chciałbyś zobaczyć fotki to proszę bardzo, może w czymś Ci pomogą:

ZDJĘCIA

Wizę, tak jak Kolega wyżej, załatwiałem i w tym roku również będę załatwiał przez biuro (aina).

Meldunek to możesz olać. Ja się nigdzie nie meldowałem (spałem w namiocie) i nie miałem z tego powodu żadnych problemów.

Jak byś miał więcej pytań to wal śmiało. My wyjeżdżamy ( też LT-kiem) w okolicach 20 czerwca ale mamy maksymalnie 3 tygodnie czasu. Z tym że mamy zamiar przelecieć do Kandakauszy jak najszybciej, poszwędać się po Koli i Półwyspie Rybackim przez dłuższy czas, na kilka dni zatrzymać się w Chibinach (odwiedzić znajomych) i tak samo szybko wrócić jak przyjechaliśmy:)

Jeśli chodzi o noclegi na dziko to nie ma z tym żadnego problemu ( w którymś wątku opisałem kilka miejsc pobieżnie). Woda jest WSZĘDZIE ( w jeziorach i potokach) :)

Krzysiek 56 - 2016-04-17, 07:11

Dziękuję wam za rady. Są bardzo pomocne w przygotowaniach.

michał-z napisał/a:
W zeszłe wakacje jeździłem sam po Półwyspie Kolskim miesiąc rowerem.

Obejrzałem wszystkie zdjęcia. Podziwiam za taki wyczyn .
Taką wesfalię kiedyś miałem i gdyby nie rdza to pewnie jeździłbym nią do dziś.

Mój problem z wizami polega na tym:
-Wiza turystyczna (jedno lub dwukrotna) wystawiana maksymalnie na okres do 30 dni.
To za kótko aby przejechać w obie strony.
Przy wizie tranzytowej:
- dokładnej informacji o trasie podróży (licząc 500 km na dobę)
To ze strony Konsulatu.
Uaz 555 napisał:
uaz555 napisał/a:
ja ..mialem 2 krotną tranzytową (2x10dni

Pytanie: czy dadzą 2x10 dni i od czego to zależy?

mirek3510 - 2016-04-17, 15:51

witam
po 30 dniach nie musisz wracać tylko wjedziesz do norwegi i wrócisz przez finlandie licząc po drodze renifery :spoko

michał-z - 2016-04-18, 21:44

Jak byś chciał dokładne mapy Półwyspu Kolskiego to są do ściągnięcia na TEJ STRONIE

Warto zwiedzić Kolę dokładniej, chociaż nie jest tam łatwo bo ciężko jest zrobić jakieś sensowne kółko. Większość dróg nagle się kończy a dalej tylko zimniki. Ale warto wg mnie zobaczyć Teriberkę, Tumany, Kovdor (ogomna odkrywka), Chibiny, Revdę, no i oczywiście Półwysep Rybacki.

No i pamiętaj o moskitierze na głowę :wyszczerzony:

and123 - 2016-04-20, 19:17

http://kamperemprzezswiat...l?view=magazine

Pod tym adresem masz ubiegłoroczną, miesięczną włóczęgę kamperem od St.Petersburgu do Murmańska i dalej. Są tam i sprawy wizowe i miejsca postojowe.
Po wizę idziesz obecnie do odpowiedniego biura pośrednictwa i odbierasz gotowca, na 30 dni , a nawet na 3 miesiące. Od tego roku jest sporo obostrzeń wizowych do Rosji.
Powodzenia

Krzysiek 56 - 2016-04-22, 05:37

Dziękuję za informacje .szczególnie za:
and123 napisał/a:
http://kamperemprzezswiat...l?view=magazine

To po prostu kopalnia wiedzy dla kamperowicza.
Podczas planowania rodzą się kolejne pytania . Czy na prom z Helsinek do Talina można wjechać bez rezerwacji i czy wówczas jest drożej . Nie znamy dokładnej daty , trudno to teraz zaplanować .

MILUŚ - 2016-04-22, 07:24

Krzysiek 56 napisał/a:
...... Czy na prom z Helsinek do Talina można wjechać bez rezerwacji i czy wówczas jest drożej . Nie znamy dokładnej daty , trudno to teraz zaplanować .

Co prawda płyneliśmy w odwrotną strone przed rokiem ; ale myślę ,że zasada jest ta sama .
W ostatniej chwili ; oczywiście jeśli są miejsca bilety są tańsze :ok zawsze tak robimy przy powrotach z Norwegii przez Danię ; w Kristiansand . :wyszczerzony:

and123 - 2016-04-27, 20:07

Prom robiliśmy "z marszu". Na ogół im później - tym taniej :-)
Dotyczy też innych linii promowych.
Jedynie dzień wcześniej "obkukałem rowerem" dojazd do odpowiedniej bramy portowej.

Krzysiek 56 - 2016-05-19, 23:40

Dziękuję wszystkim za udzielone rady i wskazówki. Wczoraj otrzymaliśmy wizy i jesteśmy już w drodze. dotarliśmy do Augustowa i rano ruszamy dalej. . Najpierw do Petersburga a następnie zgodnie z planem w stronę Murmańska. Jeśli będzie taka możliwość damy znać gdzie jesteśmy i jakie mamy wrażenia.
Pozdrawiamy cały CT. i ruszamy w drogę.
Krzysiek i Ula.

Comsio - 2016-05-20, 22:18

Powodzenia :spoko
SZEJK - 2016-05-20, 22:45

Gratuluje odwagi i 3mam kciuki :spoko :lol:
michał-z - 2016-05-23, 20:27

Miłej drogi! Czekamy na wieści!
Jak będziecie mijać Chibiny, dajcie znać czy jest śnieg w górach.

Za trzy tygodnie ruszamy i my.

Krzysiek 56 - 2016-06-07, 18:14

Nareszcie złapaliśmy WIFI. Przekroczyliśmy granicę norweską,jesteśmy już w Kirkenes. Jak się uda to więcej za kilka godzin lub jutro. W Chibinach było bardzo zimno. Padał śnieg i cholernie wiało.
Krzysiek 56 - 2016-06-08, 07:39

Jeśli będziecie w Pawłowsku to tak jak podał And 123 jest tam parking i można spać. Wejście do parku płatne chyba100rubli ,po 18 bezpłatne. Wstęp do pałacu 400 rubli. natomiast w Puszkinie staliśmy na ulicy Sriedniaja (N59.71713 E30.40377) Spokojne miejsce. Nieopodal jest mało widoczny parking { N 71596 E30.40390}
CarskieSioło, Pałac we wtorki nieczynny a więc nie warto wchodzić do płatnej części ogrodów
120rubli do pałacu 580rubli. Bo aby wejść do pałacu trzeba najpierw zapłacić za wejście do ogrodów.

michał-z - 2016-06-08, 23:19

Cytat:
Jeśli będziecie w Pawłowsku to tak jak podał And 123 jest tam parking i można spać. Wejście do parku płatne chyba100rubli ,po 18 bezpłatne. Wstęp do pałacu 400 rubli. natomiast w Puszkinie staliśmy na ulicy Sriedniaja (N59.71713 E30.40377) Spokojne miejsce. Nieopodal jest mało widoczny parking { N 71596 E30.40390}
CarskieSioło, Pałac we wtorki nieczynny a więc nie warto wchodzić do płatnej części ogrodów
120rubli do pałacu 580rubli. Bo aby wejść do pałacu trzeba najpierw zapłacić za wejście do ogrodów.

Dzięki za wskazówki,ale my raczej przelecimy z Gdyni na północ bez zwiedzania. Chcemy zostawić sobie więcej czasu na błąkanie się po Karelii i samym Półwyspie.

Głęboko w Chibinach byliście, czy tylko w Kirovsku? Pięknie muszą wyglądać w takiej scenerii.... Powodzenia w dalszej drodze!!

Krzysiek 56 - 2016-06-09, 08:46

W głąb gór wjechaliśmy kilkanaście kilometrów boczną drogą aż do miejsca gdzie pracowały koparki. Niestety potwornie wiało i ciągle przelatywały zamiecie mokrego śniegu przy 2 stopniach C. Byliśmy tam 3 06 dziś jest 9.06 jesteśmy w Kirkenes -Norwegia nadal ciągle pada i jest 7 C. Jest WIFI na parkingu przed biblioteką (N69.72725 E 30.04580) Trzeba wejść na stronę sorgjest następnie wyjść i otworzy się internet. Na parkingu brzy brzegu pomiędzy hotelem (N 69.72911 E 30.04279) można nabrać wody i spuścić ścieki.
Podam jeszcze namiary na miejsce gdzie w Murmańsku można nabić butle z gazem (N 68.99375 E 33.07603) miejsce nieoznakowane w żaden sposób na terenie starych zakładów.
Jest także w Monczegorsku przy wjeździe na przeciwko stacji benzynowej ale niestety nie zapisałem namiarów i w niedzielę nieczynne.

Za chwilę jedziemy dalej.
POZDRAWIAMY!