Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - Hymermobil 534 - wibracje silnika

marek piotrowski - 2016-04-10, 11:24
Temat postu: Hymermobil 534 - wibracje silnika
Witajcie
Macie doświadczenie z wibracjami silnika i poziomem hałasu w kabinie
W moim mobilu szczególnie przy prędkości miedzy 70 a 90 jest taki rezonans i pogłos w kabinie ze nieda się wytrzymać
Wydaje mi się ze to ma związek z poduszkami i mocowaniem silnika ale to tylko moja sugestia
Mój pojazd to hymermobil 534 integra z 1985 r na Fiat Ducato 2.5 diesla
Zdaje sobie sprawę oczywiście ze pojazd jest lecieć i rozwiązania techniczne i wyłudzenie są z tamtych lat ale jednak moim zdaniem fabrycznie nie powinno być takiego nieznanego hałasu i wibracji
Proszę o poradę w tym temacie
Pozdrawiam marek :)

kimtop - 2016-04-10, 11:29

marek piotrowski napisał/a:
Wydaje mi się ze to ma związek z poduszkami i mocowaniem silnika ale to tylko moja sugestia

A jaki problem żeby to sprawdzić?

Skwarek - 2016-04-10, 12:23
Temat postu: Re: Hymermobil 534 - wibracje silnika
marek piotrowski napisał/a:
W moim mobilu szczególnie przy prędkości miedzy 70 a 90 jest taki rezonans i pogłos w kabinie ze nieda się wytrzymać

A powyżej 90 jest już spokojnie? :lol:

Sprawdź poduszki, zawieszenie wydechu, i wdech.

Ale chyba czeka Ciebie dużo pracy z wyciszaniem auta, prawie każdy posiadacz auta tego typu to wałkował, ja też.
:spoko

marek piotrowski - 2016-04-10, 16:07

W wtorek będę wiedział czy to poduszki pod silnikiem - pojazd jedzie na calkowity przegląd
Bydgoszczu - 2016-04-10, 19:24

Przy wymianie poduszek uważaj na firmę, mi udało się kupić tanią, byle jaką. Guma była bardzo twarda i przenosiła wibracje. Polskie z firmy tedgum rozwiązały problem.
Hałas i buczenie powodować może dziura w dolocie. Ja miałem rozszczelnioną puszkę filtra powietrza. Sprawdź na włączonym silniku czy nie "dmucha" z niej na łączeniach blach.
Dolałem oleju do pompy vacuum, też się uciszyła.

relabi - 2016-04-10, 20:09

Witam, ten całkowity przegląd da Ci obraz stanu auta .Pozdrawiam