|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Blenda
SlawekEwa - 2016-04-10, 23:22 Temat postu: Blenda Ktoś, kiedyś szukał coś takiego
Ciekaw jestem czy znalazł, zastosował i jaki poziom zadowolenia?
krimar - 2016-04-10, 23:47
a ładnie to tak wstawiać fotki z aukcji allegro i nie podawać źródła?
http://allegro.pl/blenda-...6114007301.html
ani ceny 980 zł
łoś - 2016-04-10, 23:53
Wybaczcie, ale nie mogę się opanować.
Wynalazek pamiętany przez mnie z lat NRD montowany na Wartburgach.
Skuteczny jak wsadzenie sobie piórka w dupę.
I tak działa.
krimar - 2016-04-11, 00:04
łoś napisał/a: | Skuteczny jak wsadzenie sobie piórka w dupę. |
czyżbyś chciał nam przekazać, że masz w tym zakresie doświadczenie skoro jest to dla Ciebie porównywalne z czymkolwiek innym?
łoś - 2016-04-11, 00:51
Podtrzymuję swoją opinię.
Były też takie folie, podklejane na przedniej szybie u góry. Taka moda w socjalizmie.
Tak się nie którzy bawili w bajer swoich Trabantów i Syrenek.
Przy okazji zapytam jak się sprawdza piesek z bujającym łebkiem pod tylną szybą.
toscaner - 2016-04-11, 01:17
Pieski były fajne, ale obecne to kupa. Kupiłem kilka lat temu do jednego auta... z sentymentu, ale już chiński jakiś i po roku wypłowiał, odkleił mu się pasek (niby obroża) i finalnie skończył w paszczy mojego psa. Znaczy dałem mu do zabawy, żeby się z nim zaprzyjaźnił, ale chyba też go wkurzał ten kiwający sie łeb i mu go wyrwał.
No i koniec historii
SlawekEwa - 2016-04-11, 07:08
Jak dotąd to wiem tyle że:
krimar szpieguje jak szpiegował
łoś ma piórko w dupie
toscaner miał kiwającego pieska, ale jego pieso tamgo zeżarł
no i co z tą blendą
izola - 2016-04-11, 08:00
myslę że to raczej ten "wynalazek" komercyjny przeszkadza niż pomaga ...
1. podczas jazdy powstają niepotrzebne turbulencje pod blendą, woda i brudy
są siłą wiatru pod ten"okapnik" wrzucane ,
2. utrzymanie takiej blendy czysto - to już poważne wygibasy
3. wygląda na "wiochę" jak nasz zacny kolega to nazwałby
4. cena tego ustrojstwa niezbyt mała , a jak wszystkie plastyki szybko traci na
optyce
...
lepiej zadanie sprawia folia przyciemniana i jak masz sensor deszczowy to nawet nie przeszkadza w jego pracy ...
Podobne blendy można zamontować na boczne przednie szyby , to jest praktyczne bo podczas deszczu można mieć szybę odpowiednio opuszczoną a deszcz nie pada do środka - takie blendy mam i widzę w tym sens ...
SlawekEwa - 2016-04-11, 08:07
No dobra izola myśli to i tamto o blendzie ,
kimtop - 2016-04-11, 08:59
SlawekEwa napisał/a: | no i co z tą blendą |
Pogadaj z Gino.
Chyba On kiedyś poruszał ten temat
krimar - 2016-04-11, 10:51
łoś napisał/a: | Były też takie folie, podklejane na przedniej szybie u góry. Taka moda w socjalizmie. |
obecnie moda ta zewoluowała w dość popularne wyposażenie fabryczne - naklejana folia zmieniła się w zabarwienie górnej części szyby, a z socjalizmem ma to niewiele wspólnego
toscaner napisał/a: | Pieski były fajne, ale obecne to kupa. |
lepsze niż wackeldackel były łapy na przyssawkę przyklejane na tylną szybę z napisem "Stop" - przynajmniej wnerwiały tego co z tyłu
SlawekEwa napisał/a: | krimar szpieguje |
oj tam odrazu szpieguję - jak widzę, że ktoś coś kręci na forum lub podkrada zdjęcia z innych portali to o tym informuję, aby inni forumowicze wiedzieli z kim mają do czynienia
SlawekEwa napisał/a: | no i co z tą blendą |
blenda jest do bani
tolo61 - 2016-04-11, 11:14
Hej... Zapytajcie kierowcow ciezarowek bo praktycznie w kazdej jest. Ja jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo pomaga... A utrzymanie czystosci? Ja nie mam z tym najmniejszego problemu..
krimar - 2016-04-11, 11:21
w ciężarówce czy autobusie to może się i sprawdzi, bo przednia szyba wielka, ale w niewielkim ducato/jumper/boxer to przerost formy nad treścią (i może odpaść w myjni portalowej)
zbyszekwoj - 2016-04-11, 11:31
krimar napisał/a: |
SlawekEwa napisał/a:
no i co z tą blendą
blenda jest do bani |
Krimar, znowu się narażasz, ty lepiej Biłgoraj omijaj
tolo61 - 2016-04-11, 11:41
Nie moze i sie sprawdzi.... Sprawdza sie ... A jak tam sie sprawdza to dlaczego nie ma sie sprawdzic w kamperku / bez alkowy / i dostawczaku... No coz jeden woli mame drugi corke...
SlawekEwa - 2016-04-11, 12:25
tolo61 dla Ciebie za info,a dla niektórych to jest taki temat o Maryny
Tadeusz - 2016-04-11, 12:25
Telewizji "narodowej" już nie oglądam ale w tym wątku dzieje się, o! dzieje!, prawie jak w "07 zgłoś się".
SławekEwa wymyśla temat, podkrada zdjęcie z allegro, wrzuca na forum, daje hasło do zabawy i...czeka.
Krótko czeka, bo krimar już mu depcze po piętach ze swoim wykrywaczem podkradanych zdjęć i linków.
Łoś ma ubaw i wreszcie może sobie powspominać jak biegał z piórkiem w tyłku i zapłodnił wyobraźnię toscanera, który otoczony pieskami patrzy bezradnie jak jeden drugiego zżera. Z przyjaźni.
Teraz Sławek śledzący efekty swojej prowokacji (twórczej, rzecz jasna) próbuje przypomnieć, że bohaterką tematu jest blenda.
Izola łapie tę myśl w locie, jak jaskółka muszkę i szczerze obnaża słabości tego kawałka plastiku nad szybą.
Stateczny i konsekwentny w swych poglądach kimtop nie zamierza wygłaszać opinii w tak błahej sprawie odsyłając do autorytetu w kwestiach gadżetów motoryzacyjnych, Gina.
Gino milczy.
Krimar wkracza do akcji, dokonuje wnikliwej analizy problemu i wydaje ostateczny wyrok - blenda jest do bani!
Ajajaj! Tolo61 ma swoje doświadczenia i prosto w oczy wywala prawdę na stól - blenda jest cacy. Pomaga i daje się nawet umyć!
Terefere kuku! - krimar nie ustępuje - co innego ciężarówki, co innego dostawczaki !
Ja czytam i już się gubię. Ale czytam! Co mi tam. Mam czas. Emerytem jestem.
Zbyszekwoj, w przypływie serdeczności i z dobrego serca ostrzega krimara przed rychłym nieszczęściem wynikającym z niewłaściwego wyboru trasy.
Ale napięcie opada za sprawą racjonalnej uwagi tola61 na temat wyboru obiektu seksualnego w ramach jednej rodziny.
Czekam z zainteresowaniem rosnącym z minuty na minutę - co będzie gdy inni się włączą.
Taki kawałek plastyku. Ho ho!
kimtop - 2016-04-11, 12:31
Tadziu,piwko dla Ciebie
StasioiJola - 2016-04-11, 12:43
Nastąpiła wnikliwa analiza tematu przez Tadzia!! Jestem ciekawy dalszego rozwoju sytuacji w tym temacie!!!
SlawekEwa - 2016-04-11, 12:45
Koniec tematu blenda zakupiona
Tadeusz - 2016-04-11, 12:50
SlawekEwa napisał/a: | Koniec tematu blenda zakupiona |
Popsułeś nam tak pięknie zapowiadający się dzień.
zbyszekwoj - 2016-04-11, 12:50
Do alkowy?
Ed - 2016-04-11, 12:58
Z tego co mi się o uszy obiło Sławek cosik ma zamiar budować może z blendą ?
yuras - 2016-04-11, 12:59
Blenda jak sama nazwa wskazuje służy do blendowania.
Blendy wykonuje się przy pomocy blendera.
Jako szczęśliwy posiadacz wielozadaniowego Blendera turbo marki Filips, idę do kuchni zblendować zupę łososiową na dzisiejszy obiad.
tolo61 - 2016-04-11, 13:30
generalnie to Tadziu rozwalil temat swoim zbyt szybkim ale jak ze trafnym podsumowaniem... Nasci piwko Mosci Panie za spelnione swe zadanie
krimar - 2016-04-11, 13:45
czyli jedna opinia pozytywna przeważyła 3 negatywne - napisz prawdę, że chciałeś ją sobie kupić, a ta cała dyskusja to dla picu
tolo61 napisał/a: | A jak tam sie sprawdza to dlaczego nie ma sie sprawdzic w kamperku / bez alkowy / i dostawczaku... No coz jeden woli mame drugi corke... |
bo w córce (czyli kamperku / bez alkowy / dostawczaku) odległość między linią wzroku kierowcy, a górną krawędzią przedniej szyby jest na ogół znacznie mniejsza niż w mamie (czyli tirze lub autobusie)
tolo61 - 2016-04-11, 14:07
Eeeee... Ja to wole corke...czasami.. .. Jak znajde blende do mojego za kase ktora moge wydac to tez sobie kupie... I w oczy nie razi.... Ale za to jak sie rzuca... Tak jak mloda corka w pelnej krasie z nogami od samej ziemi do samej ...... I nie wazne wyzej czy nizej... Wazne ze wysoko Slawek gratuluje bedzie wygladal zaje..... I wzbudzal zazdrosc ...a ile westchnien...
gino - 2016-04-11, 15:01
i bardzo dobrze...
a do bani to są Ci co jej nie używali..ale jak zwykle wiedzą lepiej
toscaner - 2016-04-11, 15:20
Tadziu, co tam do sernika dodawałeś?
joko - 2016-04-11, 15:49
Tadeusz napisał/a: | Telewizji "narodowej" już nie oglądam ....... |
Ja ostatnio nawet próbowałem ........ ale faktycznie nie da rady
Bez dźwięku trochę lepiej ..... tylko po co oglądać telewizję bez dźwięku
Zanim nie wrócimy do wersji "jedynka, dwójka i regionalna" , to póki co, zawsze można na coś innego przerzucić ...... albo forum CT poczytać
A w temacie blendy to uważam, że do kamperka jak najbardziej pasuje i nie tylko do blaszaka.
Jeżeli mówimy o kwestii zachowania czystości i estetyki, to blenda działa tu na plus, bo zawsze lepiej zmywać muchy z blendy, niż z łączenia nadszybia z alkową , a poza tym optycznie zasłania to badziewne łączenie plastiku alkowy z blachą kabiny.
Sam bym kupił , ale nie niebieską tylko taką pyloną na grafitowo .........................no i oczywiście pasek antistatic do kompletu
krimar - 2016-04-11, 15:53
SlawekEwa napisał/a: | Ktoś, kiedyś szukał coś takiego
Ciekaw jestem czy znalazł, zastosował i jaki poziom zadowolenia? |
siała baba mak nie wiedziała jak
gino napisał/a: |
a do bani to są Ci co jej nie używali..ale jak zwykle wiedzą lepiej |
a dziad wiedział nie powiedział i to było tak
Pawcio - 2016-04-11, 16:28
Nie wnikam, czy rzeczony temat to przyczynek do dyskusji dla dyskusji czy dyskusji na podstawie której Sławek podejmie decyzję o zakupie. W obu przypadkach na poziomie pogadać sobie można.
Dla mnie blenda to fajna rzecz, bardzo praktyczna, doceni ją kierowca podążający od rana ze wschodu na zachód tak z pińcet kilometrów pod słońce. Oczka tak nie pieką. I do tego dodaje szyku.. jakby ktoś czapeczkę sobie założył. Przyciemniona górą szyba nie da takiego efektu. W kapmrze z alkową niepotrzebna- częściowo za blendę alkowa robi.
Nie zastanawiam się czy jest praktyczna i potrzebna.. bo ja wiem, że mi jest Ale zastanawiam się nad jednym.. jak można jednego dnia na zlocie koledze podawać rękę, a drugiego na forum pisać że on złodziej jest. Ja pierdziu, w temacie 'nietypowe zabudowy kamperów' to 36 stron złodziejów.. i też się blenda tam znajdzie
Dla mnie cool:
łoś - 2016-04-11, 18:05
Zarzucono mi, że kiedyś biegałem z piórkiem w dupie.
Napiszę jak doświadczenia z dzieciństwa rzutują na całe życie.
W latach 60-tych sąsiad z bloku, ostry major WP, ojciec mojego serdecznego kolegi nabył nową syrenkę. Muszę dodać, że za każdą uwagę w dzienniczku prał syna wojskowym pasem. Kolega wracając ze szkoły z uwagą wkładał sobie w majtki patyki, żeby mniej bolało.
I ten major wykazał się wielką czułością do tej syrenki.
Mianowicie - dbał o nią jak o ?
Wychodził z wiadrem wody z bloku i mył ją 3-4 razy w tygodniu. Polewał półlitrowym kubkiem i pieścił szmatkami.
Wszyscy mieli ubaw. Dzieci i dorośli.
Oczywiście pomijam fakt zazdrości, bo mój ojciec już miał syrenkę.
Po latach mając różne samochody nigdy nie wzbogacałem ich o zbędne gadżety.
Przypominałem sobie majora i jego maskotki w syrence.
Tym sposobem samochód jest dla mnie tylko środkiem ułatwiającym życie.
Tak jak dziś zmywarka, pralka, lodówka i automatyczna brama.
Tak się składa, że często jadąc na północ mam słońce w oczy.
Tylko fabryczne osłonki mi wystarczają.
izola - 2016-04-11, 18:42
SlawekEwa napisał/a: | No dobra izola myśli to i tamto o blendzie , |
... sam nie wieisz co ci brakuje...i bijesz piana
SlawekEwa - 2016-04-11, 18:56
izola napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | No dobra izola myśli to i tamto o blendzie , |
... sam nie wieisz co ci brakuje...i bijesz piana |
Gdybym nie był już cokolwiek trochę " starej daty" i nie miał szacunku dla kobiet to trochę inaczej odpowiedział Ci na Twój post
krimar - 2016-04-11, 21:07
Pawcio napisał/a: | Ja pierdziu, w temacie 'nietypowe zabudowy kamperów' to 36 stron złodziejów.. |
coś wiesz, czy tylko cffffaniakujesz?
dla przypomnienia, kiedyś obowiązywało
ADMINISTRACJA napisał/a: | 6. Nie dopuszczalne jest "cffffaniakowanie". Czyli np. pisanie po jednym
zdaniu, które ma sugerować jakąś tajemną wiedzę, ale nie niesie ze sobą
żadnych konkretów. |
łoś napisał/a: | Zarzucono mi, że kiedyś biegałem z piórkiem w dupie. |
łoś napisał/a: | wkładał sobie w majtki patyki, żeby mniej bolało |
eskalacja piórko zmienia się w patyk
łoś - 2016-04-11, 22:22
Jak to dobrze, ze minął nam 10,04,2016r.
A 11,04,2016r. jest taki z humorem.
Rozbawiły mnie Wasze wpisy.
Może zamiast tej blendy zamontował bym kilka łopat łosia, a jestem w posiadaniu takich.
Już uległem wbrew wcześniejszym przekonaniom o stosowaniu gadżetów.
Tak się stało po otrzymaniu pierwszego gadżetu od Gosi i Arkadarka na naszym pierwszym spotkaniu.
Tak się zaczęło moje zbieranie łosiowych fantów. To taki sympatyczny i pamiątkowy zbiór
skromnie zaznaczający wiele spotkań.
Oczywiście nie mam zastrzeżeń do montowania blendy, choć moje łopaty łosia wywołały by większe wrażenie.
Piórko, nawet garść piór umieszczę z tyłu campera jako znak rozpoznawczy dla życzliwego kolegi.
Pawcio - 2016-04-12, 07:51
krimar napisał/a: | coś wiesz, czy tylko cffffaniakujesz? |
Pawcio napisał/a: | na poziomie pogadać sobie można | , jednak czy się da?
tolo61 - 2016-04-12, 11:40
NIE DA SIĘ............
Pytasz, jakbyś dopiero co, zapisał się do tego cyrku....
Pawcio ....Pozdrówka
StasioiJola - 2016-04-12, 12:57
Tolo-pozdrawiamy z Gąbinka!!! A przecież Wszyscy wiecie, żeby rozmawiać na poziomie - to trzeba przecież ten poziom posiadać!!
Ed - 2016-04-12, 15:11
I na tym bym zakończył te docinki przeciesz pan Prezydent apelował o zgodę bez zgody naczelnika
krimar - 2016-04-12, 17:06
a tu http://allegro.pl/oslona-...6112681647.html podobna osłona taniej
a tu taka sama w innej cenie http://www.enatruck.pl/produkt.php?id=993
Ed napisał/a: | przeciesz pan Prezydent apelował o zgodę |
ale prezes Polski szybko zdefiniował jej warunki
Bronek - 2016-04-12, 21:03
Cytat: | , choć moje łopaty łosia wywołały by większe wrażenie. |
Pełen szacun
Mało, który chłop obnosi się z rogami
łoś - 2016-04-13, 20:18
Bronek napisał/a: | Mało, który chłop obnosi się z rogami |
Czytaj dokładnie.
Łopaty to nie rogi, a ładnie to tak robić wycieczki do czyjegoś małżeństwa głupimi komentarzami.
Bronek - 2016-04-13, 20:37
Sorry. Ale nie widzę związku.
Ja tylko o porożu, rogach łosia, zwanych w gwarze myśliwskiej łopatami
Nic o małżeństwach, tym bardziej, że nie wiem żeś żonaty.
Ok. Więcej luzu.
Ja się schylam.... na wszelki wypadek
krimar - 2016-04-19, 12:31
i jak blenda już przyszła?
łoś - 2016-04-22, 01:06
krimar napisał/a: | i jak blenda już przyszła? |
raczej przeszła.
MILUŚ - 2016-04-22, 20:13
krimar napisał/a: | i jak blenda już przyszła? |
Jak nie przyszła to proponuję taką z chiniolskiego SINOTRUCK'a .Biorąc pod uwagę chińskie wykonanie a co za tym idzie wiadomą jakość dorzucaja w gratisie dwóch leniwych bambusów :
krimar - 2016-05-02, 17:31
coś kolega nie chwali się nabytkiem - pewnie blenda okazała się do bani
Darek Szczecin - 2016-05-02, 21:40
Jak będę już duży też będe miał blende
|
|