Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Butle gazowe

Moulder - 2016-04-11, 21:12
Temat postu: Butle gazowe
Kupiłem dzisiaj w mojej miejscowości wydaje mi się, że okazyjnie dwie butle gazowe 11 kg za 110 zł obie.

Zadowolony przywiozłem je do domu, a teść się pyta czy mają ważny atest? Jedna butla jest z BP a druga niebieska Gaspol. Obie mają jeszcze ślady po folii zabezpieczającej zawór, czyli niedawno były napełniane i używane. Nic nie wiem o atestach :(

Czy istnieje jakieś ryzyko, że nie będę mógł ich wymienić? Czy ten napis, że to własność BP dyskwalifikuje wymianę np. w Catoramie, gdzie wymiana butli 11kg kosztuje 39 zł? Na stacjach średnio 50zł.

Szukałem używanych, ponieważ nie miałem własnych, a kupno nowych w Casto i od razu się ich pozbycie do magazynu i przygarnięcie starych jakoś mi nie pasowało. Najtaniej kupno nowej butli to 85zł +39zł za gaz wychodzi 248zł za dwie butle.

Kupując używane koszt całości to 188zł. Niby 60zł zysku, ale zawsze. :)

Gewehr - 2016-04-11, 21:17

Wymieniałem tyle razy i nigdy atestu nikt nie sprawdzał. Czyja butla też nie istotne. Śmiało wymień je na pełne.
zbyszekwoj - 2016-04-11, 21:40

Wymienisz bez problemu jak i każdą turystyczną nawet "strażacką".
ABCkamp.pl - 2016-04-11, 21:47

Marek u mnie wymienisz bez problemu :spoko
Moulder - 2016-04-12, 15:35
Temat postu: wymienione
W Castoramie jakaś promocja i gaz kosztuje 34,99 zł. Nie było żadnego problemu z wymianą i nikt nie sprawdzał żadnego atestu. Atest sprawdzają podczas napełniania butli.