Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - CAMPER TEST - czyli Andrzej testuje... Wąż w kasecie

Andrut - 2016-04-12, 22:52
Temat postu: CAMPER TEST - czyli Andrzej testuje... Wąż w kasecie
Hej,

wzorem programów i portali testujących różne sprzęty postanowiłem zrobić kilka testów gadżetów z naszej branży :diabelski_usmiech

W ramach testu będę przyznawał andruty - żeby było oryginalnie :haha:

Maksymalnie 10 w każdej kategorii:

Jakość
Cena
Design
Użytkowanie

To tyle tytułem wstępu. Czas na pierwyszy test!

ZWIJANY WĄŻ OGRODOWY 15m!

Jako zapalony, stosunkowo młody stażem kamperowiec (w porównaniu z niektórymi weteranami) lubię kupować gadżety. Mają być przy tym funkcjonalne i użyteczne, a nie na szpan. Tak było i tym razem. Oglądając do snu katalog Frankany zobaczyłem 15m wąż zwijany w kasetę, lekki, zajmujący mało miejsca - czemu nie. Zamówiłem w Klaja.

Pierwsze spotkanie było lekko rozczarowujące - pudełko rodem z bazaru od chińczyka, tandetny plastik, ale wąż robił dobre wrażenie. Wrzuciłem do kampera i czekał na dziewicze pompowanie pod ciśnieniem...

Nadeszła wiosna i wyjazd do Częstochowy. W sobotę rano za namową kolegów udałem się pod jedną ze studnii oligoceńskich i postanowiłem użyć węża. Podjechałem wysiadłem zastawiając 5 samochodów i wsiadłem spowrotem bo ktoś akurat wyjeżdżał więc musiałem przestawić. I... tak 5 razy. W końcu nadszedł TEN momen! Rozwinąłem wąż z kasety - w miarę ok - lekko haczył o obudowę ale nie zwracałem uwagi na małe niedociągnięcia. :lol:

Podłączyłem i odkręciłem kurek i... i... D..A - płaski wąż zagiął się w 30 miejscach więc musiałem go pierw rozciągnąć, poodkręcać - troche to trwało, trochę - zupełnie nie jak z tradycyjnym wężem przez energiczne szarpnięcie. Udało się... Kolejne rozczarowanie - średnica jest mała wię zalewanie 100l zbiornika... Cóż, można iść na kawę i zamknąć się przed sfrustrowanymi mieszkańcami próbującymi stanąć przy studni, gdzie większość miejs zajął jakiś "facet chłodnią" :shock: Tak dla jednej starszej Pani byłem chłodnią i miałem "wyciągnąć" całą wodę :gwm

Koniec! Mam pełny zbiornik :szeroki_usmiech To zwijam i jedziemy? O nie, nic bardziej mylnego. Wąż był mokry i w kurzu z ziemi - wręcz go przyciąga. Jego faktura przypomina fizelinę więc na powierzchni robi się błoto. Zwinięcie mokrego węża to już umiejętność z wyższej półki - raczej umiem coś zrobić sam, ale w tum wypadku ewidentnie tani plastik nie był w stanie spełnić swojej roli. Koryto na wąż jest za duże i ciężko nawinąć go ponownie tak jak był fabryczny. Całość przy okazji się skręca.

Po dwóch dniach zabrałem go do domu i wykąpałem w wannie :shock: Wąż... Pierw dzieci, a potem węża ogrodowego i zrozumiałem, że coś jest nie tak.... Brud zszedł ale na śrubach wyszła rdza. Po pierwszym użyciu :lol: Po wyschnięciu zwinąłem - też nie było to łatwe - dodatkowo powierzchnia jest pozaciągana i zmechacona.

Podsumowując proażka. Omijajcie z daleka. Cena 99pln ale to bardziej zabawka niż wąż. Skruszony nabyłem tradycyjny wąż i zapomniałem o tym wynalazku.

Jakość 2 ANDRUTY
Cena 7 ANDRUTÓW
Design 4 ANDRUTY
Użytkowanie 2 ANDRUTY

OCENA KOŃCOWA 3,75/10 ANDRUTÓW

Andrzej 73 - 2016-04-13, 00:47

Używałem ten wąż chyba przez dwa lata.
Popękał w kilku miejscach , uważam że cena przerosła produkt oraz jakość.

Obecnie mam gumowy wąż zwijany o średnicy bębna 15cm. i grubości węża ok. 12mm.
:spoko

MILUŚ - 2016-04-13, 08:25

Rzeczywiście niezły gniot . Ja z premedytacją kupiłem 20 metrowy 3/4 " wąż ogrodowy .
zbyszekwoj - 2016-04-13, 08:25

Ja na razie używam ten ogrodowy kurczący się 3 razy. Jest przynajmniej lekki.Wcześniejsze plastiki strasznie upierdliwe.
joko - 2016-04-13, 08:38

Też go mam. Nazwałem go "napletek" ...... dlaczego ? ...... bo jak się go zwija po nalaniu, to połowa tej zielonej szmaty zostaje pomarszczona przy końcówce :haha:
Gniot straszny :gwm
Jedyna zaleta to to , ze jest lekki i miejsca mało zajmuje. Używam go żadko , to się wtedy bawię w urologa ...... albo daję żonie , kobiety mają wrodzoną cierpliwość do takich rzeczy :szeroki_usmiech

Bronek - 2016-04-13, 08:40

To badziewie też mam nieużywane, ale z taki użyczył mi kolega w Grecji.
Do du... py.
Jego średnica, przy niskim ciśnieniu powoduje, że można zasnąć przy napełnianiu zbiornika.

Wożę go nieużywanego i wywalę po pierwszym użyciu.

Ps, podobną mizerną wydajność ma ten dokonujący wzwodu. Leży, nieobrzezany gdzieś w budzie

Wożę z 5 m normalnego. I transporter do wody na kołach, Fiamma.
Wtedy mam extra 40 litrów, do elektrycznego przepompowania, dwa /trzy kursy i szybciej napełnię zbiornik główny.

Zresztą często są węże w miejscach do tankowania.

Kanisterek składany , lejek, filtr na wlocie, . Różne końcówki i złączki.
Inni mają konewki.

zbyszekwoj - 2016-04-13, 10:58

Bronek napisał/a:
Inni mają konewki.

Ten pomarszczony nie musi być używany, ale jest w razie potrzeby,lekki i mało miejsca zajmuje. Konewka mnie wkurza i juz ja wywalam.
Podejżałem patent dakoty na blogu ,kolanko hydrauliczne .

Bronek - 2016-04-13, 11:05

mam gniazdo 12v dorobione w ok wlewu
Pompka wydajna zanurzeniowa wyssie jak ...cholera i szybciej niż lejkiem i nawet kolankiem . Dźwigać nie trzeba.

Lejek mam bo wlew spryskiwacza w Ducato jest do kitu.

Andrzej_M - 2016-04-13, 13:07

Ja mam kasetowy, ale igielitowy. Uważam, że super. Prawie nie zajmuje miejsca (w porównaniu z bębnem z tradycyjnym wężem ogrodowym). Sam wąż konstrukcją przypomina taśmę przewodów elektrycznych-to jest płaska taśma składająca się z ustawionych w rzędzie rurek-wężyków. Sumaryczny przekrój poprzeczny jest pewnie trochę mniejszy niż dla tradycyjnego węża i zalewanie zbiornika trwa trochę dłużej, ale nie robi to jakiejś istotnej różnicy (oczywiście odczucie subiektywne). Wąż jest igielitowy i na tyle sztywny, ze nic się nie załamuje i nie blokuje przepływu. Jak się uwali w piachu, to pod kran trzeba kasetę podstawić i jest czysty.
ZEUS - 2016-04-13, 13:16

Andrzej_M napisał/a:
Sam wąż konstrukcją przypomina taśmę przewodów elektrycznych-to jest płaska taśma składająca się z ustawionych w rzędzie rurek-wężyków.

coś takiego oglądałem wczoraj w Praktikerze (pewnie w innych marketach też są) tyle, że bez kasety, płaskie toto :-P i aż trudno uwierzyć że da się tym wody nalać... :)

Bronek - 2016-04-13, 13:27

Nie pomylcie z wężem do zraszania kropelkowego. Są podobne..... [i]
vwyogi - 2016-04-13, 14:17

Andrut stawiam piwo, zaoszcędziełś mi 99pln.
Czekam na dalsze testy

MILUŚ - 2016-04-14, 14:19

vwyogi napisał/a:
........... zaoszcędziełś mi 99pln........

Pewnie nie tylko Tobie :ok Ja za swój samodzielnie skompletowany zestaw w Casto /bęben;wąż 3/4" - 25 mb i końcówki / dałem ~ 80 zł :diabelski_usmiech

Johny_Walker - 2016-04-14, 17:46

Używam dokładnie takiego samego węża jak na zdjęciach. Wożę też wąż 20m. Razem daje mi to 35m zasięgu.
Nie mam żadnych problemów bo:
- rozwijam go tak żeby nie było zagnieceń,
- prowadzę po suchym, a nie po błocie,
- zwijam uważając aby się równo nawijał bez skręceń i wychodzi idealnie,

Zalety względem zwykłego ogrodowego.
- zwijanie pozwala łatwo wylać z niego wodę,
- mało miejsca,
- użycie jest szybsze niż typowego węża.

Wady.
- łatwiej się brudzi.
- wolniej leci woda,
- trzeba cały rozwinąć nawet jeśli do kranu jest 3m.

Rezultat.
Używamy tego zielonego bubla częściej, niż zwykłego ogrodowego którego użyłem dopiero raz.

Cena w Polsce to 100 zł, a w cywilizowanych krajach 15 EUR.

Załoga G - 2016-04-14, 19:14

Nie mam węża mam dwie córki i dwie plastikowe butle po 5l, jedna napełnia butelkę, druga w tym czasie wlewa taką samą do kampera i tak na zmianę, aż do wykonania zadania.

Prosty program
a:=0;
b:=0;
zbiornik:=0;
repeat
a:=a+5;
b:=b+5;
zbiornik:=a+b;
until zbiornik=100;
end.

MirasM - 2016-04-14, 19:43

Ja używam takiego http://allegro.pl/waz-ogr...6080024122.html