| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Peugeot z zabudową Adria brak ładowania akumulatorów
kampnow - 2016-04-13, 00:21 Temat postu: Peugeot z zabudową Adria brak ładowania akumulatorów Witam, przepraszam że tak z Marszu ale niebawem uzupełnie braki.
Jestem tuż przed samym zakupem kampera i w zasadzie większość rzeczy mam już dogadane ze sprzedającym. Jest to stary Peugeot z zabudową typu Adria r.prod. 1991.
W środku obsługuję elektrykę Panel Adria 266. Wewnątrz są dwa dodatkowe akumulatory 12V i sprzedający twierdzi, że są one ładowane wyłącznie po podłączeniu zewnętrznego zasilania, natomiast nie ładują się podczas jazdy prądem pochodzącym z alternatora? Czy mam wierzyć w takie wyjaśnienia czy coś jest jednak nie tak? Inne kampery które widziałem, zawsze ładowały podczas jazdy wszystkie akumulatory wykorzystywane przez zabudowę.
krimar - 2016-04-13, 14:33
skoro tak twierdzi to pewnie tak jest - znaczy się uczciwy bo przyznaje, że coś jest popsute
akumulator zabudowy powinien być ładowany w czasie jazdy, realizuje to prosty układ łączący przekaźnikiem sterowanym z cienkiego przewodu alternatora + akumulatora silnika z + akumulatora zabudowy
Bim - 2016-04-13, 15:28
Ja mam elektroblok w swojej adri EBL 266
Może ten kamper ma tylko zasilacz nie elektroblok
Pablobos - 2016-04-13, 15:34
Witam
Na 100% powinny być ładowane podczas jazdy.
Przyczyn braku ładowania może być wiele.
Na początek bezpiecznik może być przy energobloku lub często w okolicach akumulatora samochodowego tego pod maską może być schowany za akumulatorem trzeba dobrze poszukać, czasem są te bezpieczniki oba, dopiero później szukać usterek w energobloku.
Pozdrawiam
kampnow - 2016-04-13, 19:17
| Bim napisał/a: | Ja mam elektroblok w swojej adri EBL 266
Może ten kamper ma tylko zasilacz nie elektroblok |
Jest cały elektroblok, duża skrzynka z symbolem EBL 266
kampnow - 2016-04-13, 19:18
| krimar napisał/a: | skoro tak twierdzi to pewnie tak jest - znaczy się uczciwy bo przyznaje, że coś jest popsute
akumulator zabudowy powinien być ładowany w czasie jazdy, realizuje to prosty układ łączący przekaźnikiem sterowanym z cienkiego przewodu alternatora + akumulatora silnika z + akumulatora zabudowy |
a czy ten układ/przekaźnik jest zabudowany w elektrobloku EBL 266 czy gdzieś poza nim?
mrsulki - 2016-04-13, 19:31
kampnow, przekaźnik jest integralną częścią elektrobloku. Jak chcesz to zadzwoń tel w avatarze to podpowiem Ci co i jak, bo pisać by długo.
krimar - 2016-04-13, 21:37
jak reanimacja elektrobloku się nie powiedzie zawsze można zamontować takie cudo: http://www.c-system.com.p...kumulatora.html
gino - 2016-04-14, 07:52
| kampnow napisał/a: | | Inne kampery które widziałem, zawsze ładowały podczas jazdy wszystkie akumulatory wykorzystywane przez zabudowę. |
bo tak jest
pamiętać jedynie trzeba że po włączeniu silnika przekaźnik ładowania drugiego aku nie załączy się dopóki akumulator rozruchowy nie osiągnie napięcia 13,2-13,7 w zależności od rodzaju separatora akumulatorów
dopiero po osiagnięciu tych wartości, drugi aku będzie ładowany
co do rozwiązania problemu,jesli reszta elektryki w zabudowie jest sprawna to np. taki separator akumulatorów jaki pokazał Krzysiek Krimar, jest najprostszym i chyba najtańszym rozwiązaniem..
ceny ich wahają od ok 100 do blisko 600PLN
więc warto dobrze w necie pogrzebać
google - separator akumulatorów i.... do wyboru do koloru
martini44 - 2016-04-14, 08:20
ja też myślałem że mam "strzelony" elektroblok ale dzięki kolegom CT okazało się że to tylko kabelek w komorze silnika podłączony do alternatora kontrolki ładowania, po wywaleniu śmiesznej niebieskiej szybkozłączki i polutowaniu kabli ładowanie aku pokładowego wróciło do normy.
andi at - 2016-04-15, 06:41
Tak jak pisze Gino no i nie zapominać o sprawdzeniu połączeń (zaśniedziałe,albo urwane )
jacik - 2016-04-15, 07:15
kampnow napisz skąd jesteś, może masz kumatego sąsiada z CT ...
Johny_Walker - 2016-04-15, 07:29
| kampnow napisał/a: |
a czy ten układ/przekaźnik jest zabudowany w elektrobloku EBL 266 czy gdzieś poza nim? |
Np. u mnie pod prawym siedzeniem z przodu jest skrzynka połączeniowa łącząca elektrykę zabudowy i Ducato. Zapewne od strony alternatora też coś jest, jakieś bezpieczniki. No i potem elektroblok.
Sprawdź napięcia przy pracującym silniku zaczynając od strony alternatora. Gdzieś musi być przerwa - na stykach, wypięty kabelek albo bezpiecznik.
kampnow - 2016-04-18, 09:32
Dziękuję wszystkim za cenne wypowiedzi. W tej chwili samochód mam na parkingu i próbuje ogarnąć jego obsługę. Czy mogę prosić o podpowiedź gdzie znaleźć sensowną instrukcję opisującą typowy panel elektryczny w zabudowie Adria? Do czego służa poszczegółne przyciski, zwłaszcza pierwszy opisany jako 0 i 12V z czerwoną diodą, dalej na czym polega sprawdzania naładowania Aku nr I i Aku nr II. Rozumiem, że nr I to ten w silniku a aku II to ten pod siedzeniem pasażera? jeśli nic nie jest włączone oba pokazują zieloną diodę. Wystarczy włączyć oświetlenie górne i oba pokazują żółtą diodę.
Teraz tak energoblok mam EBL 266. Po odpaleniu silnika i przytrzymaniu go na obrotach ładowania aku pod siedzeniem nie ma, napięcie na nim to wg miernika 11,9V. Czerwony gruby przewód przychodzący do elektrobloku też podaje 11,9 więc pewnie przerwa jest gdzieś wcześniej. Na elektrobloku mam czerwony mały przycik (pewnie bezpieczznik) i czarny włącznik 0/1. Może ktoś opisać do czego służą?
Lodówka mimo że silnik pracuje nie uruchamia się. Tyle mam na szybko.
kampnow - 2016-04-18, 09:34
| mrsulki napisał/a: | | kampnow, przekaźnik jest integralną częścią elektrobloku. Jak chcesz to zadzwoń tel w avatarze to podpowiem Ci co i jak, bo pisać by długo. |
Na panelu sterowania Adria mam pierwszy czarny przełącznik 0/12V i czerwoną diodę która świeci się bez przerwy. Naciskając 0 lub 12 słychać pracę przekaźnika w elektrobloku, możesz podpowiedzieć do czego służy? I do czego może być czarny przycisk 0/1 umieszczony centralnie na elektrobloku 266 a nad nim czerwony mały przycisk jak bezpiecznik?
McGali - 2016-04-18, 10:32
| kampnow napisał/a: | | mrsulki napisał/a: | | kampnow, przekaźnik jest integralną częścią elektrobloku. Jak chcesz to zadzwoń tel w avatarze to podpowiem Ci co i jak, bo pisać by długo. |
Na panelu sterowania Adria mam pierwszy czarny przełącznik 0/12V i czerwoną diodę która świeci się bez przerwy. Naciskając 0 lub 12 słychać pracę przekaźnika w elektrobloku, możesz podpowiedzieć do czego służy? I do czego może być czarny przycisk 0/1 umieszczony centralnie na elektrobloku 266 a nad nim czerwony mały przycisk jak bezpiecznik? |
Ręczne uruchomieni ładowania w przypadku gdy akumulator ma zbyt niskie napięcie by go "system" widział. Były także tak opisane włączniki zasilania 12v
Bim - 2016-04-18, 12:15
W moim pierwszym poście wystarczyło nacisnąć na napis ebl niebieski i tam masz schemat po niemiecku
Przyczyną braku ładowania pokładowego aku z alternatora jest gdzieś pod maską spalony bezpiecznik lub oberwany kabelek jak pisali wcześniej koledzy
Przyczyną to np masz podłączone 230v i odpaliles jednocześnie silnik
mrsulki - 2016-04-18, 12:30
kampnow napisz skąd jesteś bo takie macanie w ciemno to może Cię bardziej w las wyprowadzić niż pomóc. Ktoś kumaty z okolicy ogarnie temat w parę minut a tu już 2 strona a Ty w lesie.
andi at - 2016-04-18, 12:32
http://downloads.campingc...6-2%20BA_DE.pdf
TomaszG - 2016-04-18, 14:42
Wysłany: 2016-04-14, 18:59
cyt. "U mnie jest przy ładowarce taki czerwony przełącznik, który jak jest aku to obojętnie czy przełącznik jest na 0 czy na 1 to wszystko na 12v działa jak aku wyjmę to przełącznik musi być na 1 i wtedy wszystko działa na 230 i 12 "
To cytat z postu od Kol. Załoga G
oraz
"są 3 opcje
bez akumulatora nic nie dział (bo tylko z akumulatora jest brane 12V)
bez akumulatora wszystko działa, bo 12V zapewnia zasilacz nawet, gdy akumulatora brak
są 2 równoległe instalacje i po 2 żarówki w lampach 12 i 230V włączane 2 oddzielnymi wyłącznikami - bez akumulatora jest światło i prąd 230V w gniazdkach, ale nie działa to co chodzi na 12V (czyli np dmuchawy lub pompka wody)"
A to cytat od Kol. krimar
Mnie to pomogło w ogarnięciu elektryki.
kampnow - 2016-04-18, 16:45
Po dzisiejszym dniu:
-wymieniłem bezpiecznik na przewodzie łączącym komorę silnika z elektroblokiem. Po wymianie pojawiło się o 1,5V wyższe napięcie na aku wewnątrz więc ładowanie jest.
W dalszym ciągu nie wiem do czego służy czarny przycisk 0/1 na elektrobloku EBL 266.
-w komorze silnika po lewej stronie nad akumulatorem jest niebieska skrzyneczka. Po zdjęciu jej pokrywy poza układem elektronicznym na płytce widać sporej wielkości przekaźnik. Jednak w każdej opcji pozostaje on rozwarty. To z tej skrzyneczki biegnie przewód ze spalonym wcześniej bezpiecznikiem łączący komorę silnika i elektroblok.
-Nad panelem sterującym nad drzwiami jest dodatkowy hebelek On/Off dołożony przez któregoś właściciela. Po zdjęciu blachy panela widać, że ktoś tak to połączył w ten sposób, że przełącznik w pozycji On łączy ze sobą pierwszy i trzeci pin w czarnej kostce na panelu sterowania. Co to ma dawać?
-W dalszym ciągu nie rozumiem instytucji pierwszego przełącznika 0/12V. Po jego użyciu w pozycji 12V słychać pracę przekaźnika w elektrobloku, nie zauważyłem natomiast żadnych zmian na mierniku czy w pracy urządzeń.
-Czy zastosowanie jako akumulatora w kabinie modelu żelowego jest dobrym pomysłem?
Pod siedzenie pasażera wejdzie mi spokojnie 96Ah.
-może ktoś wiec co to może być. Mała kostka wielkości pudełka zapałek. Odchodzą 4 przewody, z czego dwa zasilają diodę led. Na urządzeniu da się odczytać HELLER H 533 i H 233 (niestety nie da się odczytać dokładnie). Początkowo dioda led paliła się światłem ciągłym po włączeniu stacyjki, po 15 sekundach pracy silnika zgasła i już się nie zaświeca. Reaguje jedynie na włączenie kierunkowskazów lub awaryjnych i wtedy mruga zgodnie z rytmem świateł.
kampnow - 2016-04-18, 16:48
| andi at napisał/a: | | http://downloads.campingcar-bricoloisirs.net/telechargement/pdf/911.182%201992_04_07%20EBL%20266-2%20BA_DE.pdf |
Dziękuję za pomocny link, wiem że może wygodny jestem ale istnieje w jakimś bardziej cywilizowanym języku?
kampnow - 2016-04-18, 16:55
| McGali napisał/a: | | kampnow napisał/a: | | mrsulki napisał/a: | | kampnow, przekaźnik jest integralną częścią elektrobloku. Jak chcesz to zadzwoń tel w avatarze to podpowiem Ci co i jak, bo pisać by długo. |
Na panelu sterowania Adria mam pierwszy czarny przełącznik 0/12V i czerwoną diodę która świeci się bez przerwy. Naciskając 0 lub 12 słychać pracę przekaźnika w elektrobloku, możesz podpowiedzieć do czego służy? I do czego może być czarny przycisk 0/1 umieszczony centralnie na elektrobloku 266 a nad nim czerwony mały przycisk jak bezpiecznik? |
Ręczne uruchomieni ładowania w przypadku gdy akumulator ma zbyt niskie napięcie by go "system" widział. Były także tak opisane włączniki zasilania 12v |
Czyli rozumiem, że jak przyniósłbym kompletnie rozładowany aku jako dodatkowy, który stał 3 lata i ma 2V napięcia to z automatu nie byłby ładowany, musiałbym wymusić naciskając pierwszy przycisk 12V tak? Po co w ogóle jest tam umieszczona czerwona dioda która świeci się bez przerwy?
Bim - 2016-04-18, 19:03
| kampnow napisał/a: | | Czyli rozumiem, że jak przyniósłbym kompletnie rozładowany aku jako dodatkowy, który stał 3 lata i ma 2V napięcia to z automatu nie byłby ładowany, musiałbym wymusić naciskając pierwszy przycisk 12V tak? Po co w ogóle jest tam umieszczona czerwona dioda która świeci się bez przerwy? |
Kampnow nie da się kolego tak na odległość wstaw zdjęcie lub zadzwoń do kolegi
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem tam pisze albo odwiedź Żabi Raj będą tam naprawiacze to Ci wytłumaczą co to i tamto jak z kotem na spacery chodzić itp itd
A jak nie zechcesz to wstaw z rozładowany aku i próbuj na błędach nic tak nie uczy jak praktyka za rok będziesz guru
kampnow - 2016-04-22, 09:47
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za poświęcony dzial i pomocne wypowiedzi.
Bardzo prosiłbym jeszcze o pomoc w najprostszej kwestii, jak można łopatologicznie w miarę
Mój wóz to Peugeot z 1990 z zabudową Adriatik i elektryką Schaudt EBL-266
1. Do czego służy pierwszy przycisk na panelu opisany jako 0/12V
2. Co może być przyczyną, że po wciśnięciu przycisku poziomu wody na panelu nic się nie zaświeca?
3. Co trzeba zrobić, a czego nie robić po podłączeniu 230V do kampera?
4. Do czego służy czarny wlącznik 0/1 umieszczony po środku elektrobloku pod siedzeniem pasażera?
5. Ktoś wykonał modyfikacje i w panelu sterującym umieścił dodatkowy przycisk. Jego załączenie powoduje zwarcie PIN'u nr 11 i PIN'u nr 12 panelu sterującego. Tak są opisane te piny na kostce z tyłu panelu. Ze schematu nie mogę wywnioskować co daje taka modyfikacja.
krimar - 2016-04-22, 11:43
| kampnow napisał/a: | | 2. Co może być przyczyną, że po wciśnięciu przycisku poziomu wody na panelu nic się nie zaświeca? |
przerwa w obwodzie, uszkodzona LED lub brak wody
| kampnow napisał/a: | | 3. Co trzeba zrobić, a czego nie robić po podłączeniu 230V do kampera? |
nie zapalać silnika
| kampnow napisał/a: | | 1. Do czego służy pierwszy przycisk na panelu opisany jako 0/12V |
Z opisu niemioeckojęzycznego wynika, że elektroblok ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora zabudowy, gdy napięcie spadnie poniżej 10,8V odcinane są odbiorniki aby nie rozładować nadmiernie akumulatora. Zabezpieczenie to można wyłączyć na 18 minut jakimś przyciskiem - może to ten
| kampnow napisał/a: | | 4. Do czego służy czarny wlącznik 0/1 umieszczony po środku elektrobloku pod siedzeniem pasażera? |
z instrukcji niemieckojęzycznej wynika, że gdy napięcie aku zabudowy spadnie poniżej 8 V to można aku zabudowy na krótko połączyć z silnikowym aby zainicjować proces ładowania aku zabudowy - przycisk trzeba wciskać ok 3 sekund aby się to stało - może to ten przycisk
(ewentualnie pozycje 1 i 4 mogą być zamienione)
kimtop - 2016-04-22, 12:42
| kampnow napisał/a: | | czego nie robić po podłączeniu 230V do kampera? |
Odjechać z podłączonym przewodem
andi at - 2016-04-22, 16:58
3. Co trzeba zrobić, a czego nie robić po podłączeniu 230V do kampera?
Lodówkę przełączyć na 230v
|
|