Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Gdańsk od strony wody

gryz3k - 2016-04-17, 11:02
Temat postu: Gdańsk od strony wody
Wpadł mi pomysł obejrzenia Gdańska od strony wody. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Gdzie znaleść marinę do zaparkowania motorówki na wodzie i kampera na lądzie? Czytałem coś o Marinie Gdańsk. Czy ktoś wie coś w tym temacie? Może jakieś sugestie gdzie można zobaczyć coś ciekawego od strony wody?
bryzby - 2016-04-17, 11:48

Narodowe Centrum Żeglarstwa Gdańsk Górki Zachodnie. :spoko
piotrul - 2016-04-17, 13:10

A po drodze jest (był?) camping. Ew. camp na Wyspie Sobieszewskiej, ale tam nie wiem jak z "parkowaniem" pływadła, ale koło mostu jest miejsce do wodowania.
Baneczka - 2016-04-17, 14:23

Marina Przegalina to dobra baza wypadowa w kierunku Gdańska i pętli żuławskiej
papamila - 2016-04-17, 16:04

Marina nad Motława w samym centrum Starego Miasta
Nie wiem czy w bezposredniej liskosci nabrzeza mozna zaparkowa na dluźej
Ale 100 m dalej jest parking naul Długie Ogrody

lepciak - 2016-04-17, 19:30

Marina Sienna Grobla II
[ Przystanie jachtowe i kajakowe ]
adres
80-760 Gdańsk, Sienna Grobla
telefon
506-056-264
Przystań przy ul. Sienna Grobla II o łącznej powierzchni wraz ze slipem i nabrzeżem 3122 m2 wyposażona jest jednokondygnacyjny budynek administracyjny z bosmanatem. W części biurowej znajduje się pomieszczenie biurowe i gabinet bosmana, w części sanitarnej dostępnej od zewnątrz znajdują się łazienki ogólnodostępne. Ponadto na przystani znajduje się garaż przeznaczony do przechowywania sprzętu i urządzeń niezbędnych do obsługi przystani oraz dwa dostępne z zewnątrz pomieszczenia techniczne. Na przystani dostępnych jest 15 miejsc cumowniczych dla jachtów przy pomostach pływających z możliwością poboru wody i prądu.
Mamrot Krzysztof ocena mariny Sienna Grobla
Byłem z załogą jachtem s/y Reset 26.07 i 30-31.07 2015. Bardzo przyjaźnie nastawieni do żeglarzy bosmani, mimo dużego tłoku znaleźli miejsce i pomagali przy cumowaniu, co zdarza się nieczęsto. Czysto na kejach i wręcz wzorowy porządek w toaletach i pod prysznicem (szkoda że jest tylko jeden). Gdyby nie budowa na drugim brzegu Motławy ocena byłaby maksymalna.

Ja też tam byłem i dlatego polecam

gryz3k - 2016-04-17, 22:40

lepciak napisał/a:
Ja też tam byłem i dlatego polecam

A czy jest gdzie tam w kamperze przespać? Żona odmawia spania na łódce. Dla naszej trójki kabinka ciut przyciasna. :lol:

Bardzo wszystkim dziękuję. Będę sprawdzał wszystkie te możliwości. Myślę o weekendzie majowym. Nie wiadomo tylko jak z pogodą. :spoko

lepciak - 2016-04-18, 16:48

gryz3k napisał/a:
A czy jest gdzie tam w kamperze przespać?

Marina jest lekko na uboczu od szlaków spacerowych. Są miejsca do zaparkowania więc i do przespania się w kamperze.

papamila - 2016-04-18, 17:59

na zdjęciu masz nazwy ulic
wiec przejrzyj sobie okolicę
ciut małe wyszło to foto
wpisz ul. Szafarnia, Długie Ogrody, Na stępce
uwaga: na ul.Ołowianka wjazdu broni znak 2,5T

gryz3k - 2016-04-18, 23:23

Dziękuję kolegom. Jeżeli potrzeba info o Wawie lub cokolwiek to się polecam ☺
gryz3k - 2016-05-05, 09:21

Na majówkę wybraliśmy polecane Górki Zachodnie. Zatrzymaliśmy się przy hotelu Galion. Mają coś na kształt kamperparku. Polanka z przyłączem prądu. Cena 20 pln za kamper plus 15 zł za prąd. Dostępne są sanitariaty z prysznicami.

Za miejsce w porcie płaciliśmy 25 pln.

Cicho, spokojnie. Możliwość popłynięcia do Gdańska lub na Zatokę. Dla leniuszków bliskość plaży. Na terenie tawerna i restauracja.

:spoko

pagand - 2016-05-07, 17:15

A ja do kolegów z Gdańska mam inne pytanie...wybieram się na maraton 15.05. Start i meta to Energa Stadion. Możecie cos podpowiedzieć gdzie stanąć? Zacząłem przeszukiwać mapy i tak na pierwszy rzut oka wyszedł mi Czarny Dwór parking

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

papamila - 2016-05-07, 17:49

Koncowka ulicy Hallera
1-2 miejsca na ul. Gwiazdowskiego (parking obok trafo)

pagand - 2016-05-07, 20:20

papamila, dziękuję bardzo...ten parking na Hallera daje dostęp do komunikacji miejskiej...fajnie...Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Pola - 2016-05-09, 11:52

W ubiegłym roku spędziliśmy w Gdańsku kilka dni. Dwie noce w samym centrum Gdańska na ul. Długie ogrody - jest tam duży parking, bezpłatny, oczywiście bez wystawiania stoliczków i leżaczków :lol: . Miejsce bardziej na zwiedzanie .
Następne dwa dni parkowaliśmy na parkingu przy ul. Portowców, bardzo blisko plaża i rowerami można jechać ścieżką rowerową przy plaży do Sopotu.
Okolica wydaje się być bezpieczna.

marekoliva - 2016-05-09, 12:34

Pola napisał/a:
Dwie noce w samym centrum Gdańska na ul. Długie ogrody

na chwilę obecną najlepsze miejsce, blisko Starego Miasta, jeszcze bezpłatne. Zatrzymać się można jeszcze na Straganierskiej lub Za murami ale te już płatne od poniedziałku do piątku 9-17.

ABCkamp.pl - 2016-05-10, 09:10

Jeszcze narazie bezpłatnie stanąć można za UM Gdańsk a to 5 minut spacerkiem do starówki :bigok