| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lampa nad drzwi wejściowe.
jacik - 2016-04-19, 14:14 Temat postu: Lampa nad drzwi wejściowe. Mam okropna lampę nad drzwiami wejściowymi. Wygląda jak oświetlenie w bunkrze pod kloszem.
Możecie polecić coś niedrogiego ?
salut - 2016-04-19, 15:44
Profil aluminiowy + taśma LED albo tylko taśma LED.
jacik - 2016-04-19, 16:14
Też można ale myślałem o czymś bardziej lampo podobnym
Coś a la plafon na żarówkę led
Ale faktycznie może lepiej będzie z listwa led.
Jak szaleć z listwą led to może od razu dać WS2812B + czujnik ruchu + arduino a resztę można sobie dopowiedzieć ;D
Jak by zakombinował to i zegarek by na tym zrobił
MILUŚ - 2016-04-19, 18:45
Ja ostatnio kupiłem ; ale jeszcze nie zamontowałem lampę ledową pod markizę u Duniego . Koszt ~90 zł .
MAWI - 2016-04-19, 19:21
Żadnych lamp Mamy dobę taśm ledowych .Najlepiej podklejonej pod markizę.
Cyryl - 2016-04-19, 20:09
ja jakieś dwa miesiące temu zamontowałem LED w profilu nad drzwiami - pod markizą 2m.
we Wrocławiu z sklepie gdzie kupowałem 1m kosztuje 1zł za 1W. czyli najtańsze 5W kosztują jakieś 4,98zł/m.
a zaczęło się od tego, że w kuchni nad nią i nad zlewem miałem taki wynalazek Niemca z świetlówek. a świeciło to ledwo, ledwo. gdy był długi dzień to było wystarczające, aby wyciągnąć kolejne piwo z lodówki, ale gdy dzień się skurczył, a jeżdżę kamperem cały rok, trzeba było coś zrobić w kuchni po zmierzchu.
więc kupiłem taśmę, wywaliłem świetlówki z przetwornikami i nastała światłość.
poszedłem za ciosem i wymieniłem światła w łazience - bardzo korzystny efekt.
nad stołem mam dwa punkty świetlne i gdy jedna osoba się pochyli zasłania drugiej jedną lampę i już gorzej widać. więc zamontowałem w aluprofilu 1m 15 watowej taśmy, efekt rewelacyjny.
aby wieczorem można było oglądać TV nie przeszkadzając drugiej śpiącej osobie zamontowałem takie światło jak oświetlenie podłogowe w autokarach.
i na koniec dwumetrowa listwa alu z taśmą 10W/m pod markizą. bardzo fajnie oświetla.
jedna uwaga: na moje uznanie oświetlenie białe-zimne jest lepsze od białe-ciepłe, ale jak kto uważa.
jacik - 2016-04-20, 10:48
| Cyryl napisał/a: | ja jakieś dwa miesiące temu zamontowałem LED w profilu nad drzwiami - pod markizą 2m.
|
Ten profil to jakiś specjalny wodoszczelny ?
Pospieszyłem się i zamówiłem
mrsulki - 2016-04-20, 20:04
| jacik napisał/a: | | Ten profil to jakiś specjalny wodoszczelny ? |
Profil nie musi być wodoszczelny wystarczy żeby taśma led była, choć im szczelniejszy tym lepszy bo mniej się brudzi wewnątrz.
Cyryl - 2016-04-24, 18:13
LED w profilach
profil we wnętrzu przykręciłem, na zewnątrz przykleiłem.
ten profil pod markizą kupiłem jako wodoszczelny, z zastrzeżeniem, że zakończony będzie fabrycznymi zaślepkami. jednak dla pewności zaślepki wcisnąłem dodając kleju.
|
|