|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jakie najmniejsze zbiorniki na szarą wystarczą?
Kompi - 2016-04-20, 20:27 Temat postu: Jakie najmniejsze zbiorniki na szarą wystarczą? ...
TomekM - 2016-04-20, 20:36
Teoretycznie powinno być prawie 1:1 z czysta wodą. W praktyce spotkałem się, że szara ma ok. 70-80% czystej. Jeżeli będziesz miał mniej to pozostaje "kropelkowanie", które też jest dość popularne
MILUŚ - 2016-04-20, 20:39
W poprzednim hymeropodobnym kamperku po własnej przeróbce miałem właśnie 2x20 l zbiorniki połączone ze sobą
Kompi - 2016-04-20, 20:56
Czyli wygląda że to wystarczy.
MILUŚ Wam wystarczało 2x20 l zbiorników?
krzlac - 2016-04-20, 21:05
TomekM napisał/a: | T szara ma ok. 70-80% czystej. |
To prosta kalkulacja: woda czysta= woda szara + kaseta WC
Reszta zależy od sposobu kamperowania.
IAAN - 2016-04-20, 21:10
Ja w swojej blaszance mam ok 90 litrów robiony na wymiar pod podwozie wchodzi pomiędzy podłużnice tuż przed tylną osią i nie wystaje poniżej tylnej osi .
Czystej mam 140 litrów .
Tego zaworu do spustu już nie używam założyłem pompę na 12 v i mogę wypompować większość wody nie wychodząc z kabiny nawet podczas jazdy .
Kompi - 2016-04-20, 21:21
Fajnie zrobione u mnie jednak nie przejdzie za dużo podłużnic i innych cudów pod autem o wale napędowym nie wspominając
IAAN - 2016-04-20, 21:42
tu masz wymiary zbiornika dedykowanego do mercedesa sprintera
https://www.reimo.com/pl/...d_sprinter_rec/
https://www.reimo.com/pl/...er_vw_lt_links/
więc coś tam wejdzie
masz wolną prawa stronę
Kompi - 2016-04-20, 22:02
...
toscaner - 2016-04-20, 22:46
Jaką pompę do szarej zastosowałeś? Zwykła zanurzeniowa? Czy coś poważniejszego?
IAAN - 2016-04-20, 23:18
Od opla omegi taką co wspomaga układ chłodzenia montowana przy chłodnicy 30 zł na szrocie .Zamontowałem na zewnątrz zbiornika
Działa jak w pralce tj musi być zalana wodą ale u mnie jest bo jak woda w zbiorniku idzie do góry to i zalewa pompkę ,steruję z kabiny działa tak długo jak trzymam przycisk ,wyrzuca wodę w okolicy tylnego prawego koła jak kołem stanę na studzience np deszczowej to mogę wypompować wodę ze zbiornika ,mogę tez w czasie jazdy ale nie praktykuje gdyż za autem widać mgłę rozbryzgującej się wody i ci z tyłu mają nie ciekawie ,wypompowuję prawie do zera ze zbiornika celowo ją umieściłem tak aby pobierała wodę trochę wyżej nie z dna aby nie zaciągała brudów. Jak wody w zbiorniku nie ma to układ się opróżnia i na zimę nie muszę rozbierać układu .Dzięki tej pompie nie używam ręcznego zaworu do spuszczania wody,nie nachylam się pod auto i nie wzbudzam zainteresowania co on tam robi i dlaczego spuszcza brudną wodę . jak chcesz to wstawię fotki ale muszę zrobić
wlodo - 2016-04-20, 23:40
Ciekawy patent! pokaż fotki.
Jeszcze zbiorników u siebie nie zrobiłem,chętnie wykorzystam takie rozwiązanie.
MILUŚ - 2016-04-20, 23:47
Kompi napisał/a: | Czyli wygląda że to wystarczy.
MILUŚ Wam wystarczało 2x20 l zbiorników? |
Musiało.........innego sposobu nie było . Samochód był zbyt mały na większe zbiorniki .
Orginalnie gutentag miał 20 litrów i to wewnątrz
Kompi - 2016-04-20, 23:49
....
tolo61 - 2016-04-21, 00:33
Hej
U mnie przy zaworze ręcznym ,zastosowałem elektrozawór na 12v
Sterowanie z kabiny , wystarczy nacisnąć przycisk i woda leci ...
Johny_Walker - 2016-04-21, 08:56
Jeżdżę prawie zawsze z otwartym spustem i wszystko wylatuje na bieżąco. Jednak czasem nie wypada robić kałuży na środku miasta i wtedy 40 litrów to absolutne minimum żeby przez jeden dzień jej nie robić.
IAAN - 2016-04-21, 09:11
tolo61 napisał/a: | Hej
U mnie przy zaworze ręcznym ,zastosowałem elektrozawór na 12v
Sterowanie z kabiny , wystarczy nacisnąć przycisk i woda leci ... |
Elektrozawór trochę kosztuje ja za pompkę dałem ok 30 zł a może i mniej nie pamiętam
toscaner - 2016-04-21, 21:07
Ja teraz też prawie zawsze mam otwarty zawór. I dalej zależy od tego gdzie staje. Tylko na parkingach z kostki i z kamerami, jak nie pada zakręcam albo w mieście.
W każdej innej opcji zawsze otwarty. Trawa, jakiś piach, grunt itd.
Zbiornik na szarą 80l i nie wiem czy od pół roku był bardziej zapełniony niż na ok. 20 litrów max.
Wszyscy tu tak robią to co się będę pier...ił.
Nawet zaczynam rozważać czy na szarą nie dać 2 x 25l a ten 80l odkazić i zrobić na białą. Miałbym 150l białej.
Wypłukać kercherem i czymś tam, a na koniec ace + jakieś inne odkażacze i przelać kilkaset litrów czystej. Wody czystej, a nie "czystej".
Beras - 2016-04-21, 21:59
Przy "czystej" też by odkaziło... Tylko "czystej" szkoda
ZEUS - 2016-04-21, 22:09
Beras napisał/a: | Tylko "czystej" szkoda |
"czystą" przedestylować i nadal będzie użyteczna...
IAAN - 2016-04-21, 22:58
A ja zawsze mam zamknięty i nie podoba mi się jak coś kapie z zamkniętego zaworu kiedyś się nachylałem aby go otworzyć teraz już tego nie robię pompuję kiedy jest co pompować wszędzie gdzie się da ,a do zera opróżniam tylko po przyjeździe do domu
Oto fotki woda leci tak jak czerwona linia
toscaner - 2016-04-21, 23:08
Jakiś zraszacz byś zastosował, to by przynajmniej tym z tyłu szyby umyło.
Można by jeszcze pomyśleć o drugiej pompie z kasety, gdyby jacyś wku... kierowcy z tyłu trąbili.
wlodo - 2016-04-22, 00:13
Fakt,proste,wygodne i tanie rozwiazanie
Biorę pomysł do siebie,nie będę się szarej kłaniał
że Ci się chciało pomyśleć i...pod autko z aparatem zaglądać
toscaner - 2016-04-22, 01:00
Jakby to forum funkcjonowało, jakby się nikomu włazić pod auto nie chciało?
O i się rymnęło.
...za długo w kraju Szekspira.
Bronek - 2016-04-22, 05:42
Ja już o tym pisałem... właziłem i pod i na.. auto też
Zasuwa orginalna, otwierana jest z miejsca kierowcy siłownikem elektrycznym stetowana wyłąznikiem dwukierunkowym od rolet
Z drugiej strony zbiornika odpływ kropelkowy sterowany zaworem kulowym 12v
Dodatkowo kamera, dająca podgląd na wylot z zasuwy, by idealnie wycelować np w kratkę ściekową- to fajna sprawa np pod hypermsrketem by wiochy nie robić
Ps. Temat "szarej" wałkowany był i polemika : co, gdzie, jak i kiedy wypróżniać się luksusowo, też.
Jestem " zwolennikiem zasuw" bo woda rzeczywiście zasuwa a nie leci pomału.
Kropelkowania w sytuacjach przymusowych.
Liczenia się z innymi a lania jej gdzie popadnie, bo szkody ona co prawda nie robi, lecz wygląda to nieelegancko. Psuje opinię o kamperowcach u niekumatych.
tolo61 - 2016-04-22, 19:26
Apropo
Ja u siebie mam dwa kanistry PCV, każdy po 25l ,połączone wężem /jeden łazienka drugi kuchnia , koszt wszystkiego razem z wężem 19zł / podwieszone na taśmie do zbiorników .
Też są cały czas otwarte, z wyjątkiem miejsc gdzie powinien być odpływ zamknięty .
Będę pod autem to zrobię zdjęcia .
Sprawdziły się ,mimo paru miejsc w Albanii ,gdzie mogłem urwać wąż . Jednak nie jest on na sztywno i ślizga się po przeszkodach . / jak na razie /
|
|