Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?

Tauroboliasta - 2016-04-25, 09:18
Temat postu: Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?
Witam ponownie i kolejny raz mam pytanie rzeke. Jaki jest koszt przerobienia mercedesa sprintera mexi na kampera? (Oczywiscie bez kosztu samochodu). Zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od oczekiwan i preferencji co komu potrzebne, a gornej granicy nie ma-nieustannie mozna by cos poprawiac. Marzy mi sie uklad w srodku (uklad-nie mylic z jakoscia) jak w kamperze Travato 59k (zdjecie ponizej), czyli lazienka z tylu, w srodku 2 pojedyncze kanapy, z przodu czesc kuchenna.
Czy budzet w granicach 30tys zl jest wystarczalny? Zastanawiam sie nad opcja zeby samemu wyizolowac kampera, zrobic okna, ale pod zabudowe mebli oddac do firmy zajmujacej sie budowa kamperow. Powodow na to jest kilka-pierwszy ze obawiam sie ze z Polska biurokracja sam jak to przerobie to nie uzyskam dowodu rejestracyjnego i badan technicznych, kolejny powod-nigdy nie skrecalem/budowalem mebli w aucie. Moze sie okazac ze jak rusze w pierwsza testowa trase i raz zahamuje to polowa mebli juz nie bedzie na swoim miejscu?
Co doradzacie? Isc w kierunku "zrob jak najwiecej mozesz sam a reszte oddaj tym co sie na tym znaja" czy jednak nie jest to takie straszne i warto zrobic to samemu?
Z gory dzieki za wasze opinie i propozycje
Pozdrawiam

ZEUS - 2016-04-25, 10:38

jest w Polsce kilka firm które wykonują zabudowy jednocześnie załatwiają wszystkie formalności związane z rejestracją, opcja wyposażenia do uzgodnienia... jeżeli chodzi o najbliższe wakacje to chyba jest to niemożliwe do realizacji... :)
Tauroboliasta - 2016-04-27, 09:06

Na prawde nikt nie wie lub nie pamieta ile przeznaczyl kasy na budowe swojego kampera?
IAAN - 2016-04-27, 09:10

Ja pamiętam +- 7000 zł plus auto :mrgreen:
najdroższa była lodówka za 1000 zł kupiona od kolegi z forum

chris_66 - 2016-04-27, 09:13

Tauroboliasta napisał/a:
Na prawde nikt nie wie lub nie pamieta ile przeznaczyl kasy na budowe swojego kampera?

15-20 tysi pewnie pęknie , zależy z czego chcesz robić

i rób sam od początku do końca albo daj całość do zrobienia - nikt rozsądny nie będzie brał sie za dokończenie twojego projektu

jest kilka firm - ebacamp robi fajnie, elcamp nie za bardzo , sa inne ale nie widziałem ich produkcji

janko - 2016-04-27, 09:43
Temat postu: Re: Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?
Tauroboliasta napisał/a:
Witam ponownie i kolejny raz mam pytanie rzeke. Jaki jest koszt przerobienia mercedesa sprintera mexi na kampera? (Oczywiscie bez kosztu samochodu). Zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od oczekiwan i preferencji co komu potrzebne, a gornej granicy nie ma-nieustannie mozna by cos poprawiac. Marzy mi sie uklad w srodku (uklad-nie mylic z jakoscia) jak w kamperze Travato 59k (zdjecie ponizej), czyli lazienka z tylu, w srodku 2 pojedyncze kanapy, z przodu czesc kuchenna.
Czy budzet w granicach 30tys zl jest wystarczalny? Zastanawiam sie nad opcja zeby samemu wyizolowac kampera, zrobic okna, ale pod zabudowe mebli oddac do firmy zajmujacej sie budowa kamperow. Powodow na to jest kilka-pierwszy ze obawiam sie ze z Polska biurokracja sam jak to przerobie to nie uzyskam dowodu rejestracyjnego i badan technicznych, kolejny powod-nigdy nie skrecalem/budowalem mebli w aucie. Moze sie okazac ze jak rusze w pierwsza testowa trase i raz zahamuje to polowa mebli juz nie bedzie na swoim miejscu?
Co doradzacie? Isc w kierunku "zrob jak najwiecej mozesz sam a reszte oddaj tym co sie na tym znaja" czy jednak nie jest to takie straszne i warto zrobic to samemu?
Z gory dzieki za wasze opinie i propozycje
Pozdrawiam

wędrowiec - 2016-04-27, 11:28

Z tymi nowymi sprzętami to trochę przesadziłeś. Szukając tylko części używanych
tyle właśnie wyjdzie.

ZEUS - 2016-04-27, 16:12
Temat postu: Re: Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?
janko napisał/a:
....

co chciałeś wyrazić swoim postem, załączając wyłącznie cytat - bez własnego odniesienia? :szeroki_usmiech

mrsulki - 2016-04-27, 17:07

ZEUS napisał/a:

janko napisał/a:
....

co chciałeś wyrazić swoim postem, załączając wyłącznie cytat - bez własnego odniesienia?

Kolejny post na liczniku albo udana próba funkcji cytowania :wyszczerzony:

toscaner - 2016-04-27, 17:19

Podobnie wyglądający na fotkach kamper może mieć rozbieżność we włożonej inwestycji nawet kilkukrotną.
Są tacy, którzy zbudowali kampera za 3-4 tys zł, a są i tacy którzy na samą lodówkę wydali 2x więcej.

Wojciechu - 2016-04-27, 18:40

Na identyczne pytanie jednego z naszych kolegów z Lubelszczyzny o zabudowę "blaszki" - dostał odpowiedź od kolegi z kieleckiego +- 70000. Cena zaporowa - widziałem jednak gotowe produkty - pełna profeska. :spoko
zbyszekwoj - 2016-04-27, 19:51

Kolega z lubelszczyzny za zabudowę blaszaka zapłacił prawie 120 tys. :shock
CORONAVIRUS - 2016-04-27, 19:55

maxi sprinter to i kubatura spora ... jeśli na stół nie położysz 15 tyś i własnej tylko roboty to nie zaczynaj bo szkoda kasy ... jeśli zlecisz to wielokrotnośc 15-tu :idea
janko - 2016-05-01, 13:31

Witam jestem nowym na tym forum. Chciałbym podzielić się wiedzą na temat przebudowy blaszaka na kampera. Pierwszego VW T4 (sanitarka) 2003 r pełna opcja dwu strefowa klima ogrzewanie postojowe, automat, ocieplony (jak kto woli wersja zimowa) i takie tam pomniejsze udogodnienia. Koszt głownie materiały nieduży w granicach 2,5 tyś plus własna praca. Był dwa razy w Grecji i dla mojego syna z żoną wystarczający natomiast dla mnie 50+ z żoną za ciasny. W ubr. kupiłem Fiata Ducato 3.0 2010 r średni i przebudowa koszt materiałów około 6-ciu tyś., plus zdemontowana z własnej przyczepy kempingowej toaleta
(typ amerykański), zlewozmywak z palnikami. W tym roku zainstaluję lodówkę z przyczepy bo nowa była niewypałem, markizę i dodatkowy zbiornik wody na dachu. Byłem tym samochodem w Grecji i jestem zadowolony. W tym roku ponownie Grecja i po pewnych modyfikacjach myślę, ze będę bardziej zadowolony.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie osoby, którym przynosi frajda z majsterkowania przy własnym domku na kółkach.