Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Alternatywa Kazimierza Dolnego n/Wisłą

wbobowski - 2016-05-02, 00:23
Temat postu: Alternatywa Kazimierza Dolnego n/Wisłą
Alternatywą Kazimierza Dolnego n/Wisłą, szczególnie dla wybierających się w te okolice w weekendy, gdy Kazimierz jest zapchany i nie ma możliwości ominięcia tłumów może być...
piękny, pełen starodrzewia, gdzie można znaleźć ciszę i spokój - park krajobrazowy w stylu angielskim wokół Pałacu Czartoryskich w Puławach. Spędziliśmy w nim dzisiaj kilka godzin na przecudnym spacerze.

Poszczególne fragmenty parku pokażę na zdjęciach, których opisy przybliżą ich zawartość.

wbobowski - 2016-05-02, 00:43

Park dawał przyjemny chłód, gdyż słonko dzisiaj dość mocno operowało.
Idziemy dalej.

wbobowski - 2016-05-02, 00:45

Resztę wstawię jutro jak zmniejszę zdjęcia, bo zrobiło się już trochę późno.
Tadeusz - 2016-05-02, 01:47

Już teraz, późną nocą postawię Tobie piwko za ten wątek. Nie czekam na resztę zdjęć. :szeroki_usmiech

Miło jest oglądać nasze polskie dzieła rąk i umysłów. Pałac i park Czartoryskich w Puławach jest doskonałym miejscem na spacery. :ok

STRUSIE - 2016-05-02, 08:54

No właśnie , pałac i park w Puławach mijamy pędząc kamperkiem gdzieś na południe w poszukiwaniu turystycznych atrakcji . A to błąd , bo to miejsce warte dłuższego odwiedzenia .
Dobrze Włodku że przypomniałeś , dziękujemy
:spoko Stawiam złocisty od Chaberbusza !

Comsio - 2016-05-02, 10:02

Jest w pobliżu takowe cudo, myślę że warto http://magiczneogrody.com/
wbobowski - 2016-05-02, 18:52

COMSIO napisał/a:
Jest w pobliżu takowe cudo, myślę że warto http://magiczneogrody.com/

Masz rację Wiesiu. Byliśmy tam w zeszłym roku z 2-ma wnukami. Część atrakcji dla dzieci jest niespotykana gdzie indziej.

Ale wracam do Puław i pięknego parku.

wbobowski - 2016-05-02, 19:21

Dalej spacerujemy dolną częścią parku i oglądamy jak wygląda Pałac z dołu. Nigdy tu nie byłem.
Pawcio - 2016-05-03, 06:41

Włodziu, bardzo pożyteczny dla nas temacik. Część naszej załogi w bieżącym roku wybiera się właśnie w tym kierunku.. więc śledzimy Twoją relację z dużym zainteresowaniem :bigok
zbyszekwoj - 2016-05-04, 14:17

Dzięki panu Adamowi z Puław możemy podziwiać najwieksze dzieła światowej sztuki w muzeach w Polsce. ( dla przypomnienia). :ok
wbobowski - 2016-05-04, 17:48

No to spacerujemy dalej po parku pałacowym w Puławach.
wbobowski - 2016-05-04, 18:06

Przejście z dolnej części do górnej parku pałacowego wiodło m.in. przez budowlę, która jest na pierwszych zdjęciach... może dlatego nazywaną SCHODAMI ANGIELSKIMI, chociaż z tym co nam się kojarzy ze schodami, nie ma nic wspólnego.
wbobowski - 2016-05-04, 19:02

Schodami Angielskimi wróciliśmy na górną część parku. Wracając do głównego wejścia do parku, przechodziliśmy jeszcze raz obok Świątyni Sybilli w jej górnej części i Domu Gotyckiego.
Przy wejściu do górnego parku znajduje się tablica pamiątkowa ufundowana w 170 rocznicę śmierci Izabelli z Flemingów księżnej Czartoryskiej. Jej to głównie park zawdzięczał swój wspaniały charakter i wystrój.

brams - 2016-05-04, 19:58

Ciekawa ta alternatywa. Byłem w tym parku wiele lat temu, aliści jeno w jego cząsteczce, jak teraz widzę. :pifko
wbobowski - 2016-05-04, 20:09

Wracając do frontonu Pałacu obejrzeliśmy jeszcze po drodze relikt z epoki świetności Pałacu, czyli zabytek budownictwa technicznego z końca XIX w. związany z zaopatrywaniem pałacu w wodę, czyli... Wieżę Ciśnień.
Już wcześniej wchodząc do parku słyszeliśmy krzyki pawi. Teraz postanowiliśmy to sprawdzić, gdzie te pawie tak się drą.

wbobowski - 2016-05-04, 20:13

brams napisał/a:
Ciekawa ta alternatywa. Byłem w tym parku wiele lat temu, aliści jeno w jego cząsteczce, jak teraz widzę. :pifko

Stasiu, nie tylko Ty. Ja również nie wiedziałem, że jest taki fajny. A dodam, że nie wszystko jeszcze zwiedziliśmy. Została nam jeszcze spora część wschodniej części parku do odwiedzenia.

wbobowski - 2016-05-04, 20:47

Pawi koncert będzie można podziwiać dopiero na filmie, który udało mi się nakręcić. Ale muszę go obrobić i wrzucić na YouTube, to dopiero go zobaczycie.
Tak długo wdzięczącego się samca pawia nigdy nie widziałem. A do tego nastroszone pióra to tylko jeden z elementów jego zalotów. Tylne upierzenie zachęcało samicę nie mniej intensywnie jak pióra z przodu.
Popis był pierwszej klasy.
W międzyczasie fotografowałem tablice umieszczone przy drzwiach wejściowych i ścianach bocznych. Nie wiedziałem, że aż tylu znanych osobistości tu gościło.

Marian 1949 - 2016-05-04, 20:54

Włodziu super relacja z taką ilością pięknych zdjęć :brawo: :gratulacje :dobrarob :spoko
wbobowski - 2016-05-04, 20:59

Po zakończeniu podziwiania pawi, uwieczniłem na zdjęciu lipę, która jest nie mniejszą ciekawostką, tyle, że stworzoną przez naturę a nie człowieka.
Po wyjściu z parku i terenu pałacu głównym wejściem, na chwilę wróciliśmy wejściem bocznym do parku przez BRAMĘ RZYMSKĄ.

wbobowski - 2016-05-04, 21:10

Boczne wejście do parku przez BRAMĘ RZYMSKĄ. Zatrzymaliśmy się tam na chwilę.
Na ostatnich ujęciach przedstawiam historię Pałacu Czartoryskich na dwóch ujęciach. Nie przepisywałem jej, bo wydaje mi się, że jak sami poczytacie tę tablicę, to będzie ciekawiej.
I na koniec plan pałacu i parku.

Ponieważ jutro z samego rana jedziemy na zlot do Spiczyna, to film z wyczynami samca pawia uda mi się dołączyć na koniec tej relacji dopiero po powrocie ze zlotu.

Comsio - 2016-05-04, 22:08

Za przypomnienie pobytu w tym pięknym miejscu z przed dwóch lat :pifko :ok
wbobowski - 2016-05-04, 22:13

COMSIO napisał/a:
Za przypomnienie pobytu w tym pięknym miejscu z przed dwóch lat :pifko :ok

Za piwko dziękuję i zapraszam ponownie w nasze trony. Można już jutro - zlot w Spiczynie > http://www.camperteam.pl/...p=561830#561830