Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dania - Dania - Legoland 2016

vwyogi - 2016-05-04, 11:35
Temat postu: Dania - Legoland 2016
W ramach dnia dziecka wybieramy się z naszymi szkodnikami ( 9 i 13 lat ) na długi weekend przy Bozym Ciele do Legolandu. Plan jest połazić po Legolandzie 2 dni, a nocować chcemy na campingu przy samym Legolandzie ze względu na bliskośc do samego parku jak i promocyjna cenę przy kupnie biletu dwudniowego.
Był ktoś może ostatnio i może coć polecić/odradzić? A może ktoś sie z dzieciakami wybiera w tym samy czasie?

martini44 - 2016-05-04, 13:09

wrzuć dane kempingu i biletu promocyjnego ??
vwyogi - 2016-05-04, 14:06

martini44 napisał/a:
wrzuć dane kempingu i biletu promocyjnego ??

info znajdziesz na stronie legolandu http://www.legolandholidays.dk a ten camping to: LEGOLAND Wild West cottages og camping - Billund
Za 2 noce ( Przyjazd w czaqwrtek ) + bilety na 2 dni ( ważne przez 7 dni ) w tej chwili pokazuje 262EUR
a same bilety dla mojej rodziny na 2 dni ( piatek, sobota ) to 1680koron czyli jakies 1000pln
Prad na campingu w cenie

Rav - 2016-05-04, 22:51

Byłem w zeszłym roku. Jedynie co mogę polecić to:
- zarezerwować miejsce na campingu z wyprzedzeniem (ja próbowałem praktycznie z marszu i się nie udało, pierwszą noc musiałem kimnąć pod miastem), a jeśli płacisz z góry to zrób to ze stosownym wyprzedzeniem (min. 1-2 dni). Ja zapłaciłem zgodnie z procedurą z góry, ale ... nie zdążyli zaksięgować i na wjeździe musiałem zapłacić po raz drugi. Potem musiałem pisać maile z prośbą o zwrot na który czekałem ok. 2 tygodni.
- jak masz bilety na 2 dni, to bez problemu powinniście skorzystać ze wszystkich atrakcji (z niektórych nawet po kilka razy), jest tylko 1 warunek: brzydka pogoda i/lub ominięcie weekendu. Inaczej można stracić w kolejkach mnóstwo czasu.
- warto ponoć skorzystać z parku wodnego położonego przy samym campingu (Lalandia) - nam się nie udało z uwagi na kończący się czas pobytu.

vwyogi - 2016-05-12, 17:11

Bilety kupione, wyjazd w środę przed Bozym ciałem. do ceny biletu i campingu doliczaja 1,7% przy płatności kartą VISA ( dowiadujesz sie w chwili płacenia ) oraz obowiązkowa 110koron za kartę zniżkowa na campingi ważna w całej niby europie, ale nie ma słowa o tym jakiego zrzeszenia ta karta i na których campingach można dostać zniżki. Ewentualnie mozna kupić tą kartę na dwa dni, ale 35koron za dzień wiec uznałem, że kupie kartę na cały rok to może gdzieś w wakacje wykorzystam, zobaczymy. Na razie cukruje furę na wyjazd.
jarek73 - 2016-05-12, 18:18

Mogę Ci polecić w drodze powrotnej safari w Knutenborg .Dzieciaki będą zachwycone , myślę że dorośli też , obok jest camping ( taki sobie w sam raz na jedną noc ) . Z Knutenborg masz blisko do promu który płynie do Rostock ( dwie godziny ) . Ja byłem dwa lata temu na długim weekendzie majowym w legoland a póżniej w Knutenborg nam się bardzo podobało .
jarek73 - 2016-05-12, 18:21

a jeszcze w Lalandi byliśmy , fajnie ( szczególnie zjeżdzalnie ) ale pamiętam że strasznie drogo tam było.
Andrzej_M - 2016-05-12, 18:40

Rav napisał/a:

- jak masz bilety na 2 dni, to bez problemu powinniście skorzystać ze wszystkich atrakcji (...)

Nam się nie udało (byliśmy na długi weekend majowy, rok temu zdaje się). Jeżeli będziecie wchodzić krótko po otwarciu parku, to chyba najlepiej zaczynać od atrakcji położonych najdalej od wejścia- część ludzi rzuca się na te rzeczy bliżej wejścia i tam "zalega", więc przez moment tam daleko nie ma jeszcze kolejek. Potem są już wszędzie, więc nie ma znaczenia gdzie się pójdzie. Tak z godzinę-półtorej przed zamknięciem (jak jest słaba pogoda to wcześniej) kolejki się zmniejszają.
Moim chłopakom bardzo podobało się miasteczko ruchu drogowego- trzeba się tam zapisać z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.

Pawcio - 2016-05-12, 19:12

Dania to znakomite miejsce na urlop z dzieciami :) .. nawet dłuższy.
Po drodze w Niemczech możecie zahaczyć o Serengeti Park. W samej Danii polecam udać się na wyspę Mando, do której prowadzi droga cyklicznie zalewana przez morze oaz do Ribe- najstarszego miasta w Danii :spoko

vwyogi - 2016-05-12, 22:12

Niestety weekend krótki i oprócz Legolandu nic więcej nie zobaczymy. Nawet nie wiem czy uda się pójść do Lalandii. Ribe i trochę Danii lizneliśmy w 2015roku w drodze do Norwegii i na pewno jeszcze kiedyś tam wrócimy, ładny kraj.
Macher - 2016-05-12, 22:16

Rewelacyjne zoosafari z przejazdem między lwami i parkiem dinozaurów jest w Givskud. Warto odwiedzić i jest to niecalą godzine drogi od Billund. Lalandia faktycznie bardzo droga i atrakcje raczej dla starszych dzieciaków. Trzeba pilnować dzieci bo obsługa raczej nie zwraca uwagi i na zjezdzalniach ludzie wpadaja na siebie. Kamping Legolandu wart swojej ceny w 100 %. W Legolandzie w razie duzych kolejek można kupić exprespass. Kolo 60 eur za 2 osoby. My byliśmy w wakacje i bez tego nie dalo rady. Na każdą atrakcje czas oczekiwania ponad 60 min a z exprespass bez kolejek.
vwyogi - 2016-05-12, 22:33

Macher napisał/a:
. W Legolandzie w razie duzych kolejek można kupić exprespass. Kolo 60 eur za 2 osoby. My byliśmy w wakacje i bez tego nie dalo rady. Na każdą atrakcje czas oczekiwania ponad 60 min a z exprespass bez kolejek.

na stronie Legolandu jest barometr kolejek i w piątek ma byc "luz' a dopiero w sobotę kolejki. mam nadzieję, ze to co najciekawsze zobaczymy w piątek, a sobota na dobitkę. W poniedziałek musimy byc w pracy a dzieci w szkole, a do domu mamy prawie 1200km wiec w sobotę tez do zamknięcia nie będziemy siedzieć.

Rav - 2016-05-12, 22:38

Andrzej_M napisał/a:
Rav napisał/a:

- jak masz bilety na 2 dni, to bez problemu powinniście skorzystać ze wszystkich atrakcji (...)

Nam się nie udało .....

Byłem w połowie lipca, więc w wysokim sezonie, ale ... pogoda była wietrzna, deszczowa i chłodna - koło 10 stopni. Część z atrakcji zaliczyliśmy po kilka razy. Praktycznie bez kolejek - max. w porywach 10-15 minut.

vwyogi - 2016-05-12, 22:40

A przed otwarciem są kolejki? Jest sens przychodzić z 30 minut wcześniej?
Macher - 2016-05-13, 23:09

Rozumiem z twoich wypowiedzi, że kupiłeś pakiet camping plus 2 d Legoland wiec bilety powinieneś odebrać w recepcji kempingu. Nawet w szczycie sezonu kolejki są tylko do kas z wejsciem nie ma problemu. Spacerkem od kampera do wejscia bedziesz mial z 10 min wiec taki zapas wystarczy. Na kempingu zajmujesz miejsca wg uznania nie wiem czy dobrze rozumiem z twojego podpisu ze nie masz toalety w kamperze wiec polecam 2 lub 3 alejke w prawo za recepcją. Tam są ładne rodzinne łazienki z toaletą - 2 prysznice duzy blat wanienka suszarka itp.
vwyogi - 2016-05-14, 09:22

Macher napisał/a:
Rozumiem z twoich wypowiedzi, że kupiłeś pakiet camping plus 2 d Legoland wiec bilety powinieneś odebrać w recepcji kempingu. Nawet w szczycie sezonu kolejki są tylko do kas z wejsciem nie ma problemu. Spacerkem od kampera do wejscia bedziesz mial z 10 min wiec taki zapas wystarczy. Na kempingu zajmujesz miejsca wg uznania nie wiem czy dobrze rozumiem z twojego podpisu ze nie masz toalety w kamperze wiec polecam 2 lub 3 alejke w prawo za recepcją. Tam są ładne rodzinne łazienki z toaletą - 2 prysznice duzy blat wanienka suszarka itp.

tak mam camping na 2 dni z biletem również na 2 dni. Bilet przysłali mailem i mogę go wydrukować i skanować przy wejściu lub skanować bezpośrednio z ekranu smartfona.
Toalete w T4 nie miałem, ale mam jeszcze Jamesa Cooka i tam już kibelek mam.

Rav - 2016-05-14, 20:03

vwyogi napisał/a:
A przed otwarciem są kolejki? Jest sens przychodzić z 30 minut wcześniej?

Jak napisał już przedmówca: kolejki formują się tylko przy kasach. Samo przejście przez bramki idzie bardzo płynnie.