|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - wytrzyma³o¶æ poduszek pneumatycznych
silny - 2016-05-07, 21:16 Temat postu: wytrzyma³o¶æ poduszek pneumatycznych Witam wszystkich , spotka³a mnie przykra niespodzianka , mam citroena jumpera z hydraulicznym zawieszeniem tylnym i niestety pad³o
prawy ty³ poprostu powoli siê opuszcza³ bez powodu i rosi³ sie sie si³ownik. pilnowa³em wzrokowo czy postêpuje a¿ tu nagle ty³ sta³ siê twardy jak sportowa bmka
praktycznie katastrofa
zawieszenie jest tam niezale¿ne wiêc pytanie -
-czy mo¿na tam wstawiæ poduszki , nacisk na wachaczach jest pewnie wiêkszy wiêc czy poduszka wytrzyma
nic nie wiem o zawieszeniach powietrznych wiêc bêde wdziêczny za podpowiedz
silny - 2016-05-07, 21:48
to pacjent którego chcia³bym zast±piæ miechem powietrznym
Donat - 2016-05-08, 00:46
Nie za bardzo rozumiem. Masz system pneumatyczny czy hydropneumatyczny? Na obydwa systemy mam lekarstwo tylko muszê wiedzieæ z czym mam do czynienia. Je¶li chcesz rozwi±zaæ problem to dzwoñ. Tel masz w moim profilu
silny - 2016-05-08, 06:27
mam dzisiaj Pierwsz± Komuniê syna wiêc odezwê siê w tygodniiu , a system jest elektrohydrauliczny , bez pompy silnikowej , przy ka¿dym si³owniku jest sfera ci¶nieniowa a napêdza toto silnik elektryczny .
powiem szczerze ¿e wola³bym te si³lowniki wywaliæ i wstawiæ w to miejsce poduszki pneumatyczne ale
-si³ownik pracuje w systemie dzwigni wachacz /nadwozie wiêc wywierany na niego nacisk jest wiele wiêkszy ni¿ na poduszki dok³adane do piór , czy poduszka to wytrzyma
- zakres pracy poduszek /skok jaki jest najwiêkszy
czy to dobry kierunek my¶lenia
a gdybym mog³ to profesjonalnie naprawiæ to jak najbardziej ale u nas nie znalaz³em odwa¿nego
¦wistak - 2016-05-08, 08:57
Wygl±da to jak zawieszenie zwyk³e zawieszenie hydropneumatyczne, a z gruchy zwyczajnie uciek³ gaz (typowa usterka w hydropneumatykach). Wymieñ gruchê na now± i bêdzie po problemie. Koszt oko³o stówki, czas naprawy 15 minut. Dla pewno¶ci wymieñ z drugiej strony i na kolejne kilka lat mo¿esz zapomnieæ o zawieszeniu. Naprawia to dowolne warsztaty robi±ce citroeny, a ostatnio równie¿ BMW i Mercedesy kombi. I jak siê okazuje Peugeoty te¿....
silny - 2016-05-08, 09:03
wiesz , zamiast sie wyspaæ ca³± noc pi³owa³em temat na necie
opisowo proste tematy chyba , pisali te¿ o rozwiercaniu kanaliku powrotu/nape³niania w celu poprawy komfortu.
mam 3 sfery , do tego 1 si³ownik do naprawy .
zadzwonie w tygodniu do donata , zobaczymy co mo¿e mi podpowiedzieæ i dzia³am na orginale raczej.
dziwaczne te zawieszenie
Donat - 2016-05-08, 09:35
Jeszcze nikt nie wymy¶li³ lepszego zawieszenia ni¿ hydropneumatyka. Wiec moja rada: pozostañ przy tym co masz. Hydraulika taka jak masz w autku jest wyj±tkowo prosta w budowie i do¶æ prosta w serwisowaniu.
Tylko trzeba wiedzieæ co z czym :-)
¦wistak - 2016-05-08, 17:17
Zgadzam siê. Mia³em kilka aut na takim zawieszeniu i strasznie za nim têskniê. A najbardziej mój krêgos³up, ty³ek i portfel....
Donat - 2016-05-08, 19:51
Ja mam do dzisiaj. :-)
Rodzinka Cztery Plus - 2016-05-08, 20:14
Donat, a czy do Ducato takie hydrozawieszenie da siê zaadaptowaæ? My¶lê o pneumatyce, ale hydro jest jednak niedo¶cignione...
Donat - 2016-05-08, 20:28
Wystêpowa³o w oryginale wiêc na pewno siê da tylko potrzebna jest ca³a tylna belka z wahaczami, si³ownikami i ca³± reszt± :-)
silny - 2016-05-09, 07:27
powitaæ porannie, Rodzinka -tam nawet nie ma nic do sterowania , ca³e tylne zawieszenie hydro zawiera siê moêdzy ko³ami , pompa si³owniki zaworki , taki pakiet w³ó¿ i jed¿, ci±gniesz tylko zasilanie plus 12V i jest .
nie bardzo mam chêæ z tym walczyæ ale wyboru nie ma to wkleje pare zdjêæ
slawwoj - 2016-05-09, 20:35
Czego¶ tu nie rozumiem. Tyle bylo zachwalania poduszek i firmy inter.. Co¶ tam. BIORCA pomó¿ koledze.
CORONAVIRUS - 2016-05-09, 20:40
slawwoj napisa³/a: | Czego¶ tu nie rozumiem. Tyle bylo zachwalania poduszek i firmy inter.. Co¶ tam. BIORCA pomó¿ koledze. |
nie inter tylko INTRAK .
nie mam wiedzy w temacie tego kolegi
Donat - 2016-05-09, 21:01
Ze wzglêdu na d¼wigniê która wystêpuje w zawieszeniu u kolegi Silnego, zastosowanie poduszek nie jest mo¿liwe. Chodzi o to, ¿e gdyby poduszka pneumatyczna mia³a wytrzymaæ nacisk wahacza jaki wystêpuje w tym zawieszeniu, musia³aby mieæ rozmiary miecha od ciê¿arówki, a takiej nie da siê tam zmie¶ciæ.
Silny podaj mi ostatnie 8 cyfr z numeru VIN Twojego auta a wszystko ustalê i dam Ci znaæ co trzeba kupiæ, gdzie i za ile ¿eby przywróciæ do ¿ycia Twoje zawieszenie
slawwoj - 2016-05-09, 21:22
BIORCA napisa³/a: | slawwoj napisa³/a: | Czego¶ tu nie rozumiem. Tyle bylo zachwalania poduszek i firmy inter.. Co¶ tam. BIORCA pomó¿ koledze. |
nie inter tylko INTRAK .
nie mam wiedzy w temacie tego kolegi |
O i teraz wyja¶nione. Bo wydawa³o mi siê. Spyta³em siê i teraz mi sie nie wydaje.
silny - 2016-05-10, 06:38
hehe , boisz sie Dawcy ? co ty slawwoj
cienki bolek jest , a Donat nie ,.
tak serio , odwa¿y³em sie tylko przez Donata wczoraj i mam zdjêcia ale bylem zamêczony zupe³nie i poszed³em wcze¶nie spaæ .
efekty super , jeszcze troche walki zosta³o ale detale
mo¿e dzisiaj w pracy znajde chwile spokoju i wkleje bo teraz pisze z tronu
jejku jestem Bronkiem
silny - 2016-05-10, 08:11
pare zdjêæ , po dokopaniu siê do elektroniki okaza³o siê ¿e w sumie b³ahostka - potencjometr poziomowania.
nie dalo rady siê do sterownika pod³±czyæ tylko na pomiary miernikiem . w sumie przestawilismy potencjometr pod innym k±tem i zadzia³a³o a zawieszenie by³o tak twarde bo poprostu ........ opad³o na zero
bêd±c tak daleko wyprowadzi³em sobie z p³ytki steruj±cej dodatkowe kabelki góra -dó³ a na pulpicie przy kierownicy pstryczek do szyb góra-dó³ i ¶miga skok kilkanascie cm do poziomowania na kempingach jak znalaz³.
Donat- czy jak zmienie gruchy na nowe to bêdzie jeszcze przyjemniejszy miêkciejszy i co mo¿e byæ ¿e prawy stoi ni¿ej mimo ¿e nape³niaj± siê po równo przez trójnik
oj,co¶ mi zdjêcia nie wchodz±
silny - 2016-05-10, 08:30
CORONAVIRUS - 2016-05-10, 09:51
silny napisa³/a: | hehe , boisz sie Dawcy ? co ty slawwoj
cienki bolek jest , a Donat nie ,.
|
cienki to jest autor tematu bo nawet nie wie jak nazwaæ to co ma pod autem i wprowadza ludzi w b³±d ..
*wytrzyma³o¶æ poduszek pneumatycznych*
koñ by siê u¶mia³ i kogut tez siê nabija
jednak s± wytrzyma³e te poduszki cz³owieku ma³ej wiary bez odbioru 07
silny - 2016-05-10, 13:04
uwa¿am ciebie za najwiêkszego szkodnika forum , nie pisz nigdy w moich tematach
CORONAVIRUS - 2016-05-10, 14:27
silny napisa³/a: | uwa¿am ciebie za najwiêkszego szkodnika forum , nie pisz nigdy w moich tematach |
to ty mo¿e swoje forum sobie za³ó¿ i siê zdecyduj bo kilka dni temu sam do mnie pisa³e¶ PW
***Skrzynka :: Wiadomo¶æ
Od: silny
Do: BIORCA
Wys³any: 2016-04-21, 19:58
Temat: slajd ***
mo¿e we¼ pigu³kê
silny - 2016-05-10, 14:53
pisa³em , nic obra¿liwego , grzeczne pytanko wys³a³em na które z reszt± nie raczy³e¶ odpisaæ,
nie pisz wiêcej .
pytanie ogólne , mo¿e kto¶ wie co¶o tych zielonych sferach ci¶nienia bo na moich nic nie pisze,nic a nic inie wiem jakie zastosowaæ
CORONAVIRUS - 2016-05-10, 17:20
silny napisa³/a: | pisa³em , nic obra¿liwego , grzeczne pytanko wys³a³em na które z reszt± nie raczy³e¶ odpisaæ,
|
i jeszcze sie dziwisz po wcze¶niejszych swoich wystêpach ??? Obrzydliwo¶æ
nie pisz do mnie PW , nigdy wiêcej nie patrz na mnie takim wzrokiem ... ja te¿ nie chcê
silny - 2016-05-10, 17:38
Proszê moderatora o usuniêcie za¶miecaj±cych w±tek wpisów urzytkownika Biorca.
Z góry dziêkujê.
Donat - 2016-05-10, 19:02
silny napisa³/a: | pisa³em , nic obra¿liwego , grzeczne pytanko wys³a³em na które z reszt± nie raczy³e¶ odpisaæ,
nie pisz wiêcej .
pytanie ogólne , mo¿e kto¶ wie co¶o tych zielonych sferach ci¶nienia bo na moich nic nie pisze,nic a nic inie wiem jakie zastosowaæ
|
Tak jak mówi³em, podaj mi osiem ostatnich cyfr nr VIN a ja powiem Ci co masz kupiæ. Zielone kulki s± wszystkie takie same z zewn±trz jednak ka¿da mo¿e byæ inna wewn±trz (inne ci¶nienia, inne ¶rednice d³awików przep³ywu ) Jak podasz nr to ja poszukam co tam masz zamontowane. Sfery takie jak na fotce ja regeneruje ale nie wszystkie siê da (jak pêknie membrana to ju¿ koniec jej ¿ywota). Koszt nowej takiej sfery to od 100 do 160 z³. Wiêc jak widzisz cena nie powala na kolana. Je¶li da³oby radê je zregenerowaæ to koszt 45 z³ za szt u mnie)
silny - 2016-05-10, 21:01
dobrze ¿e mnie podpu¶ci³e¶ martwi±cy jest ten przechy³ o cm , mimo ¿e jak pisa³em si³owniki napelniaj± siê przez trójnik
17257632- to cyferki ktore chyba nic nie dadz± bo zawieszenie wygl±da jakby by³o profesjonalnie ale jednak adaptowane.
Donat - 2016-05-11, 16:04
Sprawdzi³em po numerze Vin - Twoje autko wysz³o z fabryki citroena na normalnym stalowym zawieszeniu (resor plus amortyzatory) Wiêc to co masz zamontowane to radosna twórczo¶æ budowniczego. Równie¿ s±dz±c po wygl±dzie skrzynki z elektronik± to jednak jest rêczna robota. Ale nic, nie ma siê co zra¿aæ. Nie pozostaje nic innego jak spróbowaæ odczytaæ co¶ na tych sferach (powinien byæ na nich taki komputerowy nadruk sk³adaj±cy siê z kropek - co¶ jak z drukarki ig³owej) Je¶li nic nie ma to nie pozostaje nic jak wymontowaæ sfery (jak to siê robi to mogê Ci powiedzieæ ale telefonicznie bo za du¿o pisania). Jakby¶ je wymontowa³ to trzeba zmierzyæ ¶rednicê otworu jaki znajduje siê na ¶rodku gwintu (wymiar tego otworka mo¿e siê wahaæ od 0,7 mm do 1,8 mm) Je¶li to uda³oby siê ustaliæ to z dobraniem ci¶nienia nie powinno byæ ju¿ problemu. A ¿eby nie by³o tak ³atwo mam jeszcze tylko pytanie: czy sfer (kul) masz dwie czy trzy czy cztery? :-)
silny - 2016-05-11, 22:02
po 2 na si³ownik , czy jest jeszcze jedna , ko³o pompy nie wiem bo rozebra³em strone silnika pompy ¿eby dobraæ siê do sterowania, po przeciwnej stronie jest jeszcze jedna puszka w której jest zapewne jaki¶ zbiornik p³ynu Lhm czy jak tam . przy wymianie sfer przyda³oby sie przeserwiswaæ
problem z numerami jest taki ¿e dostêpu brak , a do tego zabiteksowa³em rado¶nie ca³e podwozie i teraz przy zmywaniu pewnie zmywam te¿ numery.
dzi¶ ¿eby dojechaæ i za³atwiæ wszystko na czas by³em w biegu od 4.30 rano i dopiero przed chwil± przyjecha³em do domu ale jutro a najpózniej w pi±tek walcze , pozwole sobie zadzwoniæ i spisaæ wiadomo¶ci bo nie wiem kiedy znowu bêde mia³ czas .
do us³yszenia
|
|