|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - Karty kredytowe w Portugali i hISZPANII
chemik - 2016-05-13, 07:37 Temat postu: Karty kredytowe w Portugali i hISZPANII Jakie karty kredytowe najlepiej funkcjonują na tym terenie? Czy są jakieś ograniczenia? master kard czy Visa ? jakie są wasze doświadczenia?
Stanek - 2016-05-13, 08:21
Teraz nie mam doświadczeń, ale jak byłem w Hiszpanii jakieś 20 lat temu to pamiętam swoje zaskoczenie jak zobaczyłem, że przyjmują karty na straganach z pamiątkami. W Polsce było to wtedy nie do pomyślenia. Myślę, że w dzisiejszych czasach nie ma problemów z płaceniem kartami nie ważne czy to będzie Visa czy MasterCard.
samotny wilk - 2016-05-13, 09:22
Ja będąc w Portugalii i Hiszpanii w 2015 r. używałem karty VISA mBank-u. Karta była w Euro. Z karty bezproblemowo korzystałem w sklepach, marketach. Na straganach i w hali targowej wiele stoisk też miało terminale umożliwiające płacenie kartą. Niektóre, tylko gotówką. Raz się zagapiłem i zapłaciłem karta w PLN. Transakcja przebiegła bez kłopotów. Generalnie jakichkolwiek problemów miał nie będziesz.
Polecam jedynie jeszcze przed wyjazdem upewnić się i ewentualnie zmienić w swoim banku:
- transakcje bezgotówkowe: limity dzienny i miesięczny;
- wypłaty w bankomatach: limity dzienny i miesięczny;
- wypłaty w oddziałach banków: limity dzienny i miesięczny;
- transakcje internetowe: limity dzienny i miesięczny.
Ale, jeżdżąc za granicę, zawsze zabieram, oprócz karty w Euro, także kartę w PLN i trochę gotówki. Gotówka jest użyteczna np. przy zakupie biletu w autobusie, na niewielkim wiejskim straganiku itp.
Karta kartą, oby tylko środki na niej były. Reszta to pestka.
krzlac - 2016-05-13, 10:04
Karta jakakolwiek, ale najlepiej prowadzona w Euro i powiązana z kontem w Euro ( np. z mBanku). Aby uniknąć "złodziejskich" kursów bankowych najlepiej kupić Euro np. w walutomacie i przelać na to konto. Potem już płacisz bez żadnych dodatkowych opłat. Z takiej karty w zależności od potrzeb można pobrać Euro bez opłat w każdym portugalskim bankomacie.
dulare - 2016-05-13, 10:23
Co do kart prowadzonych w Euro - karta mBanku to jedna z możliwości, ja jednak, mimo posiadania konta w mBanku zdecydowałem się na inne rozwiązanie - kartę prowadzoną w Euro ale w BZWBK. Opłata roczna to 10 Euro. Zdecydowałem się na to rozwiązanie ponieważ w filiach BZWBK można bez problemu wpłacić i wypłacić walutę - z czym bywają problemy w mBanku (trzeba szukać placówek MultiBanku a i tam nie zawsze mają walutę). Poza tą jedną sprawą zalety są te same - można kupić Euro w internetowym kantorze (dobre kursy) i mieć na karcie już w kilka minut. Nie ma przewalutowań w krajach które mają Euro, przy innych walutach regionalnych przewalutowanie jest jedno (na Euro) a nie jak przy karcie złowtówkowej - najpierw na Euro a później na złotówki. Jeszcze jedna zaleta - można sobie na konto takiej karty odkładać trochę Euro co miesiąc - mniej kusi żeby je wydać a na wakacje jak znalazł
samotny wilk - 2016-05-13, 12:43
dulare napisał/a: | Opłata roczna to 10 Euro |
Wcale nie zachwalam karty w Euro w mBanku.
Jednak, póki co w moim banku jest odrobinkę taniej:
- "Opłata za każdy kolejny rok używania karty walutowej Visa
30,00 zł". Aktualnie 30 zł, to mniej niż 10 Euro.
- miesięczna opłata za kartę 0,00 zł,
- opłata za zastrzeżenie karty 0,00 zł,
- prowizja od transakcji bezgotówkowych 0,00 zł,
- prowizja od wypłat gotówki w bankomatach za granicą 0,00 zł.
Ale jest lub będzie kilka małych minusów:
- opłata za wydanie lub odnowienie karty Visa walutowej (obowiązuje od 11.09.2015 r.) 30,00 zł,
- prowizja od wypłat gotówki w bankomatach krajowych 5,00 zł,
- prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków krajowych 9,50 zł,
- prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków za granicą 10,00 zł,
- prowizja za sprawdzenie salda w bankomatach 5,00 zł.
Ale i tak największą wadą ww. rachunku jest bardzo niskie nominalne oprocentowanie. Aktualnie tylko 0,20% .
Ja z wpłatą Euro do banku nie mam żadnych kłopotów. Z wypłatą kwoty do wysokości 500 Euro, także nie. Wyższe kwoty należny zamawiać. Realizacja wypłaty jest możliwa w ciągu 3 dni od dnia zamówienia. Można nawet zamówić wartości banknotów. Ja zamówiłem całą wypłatę w banknotach 10 Euro. I takie dostałem.
chemik - 2016-05-14, 21:46
w ING oferowano mi kartę Mater, dlatego moje pytanie ! czy ktoś miał z ta karta problemy? będę wdzięczny za odpowiedzi
Stanek - 2016-05-16, 09:16
W BZWBK w pierwszym roku użytkowania karta w euro jest za darmo. Wpłaty i wypłaty w oddziale za free. Zakup waluty w walutomacie w przypadku WBK też nie generuje dodatkowych kosztów za przelewy, a operacja trwa do 30 min. Minus to opłata za wypłatę w bankomacie za granicą - 1,5 euro. Zamówiłem sobie taką kartę i przetestuję przez rok. Zawsze mogę zrezygnować
krzlac - 2016-05-16, 09:24
Teraz tylko pozostaje pytanie: kiedy kupić na walutomacie? Może jeszcze Euro stanieje przed wakacjami? Tak czy owak to gra o 20-40 zł. U mnie raczej 20 zł. Litwa, Łotwa, Estonia i Finlandia. Połowa trasy - strefa Euro.
Stanek - 2016-05-16, 09:32
krzlac napisał/a: | Teraz tylko pozostaje pytanie: kiedy kupić na walutomacie? Może jeszcze Euro stanieje przed wakacjami? Tak czy owak to gra o 20-40 zł. U mnie raczej 20 zł. Litwa, Łotwa, Estonia i Finlandia. Połowa trasy - strefa Euro. |
To jest pytanie. W naszym przypadku to na samo paliwo liczę ok. 1000 euro
krzlac - 2016-05-16, 09:38
Stanek napisał/a: | na samo paliwo liczę ok. 1000 euro |
Tak, tyle wydałem w 2014 roku jadąc dookoła Półwyspu Iberyjskiego. Polecam stacje przy marketach - sporo taniej.
samotny wilk - 2016-05-16, 10:00
A może skorzystać z takiej opcji kantor.fly4free.pl:
http://kantor.fly4free.pl...campaign=kantor
Ja nie korzystałem z tej opcji, ale niektórzy chwalą to rozwiązanie. Walutę można kupować na bieżąco drogą internetową. Trzeba się zagłębić w szczegóły oferty.
krzlac - 2016-05-16, 10:04
Na kantor.fly4free teraz Euro 4,3905 zł, na walutomacie 4,3849 zł. Walutomat mam wielokrotnie sprawdzony.
samotny wilk - 2016-05-16, 10:19
1 grosz różnicy nie robi? Trzeba jednak sprawdzić wszystkie pozostałe warunki. Tylko całościowa ocena daje jakiś obraz oferty. Ale nie ma nic za darmo. Zawsze są plusy i jakieś niedogodności. Niestety, banki nie rozdają pieniędzy.
Teraz na rynku jest sporo różnorakich ofert kont walutowych z opcją karty do nich. Tylko wybierać.
O godz. 10:16 już 4,3819 zł spada.
O godz. 10:36 już 4,3817 zł niech dalej spada na złamanie karku.
Stanek - 2016-05-16, 11:18
krzlac napisał/a: | Na kantor.fly4free teraz Euro 4,3905 zł, na walutomacie 4,3849 zł. Walutomat mam wielokrotnie sprawdzony. |
I ja za dzięki temu wątkowi odkryłem walutomat. Kupiłem sobie 10 euro na próbę. Wszystko przebiegło sprawnie i bezproblemowo. Cała operacja trwała może 15 minut. Przy pomocy kont w WBK przelewy w obie strony bez opłat. Jedyna opłata to 0,2% prowizji dla walutomatu czyli kupiłem 10,02 euro, a dostałem 10 euro na konto. Wygoda bo bez wychodzenia z domu i wożenia się z gotówką po kantorach, a kurs chyba porównywalny jeśli nie niższy.
toscaner - 2016-05-16, 18:25
Można też żeby się nie pier.. założyć konto Paypal i tam sobie wybrać kilka walut, a do konta zamówić kartę. Ja zamówiłem i czekam. A polecił mi to rozwiązanie kolega, który zawodowo śmiga po kilku krajach z transportami. Nawet jak nie ma środków na koncie Paypal, to pobierze z podpiętego konta, a przelicznik Paypal chyba nie jest taki zły. Znaczy, jak robię zakupy na ebay to płacę czy w dolarach czy euro czy funtach i bez dodatkowych kosztów, jedynie przeliczenie po kursie dnia. Aha i za płacenie kartą Paypal nie bierze ani centa prowizji. Jedynie pobierze gdybyśmy chcieli w bankomacie coś wybrać.
Jedyny problem, to wysłanie karty przez Paypal. Czeka się tygodniami.
Bronek - 2016-05-16, 19:15
Z PayPal em mam doczynienia od b... dawna i jestem zadowolony.
Nie to co nasze PayU itp.
W razie kwestionowania towaru i płatności zwracają bez szemrania, czy jakiś zawiadomień na "Polucję" .
Chyba sobie też założę kartę.
Toscanner podpiołeś zwykłe konto, czy wystarczy karta kredytowa, czy trzeba wrzucić środki do PayPal a ?
Sorry, wiem, że mogę se poczytać
krzlac - 2016-05-16, 20:57
toscaner napisał/a: | przeliczenie po kursie dnia. |
Co to za definicja kursu?
................
Już wiem.
Teraz: PayPal 1 EURO = 4,4916
Walutomat 1 EURO = 4,3681
Tak, więc kurs PayPal jest mało interesujący.
Bronek - 2016-05-16, 21:00
Tu troszkę.....
https://www.paypal.com/se...&locale.x=pl_PL
Ale póki co nie znalazłem opcji Karty PayPal.
toscaner - 2016-05-16, 22:35
krzlac napisał/a: | toscaner napisał/a: | przeliczenie po kursie dnia. |
Co to za definicja kursu?
................
Już wiem.
Teraz: PayPal 1 EURO = 4,4916
Walutomat 1 EURO = 4,3681
Tak, więc kurs PayPal jest mało interesujący. |
Ja to nie wiem.
Ja z reguły funty - euro. I z reguły lepiej niż w kantorach w uk czy it. Te to dopiero złodzieje.
dulare - 2016-05-17, 09:06
Akurat na nasze warunki kursy walut w PayPal są bardzo niekorzystne. Przy płaceniu PayPal w walucie, lepiej wybrać żeby obciążyli naszą złotówkową kartę odpowiednią kwotą w Euro czy Dolarach niż dać sobie przeliczać przez PayPal - kursy naszych banków są bardziej korzystne niż te w PayPalu. Dlatego też dla osób które mogą sobie w banku założyć kartę w walucie polecał bym raczej takie rozwiązanie niż karty PayPal.
onionskin - 2016-05-17, 10:06
Bronek napisał/a: | Z PayPal em mam doczynienia od b... dawna i jestem zadowolony. ...................... |
Cytat: | “PayPal zwariował” — piszą internauci
Teraz dokładnie tą drogą co Sofort poszedł PayPal, zmieniając dostawcę “szybkich doładowań” z firmy Bluemedia na tańszą ale kontrowersyjną firmę Trustly, która działa tak samo jak Sofort. Prosi o internautę o login i hasło oraz jednorazowe kody z SMS do jego bankowości internetowej, a następnie loguje się na jego konto i zleca dyspozycję przelewu. |
https://niebezpiecznik.pl/post/uwaga-uzytkownicy-paypala-nie-korzystajcie-z-najnowszej-funkcji-tego-serwisu/
A powiązane z tym efekty:
https://niebezpiecznik.pl/post/fatalna-decyzja-banku-bzwbk-ulatwila-kradziez-setek-tysiecy-zlotych-z-kont-klientow/
Bronek - 2016-05-17, 10:19
PR. W każdą stronę . Nikt za mnie myślał nie będzie.
PayPal jest dobry do płacenia kartą kredytowa jako gwarant dodatkowy w serwisach np EBay .
Karta Kredytowa !!! czyli nie moja kasa. Nie podpinam konta , ani karty debetowej . !!! Nigdzie.
Nigdy mi nawet nie przyszło do łba by podawać hasła i piny do konta bankowego swojego gdziekolwiek .
Wszelkie "doładowania" należy robić z poziomu swojego banku .
I tu masz racje trzeba uważać !!!!!!
Cytat: | Sofort nie przekierowuje klienta do oficjalnego serwisu banku, a sam pobiera od niego dane takie jak login, hasło oraz jednorazowe kody SMS |
toscaner - 2016-05-17, 19:40
Na warunki polskie faktycznie Paypal to pomyłka:
Cytat: | Teraz: PayPal 1 EURO = 4,4916
Walutomat 1 EURO = 4,3681 |
Jak widać różnica ok. 12 groszy. No ale dla przykładu tu widzę w kantorach różnicę kupno sprzedaż np. 22 pensy!! Złodzieje jeb..ni. Czyli 0,22x ok. 5,5 = 1,21 złotego !!! Przy tym Paypal jest zbawieniem.
No ale Paypal ostatnio widzę dał dupy i przelew na konto to nawet 3-4 dni. Nawet małej kwoty. Masakra
Wcześniej kur... małe kwoty np. 100£ to ok. 2 godziny i było na koncie, a teraz nawet 10£ to 3-4 dni. Poje..ło ich. Przestaje ich polecać. BTW pier...na karta nadal nie przyszła. Mógłbym chociaż nią płacić, a nie czekać 3-4 dni na kasę.
Bronek specjalnie dla Ciebie znalazłem:
https://www.paypal.com/bm...DCIntro-outside
samotny wilk - 2016-05-17, 19:56
Bronek napisał/a: | Z PayPal em mam doczynienia od b... dawna i jestem zadowolony. | chyba jesteś jedyny. Przecież, to nie warto i nawet się nie opłaca. Inne opcje są o wiele szybsze i tańsze. Fakt, ci którzy mają potrzebę korzystania z kilku różnych walut weszli w to, chyba z konieczności. No, bo ile kart można mieć - oddzielnie dla każdej waluty? Tym niemniej, niektórzy tak robią. Wolno im.
Większość z nas kręci się po Europie. W zasadzie 1 karta powiązana z rachunkiem bankowym w Euro niemal załatwia sprawę. A na wyspach ze wszystkim jest inaczej, jak to na wyspach.
Bronek - 2016-05-17, 20:47
Chwila, chwila.
PayPal to mi do tej pory służył np na Ebay u. Czasem coś w jakimś sklepie internetowym kupiłem.
A karta podpięta to karta kredytowa.
Zero kosztów.
Raz mi pięknie kasę bez szemrania zwrócili, jak niekumaty Angol nie wysłał towaru.
Bez ceregieli jak to na naszych portalach zakupowych bywa.
Sami dochodzą potem, kasy od nieuczciwych sprzedawców. Wszczynasz spór, zero zgłoszeń na polucję. PayPal pisze, ty piszesz. Spór zamykasz jako nieroztrzygnięty polubownie, kasa wraca.
I tak od wielu lat, sporo tych tranzakcji było w czasach, gdy dolar był w promocji.
I to niezłe kwoty były. Sprowadzałem sobie i kolegą części do HD w ilościach czasem "celnych"
Tylko Toscaner zapodał, tom się zainteresował
Dzięki za linka
samotny wilk - 2016-05-18, 10:06
Bronek, Bronek napisał/a: | Nigdy mi nawet nie przyszło do łba by podawać hasła i piny do konta bankowego swojego gdziekolwiek .
|
E tam, mnie możesz podać. Babci też można podać, bo ślepa i niedosłysząca. Nawet po torturach nie wyda. Będziesz Pan zadowolony. Albo goły i wesoły.
onionskin - 2016-05-18, 10:16
Bronek napisał/a: | .......................
Nigdy mi nawet nie przyszło do łba by podawać hasła i piny do konta bankowego swojego gdziekolwiek .
...................... |
Nigdy bym nie śmiał podejrzewać że na taki pomysł Ty byś wpadł
Jednak:
Cytat: | Likwidując w Polsce analfabetyzm, niektórym ludziom wyrządzono krzywdę.
Wielu powinno pozostać analfabetami, bo wprawdzie piszą i czytają, ale nic z tego nie rozumieją. |
Nie wiem czy dać czy
samotny wilk - 2016-05-18, 10:44
Jakąś opcją może być: https://cinkciarz.pl/kantor/kursy-walut-cinkciarz-pl
Ale i tak wcześniej w wybranym banku trzeba założyć r-k walutowy z kartą. Sporo osób z CT korzysta z tej opcji. Niektórzy nawet chwalą to rozwiązanie. Zawsze to, nie trzeba biegać po mieście i szukać kantorów. Kantor mamy pod ręką 24 godz. przez 7 dni w tygodniu.
krzlac - 2016-05-20, 19:26
Wcześniej była mowa o kartach w EUR w mBanku i BZWBK. Oba banki prowadza platformę zakupu i sprzedaży walut dla osób fizycznych. Kurs niewiele odbiegający od walutomatu. Przed chwilą uruchomiłem sobie dostęp do platformy przez kanał internetowy. Kilka kliknięć i hasło SMS. Online pojawiła się opcja zakupu walut. Próbny zakup 5 EUR trwał chwilę. Złotówki zniknęły z konta złotowego i pojawiło się EURO na koncie walutowym sprzężonym z karta VISA. Gdybym to zrobił za pośrednictwem walutomatu musiałbym się naklikać i kilka godzin poczekać na przelew. Na transakcji 1000 EUR zyskałbym ok. 4 zł. Podobnie jest w WBK. Tak więc to jest wg mnie najlepsze rozwiązanie na płatności w strefie EURO. Z karty mBanku mogę wypłacać EURO w całej Europie (strefa EURO) bez prowizji. Tak więc tegoroczna Estonia i Finlandia opanowana. Niestety Litwa i Łotwa będzie rozliczona po "złodziejskim" kursie.
toscaner - 2016-05-20, 19:30
Polska to jednak najlepiej rozwinięty kraj w Europie.
Szkoda, że pod pewnymi innymi względami jest spier....ne. Ale nie rozwijam, żeby nie wyszedł OT.
samotny wilk - 2016-05-20, 19:46
krzlac
Dlaczego Litwa? Przecież tam jest Euro. Na majówce 2016 r., znowu byłem na Litwie w Druskiennikach i posługiwałem się kartą mBanku, powiązaną z rachunkiem w Euro. Karta śmigała bez najmniejszych uwag. Żadnych prowizji bank nie pobrał. No, bo prowizja 0,00 E, to nie prowizja.
Na Łotwie od 1 stycznia 2014 r. jest tak samo - Euro.
krzlac - 2016-05-20, 19:59
Masz rację, kilka lat tam nie byłem. Ale ze mnie "bankier" .
No to cały problem rozwiązany.
samotny wilk - 2016-05-20, 20:05
krzlac,
No widzisz, jest git. Tylko podróżować i wydawać kaskę.
Tak przy okazji wszedłem na swoja stronę mBanku i nie widzę tej platformy zakupu Euro. Możesz podpowiedzieć, w która zakładkę należy kliknąć?
krzlac - 2016-05-20, 20:37
mBank/Logowanie/Płatności/Pasaż/Usługi/mKantor/Złóż wniosek/Hasło SMS
Potem trzeba wrócić na stronę główną. W zakładce Płatności pojawi się zakładka Waluty.
EUR / USD / GBP - "żywe" ikony walut: czerwone spada, zielone rośnie. Klikasz, wpisujesz kwotę, ustawiasz konta (z którego, na które) i zatwierdzasz. W regulaminie piszą coś o prowizjach, ale nic nie pobrali.
samotny wilk - 2016-05-20, 20:45
krzlac, dzięki bardzo. Zawsze to kolejna opcja zakupu walut, bez wychodzenia z domu/kampera/namiotu, o ile jest internet.
Może i ja zostanę "bankierem"?
Bronek - 2016-06-01, 13:15
Takie coś... ZAREAGOWAŁ to fragment listu do użytkowników. Sens taki, że w/w zarzuty były podstawą do zmian
Cytat: | ..........Nowa usługa błyskawicznego doładowania znosi konieczność podawania danych do logowania do bankowości internetowej na stronie obsługiwanej przez Trustly. Aby doładować błyskawicznie konto PayPal, użytkownik będzie musiał podać dane do logowania do bankowości internetowej na bezpiecznej stronie własnego banku................ |
|
|