Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Karty SIM do Internetu w Norwegii

andrzej627 - 2016-05-15, 10:17
Temat postu: Karty SIM do Internetu w Norwegii
Lubię mieć wszędzie dostęp do Internetu i zwykle w odwiedzanych krajach kupuję lokalne karty do telefonu. Informacje na ten temat znajduję na stronie Prepaid Data SIM Card Wiki - Wikia.

Jakie są Wasze doświadczenia z dostępem do Internetu w Norwegii?

toscaner - 2016-05-15, 11:26

Ja praktycznego w Norwegii nie mam, ale jako, że Norwegia jest na liście, to jak pojadę będę używał mojego numeru z 3-ki, który mam z 5 lat, a od tamtego roku roaming w podanych krajach mam za free. Na net, smsy (których nie używam praktycznie) no i najważniejsze internet :)
Testowałem w kilku krajach z listy i działa rewelacyjnie. We Włoszech lepiej niż włoskie. Jedynie gdy używa się komórki jako rutera, to czasem wywalają komunikat, że używam jako rutera i blokują. Wtedy włącz wyłącz i znów działa. :)
We Francji najczęściej. Ale tam nie ma 3-ki, tylko działa na 2 czy 3 innych sieciach. Widać podpisali umowy o współpracę. Da się? Da. :)

http://www.three.co.uk/Di...es/Feel_At_Home

andrzej627 - 2016-05-15, 11:34

W SFR mam podobnie, ale tylko 15 dni w roku. :(

W czasie kwietniowego pobytu w Hiszpanii kupiłem za 15€ kartę Vodafone z 1,5 GB i 1 godz. rozmów.

Wobec obniżenia cen roamingu, kupowanie karty lokalnej przy umiarkowanym korzystaniu z Internetu przestaje mieć sens. Dodatkowa opłata za 1 MB wynosiła 20c a od 30 kwietnia tylko 5c.

andrzej627 - 2016-07-03, 16:29

Wszystko to prawda, ale tylko na lądzie. Bawiłem się w wysyłanie zdjęć na Facebooka po ruszeniu promem Histshals-Kristiansand. Po dostaniu SMSa witającego mnie w sieci satelitarnej czym prędzej wyłączyłem telefon. Mój operator poinformował mnie, że korzystanie z Internetu kosztuje 12€/MB. Nieuwaga kosztowała mnie 25€. Jak się później okazało, zanim wyłączyłem telefon, wykorzystałem już nieco ponad 2MB. :(

Ostrzegam więc wszystkich przed używaniem roamingu na promach na pełnym morzu.

toscaner - 2016-07-03, 16:34

Dlatego zawsze używam prepaidów, a przynajmniej od jakiś 10 lat :)
Na koncie poza uruchomionym pakietem jakieś pojedyncze funty (albo euro) i w najgorszej opcji nie starczy na ten megabajt. :ok
Czyli jedyną niespodzianką będzie brak neta :ok

szymek1967 - 2016-07-07, 12:54

kupiłem u operatora t-mobile pakiet no limit na dwa tygodnie za jedyne 49 zł
czy wobec tego warto jest zaprzątać sobie i tak juz pełną głowe kartą sim norweską ,e ?

ps. mozna te usługe telefonicznie powtórzyć i mamy 4 tygodnie :ok

jarsta0001 - 2022-06-16, 21:51
Temat postu: Karta SIM Norwegia
Odświeżam temat bo same starocie we wpisach w temacie.
Jaką kartę polecanie na ten rok w Norwegii. Zapotrzebowanie jakieś 40 GB.
Mam ruter w aucie.

andrzej627 - 2022-06-17, 08:56

Do przestudiowania: https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Norway
jarsta0001 - 2022-06-17, 14:42

Dziękuję Andrzeju.
jarsta0001 - 2022-06-21, 16:45

Mozna kupić w necie karty prepeid i podobno działa w całej europie. Tez w Norwegii ale nie mam doswiadczenia z tymi kartami i nie znam nikogo komu to chodzi bez problemu. Najwygodniej jednak widzę że jest w Playu co 14 odnawiać 3GB za 50zł. Mam tez numer w orange ale tam 300MB i 110 zł. Te karty prepaid w Norwegi tylko po Norwesku żadnych komunikatów po angielsku. Plan jest taki że zacznę od tego playa a na miejscy będę szukał jakąś prepaid.
Czy kupowaliście w polsce jakąć prepad z tych wyspecjalizowanych sieci w europejskim internecie i sie Wam w Norwegii sprawdza?

yamah - 2022-06-21, 19:15

jarsta0001 napisał/a:
widzę że jest w Playu co 14 odnawiać 3GB za 50zł. ?

Też na Norwegię biorę w Playu,ale tą dodatkową to XXL za 40 zł/mc i 5GB roamingu +moja i żony (10GB) :roll: powinno wystarczyć :wyszczerzony: .W Turcji kupiłem Sim z 25GB.. non stop połączenie,wysyłanie zdjęć i krótkich filmików a przez 4 tygodnie "zjadło" 10GB tylko :bigok

jarsta0001 - 2022-06-21, 22:21

[/quote]Też na Norwegię biorę w Playu,ale tą dodatkową to XXL za 40 zł/mc i 5GB roamingu +[/quote]

dzięki yamah, nawet nie widziałem tej opcji XXL. Tak widzę że optymalnie potrzeba 10 GB

macieku - 2022-06-22, 07:52

starlink :-)
Działa, mam przetestowałem ma oczywiście kilka zalet i kilka wad ale działa i bez względu na ilość przesłanych danych cena jest ta sama.

Rob - 2022-06-28, 23:33

macieku napisał/a:
Działa, mam przetestowałem ma oczywiście kilka zalet i kilka wad ale działa i bez względu na ilość przesłanych danych cena jest ta sama.

Na starlink w Norwegii to musisz poczekać do przyszłego roku. Jeszcze nie ma krycia. Planuja coś wystrzelić w pierwszym kwartale 2023.
https://www.starlink.com/map

andrzej627 - 2022-06-29, 08:12

macieku napisał/a:
Działa, mam przetestowałem

Możesz podać więcej szczegółów?

Jest oferta dla kamperów, ale Usługa Starlink dla kamperów nie jest przeznaczona do użytkowania w ruchu. Tanio nie jest:
Cytat:
579 zł/mies. przy jednorazowym koszcie sprzętu wynoszącym 2 960 zł.