Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Na nowo łazienkę zrobiłem se!!!

Socale - 2016-05-15, 15:44
Temat postu: Na nowo łazienkę zrobiłem se!!!
Vitaycie.
Bezmyślność ludzka nie ma granic.
Jakiś pajac w teamie projektantów Burstner'a chyba po pijanemu zmyślił łazienkę w moim modelu a jego koleś pewno w podobnym stanie projekt zatwierdził.
Beznadziejnie im to wyszło, kolizyjnie i nieergonomicznie.
W sumie mógłbym to wszystko wywalić ale postanowiłem przechytrzyć niemieckich inżynierków od siedmiu boleści.
Zdemolowałem bo się wściekłem na tą beznadzieję a potem zacząłem myśleć co z tym fantem zrobić. Pierwsza myśl to ciepła/zimna woda na wyjściu na zewnętrzny prysznic bo jakiś idiota wymyślił że zimna wystarczy. Mi, dzikusowi, w listopadzie biorąc zewnętrzny prysznic!
No to zrobiłem to po mojemu.
Apetyt wzrósł i powoli zacząłem podejmować nowe pomysły i wybaczać podstawowe błędy producenta, jak choćby to, że drzwi łazienki były tuż za kierowcą, otwierane na zawiasach do tyłu = kolizja z drabinką. Mądre? Absolutnie!
Wywaliłem więc ścianę i drzwi i ponownie zacząłem myśleć i wymyśliłem sobie, że zamienię miejscami wejście do łazienki. Zastosowałem drzwi przesuwne na szynach szufladowych do 30kG z pełnym wysuwem, domykiem i hamulcem.
Działa.
Kamper nie ma takiego przyśpieszenia by drzwi się na starcie odsunęły bo mechanizm delikatnie je przytrzymuje. Natomiast otwarte w chwili hamowania same się domkną i wyhamują.
Genialne? Genialne!
Ale to ja jestem tym geniuszem a nie jakiś Helmut. Zarażony dumą popadłem w samozachwyt i przeprosiłem wyposażenie łazienki stawiając warunek:
Tak to wyglądać nie może i trzeba coś z tym zrobić. Pijany Helmut wymyślił sobie niektóre plastiki w kolorze niebieskim. Ni w tyłek ni w oko, co to za wizja w ogóle była?
Zmatowiłem wszystko co barwę zmienić musiało i nadałem najbardziej alupodobny kolor.
Bardzo lubię amelinium i nie tylko łazienka ma te akcenty - co prawda plastikowe, ale tylko w łazience. Inne amelinowe ozdoby są najprawdziwsze.
Zaczęło to jakoś wyglądać i teraz mam niekolizyjne miejsce na budowę schodów na pięterko
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=22988
a zarazem nie będą kolidować z obróconym fotelem pasażera.
.
Na koniec wyłożyłem podłogę alupodobną wykładziną dywanową która stanowi wizualny monolit z kabiną, bezprogowo, na płasko.
Zdjęcia wstawiam adekwatnie do postępu prac.
Patrzcie, podziwiajcie, kopiujcie wypociny mojej inżynierii :)

Świstak - 2016-05-15, 17:15

I fajnie!
maxpolalu - 2016-05-15, 17:44

No extra wyszło -szacun :ok
MisioKRAK - 2016-05-15, 18:33

Wow - piękna robota...
Mam nadzieję że kiedyś oglądnę na żywo to Twoje dzieło - i że będzie to wcześniej niż później :D

mrsulki - 2016-05-15, 22:58

Socale, No i fajnie. Ważne abyś był zadowolniony i pasowało Tobie w końcu to Twój domek. :brawo:
Milano - 2016-05-16, 03:26

Brawo za pomysłowe rozwiązania w łazience i blat w kuchni.

Kolorystyka tych łóżek, jakoś mi nie pasuje do całości (tz. Ta czerwień).

Może na żywo jest ok?Wygląda świeżo.

Gdyby była np.szara,błękitna lub ameliniowa,to czy nie byłoby przytulniej? :kwiatki:

Socale - 2016-05-16, 10:20

Dzięki za piwo.
.
Fabrycznie tapicerki były jak ciężkie chmury burzowe, w kolorze szaro buro nieokreślonym, trochę depresyjnie i monotonnie to by wyglądało w pogodę o podobnych barwach.
Ten materiał zadziałał na mnie mocno kontrastowo i ciepło więc go kupiłem. W realu nie wygląda to drażniąco, nawet przytulnie. Jak się znudzi to wymiana na inny, koszt około 300zł i trochę chęci ale to już chyba nie ja :)
Ogólnie, dół kolorystycznie (podłoga fotele elementy w kabinie) na "ameliniowopodobnie", góra na kontraście z dodatkiem ozdób ameliniowych. Na foto raczej nie widać.
Schody jeszcze mi zostały, któregoś dnia się zmobilizuję i wezmę za prace.

RadekNet - 2024-10-15, 12:44

Odgrzebuję kotleta, ale uważam, że warto ;) Rozwiązanie drzwi do łazienki genialne. Robie kopię u siebie :)