Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z napełnianiem butli.

vafell - 2008-05-29, 21:23
Temat postu: Problem z napełnianiem butli.
Witam! Chciałbym prośić o komentarz do mojej propozycji rozwiązania problemu napełniania butli dla tych którzy nie chcą ich wymieniać lub chcieli by oszczędzić sobie fatygi.Myślę sobie tak,że skoro w moim kamperku jest miejsce na dwie butle to podłacze jedną z nich do zaworu takiego jakim tankuje się auta z napędem gazowym (pan ze stacjji zapewniał ze nie bedzie robił problemów)Potem tylko zamiana węzy i gotowe.Co na to eksperci?
janusz - 2008-05-29, 21:30

Z takim napełnianiem może być trochę problemu. Na niektórych stacjach, lub przy odrobinie znajomości można namówić Pana z CPN by napompował butlę. Robią to niechętnie ale jest to możliwe. Przy takim nalewaniu Pan wie że pompuje butlę 11 kg i orientuje się kiedy zakończyć. Jeśli ukryjesz przed nalewającym że pompuje butle "domową" a będzie myślał że jest to samochodowa to może być kiszka. Butla LPG od samochodu ma zamontowany zawór odcinający zabezpieczający przed nalaniem więcej niż 80% objętości. Zwykła nie ma takiego zaworu i może nastąpić dość efektowne BUM.
eeik - 2008-05-29, 21:44

A mnie zastanawia dlaczego jest wogóle problem z wymianą butli.
Toż to gaz i kombinowanie nie jest wskazane w naszym własnym interesie nie wspominając o innych. :zimno :zimno

Ni w ząb nie kumam vafell co ma oszczędzić fatygi ??? tu chodzi o nasze zdrowie i życie

Proszę mi wytłumaczyć "jak krowie na rowie"

Bim - 2008-05-29, 21:56

Już Ci tłumaczę
gaz taki sam czy z dystrybutora czy z rozlewni cena inna ze względu na inną akcyzę oszczędność mała ok 4 zł na butli przy rozsądnym zatankowaniu na tzw lewo zostaje Ci ok 4 zł może to nie jest dużo ale to 4 zł :-o

tadek - 2008-05-29, 22:13

A ile kosztuje zawór samochodowy i instalacja do podłączenia tego do butli?
janusz - 2008-05-29, 22:15

Do butli domowej zaworu samochodowego się nie zamontuje. Ten zawór - tak zwany wielozawór znajduje się w środku w butli samochodowej a kosztuje pewnie około 200 zł.
vafell - 2008-05-29, 22:21

Pal licho te 4 zety ale podobno gaz do auta jest lepszy bo ma więcej propanu.Jeśli idzie o ten zawór ograniczający to on chyba jest po stronie węza do tankowania mozliwe że powinien być i przy zbiorniku.Tego nie wiem.
janusz - 2008-05-29, 22:32

Jest w butli, jako jeden z elementów wielozaworu. Taki mosiężny element przykręcony kilkoma śrubami do butli. Składa się z zaworu tankowania. Ten zabezpiecza by przy tankowaniu i odłączeniu węża gaz nie wypływał przez wlew. To rodzaj zaworu zwrotnego. Drugi to zawór bezpieczeństwa otwierający się przy zbyt wysokim ciśnieniu gazu, trzeci to zawór przeciw wypływowy. Działa w ten sposób, że uszkodzenie przewodu od zbiornika do parownika - tego elementu przy silniku gdzie płynny gaz odparowuje - zabezpiecza przed gwałtownym wypływem gazu. Po uszkodzeniu tego przewodu gaz wypływa delikatną strugą aby ewentualnie nie powstał miotacz ognia. Jest jeszcze zawór odcinający, najczęściej elektryczny. I jest ten zawór ograniczający napełnienie zbiornika. Ten zawór posiada pływak unoszący się na powierzchni płynnego gazu podobnie jak pływak w spłuczce w ubikacji. Gdy poziom cieczy osiągnie maksimum zawór zamyka dopływ gazu z przewodu do tankowania. W tym całym ustrojstwie jest jeszcze wskaźnik ilości gazu połączony z tym pływakiem.
vafell - 2008-05-29, 23:10

Dzięki za wyczerpujący wykład eksperta. Wiedziałem że życie musi być bardziej skomplikowane.Teraz pomyślę o zamontowaniu orginalnego zbiornika.
janusz - 2008-05-29, 23:15

I to jest słuszna koncepcja. W poprzednim moim kamperku była taka butla i to było dobre rozwiązanie. Było bardzo wygodnie.
eler1 - 2008-05-30, 05:51

Bim napisał/a:
Już Ci tłumaczę
gaz taki sam czy z dystrybutora czy z rozlewni cena inna ze względu na inną akcyzę oszczędność mała ok 4 zł na butli przy rozsądnym zatankowaniu na tzw lewo zostaje Ci ok 4 zł może to nie jest dużo ale to 4 zł :-o
policz dobrze bo wychodzi odwrotnie :bajer już kiedyś o tym było
kimtop - 2008-05-30, 07:02

Polecam każdemu butle kompozytowe z BP.
Ja takie założyłem i jestem bardzo zadowolony.Jest lekka,półprzezroczysta,czysty propan,dostępna w całej Europie.Jedyny minus-wymiana 50 zł.

eeik - 2008-05-30, 07:34

Ja też polecam :) ))

:szeroki_usmiech

wmaker - 2008-05-30, 08:18

BP to dobre rozwiązanie, ale ze względu na chęć wywalenia zbiornika LPG pod podłogę przy pomocy (on mówił ja rysowałem :-> ) MIREKMATa powstał taki schemat dedykowany dla kampióra ze zbiornikirm LPG.
CrazyJack - 2008-05-30, 08:46

W kwestii zbiornika gazu instalowanego na stałe w dorosłych kamperach mogę powiedzieć,
że mimo wad to bardzo wygodne rozwiązanie.

Sam posiadam taki zbiornik pod podłogą.

Tu przyłącza gazu z zewnątrz:

http://wyprawycamper.pl/g...stalacja_gazowa

Jest to 50 litrowy zbiornik gazu, jedno tankowanie wystarcza,
przy normalnym użytkowaniu od wiosny do jesieni.

SlawekEwa - 2008-05-30, 21:45

janusz napisał/a:
I jest ten zawór ograniczający napełnienie zbiornika. Ten zawór posiada pływak unoszący się na powierzchni płynnego gazu podobnie jak pływak w spłuczce w ubikacji. Gdy poziom cieczy osiągnie maksimum zawór zamyka dopływ gazu z przewodu do tankowania.

Janusz a jak to działa w Chorwacji lub u Madziara jeżeli tankują Ci na full aż zatrzyma się liczydło dystrubutora?

wmaker - 2008-05-31, 13:38

Czy może być inaczej?

janusz napisał/a:
Gdy poziom cieczy osiągnie maksimum zawór zamyka dopływ gazu z
przewodu do tankowania.

Zawór jest zamknięty i STOP niezależnie w jakim kraju.

SlawekEwa - 2008-06-02, 06:02

wmaker napisał/a:
Czy może być inaczej?

To proszę mi wytłumaczyć dlaczego w Polsce pompiarz odcina dopływ gazu /LPG/ zaraz po usłyszeniu charakterystycznego dżwięku dochodzącego z okolicy umieszczenia butli w aucie, natomiast w Chorwacji i na Węgrzech tankują jak napisałem wcześniej. Czym to grozi dla mnie, mojej instalacji gazowej i mojego auta? /oprócz tego że po takim tankowaniu jadę długo, długo, dłużej/ :idea:

janusz - 2008-06-02, 06:20

To nie ma znaczenia kiedy wyłączy pompiarz pistolet. Ten zawór jest w środku w butli i nie ma do niego żadnego dostępu. To tak jak napisałem jak w spłuczce od ustępu. Odpowiedni poziom płynu zamyka zawór. Różnica w ilości przejechanych kilometrów myślę że zależy od jakości gazu, i wielu innych czynników wpływających na zużycie gazu a nie od ilości napompowanego gazu.
martes - 2008-06-02, 09:55

janusz napisał/a:
Różnica w ilości przejechanych kilometrów myślę że zależy od jakości gazu, i wielu innych czynników wpływających na zużycie gazu a nie od ilości napompowanego gazu.
zgadzam się tylko częściowo , wiadomo że kilka litrów gazu zatankowanego to zawsze kilkadziesiąt kilometrów jazdy więcej ....
Ja mam zamontowane 2 butle z oddzielnym napełnianiem , w tej którą już miałem , działa to tzw. odbijanie i słychać to trrrr... W tej którą dołożyłem ( dar Louisa-wielkie dzięki) nie działa to trrrr i napełniają aż staje licznik, tam jest zawór który się zamyka i więcej nie da się nalać.... :wyszczerzony:

janusz - 2008-06-02, 10:13

Nie mylmy pojęć. Każda butla ma jakąś pojemność. Przepisy mówią że można tankować do 80% pojemności. To znaczy, że do 100 litrowej butli da się nalać 80 litrów gazu. Te 80% to faza płynna gazu. Po niej pływa pływak sterujący zaworem napełniania. Nie jest to w 100 procentach dokładnie. Przekręcenie całej butli o pewien kąt może spowodować że te 80% nie będzie zachowane. Tak samo się dzieje gdy samochód stanie pochyło. Jednak w normalnej, bez przeróbek butli da się napompować około 80% pojemności. To czy tryta czy nie tryta to zależy od producenta butli i producenta dystrybutora. Jeżeli dystrybutor pompuje z mniejszym ciśnieniem to napompuje do zamknięcia zaworu nieco mniej, jeżeli pompa dostarcza większe ciśnienie to może napompować nieco więcej. To jest niewielka różnica w granicach tolerancji. To czy tryta czy zatrzymuje zegar to nie ważne. Normalnie to butla w samochodzie steruje tak by było mniej więcej 80%. Bez względu na kraj, dystrybutor czy porę roku. W sprawnej normalnej butli, odpowiednio zainstalowanej nie da się wlać więcej gazu niż 80%.
martes - 2008-06-02, 11:38

janusz napisał/a:
W sprawnej normalnej butli, odpowiednio zainstalowanej nie da się wlać więcej gazu niż 80%.
jesne mnie tylko chodziło ze może tryyy tytać już przy 65% a jak poczekamy chwilkę napełni się w 80% :mrgreen:
f68 - 2008-06-02, 11:54

wszystko zalezy od pływaka wewnatrz butli
jezeli jest ustawiony dobrze tryyy odetenie napełnianie oczywiscie można tankowac przy tryyy dalej ale jest to niezalecane jezeli magik montujacy butle podkeci pływaka albo będzie on miał wade fabryczna co jest w 50% butli włoskich to butla będzie napełniana do momentu wyrównania cisnienie co grozi małym bum ale stacje i dystrybutory maja zabezpieczenie przed działaniem pomp w wielkim obciążeniu i odetna napełnianie i tu chodzi o zabezpieczenie pompy a nie waszej butli
natomiast obsługa tankująca powinna popatrzeć na manometr w dydtrybutorze , który pokaże jakie jest ciśnienie a co za tym idzie czy butla jest juz pełna
sam mam zagazowane 2 osobówki i miałęm własnie taki przypadek w nowej instalacji zespół zaworowo pływakowy wewnatrz butli miał defekt i mozna było ładować ponad 10l gazu więcej
ale przyznam że poczucie jazdy z przepełnioną bombą jest nie halo

stefan - 2008-09-14, 12:40

Witam! Stosujac takie rozwiazania(butle gazowe zamontowane na stale) ryzykujemy ze po okolo trzech napelnieniach wszystko "co na gaz" bedzie chodzilo gorzej albo i wcale.Nie polecam tego typu rozwiazan.Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-09-14, 12:49

stefan napisał/a:
Witam! Stosujac takie rozwiazania(butle gazowe zamontowane na stale) ryzykujemy ze po okolo trzech napelnieniach wszystko "co na gaz" bedzie chodzilo gorzej albo i wcale.Nie polecam tego typu rozwiazan.Pozdrawiam.Stefan
co masz na myśli i dla czego przecież takie rozwiązania się spełniają ?
janusz - 2008-09-14, 12:51

stefan napisał/a:
Witam! Stosujac takie rozwiazania(butle gazowe zamontowane na stale) ryzykujemy ze po okolo trzech napelnieniach wszystko "co na gaz" bedzie chodzilo gorzej albo i wcale.Nie polecam tego typu rozwiazan.Pozdrawiam.Stefan.

? dlaczego gorzej. Pisz może troszkę jaśniej. Jeżeli uważasz że coś nie będzie działało to może wyjaśnij z jakiego powodu?
W moim poprzednim aucie taka butla jest już 6 rok i właściciel nie skarży się.

stefan - 2008-09-14, 13:00

Witam! Z tej przyczyny ze zawsze propan odparowuje szybciej a butan pozostaje w zbiorniku.Skutki sa takie ze pozniej koledzy pisza o "oszukanych" butlach.Ponadto zima jest (powinien byc) tylko propan. :ok Pozdrawiam.Stefan.
stefan - 2008-09-15, 21:56

Witam! A tu w ramach ciekawostek udalo mi sie znalezc takie butle......Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-09-15, 22:12

Ciekawe, czy u nas można je legalnie napełniać skoro: "stacja nie napełnia butli gazem płynnym" :?:
rafalcho - 2008-09-15, 22:22

Nie wiem, czy nie można napełnić w stacjach napełniania butli gazowych :?:

Tam chyba powinno się dać napełnić.

Ja mam jedną (pustą) niemiecką butlę i spróbuję tam podjechać z butlą. Może mi przy odrobinie dobroci napełnią tam mi tą butlę.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z napełnianiem niemieckich butli w Polsce ??

Pozdrawiam

:spoko

OMEGA - 2008-09-15, 22:28

rafalcho napisał/a:
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z napełnianiem niemieckich butli w Polsce ??

-ja napełniłem niemiecką butlę małą i dużą ale to zależy od dobrej woli tego kto napełnia ,
oficjalnie jest to zabronione.

prezesuu - 2008-09-15, 22:29

Generalnie u nas nie napełniają butli niemieckich, ale jak ma się jakieś układziki, to można napełnić. Można to zrobić samemu mając wężyk z dwoma nakrętkami i przelać z jednej do drugiej. Trwa to trochę, ale można. Kiedyś tak robiłem z dużymi butlami. Jak było zimno to przelewałem butan do jednej butli, a jak się napełniła to reklamowałem. :szeroki_usmiech
rafalcho - 2008-09-15, 22:31

OMEGA napisał/a:
ja napełniłem niemiecką butlę małą i dużą ale to zależy od dobrej woli tego kto napełnia , oficjalnie jest to zabronione.

napełniałeś na stacji auto-gaz`u :?: :?: :?:

OMEGA - 2008-09-15, 22:32

na stacji.
stefan - 2008-09-15, 22:37

Witam!"Ciekawe, czy u nas można je legalnie napełniać skoro: "stacja nie napełnia butli gazem płynnym"-te butle posiadaja wszelkie atesty dopuszczeniowe i mozna je legalnie napelniac z dystrybutora. :ok Pozdrawiam.Stefan.
kimtop - 2008-09-16, 19:32

Legalnie nie można napełnić butli np.11-to kg. z dystrybutora.Chodzi o to,że gaz z dystrybutora jest na 22 Vat,a gaz w butlach na 7%.Zapewne dochodzą tu jeszcze względy bezpieczeństwa.
Dlatego na dużych stacjach nie napełniają.Ja natomiast nie spotkałem się z odmową napełnienia różnych butli (niemieckiej 13kg,austriackiej 5 kg.) ale robiłem to na małych stacjach.

stefan - 2008-09-16, 19:55

Witam!
kimtop napisał/a:
Legalnie nie można napełnić butli np.11-to kg. z dystrybutora.Chodzi o to,że gaz z dystrybutora jest na 22 Vat,a gaz w butlach na 7%
Czy zatem PANSTWO nie chce dodatkowych 15 % waty jak napelniam z dystrybutora?! :shock: Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-09-16, 20:00

To raczej zmowa dostawców gazu , na butlach niemieckich podano nawet ile litrów gazu można nalać
Arturo - 2008-09-16, 20:09

jakieś tam przepisy nie pozwalają, a najgorszy absurd to to, że gdybyś nawet chciał wymienić np. taką małą turystyczną to nie masz gdzie, więc na mniejszych stacjach zazwyczaj napełniają, szczególnie jak cię znają, nawet z widzenia, ale muszą uważać bo znajomy pracownik takiej stacji opowiadał mi ostatnio jak właśnie napełniał taką małą butlę komuś, przejechał samochód powoli obok stacji, zawrócił, machnęli legitkami i wystawili mu mandat na 200zł za nielegalne napełnianie :(
AUTOJUR - 2008-09-16, 20:17

Powiedziałbym to SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS................
Sławek HORA - 2008-09-16, 20:19

Koledzy. VAT nie ma tu żadneg znaczenia. Jeśli pracownik stacji zgodzi się napełnić nam jakąkolwiek butlę która normalnie nie powinna być napełniana to i tak pobierze należność wg wskazań dystrybutora, a więc z 22%. Butla wymienna ma gaz z VAT-em 7 %. Po dokładnym policzeniu zysk wcale nie musi być w wysokości 4 zł.
Mam zainstalowaną oryginalnie butlę 120 litrową, netto mieści się 102 litry gazu i wystarcza to prawie na cały sezon ( to jak sobie przypominam przeliczenie to ok. 5 butli 11 kg). Natomiast te często wymienine trrr. to spotykam się z pytaniem czy zawór odbija. Jeśli tak to spokojnie napełnia, a jeśli nie, a mam taki przypadek w innym samochodzie, wówczas pilnuje manometru i wyłącza wg jego wskazań. Do zasilania silnika mam dwie butle 50 litrowe napełniane z jednego złącza. Wchodzi prawie 90 litrów. Właśnie butle się nie mieściły i zostąły lekko pochylone.

Dembomen - 2008-09-16, 20:27

Hej!
Ja zostawiam butlę i jedzie do rozlewni, odbieram na drugi dzień i płacę tak jak za wymianę o 5zł drożej, bez różnicy jaki rodzaj butli.
Hej!

Arturo - 2008-09-16, 20:33

Jesteś pewien że jedzie do rozlewni? Może to tylko taki tekst, gdybyś okazał się tym panem z legitką a w nocy sami nalewają :wyszczerzony: Normalnie chłopaki biorą od 5zł wzwyż dodatkowo ponad wartość na dystrybutorze za narażanie się, czasami zarabiają :wyszczerzony: a czasami nie :(
Dembomen - 2008-09-16, 20:38

Hej!
Arturo napisał/a:
Jesteś pewien że jedzie do rozlewni?

Przynajmniej tak twierdzi sprzedawca (sklep z akcesoriami gazowymi), ja w to nie wnikam, gaz był dobry.
Hej!

stefan - 2008-09-16, 21:20

Witam! Z jednej strony to lepiej bo wylazic z samochodu nie trzeba.Z drugiej jednak jest uciazliwe.Tylko chyba w kraju ktos pilnuje tych dystrybutorow.Wszedzie za granica gdzie tankowalem(mam auto na gaz) jest pelna samoobsluga.W buty za przeproszeniem mozna sobie lac i nikogo to nie obchodzi.Na stacji gdzie dosc czesto tankuje jest nawet specjalna informacja po "polskiemu" zeby rodacy nie zawracali gitary tylko sami sie brali do roboty z nalewaniem.Pare metrow z boku jest specjalne stanowisko z waga do napelniania butli jesli ktos koncowek nie ma lub sam sie boi nalac z dystrybutora.Fotki wkleje jak znajde.Jesli nie zrobie nowe przy okazji. :ok Pozdrawiam.Stefan.
DarekK - 2008-09-19, 23:11

kimtop napisał/a:
gaz z dystrybutora jest na 22 Vat,a gaz w butlach na 7%

hmm - o ile się nie mylę kolega ma bardzo nieaktualne dane - VAT jest ten sam - 22%, różni się jedynie akcyzą, ale ta nie jest uwidoczniona dla odbiorcy końcowego (w gazie samochodowym jest wyższa). Faktem jest natomiast iż na polskiej stacji napełnienie butli graniczy z cudem (w Bułgarii np. nie miałem najmniejszego problemu z zatankowaniem jednej butli i "dotankowaniem" drugiej). Żeby jednak ułatwić sobie życie, pracuję nad wstawieniem butli od instalacji LPG zamiast zwykłej wymiennej butli. Przynajmniej wszędzie tam gdzie tankują samochody będę mógł zatankować i to ile chcę i w dowolnym momencie (nie czekać aż gaz się skończy) i nikt do nikogo nie będzie miał pretensji :-D .

darek 61 - 2013-03-26, 08:07

http://allegro.pl/butla-g...3106122153.html

czy ktoś to używał,może nam się to przydać bo mają zmienić przepisy

LPG zatankujemy sami? Jest projekt zmian w prawie
Foto: TVN24 LPG zatankujemy sami?
Resort transportu zmienia przepisy ws. tankowania LPG. Pracownicy stacji paliw już nie będą musieli przechodzić szkoleń, by obsługiwać dystrybutory autogazu - pisze wtorkowy "Puls Biznesu". Dzięki temu kierowcy będą mogli samodzielnie tankować i zaoszczędzą czas, a także pieniądze.

Według szacunków branży dzięki zmianom ws. tankowania LPG zostanie w ich kieszeniach 300 mln zł rocznie. Z kolei stacje paliw nie będą musiały wydawać milionów złotych, które szły na szkolenie obsługi.
Samoobsługowy LPG
ResortyTransportu...
czytaj dalej »
Jest projekt ws. LPG

Projekt rozporządzenia w tej sprawie został właśnie przedstawiony. Jednak resort zastrzega, że na wejście w życie regulacji trzeba poczekać, do czasu aż zakończy się proces legislacyjny projektu Ministerstwa Gospodarki określającego m.in. wymogi, jakie muszą spełnić stacje, by kierowcy mogli samodzielnie tankować.

Bardzo się cieszę, że nareszcie jest projekt - mówi Leszek Wieciech, szef Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego. Jak podkreśla, w krajach starej UE kierowcy mogą samodzielnie tankować LPG i w Polsce wiele stacji chętnie pójdzie tym tropem.

Banan - 2013-03-26, 08:43

Obawiam się, że nawet jak się zmienią przepisy, to nie będzie można tankować samodzielnie butli. Bo gdyby było można, to by pracownicy stacji to robili, są w końcu po szkoleniach, a obowiązuje bezwzględny zakaz - tylko rozlewnie gazu.
darek 61 - 2013-03-26, 09:13

Zakaz zakazem,ale w razie W.Albo jak co łaska będzie większa?Przy napełnianiu butli turystycznych musisz odkręcić odpowietrznik co skutkuje że część gazu wylatuje w powietrze ,przy dużych butlach po zastosowaniu tej redukcji tego zjawiska by nie było.
Banan - 2013-03-26, 09:20

Bardzo się boją, bo to grozi utrata koncesji :(
W razie W, to oni te redukcje mają, ale tylko dla swoich, dla obcych, to co łaska musiała by być całkiem spora :haha:
I to wątpliwe, by się ktoś zdecydował ;)

darek 61 - 2013-03-26, 09:27

Teraz się boją,ale jak będzie samoobsługa to nikt nie będzie sprawdzał gdzie podłączysz pistolet.Zatankujesz i pójdziesz do kasy.
Banan - 2013-03-26, 09:29

Oby tak było :bigok
SlawekEwa - 2013-03-26, 12:37

darek 61 napisał/a:
samoobsługa to nikt nie będzie sprawdzał gdzie podłączysz pistolet.Zatankujesz i pójdziesz do kasy.

Czy ktoś tak tankował we Francji lub u Niemca?

zibikruk - 2013-03-26, 12:40

Na Litwie od 2009r. tankowanie LPG na stacjach jest realizowane przez klienta.
Tylko stacje ORLEN Lietuva mają obsługę przez pracownika.

papamila - 2013-03-26, 13:34

SlawekEwa napisał/a:
Czy ktoś tak tankował we Francji lub u Niemca?

zarówno we Francji jak i w DE sam tankujesz gaz do samochodu,
W FR musiałem latać do obsługi bo nie miałem odpowiedniej redukcji
(tam obowiązuje model holenderski, my mamy wloski)
u Niemca końcówki są pasowne do naszych czyli włoskie

SlawekEwa - 2013-03-26, 13:41

papamila napisał/a:

zarówno we Francji jak i w DE sam tankujesz gaz do samochodu,

Jarku o tym wiem ,sam tak tankowałem.
Moje pytanie było o samodzielne tankowanie butli 11kg na stacji samoobsługowej?

Ahmed - 2013-03-26, 13:46

SlawekEwa napisał/a:
Moje pytanie było o samodzielne tankowanie butli 11kg na stacji samoobsługowej?

Zapomnij , o ile zbiorniki samochodowe są wyposażone w zawór wielofunkcyjny i takiego, sprawnego zbiornika nie napełnisz więcej niż 80 %

Butlę 11 kg. napełnisz do pełna a potem będzie buuuuuuuuuuuuuummmmmm

darek 61 - 2013-03-26, 13:53

Ja myślę że butlę należy wymieniać,ale może się zdarzyć że gaz się skończy i nie będzie gdzie wymienić, to jak umiejętnie podjedziemy do dystrybutora to nikt nie będzie widział gdzie podłączymy pistolet.Dlatego pytam czy ktoś próbował napełnić butle za pomocą tej redukcji.Jak ktoś nie chcę tak robić to niech nie robi,tylko może być mu zimno,lub co gorszę będzie głodny.
darek 61 - 2013-03-26, 14:03

oskp, Ja mam kompozytowe to widać ile jest gazu,ale jak pojechałem do Grudziądza to się przekonałem że u nich na stacjach BP takich nie wymieniają.Musiałem kupić stalową z gazem.Nikt nie każe napełniać ful,ale jak do pustej nalejesz 10 litrów to nie będzie bum.Wagi nie będziemy ze sobą wozić.
Ahmed - 2013-03-26, 14:06

Wiem , że można zrobić to z głową , rozsądnie i bezpiecznie

Ale nie ma takiej opcji by samodzielne napełnianie butli było dozwolone prawnie :spoko

Banan - 2013-03-26, 14:10

Jednak wolę być głodny i zmarznięty, niż iść na spotkanie ze Stwórcą :rip
Banan - 2013-03-26, 14:35

darek 61 napisał/a:
Ja mam kompozytowe to widać ile jest gazu

Też takich używam i muszę Cię zmartwić, nie napełnisz ich przez redukcję z alle :roll:
Zawiozłem swoje butle do rozlewni, aby mi zalali czystym propanem i chłopcy sobie nie poradzili :(
Podobno musi być specjalna końcówka do ich napełniania ( nie mówię o zaworze, który zabrałem ze sobą profilaktycznie ;) )
Tak się podobno BP zabezpieczyło, przed konkurencją. :evil:

darek 61 - 2013-03-26, 15:46

nie używam reduktora tylko kamperfit
tadek27 - 2013-03-26, 19:08

do pustej butli lejesz 19.5 litra i masz uczciwie napełnioną. w okresie zimowym na stacjach masz gaz zimowy (więcej propanu niż butanu) i nie zamarza.
redukcję większość nie sieciowych stacji ma na stanie wystarczy dobrze zagadać :spoko :spoko :spoko

darek 61 - 2013-03-26, 21:37

tadek27, dzięki na taką odpowiedz czekałem,muszę tylko sprawdzić czy kamperfit nie ma wbudowanego zaworu zwrotnego.
tadek27 - 2013-03-26, 22:28

mi króciec dorabiał tokarz . :spoko
łoś - 2013-03-27, 23:22

Ludzie!!!
o czym Wy dyskutujecie.
Są opracowane i sprawdzone bezpieczne sposoby użytkowania butli. Ich podłączenia.
Zadawanie pytań i Wasze pomysły już Was dyskredytują, by zajmować się tymi problemami.
Chętnie wytłumaczę jak korzystać z propanu i z propan-butanuu.

SlawekEwa - 2013-03-27, 23:25

łoś napisał/a:
Ludzie!!!
o czym Wy dyskutujecie.

O napełnianiu samodzielnym butli 11kg :chytry

łoś - 2013-03-27, 23:35

SlawekEwa napisał/a:
łoś napisał/a:
Ludzie!!!
o czym Wy dyskutujecie.

O napełnianiu samodzielnym butli 11kg :chytry

i dobrym wybuchu :haha:

Banan - 2013-03-28, 09:23

Jestem przekonany, że blisko 100% użytkowników wozi ze sobą 2 butle, więc po co się narażać :!: :?:
Skończyła się jedna butla, przepinam drugą, a w tym czasie szukam miejsca aby wymienić, bądź napełnić pustą w miejscu do tego przeznaczonym.
Dla ludków z jedna butlą, też jest wyjście - wozić ze sobą butlę 2kg z przejściówką na 11kg - proste i bezpieczne rozwiązanie.
Pamiętać należy, że przy takich operacjach nalewania gazu, nie narażamy tylko siebie, ale i całe otoczenie :!: :czacha

To tak, jak z pijanym kierowcą - zawsze powtarzam - chcesz się zabić, to się powieś, po co narażać innych :!: :!: :!:

Ale co tam, wszyscy jesteśmy dorośli i sami odpowiadamy za własne błędy :bigok

zbychu - 2013-03-28, 09:32

Tu mamy specjalną butlę do napełniania gazem LPG ; http://www.ebay.de/itm/Ga...#ht_1584wt_1111
Rawic - 2013-03-28, 10:56

Ja mam butle aluminiowe (5 kg tarra),ze zwykłym zaworem,ponieważ nie zamierzam dać je na wymianę , napełniam je w punkcie dysrybucji gazów.Oni mają specjalną instalację, do napełniania butli propanem ,żeby dobrze napełnić ciekłym gazem , odciągają fazę gazową.Pozdro.
łoś - 2013-03-28, 18:10

Polak potrafi. Najnowszy model np. jaguara polepszy. :haha:
Inna rzecz to w starych instalacjach coś zmienić. Gdzieś to omawiałem, ale mogę powtórzyć w skrócie.

KFAJP - 2013-04-06, 22:48

Witam

Mam troszke inne pytanie. Sa rozne firmy (rozne nadruki na butlach) jak sobie z tym radzic. Kupilem kampera z jedna butla i aby ja wymienic musze jechac minimum 50km bo tam jest firma ktora je napelnia. Wszystkie stacje tylko wymieniaja, ala na takie jakie maja. Jadac przykladowo przez niemcy, nie ma szans aby mieli butle z UK - wtedy mam szukac rozlewni gazu ?

Z drugiej strony ok zaplace kaucje, wezme butle, nie zuzyje i odda pelna aby tylko kaucje odzyskac, bo kto wie za ile lat do tego kraju zawitam ponownie ?

Czy to jest jedyna zasada: aby brac butle z miejsca zamieszkania, a jak nie starczy gazu w czasie pobuty, to musze kombinowac aby ja napelnic ?

Pozdrawiam

andi at - 2013-04-07, 10:31

KFAJP napisał/a:
Witam

Mam troszke inne pytanie. Sa rozne firmy (rozne nadruki na butlach) jak sobie z tym radzic. Kupilem kampera z jedna butla i aby ja wymienic musze jechac minimum 50km bo tam jest firma ktora je napelnia. Wszystkie stacje tylko wymieniaja, ala na takie jakie maja. Jadac przykladowo przez niemcy, nie ma szans aby mieli butle z UK - wtedy mam szukac rozlewni gazu ?

Z drugiej strony ok zaplace kaucje, wezme butle, nie zuzyje i odda pelna aby tylko kaucje odzyskac, bo kto wie za ile lat do tego kraju zawitam ponownie ?

Czy to jest jedyna zasada: aby brac butle z miejsca zamieszkania, a jak nie starczy gazu w czasie pobuty, to musze kombinowac aby ja napelnic ?

Pozdrawiam

kolego jak jedziesz latem to zabierasz 2 butle na wszelki wypadek
jedna butla starczy ci na okolo 1 miesiac a zima na okolo 4 dni

Mazby - 2013-04-13, 15:33

temat byl gdzieś mielony, ale dorzucę.
problem butli mam rozwiązany. założyłem 35L zbiornik na LPG i wyprowadziłem zawór napełniania do tyłu. W skrzynce na butle mam krany i przełączam butla/zbiornik. ostatni wogóle nie zabieram butli, bo 35l wystarcza i napełniam na każdej stacji LPG.
Do zestawu trzeba
-zbiornik, najlepiej z papierami. pamiętać by rurkę poboru gazu odgiąć z pozycji na dnie(płynny) do pozycji do góry(gaz). Przy pozycjonowaniu zbiornika uważać na czujnik odcięcia przy napełnianiu, żeby spełniał normę wolnej przestrzeni. napełniona na full rozerwie zbiornik.
-rurki do podłączenia, (wielozawór w butli)
-Zawór do napełniania,
-zawory odcinające w skrzynce na butle (z tym jest problem bo najmniejsze są od gazu 1/2" chyba że firmowe do kamperów)
-Końcówki do przekręcania butla/zbiornik (lub zbiornik na stałe)
- rusztowanie do zamontowania zbiornika( u mnie z tyłu pod autem, w osłonie).
- trochę talentu, albo miłego (taniego) gazmana.

MILUŚ - 2013-04-13, 19:22

A byłbyś tak dobry i jakieś zdjęcia zapodał ? Pliss............ :-P
Myślę o zamontowaniu takowego więc będzie jak znalazł :bigok

HarryLey4x4 - 2013-04-13, 20:12

Propan też tak tankują ??
Mazby - 2013-04-14, 08:58

MILUS napisał/a:
A byłbyś tak dobry i jakieś zdjęcia zapodał ? Pliss............ :-P
Myślę o zamontowaniu takowego więc będzie jak znalazł :bigok

Nie ma sprawy, jak tylko go wykopię z zaspy....Zakopane.

... nie klikam tego ? z propanem. Jadę na CPN i wlewam LPG.... i tyle.

papamila - 2013-04-14, 09:30

Mazby napisał/a:
... nie klikam tego ? z propanem

mieszanka propan-butan popularnie LPG ma znacznie gorsze własciwości w zimnym
i to nie tylko w mrozach ale juz w temperaturach zblizonych do 0.
Najpierw spala się propan a potem zostaje już bezwartościowy butan :evil:
i niby gaz jest ale może się tak zdarzyć że przy +3 twój żaden sprzęt nie wystartuje.

Dlatego zimą stosujemy czysty propan który "działa" w temperaturach ujemnych.
Niestety na żadnej stacji LPG nie zatankujesz czystego propanu do zbiornika:-/

Mazby - 2013-04-14, 09:38

papamila napisał/a:
Mazby napisał/a:

i niby gaz jest ale może się tak zdarzyć że przy +3 twój żaden sprzęt nie wystartuje.

widziałem w Zimie parę samochodów na LPG i jakoś sobie radziły.... poza ty:

Mazby napisał/a:
...w skrzynce na butle mam krany i przełączam butla/zbiornik....

papamila - 2013-04-14, 09:46

skoro zadawałeś pytanie o co kaman z tym propanem
to domysliłem się że masz małe pojęcie
i w skrócie postarałem sie wytłumaczyć
tym bardziej ze czytałem tę część twojej relacji o kranach i przełacznikach
mniemajac że nie do końca wiesz dlaczego tak to jest zrobione
:kwiatki:
naturalnie jezdząc poza sezonem zimowym nie ma tematu.

Mazby - 2013-04-14, 10:03

papamila napisał/a:
skoro zadawałeś pytanie o co kaman z tym propanem
... dokładnie! Właśnie pytałem jaki problem z tym propanem?
A tak precyzyjnie to nie jest ten butan taki "bezużyteczny" bo na Wiosnę spalasz go już w stanie gazowym bez problemu.
Przyznam, że spanie pod stokiem jest wyzywające, ale ze sportów extremalnych w Zimie wybieram speedflying i ciepły pensjonat.

papamila napisał/a:

tym bardziej ze czytałem tę część twojej relacji o kranach i przełacznikach
mniemajac że nie do końca wiesz dlaczego tak to jest zrobione
:kwiatki:
.
... mea-culpa... nie wspominałem , że sam to robiłem.[/b]
papamila - 2013-04-14, 12:52

Mazby napisał/a:
ten butan taki "bezużyteczny" bo na Wiosnę spalasz go już w stanie gazowym bez problemu.

kłopoty będą bo zmieni się sklad mieszanki
tankowałeś mieszankę o określonych proporcjach propan/butan
propan spaliłeś pozostał prawie sam butan
a ten sam się słabo pali
będzie kopcenie a to może oznaczać większe zabrudzenia i sadze
a tak faktycznie to jaką masz pojemność tego zbiornika LPG? bo dwie butle to ok 40l gazu
wg mnie to skórka i koszty nie warte wyprawki
ale to moje zdanie, każdemu wolno robić swoje
Na dwumiesięcznej letniej wyprawie zużyłem 1,5 butli gazu
a i to głównie za sprawą 150l lodówki
;)

Mazby - 2013-04-14, 13:04

Ze składem gazu się nie martwię, jak wspominałem Zimą nie planuję kamperzyć zbytnio, więc spuszczam na Jesieni do zera. Niech to rozwiążą te kilkaset tysięcy samochodziarzy.
Co do pojemności to mam złe doświadczenia z wymianą butli poza PL. A raczej nie mam żadnych, bo nie da rady ich wymienić, o napełnieniu zapomnij. Teraz wystarczy kilka redukcji do tankowania i mam gaz na każdej stacji LPG. Więc moje 35L ( W realu 30L) powinno starczyć od stacji do stacji. No i mogę zawsze zabrać butle... z sentymentu...
Na zachodzie montuje się już takie zbiorniki standardowo, w USA tylko to.

wędrowiec - 2013-04-14, 13:17

Mam pytanie, jak jest w przypadku kontroli poza granicami Polski.
Teoretycznie w Niemczech powinien być ściągnięty reduktor z butli w czasie jazdy.
A jak to jest w przypadku zbiornika pod samochodem?

Mazby - 2013-04-14, 13:40

ja miałem tylko rozmowę z celnikiem przed promem, bo naklejka była nieaktualna. Otworzyłem schowek i pokazałem, że nie mam butli ze sobą i tyle. Moi znajomi jeżdżą po śródziemnym to z butlami mieli na promach problemy, ze zbiornikami nie. Musisz mieć papiery na sam zbiornik i tyle. Montując warto kupić z papierami. ja kupiłem zbiornik z papierem na 10 lat. Być może związane to jest z tym, ze butle są w oznaczonym schowku, a o obecności doinstalowanego zbiornika nie świadczy nic... prócz zaworku wlewowego, który jest bardzo niewidoczny. Zbiornik dla bezpieczeństwa jest osłonięty, więc nawet od spodu go nie widać. Ci co mają oryginalne zbiorniki firmowe, muszą robić przeglądy instalacji jak każdy kamper. Musisz poszperać po forach.
HarryLey4x4 - 2013-04-14, 13:41

Zanim nie zakupiłem kampera, to bardzo chciałem rozwiązanie z gazem lanym na stacji LPG. Niestety po zakupie kamperka nawet latem nie wpadłbym na pomysł tankowania propanu z butanem, a to dlatego ,że zwyczajnie jak lodówka automatycznie się odpala na gazie to miałem smród spalanego gazu wokół i w środku auta. Od czasu zatankowania propanu temat się skończył. Niestety czystość gazu LPG jest bardzo marna i trochę szkoda by mi było bądź co bądź drogich urządzeń używać na gazie który może spowodować ich destrukcję poprzez zabrudzenie. Propan jest troszkę droższy, ale zysk niewspółmierny. Mając schowek na dwie butle musiałbym wyjechać na co najmniej 1,5 miesiąca by mieć potrzebę tankowania latem gazu poza granicami, a takie urlopy mi się nie trafiają. Zatem rozwiązanie z taką butlą na stałe jest jak dla mnie dla osób, które na prawdę na długo wyjeżdżają i mają potrzebę wygody tankowania na stacji. Co innego jakby kamper był benzyniakiem i miał i tak z innego powodu taki zbiornik i można by z niego korzystać awaryjnie w razie potrzeby. Tak jednak zdarza się chyba tylko w przypadku aut amerykańskich , bo większość jak nie wszystkie europejskie "dostawczaki" to diesle.
Zupełnie innym tematem pobocznym jest bezpieczeństwo takiego rozwiązania. Zakładam ,że ktoś to zakłada , zapewne "na lewo" , bo nie znam stacji diagnostycznej która chciałaby podpisać się pod prawidłową i szczelną instalacją tego typu (może się mylę). Oglądając kilka kamperków w necie po spaleniu, zastanawiam się ile z nich miało nie sprawdzaną jak należy instalację, a ile z nich może miała tzw. samoróbki. Nie chcę nikogo odwodzić od tematu zakładania butli , ale .... Ja bym chętnie do tego wrócił tylko wówczas gdyby można było tankować na stacjach sam propan, a w papierach stałoby to wszystko napisane tak jak jest.

Mazby - 2013-04-14, 13:58

Musimy tu rozdzielić parę spraw. Bo jeśli rozmawiamy z nastawieniem: to jest złe bo JA tego nie mam to dyskusja nie prowadzi do niczego.
Przypominam, że temat był samodzielnego przelewania gazu... co z bezpieczeństwem nie ma nic wspólnego. Wychyliłem się , bo w moim przypadku, to mi zalatwia sprawę.
Zgadzam się z tym propanem, bo wielu moich znajomych ma butle plastikowe z BP gdzie dają czysty propan, sam o tym myślałem. Dla mnie problem to brak możliwości dopełnienia/wymiany butli... nawet w PL. Mam wozić kilka butli na zapas?? problem rozwiązałem.
Dorabianie historii, ze kuchenka smrodzi bo jest mieszanka z butanem jest co najmniej ... niepoważna. Tysiące ludzi korzysta w domach z butli z gazem płynnym i nic im nie smrodzi (zapraszam do mnie). Jeśli komuś wania po odpaleniu lodówki w kamperze to nie trzeba być Einsteinem, żeby wywnioskować, że to nie skład mieszanki tylko brak wentylacji i zapłonu. Wystarczy wejść do pomieszczenia gdzie ogrzewa się palnikiem katalitycznym(sklepy), który w teorii ma spalać wszystko, nawet spaliny, i poczujemy smród...wentylacja.
Montaż instalacji w kamperze można zrobić w każdym zakładzie gdzie montują LPG do osobówek, tyle, że to nietypowe i panowie dostają bólu brzucha i płacimy jak za woły. Mnie poradzono bym zrobił sam i przyjechał na przegląd. Pan wlazł z zapalniczką pod auto i tyle było kontroli jakości. jak mu powiedziałem, że instalacja trzyma 2 tygodnie ciśnienie 3atm, to pokiwał głową z podziwem, bo w osobówkach to nawet nie próbują tak sprawdzać. Montaż zbiornika określają przepisy i nie ma problemu je stosować. Instalacja jest dużo prostsza jak w autach z LPG, bo nie ma całej rafinerii z parownikiem itd, które smrodzą w zamkniętych garażach. Jeśli ktoś kwestionuje bezpieczeństwo zewnętrznego zbiornika a nie martwi się o latające po schowku butle to ja wymiękam.
Trochę obiektywizmu.

wędrowiec - 2013-04-14, 14:21

Większość kamperów na forum było produkowanych w latach kiedy czystego propanu
w sprzedaży nie było i kuchenki jakoś działały. Ten argument do mnie nie przemawia.
Interesuje mnie co będzie jak trafię nadgorliwca w Niemczech. Może dla spokojności
wypuścić dodatkowy wąż z reduktorem by zaspokoić kontrolującego :

Mazby - 2013-04-14, 14:27

wędrowiec napisał/a:

Interesuje mnie co będzie jak trafię nadgorliwca w Niemczech. Może dla spokojności
wypuścić dodatkowy wąż z reduktorem by zaspokoić kontrolującego :
....nasza słowiańska natura.....
Myślę, że najprościej jest zapytać na niemieckim forum jakie są wymagania i je spełnić.... choć u mnie w schowku na butle wisi odkręcony wężyk z reduktorem... butla została w domu...

naklejka do odebrania w : http://www.elcamp.pl/pl/serwis/szczegoly/4

HarryLey4x4 - 2013-04-14, 16:38

Mazby napisał/a:
...jeśli rozmawiamy z nastawieniem: to jest złe bo JA tego nie mam to dyskusja nie prowadzi do niczego....

Dlaczego piszesz ,że neguję coś czego nie mam, skoro napisałem,że chciałem mieć , ale po zakupie auta i rozpoznaniu tematu bliżej widzę więcej przeciw niż za , co zresztą starałem się opisać.

Mazby napisał/a:
Dorabianie historii, ze kuchenka smrodzi bo jest mieszanka z butanem jest co najmniej ... niepoważna. Tysiące ludzi korzysta w domach z butli z gazem płynnym i nic im nie smrodzi (zapraszam do mnie). .

Mnie smrodzi , a Ty widocznie możesz z tym żyć. Od razu informuję , teraz mi nie smrodzi (albo inaczej mówiąc smrodzi na tyle ,że mogę to zaakceptować , bo używam propanu i to nie z butli kompozytowej BP, tylko normalnej stalowej nabijanej na stacji z gazem z propanem. Za zaproszenie dziękuję , jak będę chciał sobie powąhać gaz to mam kilka miejsc bliżej.

Mazby napisał/a:
...Jeśli komuś wania po odpaleniu lodówki w kamperze to nie trzeba być Einsteinem, żeby wywnioskować, że to nie skład mieszanki tylko brak wentylacji i zapłonu....

Tak Einsteinie, tylko dlaczego u mnie zmieniło się wszystko po zmianie gazu , bo wentylacji jak nie było tak nie ma i takowej w kamperze raczej się nie przewiduje - poza kratką wentylacyjną w najniższym punkcie części mieszkalnej??

Mazby napisał/a:
...Pan wlazł z zapalniczką pod auto i tyle było kontroli jakości. jak mu powiedziałem, że instalacja trzyma 2 tygodnie ciśnienie 3atm, to pokiwał głową z podziwem, bo w osobówkach to nawet nie próbują tak sprawdzać. ...

Twój opis odbioru instalacji mówi sam za siebie ... chyba strzelasz sobie w kolano...

Mazby napisał/a:
... Jeśli ktoś kwestionuje bezpieczeństwo zewnętrznego zbiornika a nie martwi się o latające po schowku butle to ja wymiękam.
Trochę obiektywizmu.

Butle nie mają latać tylko być przymocowane, oczywiście jak ktoś ma porządek
A to co starałem się uzmysłowić wynikało z obiektywizmu, bo Twoja wypowiedź jest jak najbardziej subiektywna

Mazby - 2013-04-14, 16:43

Dyskusja poszła w złą stronę. Przepraszam, wycofuję się i przyznaję Ci rację.
HarryLey4x4 - 2013-04-14, 16:44

:pifko
Mirekmat - 2013-04-14, 16:52

Witam.
Mazby....jaki"montażysta" taki "miły"pan od sprawdzania.Od kiedy szczelność
instalacji sprawdza się zapaloną zapalniczką czy też wiarą na słowo montażysty,że przez dwa dni ciśnienie nie spada poniżej 3 atm.Lepiej nie mieszaj ludziom w głowach bo widać,że próbujesz zaistnieć w temacie w którym nie posiadasz za dużo wiedzy.Bez obrazy ale nie podejmuję dyskusji.

Mazby - 2013-04-14, 16:52

HarryLey4x4 napisał/a:
:pifko
Allways!!!! (nie mylić z podpaskami..)

Mirekmat napisał/a:
... bo widać,że próbujesz zaistnieć w temacie w którym nie posiadasz za dużo wiedzy.

sorki, nie zorientowałem się, że masz na to monopol....
wmaker napisał/a:
ale ze względu na chęć wywalenia zbiornika LPG pod podłogę przy pomocy (on mówił ja rysowałem :-> ) MIREKMATa powstał taki schemat dedykowany dla kampióra ze zbiornikirm LPG.

będę bardziej powściągliwy. Cytować wolno???
http://www.polskicaravani...ywa-na-drozyzne

http://www.forum.kamperma...c.php?f=9&t=175

...

dziwaczek - 2013-04-14, 20:02

Mazby napisał/a:
papamila napisał/a:
Mazby napisał/a:

widziałem w Zimie parę samochodów na LPG i jakoś sobie radziły.... poza ty:

Mazby napisał/a:
...w skrzynce na butle mam krany i przełączam butla/zbiornik....

To ja wyjaśnię różnicę propan a propan-butan:
Po pierwsze mieszanka propan - butan przechodzi w fazę lotną w temperaturach dodatnich, dlatego w samochodach zasilanych LPG z butli pobierany jest gaz płynny i jest on podgrzewany przez płyn chłodniczy aby nawet w zimę był w stanie gazowym wtryskiwany do silnika. Oczywiście są też instalacje z wtryskiem w fazie gazowej.
W instalacjach gazowych w kamperach gaz czerpany jest z butli w fazie gazowej dlatego z zimę mieszanka propan- butan po prostu nie odparuje odparuje jedynie propan który przechodzi w fazę gazową w temp. ujemnych.
Analogia:
Zbiornik przydomowy gazu:
naziemny - tankuje się tylko propanem (zima)
podziemny - tankujemy propanem ale możemy także tańszym propan-butanem - co nie jest zalecane (temp. metr ponad ziemią jest zawsze dodatnia ok +8)

Mazby - 2013-04-14, 20:30

dziwaczek napisał/a:

To ja wyjaśnię różnicę propan a propan-butan:

Dzięki jeszcze raz.... moje "nie klikanie" wiąże się z pytaniem: jaki to w końcu problem skoro...

Mazby napisał/a:

.. spanie pod stokiem jest wyzywające, ale ze sportów extremalnych w Zimie wybieram speedflying i ciepły pensjonat.

wiele emocji wyszło w tym temacie, serdecznie przepraszam. Po prostu opisałem jak ja sobie poradziłem z problemem napełniania butli. jak widać na innych forach oraz w propozycjach warsztatów których linki dodałem , jest pewne zainteresowanie zbiornikami stacjonarnymi.... i tyle. Naprawdę! nie ma obowiązku ich montowania....jeszcze.

papamila - 2013-04-14, 20:41

dziwaczek,
dzięki
:bukiet:
ja to tak ładnie łopatą nie potrafię,
przynajmniej w temacie gazu

dziwaczek - 2013-04-15, 10:39

spoko - polecam się, bo ja prosty człek jestem :spoko
Mizioł - 2014-12-02, 08:34

Włączę sie do dyskusji z małym problemem technicznym.
Przy założeniu butli samochodowej trzeba w instalację założyć reduktor 50 który ma zawsze (chyba) końcówkę do butli 11kg. Czy jest dostępne jakieś przejście pomiędzy rurką gazową wychodzącą z wielozaworu zbiornika (np "fi 8"), a reduktorem 50?
z góry dzięki za konkretne wskazówki.

Mirekmat - 2014-12-02, 10:04

Witam.
Kolego Mizioł nie wszystkie reduktory gazu są zakończone końcówkami na butlę gazową.Są reduktory włączone w linie gazową obustronnie zakończone gwintem pasującym do instalacji "normalnej"tzn.można je łączyc złączkami gazowymi .mirek

EBRP670 - 2014-12-02, 10:30

W "dobrym" salonie gazowniczym takie redukcje SĄ. :spoko
Witek G - 2015-01-11, 21:27

Prześledziłem temat od początku tj. od maja 2008 i nie wypracowałem sobie opinii pt. co jest najlepsze:
czy lekkie butle kompozytowe i problemy z ich ładowaniem lub wymianą ?
czy wymiana butli w wielu dostępnych miejscach ale za to z gazem o niższych parametrach ale tańszym (akcyza) ?
czy też skomplikowane i niebezpieczne próby doładowywania butli na stacjach lepszą i droższą (akcyza) samochodową mieszanką ?
Czy na stacjach benzynowych i ew. jakich są butle 11 kg na wymianę z gazami samochodowymi ?
Pomóżcie mi uporządkować bałagan w głowie i stosować tzw. złoty środek

Johny_Walker - 2015-01-11, 22:46

Witek G napisał/a:
Prześledziłem temat od początku tj. od maja 2008 i nie wypracowałem sobie opinii pt. co jest najlepsze:
czy lekkie

Najlepsza moim zdaniem jest butla aluminiowa z zaworem odcinającym. Mam taką produkcji alugas.de powiększoną o pojemności wodnej 33 litry i sobie chwalę. Nie muszę jej opróżniać do końca przed tankowaniem, bo zawór dba o pozostawienie 20% wolnej przestrzeni. Jest lekka, bo z aluminium. W komplecie przejściówki na całą Europę. Cena... nie chce pamiętać.

Tu masz focie:
http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=165

Rawic - 2015-01-11, 22:52

Witek G napisał/a:
najlepszy byłby własny biogaz, ale trudno w kamperze o wystarczającą ilość , dlatego poszukaj w pobliżu domu, zakładu dystrybucji gazów gdzie napełnią Ci zwykłą butlę czystym propanem, który tylko pozornie kosztuje drożej bo jest wydajniejszy. :spoko
andi at - 2015-01-11, 23:14

Witek G napisał/a:
czy wymiana butli w wielu dostępnych miejscach ale za to z gazem o niższych parametrach ale tańszym (akcyza) ?
czy też skomplikowane i niebezpieczne próby doładowywania butli na stacjach lepszą i droższą (akcyza) samochodową mieszanką ?
Czy na stacjach benzynowych i ew. jakich są butle 11 kg na wymianę z gazami samochodowymi ?

Masz 1 czy 2 butle w kamperku,jak 2 to nie zawracaj sobie głowy gazem
Jakie trasy robisz i kiedy (lato czy zima)

Kolo Mikulowa to chciał mi napełnić ,ale nie miałem redukcji (metalowa) bo taka wtedy mialem

Ja na metalowej już się przewiozłem i zaopatrzyłem się w kompozytowa (mam miejsce tylko na 1 butle) Widze ile mam gazu i wiem co mnie czeka
Na stacji BP pytam się gdzie mogę wymienić butle (kompozytowa)W Austrii wiedza gdzie

Rawic - 2015-01-11, 23:22

Gdybyś nie znalazł bliżej domu to polecam tutaj http://www.kamino.pl/kontakt.html
Witek G - 2015-01-12, 07:43

W Chausson Flash 08, mam miejsce dostosowane dokładnie do 2-ch butli 11 kg. Do tej pory wymieniałem na małych stacyjkach z butlami i jednym dystrybutorem LPG.
Zawsze nie miałem z tym kłopotu zamieniałem butle i koniec, aż tu spokój zburzyła rozmowa z Taksówkarzem stosującym LPG

Rawic napisał/a:
Gdybyś nie znalazł bliżej domu to polecam tutaj http://www.kamino.pl/kontakt.html

Dziękuję za linka, ale proszę o informację co tam kupię ?

Pawcio - 2015-01-12, 08:35

Witek G napisał/a:

W miarę zwięźle- jeśli jeździsz zimą i/lub chcesz zaoszczędzić na ładowności zastosuj butle kompozytowe. Zawierają propan (nie zamarza) są lżejsze i widać zawartość. Wymienisz je w kraju na większości stacji BP.

Jeśli nie stosuj zwykłe butle stalowe z propan-butanem. Wymienisz je w każdej dziurze.. czy to w górach czy na mazurach.
Co do napełniania butli na stacji gazu- ani to skomplikowane.. ani niebezpieczne..może troszkę nielegalne. :spoko

Rawic - 2015-01-12, 10:23

Witek G napisał/a:
Dziękuję za linka, ale proszę o informację co tam kupię ?
tam legalnie naleją do Twojej butli( butla alu, czy ładna nowa) czystego propanu. :spoko
zbyszekwoj - 2015-01-12, 11:33

Pawcio napisał/a:
Wymienisz je w każdej dziurze..

Ta odpowiedź zadowala tych co w Polsce. Mnie po półtora miesiącu we Włoszech skończył się gas i trzeba było zwijać się do Polski. Przeczytałem odnośnik do tematu Johny W. Ciekawe rozwiązanie ,ale tylu krytykantów .że już sam nie wiem co zastosować. W tym roku wybieram się na zachód europy. Jak spotkam w Hiszpanii Dakotę to może podpatrzę jego sposoby. Ale przed wyjazdem wolałbym się wcześniej zabezpieczyć. Jak byłem młody to gazu mi starczało bo myłem się okazyjnie gdzie popadło, ale teraz staremu każą brać " szałer" codziennie i gas szybko się kończy.

Johny_Walker - 2015-01-12, 13:09

Krytykują bo ich nie stać i zazdroszczą. Miałem tak samo w Chorwacji, że bez lodówki kilka dni trzeba było sobie radzić. Nigdy więcej.
Teraz bez problemu. Mam przejściówki i sobie zatankuję np przed wyjazdem z Polski. Potem za trzy tygodnie gdzieś po drodze. Oprócz tego mam 1kg małą butlę do smażenia na zewnątrz kampera wraz z przejściówką jako rezerwę gdybym przegapił moment tankowania dużej.
Planuję jeszcze kupić kompozytową z polskim zaworem (zwykły, nie kamperfit), ale nie pamiętam gdzie je widziałem. Kosztowały ze 120 EUR.

tom-cio - 2015-01-12, 16:48

Ja mam wstawiona zwykłą samochodową do środka,malutka 28l,czyli dokładnie wejdzie 11kg.No i z tankowaniem nie ma problemu nigdzie na swiecie gdzie jest autogaz,bo ma zwykła samochodową końcówkę do tankowania,redukcje na inne kraje mam.No i jak mi nawet w swięto panstwowe gazu braknie ,to zatankuje na kazdej stacji.Cena nowej takiej butli to 300zł plus wielozawór,ale to uzywane można kupić bo i tak przerobić na faze lotną trzeba,Butle też można używaną ,byle miała papiery na zbiornik ważne.Jedyner co trzeba dorobić,ro taka przejsciówke od wezyka 6mm od butli na taka końcówkę wkręcaną w reduktor :spoko
leszek1234 - 2015-01-12, 18:55

zbyszekwoj - a to nie mogłoby być rozwiązanie awaryjne wożenie redukcji za 80 zł do tankowania butli z pistoletu LPG ? Jak się da, to butlę wymieniasz a w razie "W" nabijasz na stacji LPG - w większości krajów (w sieciowych włoskich też) jest samoobsługa i nikt nie zagląda gdzie to lejesz, po prostu płacisz przy kasie. Trzeba tylko wiedzieć ile Ci ma wejść litrów, żeby nie lać "do pełna" ;) Awaryjnie może to być jakieś rozwiązanie:)
zbyszekwoj - 2015-01-12, 20:05

leszek1234 napisał/a:
zbyszekwoj - a to nie mogłoby być rozwiązanie awaryjne wożenie redukcji za 80 zł do tankowania butli z pistoletu LPG ? Jak się da, to butlę wymieniasz a w razie "W" nabijasz na stacji LPG - w większości krajów (w sieciowych włoskich też) jest samoobsługa i nikt nie zagląda gdzie to lejesz, po prostu płacisz przy kasie. Trzeba tylko wiedzieć ile Ci ma wejść litrów, żeby nie lać "do pełna" ;) Awaryjnie może to być jakieś rozwiązanie:)

Jest to chyba najłatwiejsze rozwiązanie. Będę się musiał postarać o takie redukcje.

Johny_Walker - 2015-01-12, 20:13

leszek1234 napisał/a:

Ma to taką wadę, że żeby nie przepełnić musisz najpierw opróżnić do zera. Potem podłączyć drugą butlę i znaleźć stację która napełni. Musisz zawsze mieć drugą butlę. Druga wada jest taka, że jak się pomylisz i zostawisz kampera na słońcu, to możesz już nie mieć do czego wracać. Masz sytuację że chcesz jechać i masz 1/3 butli. Co z tym zrobić? Spuścić? Dopełnić? Jechać z 1/3 i potem spędzić czas na szukaniu stacji która się zlituje za granicą?
W mojej sytuacji napełniam w dowolnej chwili kiedy np jest okazja. Bez liczenia i bez opróżniania. Mogę jeździć z jedną butlą i mieć ponad miesiąc (ok 40 dni) spokoju od ostatniego tankowania.
Inna sprawa to napełnianie kompozytów. Tutaj widać poziom i nie trzeba nic liczyć tylko obserwować.

papamila - 2015-01-12, 21:02

Johny_Walker napisał/a:
Masz sytuację że chcesz jechać i masz 1/3 butli. Co z tym zrobić? Spuścić?

deliberujecie nad 15 złotymi
dla mnie nie ma tematu,
wymiana na pełną

darek 61 - 2015-01-12, 21:15

Johny_Walker napisał/a:
leszek1234 napisał/a:

Ma to taką wadę, że żeby nie przepełnić musisz najpierw opróżnić do zera. Potem podłączyć drugą butlę i znaleźć stację która napełni. Musisz zawsze mieć drugą butlę. Druga wada jest taka, że jak się pomylisz i zostawisz kampera na słońcu, to możesz już nie mieć do czego wracać. Masz sytuację że chcesz jechać i masz 1/3 butli. Co z tym zrobić? Spuścić? Dopełnić? Jechać z 1/3 i potem spędzić czas na szukaniu stacji która się zlituje za granicą?
W mojej sytuacji napełniam w dowolnej chwili kiedy np jest okazja. Bez liczenia i bez opróżniania. Mogę jeździć z jedną butlą i mieć ponad miesiąc (ok 40 dni) spokoju od ostatniego tankowania.
Inna sprawa to napełnianie kompozytów. Tutaj widać poziom i nie trzeba nic liczyć tylko obserwować.

No to jeszcze trzeba zainwestować parę zł w wagę sprężynową.Butla po napełnieniu nie może przekroczyć wagi butli +11kg.
http://allegro.pl/waga-re...4899128921.html

zbyszekwoj - 2015-01-12, 21:43

papamila napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

dla mnie nie ma tematu,
wymiana na pełną

Nie ma sprawy jak jesteś w Polsce. Ja chciałem kupić włoską to akurat była za wysoka, a polską też muszę szukać bez kołnierza.

Johny_Walker - 2015-01-12, 22:15

papamila napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

dla mnie nie ma tematu,
wymiana na pełną

Skąd wiesz że jest 1/3 a nie 80%?

Johny_Walker - 2015-01-12, 22:19

darek 61 napisał/a:

No to jeszcze trzeba zainwestować parę zł w wagę sprężynową.Butla po napełnieniu nie może przekroczyć wagi butli +11kg.
http://allegro.pl/waga-re...4899128921.html

Odkręcać węże. Odpinać pasy.
I wyciągać w niezdrowej dla kręgosłupa pozycji żeby zważyć?
Można. Fakt.

Rawic - 2015-01-12, 22:33

Johny_Walker napisał/a:
Masz sytuację że chcesz jechać i masz 1/3 butli. Co z tym zrobić? Spuścić?.
a ja mam taką wagę jak kolega Darek proponuje, wiec dopełniam do 11 kg, gdy pozostaje bardzo mało np. około 1 kg, wylewam to do dziury w kretowisku, kret przechodzi do sąsiadów a na dnie butli nie zalega śmierdząca woda, która jest tylko zbędnym balastem. W punktach dystrybucji gazów proces napełniania butli odbywa się na wadze, napełniają mi butlę Alu do 17(6 +11) kg i zawsze jest ok, nawet w Grecji przy 40 st C. W Piotrkowie Tryb. są dwa punkty dystrybucji gazów, gdzie można bezpiecznie i legalnie nalać czystego propanu na ulicy Zalesickiej i Wroniej, przypuszczam że w każdym mieście czy miasteczku jest po kilka takich punktów, wiec nie rozumie w czym problem. Oprócz butli 11kg wożę dodatkowo-rezerwowo 3kg butle do Cadaca , zimą biorę dwie butle 11kg, nie potrzebuję wtedy małej do grilla. :spoko
Rawic - 2015-01-12, 22:49

Johny_Walker napisał/a:
Odkręcać węże. Odpinać pasy.

I wyciągać w niezdrowej dla kręgosłupa pozycji żeby zważyć?
Jaśiu widzę, że brakuje Ci doświadczenia, odkręcam wtedy jak moje paski(wskaźniki temperatury) pokazują, że kończy się gaz, wtedy ważę i mówię pracownikowi w punkcie dystrybucji ile ma dolać gazu, ale on i tak robi to na wadze, gdy zajdzie nagła potrzeba do dopełniam gaz na stacji LPG, wtedy ważę swoją wagą, przecież żeby nabić butlę ty też musisz odkręcić węże i odpiąć pasy a ponadto w Twoim modelu wymiana butli jest wyjątkowo upierdliwa. :spoko
darek 61 - 2015-01-12, 22:52

Johny wydał kasę na butlę to musi mieć racje. :haha: :haha:
Johny_Walker - 2015-01-12, 23:18

Rawic napisał/a:
, wtedy ważę swoją wagą, przecież żeby nabić butlę ty też musisz odkręcić węże i odpiąć pasy a ponadto w Twoim modelu wymiana butli jest wyjątkowo upierdliwa. :spoko

Acha, no to pół biedy z tymi termometrami.
Ja nie muszę wyciągać butli do tankowania. Już przetestowałem. Tankuję butlę, a ona jest cały czas podłączona do reduktora. Ma osobne zawory do napełniania i poboru. Butla nie będzie wyciągana przez 10 lat.

Rawic - 2015-01-12, 23:26

Johny_Walker napisał/a:
Butla nie będzie wyciągana przez 10 lat.
Acha, to za parę lat będzie w niej mało miejsca na gaz, będziesz miał w niej balast ze śmierdzącej wody. :spoko
Johny_Walker - 2015-01-12, 23:37

Będę o tym wiedział po okazyjnym opróżnieniu, bo znam pojemność pierwszego tankowania.
Kilka razy odwracałem różne butle i raczej nie spotkałem się z dużą ilością syfu. Zwykle nic. Czasem kilka kropel śmierdzidła.

SlawekEwa - 2015-01-12, 23:43

Johny_Walker napisał/a:
Skąd wiesz że jest 1/3 a nie 80%?

Kupuje takie coś i wiem ile mam

Rawic - 2015-01-13, 00:22

SlawekEwa napisał/a:
Kupuje takie coś i wiem ile mam
ta zabawka do alu nie podchodzi :spoko
Johny_Walker - 2015-01-13, 00:55

Mam wskaźnik poziomu napełnienia umieszczony na górze butli. :bigok
andi at - 2015-01-13, 06:26

zbyszekwoj napisał/a:
papamila napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

dla mnie nie ma tematu,
wymiana na pełną

Nie ma sprawy jak jesteś w Polsce. Ja chciałem kupić włoską to akurat była za wysoka, a polską też muszę szukać bez kołnierza.

Zbyszek moja kompozytowa tez kiepsko wchodzi ,ale jakoś wciskam

Bronek - 2015-01-13, 07:15

Niemal nieużywany czujnik Trumy sprzedałem . Przeszedłem na kompozyt bp, Odkręcenie szybkozłączki to chwila ,aby przejść na metalowe.
Czyli wożenie przejściówek to dla mnie optimum

Patent do nabijania kompozytów fajny ,ale nie przewiduję by był mi potrzebny.
Zakup byle jakiej butli i podłączenie via przejściówka,tak teraz zakładam.
Ale gdyby zaszła sytuacja inna, to ten wątek się przyda.

moskit - 2015-01-13, 11:22

jestem zdanie że kombinowanie z butlami z gazem to trochę zabawa z "odbezpieczonym granatem"
To co już było tutaj pisane Oszczędzi 2 złote a biedy narobi na całe życie
Zostawmy tę zabawę fachowcom, i sen będzie spokojniejszy

zbyszekwoj - 2015-01-13, 11:38

andi at napisał/a:
Zbyszek moja kompozytowa tez kiepsko wchodzi ,ale jakoś wciskam

Mnie przeszkadza to ku...kie duocontrol. :gwm

Rawic - 2015-01-13, 13:31

moskit napisał/a:

Hola, hola Mości Panie, My tutaj na Camperteamie to sami najwybitniejsi fachowcy, czy jest ktoś przeciw, .............. nie widzę. :spoko
Bronek - 2015-01-13, 14:34

Wszystko zależy od modelu. U mnie pomieszczenie na dwie butle z duo Control o i włazi jeszcze kuchenka na naboje plus grill i węgiel. Butle kompozytowe są lekkie, chyba sobie trzecią kupię, toż nas tylko dwoje. Gdyby nie kosmetyki... To i czwarta by wlazła.

Ale dla samego mania, czemu nie.

No i kamper mi się starzeje trzeci roczek.... Może czas przestać modernizować i myśleć o przyszłości.
Ze dwa latka mi to zajmie akurat by Ducato nowe auto wypuściło.
Face lifting był, to pora na konkrety, zawsze tak jest.

Johny_Walker - 2015-01-13, 14:37

moskit napisał/a:
jestem zdanie że kombinowanie z butlami z gazem to trochę zabawa z "odbezpieczonym granatem"
To co już było tutaj pisane Oszczędzi 2 złote a biedy narobi na całe życie

To jest bardzo dobra rada dla niektórych. Powinni też nie dotykać prądu, nie używać elektronarzędzi itp. Są tacy ludzie co czego się nie dotkną, to zepsują. Podobno to z wykształcenia humaniści, ale nie wiem. :gwm
Techniczni to inna sprawa. Mogą przetaczać gaz. Niestraszne im zaprojektowanie i wykonanie instalacji trójfazowej czy gazowej. Mogą sobie nawet przerabiać ilość miejsc w samochodzie i zmiany są później wpisane do dowodu rejestracyjnego. :bajer

Marek - 2015-01-13, 14:46

Sens 3- ciej butli kompozytowej widzę dodatkowy w tym ,że jadąc w sezonie wczesno - wiosennym , lub jesiennym, potrzebuje dla spokoju mieć dwie pełne butle, a kupując na stacji przed wyjazdem czasami oddaję połówkę pełną. Posiadając 3 butle zawsze mogę wstawić pełną , a częściowo opróżnioną wykorzystać na innym krótkim wyjeździe wciągu lata.
Marek :roll:

Rawic - 2015-01-13, 18:24

Marek napisał/a:
Sens 3- ciej butli kompozytowej widzę dodatkowy w tym ,że jadąc w sezonie wczesno - wiosennym , lub jesiennym, potrzebuje dla spokoju mieć dwie pełne butle, a kupując na stacji przed wyjazdem czasami oddaję połówkę pełną. Posiadając 3 butle zawsze mogę wstawić pełną , a częściowo opróżnioną wykorzystać na innym krótkim wyjeździe wciągu lata.
Marek :roll:
w tym sensie to nawet jest sens mieć cztery butle; pełną, prawie pełną, półpełną, prawie pustą i w zależności od długości wyjazdu pobierać z garażu. :spoko
żeby zimą mniej bredzić kupiłem sobie dzisiaj lampę Fotovita (antidepresisive phototherapy light) :spoko

Bronek - 2015-01-13, 19:55

Tu same samce alfa.
:szeroki_usmiech

Benzynowy V8 wolnossący, przerobiony na gaz w automacie z agregatem Joko. Dwa paliwa dwa zbiorniki.
Nie mam lampy to bredzę. .

Brat - 2015-01-14, 10:37

Propan w butli BP light wczoraj na stacji przy Puławskiej w Wa-wie - 61 zł. Cena spada. Ta stacja zawsze miała i pewnie ma nadal najdroższy gaz ... jej jedyna zaletą jest fakt, że leży na trasie mojej drogi do fabryki ;)
Johny_Walker - 2015-01-14, 10:44

Spada? Kupowałem po 57 wczesną jesienią.
Licząc LPG po 2,2 i zakładając że propan kosztuje tyle samo, to butla powinna kosztować 43 zł. = (10:0,51)*2,20 zł
Propan BP kosztuje 50% drożej od zimowego LPG, gdzie też jest 60% propanu.
W mojej butli "tankowalnej" po pierwszym opróżnieniu jej pojemność zmniejszyła się o dwa litry (27-2). Zapewne tyle butanu nie odparowało. Zatankowałem 25 l. Odparuje wiosną.

Brat - 2015-01-14, 10:49

Johny_Walker napisał/a:
Spada? Kupowałem po 57 wczesną jesienią.
Ale chyba nie w Wawie ...
Johny_Walker - 2015-01-14, 10:52

BP w Zielonej Górze.
Kiedyś LPG było tańsze w Warszawie, niż na zachodzie. Pamiętam że jeździłem na stację do jakiejś uliczki, gdzie tankowała połowa warszawskich taksówek. Ale to było z 15 lat temu.

Cyryl - 2015-01-14, 12:00

w tej chwili we Wrocławiu butle są po 59 zł pod marketami, na stacjach 60 lub ciut więcej. natomiast na wiosce u gospodarza 52, a można trafić ponieżej 50. w niedzielę widziałem za 49zł.

tylko pierwsze dwa razy wymianiałem butlę na stacji, teraz zawsze na wiosce.

Johny_Walker - 2015-01-14, 13:46

Piszesz o butlach metalowych z mieszanką, czy BP kompozytowych z propanem? Dwa różne produkty.
Cyryl - 2015-01-14, 14:03

zwykłe matalowe, ze zwykłym gazem - mieszanką
Rawic - 2015-01-14, 16:24

Johny_Walker napisał/a:
Odparuje wiosną.
jak nie wylejesz, to długo będzie parowało :spoko
Johny_Walker - 2015-01-15, 14:04

Rawic napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Odparuje wiosną.
jak nie wylejesz, to długo będzie parowało :spoko

Piszemy o butanie, a nie wodzie perfumowanej. :)

Rawic - 2015-01-15, 15:37

Johny_Walker napisał/a:

piszemy, pisać sobie możemy, a z każdym ładowaniem butli przybywa na dnie śmierdzącej wody. Inaczej sprawa wygląda w zbiornikach LPG w samochodach, tam woda zmieszana z ciekłym gazem idzie przez parownik i wydostaje się na zewnątrz przez rurę wydechową. Dużo zależy od jakości zakupionego, gazu, bywało, że kupiłem gaz o małej zawartości wody, a bywało, że po jednym tankowaniu było w butli około litr wody :spoko
Johny_Walker - 2015-01-15, 15:42

No dobra. Przekonałeś mnie. Raz na rok wyjmę i wyleję zawartość. :)
Rawic - 2015-01-15, 16:02

Cytat:
No dobra. Przekonałeś mnie. Raz na rok wyjmę i wyleję zawartość.
jak to miło przeczytać, jak to piękni i młodzi zaczynają słuchać starych ale za to doświadczonych. :spoko
Banan - 2015-01-15, 17:27

Rawic napisał/a:
Cytat:
No dobra. Przekonałeś mnie. Raz na rok wyjmę i wyleję zawartość.
jak to miło przeczytać, jak to piękni i młodzi zaczynają słuchać starych ale za to doświadczonych. :spoko

Ktoś za Johnny'ego ostatnio posty pisze... :haha: :haha: :haha:
In plus oczywiście :ok

toscaner - 2015-01-15, 18:56

Rawic napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

piszemy, pisać sobie możemy, a z każdym ładowaniem butli przybywa na dnie śmierdzącej wody. Inaczej sprawa wygląda w zbiornikach LPG w samochodach, tam woda zmieszana z ciekłym gazem idzie przez parownik i wydostaje się na zewnątrz przez rurę wydechową. Dużo zależy od jakości zakupionego, gazu, bywało, że kupiłem gaz o małej zawartości wody, a bywało, że po jednym tankowaniu było w butli około litr wody :spoko

Tak się wtrącę z pytaniem.
Czyli jak dobrze rozumiem, to przy butlach zależy trochę od uczciwości tankującej firmy? Przykładowa butla 11kg, tu to samo ale 10kg za każdym razem jak ważę po zakupie (teścik) ma 9,6 - 9,8 kg więcej niż to co nabite. To nie wystarczy, że już kantują o te 0,2 - 0,4 kg, to jeszcze może tam na dnie być trochę takiego wodnego syfu?
Finał tego, że realnie płacę, za 10 kg, a dostaję np. 9 kg gazu? :shock:
Że nigdy nie zważyłem pustej. Hmmm :idea:

Rawic - 2015-01-15, 21:12

toscaner napisał/a:
Że nigdy nie zważyłem pustej. Hmmm
Nic straconego, u Was w Italii, jak pusta butla będzie więcej ważyć, nikt Wam nie wmówi, że był mróz i butan nie odparował, ale żeby było uczciwie to musicie wiedzieć, że do tarry wybitej na butli, trzeba doliczyć wagę zaworu około 0.3 kg :spoko
toscaner - 2015-01-15, 21:51

No to niezły kancik.
SlawekEwa - 2015-01-15, 23:09

toscaner napisał/a:
Czyli jak dobrze rozumiem, to przy butlach zależy trochę od uczciwości tankującej firmy?

Przed każdym tankowaniem mojej stalowej butli z kołnierzem odwracam ją do góry dnem i wylewam smrodliwy sefek który nie uległ spaleniu. I w ten sposób za każdym razem po tankowaniu w rozlewni gazu mam naprawdę 11 kg gazu.
Komu w rozlewni chciałoby się w taki sposób postępować z butlami zdanymi od klientów. :bajer

toscaner - 2015-01-15, 23:40

Czyli lipa, bo tu głównie wymiana. Daje pustą, albo nie daję i biorę pełną. Płacę i obiecuję dowieźć pustą jeśli nie przywiozłem od razu. Heh, mam już 3 butle. Chyba odwiozę przypadkowym sprzedawcom, albo "do rowu".
Co nie zmienia faktu, że kupuję mieszankę gazowo-zaworowo-ściekową w ilości przeciętnie ok. 9,7 kg
Do dziś się nie dowiedziałem, czemu te same butle 11-tki tu napełniają mniej. Wywalają tylko oczy na pytanie o 11kg, jakbym z księżyca spadł, bo ...to przecież są 10-kg. :-/

Rawic - 2015-01-16, 18:31

Cytat:
Do dziś się nie dowiedziałem, czemu te same butle 11-tki tu napełniają mniej. Wywalają tylko oczy na pytanie o 11kg, jakbym z księżyca spadł, bo ...to przecież są 10-kg.
na butli do gazu powinny być wybite : Tara, netto, brutto, jeśli jest napis na butli, że jest przeznaczona do gazu propan-butan to powinno widnieć tara i netto, czy na włoskich butlach nic nie jest wybite.
SlawekEwa napisał/a:
Przed każdym tankowaniem mojej stalowej butli z kołnierzem odwracam ją do góry dnem i wylewam smrodliwy sefek który nie uległ spaleniu. I w ten sposób za każdym razem po tankowaniu w rozlewni gazu mam naprawdę 11 kg gazu.

Komu w rozlewni chciałoby się w taki sposób postępować z butlami zdanymi od klientów.
widzisz Johny Walker, jeszcze jeden stary ale doświadczony pisze to co ja już wcześniej Ci napisałem :spoko
Bronek - 2015-01-16, 19:35

Dodam, że skubańcy uszczelek nie zmieniają. Warto mieć i (na stacjach dają za darmo garść).
Pomimo ofoliowania zaworu, b. często stara zagnieciona sparciała uszczelka.

Ciekawe ile trzyma gaz w butli kompozytowej z BP?. Bez używania .
Z doświadczenia niestety wiem jak czasem trudno w sezonie letnim dostać. To bym sobie zrobił małą hurtownię.
Mam już trzy... To jeszcze drugie tyle i spokój jak dla moich potrzeb na cały rok.

Johny_Walker - 2015-01-16, 19:45

Rawic napisał/a:
widzisz Johny Walker, jeszcze jeden stary ale doświadczony pisze to co ja już wcześniej Ci napisałem :spoko

Możecie już założyć klub tankujących uwodnione LPG na wioskach. Na nowych stacjach sieciowych mało prawdopodobne.

Johny_Walker - 2015-01-16, 19:48

Bronek napisał/a:

Ciekawe ile trzyma gaz w butli kompozytowej z BP?. Bez używania .
Z doświadczenia niestety wiem jak czasem trudno w sezonie letnim dostać. To bym sobie zrobił małą hurtownię.
Mam już trzy... To jeszcze drugie tyle i spokój jak dla moich potrzeb na cały rok.

Poziom gazu w nowych butlach różni się nawet o 3 cm. Czyli tyle może wylecieć w kilka miesięcy.
Ja na razie mam dwie.

Bronek - 2015-01-16, 20:03

No to nie jest tak źle. U mnie w kamperze jest jedna pełna druga na wkończeniu .

Nówka pełna stoi drugi miesiąc. Zaznaczę pisakiem.

Muszę wymyśleć jakieś tylne mocne hermetyczne diodowe podświetlenie by w boksie widzieć poziomy.
Choć z DC to nie konieczne.
Dodam, źe czujnik Trumy działał w tych butlach. (sprzedałem) bo nawet jak miałem metalowe, tosprawdzałem może z trzy razy.

Johny_Walker - 2015-01-16, 20:09

Ostatnio jak zakładałem kompozyt, to popsikałem silikonowym smarem uszczelkę kamperfita. Zobaczymy czy będzie trzymać. Latem wyleciało mi pół butli przez 2 tygodnie. Podejrzewam kamperfit.
Jak będzie okazja, to kupię kompozytowe z normalnym zakręcanym.

Bronek - 2015-01-16, 20:16

A są?

Ja zamykam zawór, lub ściągam z butli.
To sekunda

Mam te po ok 100z dokręcane do normalnego węża z zabezpieczeniem, nie te czerwone badziewie, co dają w BP

Johny_Walker - 2015-01-16, 20:22

Są. Widziałem gdzieś w Europie. Też mam te za 100 bez reduktora, dokręcane do węża.
Bronek - 2015-01-16, 20:30

Aczkolwiek..... Czerwony leży i może przydać się do kuchenki zewnętrznej.
Tak teraz wpadłem na pomysł.
Mam taką za grosze na naboje, ale w wersji z możliwością podpięcia do węża butli. Może wyda?

Pobawić się można. Aczkolwiek .... po raz dru, i tych noboi mam od cholery.

Nie mniej i aczkolwiek po raz trzeci, ciekawe czt ten reduktor BP będzie dobry do tej kucheneczki.

Z której jestem mega zadowolony. Gaz z naboi ma niesamowitą wartość cieplną.
Kuchenka idealna do smrodlawych dań, rybki itp.

Johny_Walker - 2015-01-16, 20:39

Do tego mam butlę 1kg z nakręconym palnikiem duszonymi bez reduktora.
Bronek - 2015-01-16, 20:46

No to sobie popisaliśmy.
I jak zwykle, każdy ma swoje patenty jedyne i słuszne.

toscaner - 2015-01-16, 21:21

Rawic napisał/a:
Cytat:
Do dziś się nie dowiedziałem, czemu te same butle 11-tki tu napełniają mniej. Wywalają tylko oczy na pytanie o 11kg, jakbym z księżyca spadł, bo ...to przecież są 10-kg.
na butli do gazu powinny być wybite : Tara, netto, brutto, jeśli jest napis na butli, że jest przeznaczona do gazu propan-butan to powinno widnieć tara i netto, czy na włoskich butlach nic nie jest wybite.

No to muszę to sprawdzić, co tam napisali. A jak nie okaże się, że hieroglify, to napiszę do Ciebie z petycją o objaśnienia. :mrgreen:

Rawic - 2015-01-16, 21:33

[quote="Johny_Walker"]
Możecie już założyć klub tankujących uwodnione LPG na wioskach.quote] Johny, znowu wychodzą na wierzch, braki w Twoim doświadczeniu, im większe miasto to więksi oszuści, a najwięksi to Warszawie (przepraszam, wyłączając kilku porządnych chłopaków co należą do CT) wypal do końca gaz z butli kompozytowej, podnieś butlę do góry, trzymając poziomo, przyjrzyj się uważnie czy pozostało trochę wody, czy też udało Ci się kupić czyściutki propan. :spoko

Rawic - 2015-01-16, 21:39

Bronek napisał/a:

Nówka pełna stoi drugi miesiąc. Zaznaczę pisakiem.

.
Broniu, ale dodatkowo dokonaj pomiaru temperatury, bo na wiosnę, może to wyglądać jakby ktoś dolał Ci gazu do butli. :spoko
Bronek - 2015-01-16, 22:24

Idealiści karwa kawka.
Gorzała potrafi odparowac, to i gaz może, byleby w granicach rozsądku.
Dziasiaj tak słoneczko dawalo... Oj już miałem pokrowiec zdejmować...

Rawic - 2015-01-16, 22:42

Bronek napisał/a:
Gorzała potrafi odparowac
tak właśnie tłumaczyłem żonie, jak mi pisakiem kreski na butelkach robiła,
Bronek napisał/a:
Dziasiaj tak słoneczko dawalo... Oj już miałem pokrowiec zdejmować...
Bronek a może byśmy tak na ten zlocik rocznicowy do Uniejowa się wybrali, tak po prostu jutro z rana, co? :spoko
Bronek - 2015-01-16, 22:46

Nie mogę, mam rodzinne zadania niestety.
:(

Johny_Walker - 2015-01-16, 23:21

W kompozytowych nic nie zostało. Dawniej tankowałem 3 kg butlę bezpośrednio na wiejskiej stacji benzynowej i wtedy woda kolońska była.
Rawic - 2015-01-16, 23:55

Bronek napisał/a:
rozumie, obowiązki małżeńskie, ale żeby zadania trzeba było :szeroki_usmiech
Rawic - 2015-01-16, 23:56

Johny_Walker napisał/a:
W kompozytowych nic nie zostało.
nie wierzę, może źle widziałeś :spoko
Bronek - 2015-01-17, 08:02

Rawic napisał/a:
Bronek napisał/a:
rozumie, obowiązki małżeńskie, ale żeby zadania trzeba było :szeroki_usmiech

Matka do szpitala, bo na prowincję jakiś szpec medyczny przyjedzie i będzie leczył za darmo.
Ojca do drugiego domu, bo trzeba tam pomieszkać by było wytłumaczenie dlaczego mają dwa.
Prezent Monice kupić , gdyż nie zgodziła sie na przekłucie uszu w ramach urodzin jutrzejszych.
USG, wnukowi zrobić by sprawdzić jak mu tam we flakach synowej.

A to tylko początek listy

toscaner - 2015-01-17, 10:25

Wczoraj kupiłem nową butlę. Po przywiezieniu stawiam na wagę i ...21,8kg. Ważę ze 3x, bo nie wierzę. A na tabliczce takie dane. No cóż. :-/
Ale uszczelkę zawsze nową dają. :haha:
Przy Florencji jakoś mniej oszukiwali niż przy Amiata. :-/
No chyba, że ja czegoś nie rozumiem z tym gazem.

Bronek - 2015-01-17, 11:22

Postępuj jak ciężko wierzący i nie myśl. Przyjmij na wiarę , nie dociekaj, uznaj wolę ...
Łatwiej bedzie.

Mamy tu i jednych i drugich.

Niestety ci madrzejsi cierpią szukając by nie dać się oszukać. Cierpią udowadniając...
Ciemni biorą na wiarę , mają lżej. Tłumaczą to wolą nieba, opatrznością i takimi tam dyrdymałami. Szanuję i podziwiam za taki umysł elastyczny ktory się nie buntuje przeciwko idiotyzmom.

Ja jestem fałszywym, podłym katolickim marksitą / ateistą , do wyboru i robię tak by było mi dobrze. Czyli mam w nosie litr syfu na dnie butli na przykład.
Więcej mnie kosztuje sprawdzanie szukanie (czas moj jest najdroższy z tego co posiadam) by ganiać za warzywniakiem gdzie tańsza marchewka jest. Itp.

A kompozyty są fajne, bo mi żyłka pierdząca nie pęka jak je noszę . Natomiast cena, sposób montażu to drugorzędna sprawa.
Jeśli posiadanie kampera miałoby mi przysparzać zmartwień i ciągłych trosk i rozterek.
To opchnął bym go szybko
Dlatego spokój i wolne ruchy. Woda, syf w paliwach był jest i będzie i tak nam dopomóż by bylo go jak najmniej. I tyle. Pozytywnie myślę, że w razie wybuchu ten syf szybko ugasi pożar. :mrgreen:

Czego Wam szczerzee życzę :mrgreen:

Tam gdzie się leje zawsze były przekręty.

toscaner - 2015-01-17, 15:05

Bronek, ja sobie tak czasem ważę, bo w takim kraju, to różnie jest. Mi też klienci na ręce patrzą i wymagają.
Jeśli tu ma być 10 kg (a nie jak w Polsce 11 kg), to już muszę częściej zmieniać, ale jeśli jest 8,9 kg to jeszcze szybciej. Jakbym chciał często po gaz latać, to bym sobie 3 kg butle zamontował.

To samo z paliwem tu. Tankuję samochód do pełna, bo mignęła rezerwa. No i dziwnym trafem wlewam 13 litrów więcej niż było miejsca w baku. Innym razem 9l więcej. Operacje na liczbach dwucyfrowych to ogarnąłem w pierwszych dniach szkoły podstawowej i do dziś pamiętam jak liczyć. :haha:

Nie po to w tym kraju jest taka wspaniała policja, która nazywa się Guardia di Finanza, żeby się chłopaki nudzili. :haha:
Jeden telefon i chłopaki jadą sprawdzić wszystko. I jeszcze oddzwaniają poinformować o wyniku kontroli. A później w gazetach lista adresów z nazwami stacji + gdzie i o ile % oszukują, ile wody w paliwie było itd. Wiadomo na długo, gdzie nie zajeżdżać. Nie to co w Polsce, bo ochrona złodziei. A babcia batonik za 1 zł weźmie to w dyby i do lochu.
Jakieś mam dziwne odczucie, że tak powinno być i w tym nielicznym wypadku we Włoszech jest... normalniej?

Niektórzy wiedzą już, że złodziejstwa, kłamstwa, chamstwa i góralskiej muzyki nie cierpię.
Chociaż góralską to jeszcze przy dobrych napitkach i żarełku ścierpię.

Bronek - 2015-01-17, 17:31

E tam. Właśnie w TV, przez przypadek usłyszalem, ze gościowi sprzedali nowego w salonie Aoutlandera nienadającego sie do jazdy, bo był bity zanim wyjechał z salonu. Proces trwał 5lat. I końca nie ma.
To litr wody przy tym to kropla w morzu naszej praworządności.

W Polszcze stacje wodolejące są karane mandatem... I trudno się dowiedzieć ktore.

wlodo - 2015-01-17, 17:50

toscaner, Bo mały błąd robisz,wagę łazienkową w bagażnik i waż przy zakupie a nie w domu :diabelski_usmiech
toscaner - 2015-01-17, 17:57

Na to wychodzi, że tu bez wagi ani rusz. Przydałaby się jeszcze prywatna stacja do badania jakości paliwa. Mam tylko nadzieję, że na winie nie oszukują i wody nie dolewają. :)
Rawic - 2015-01-17, 20:07

toscaner napisał/a:
Jeśli tu ma być 10 kg (a nie jak w Polsce 11 kg),
W Polsce w kompozytowych też jest do 10 kg, dlatego lepsze są butle alu bo lżejsze, choć ładowność większa o 1 kg
toscaner napisał/a:
Mam tylko nadzieję, że na winie nie oszukują i wody nie dolewają.
jak to nie, to w karafkach w restauracjach to pół na pół z wodą, nie raz wypiłem litr wina i nic nie poczułem. :spoko
nikita55 - 2015-01-20, 23:30

Ciekawi mnie jedna rzecz.Jak mam 11kg butle niemieckie takie szarawe i jestem w polsce i niechcę ich wymienić.....pewnie i tak nie można.....tylko zatankować lpg to mi nie zatankują?
Po drugie w niemczech gdzie teraz jestem można samemu tankować gaz do auta , więc zastanawiałem się czy jak bym kupił przejściówkę za 70 zł z jednej strony nakręca się na zawór z gwintem butli ,a w drugi wpina pistolet. Jest to nic trudnego skoro na każdej butli jest jej waga na pusto i ile powinna ważyć pełna.To nie chodzi też o zyski ale o to , że stacja jest zawsze pod ręką a wymiany to trzeba gdzieś szukać i jeździć.
Oczywiście są specjalne butle,a raczej zbiorniki mini 11kg które mają już wbudowaną tą końcówkę o której mowa, oraz zawór automatyczny i zegar gdzie widać te 80 procent, ale kosztują 5 x tyle a dwie to już wogóle.Gdy by tak uważać przy tankowaniu żeby nie za dużo to chyba ok.
Apropos w normalnym samochodzie na LPG jest zawór 80 procent i też wielokrotnie nie zadziałał i nabijało się zamiast 36l 44l w zbiornik48l i samochód nie wybuchł tylko trzeba było wyjeździć trochę , żeby po podgrzaniu się butli po kilku np,godz. nie rozerwało jej czy coś ....chyba , że się mylę.... :lol:

zbyszekwoj - 2015-01-21, 09:53

nikita55 napisał/a:
mam 11kg butle niemieckie takie szarawe

Te butle mają jakiś zawór bezpieczeństwa.

toscaner - 2015-01-21, 15:36

Nabijanie teoretycznie nie jest głupim rozwiązaniem. Nie wiem jak w Polsce, ale we Włoszech wymiana butli to koszt 21-29 euro, z tym, że najczęściej 25-27euro. Butla to loteria, czasem dostaje się zardzewiały złom.
A tak mieć swoją, nówkę w idealnym stanie. No zdecydowanie lepiej.

Pomijam fakt, że jeśli się nie mylę to 11kg (tu nabijają 9-10kg) to ok. 22-24 litry gazu, to przy cenie ok. 70-75c wychodzi w okolicach 15-16 euro (dla tych 9kg). Potrzebna tylko przejściówka i chyba waga. Albo zważyć przed i po prostu nabić takie 20 litrów i mamy z bezpiecznym zapasem. Może te obliczenia ktoś, kto ma większą wiedzę oczywiście skorygować.

Jak wspomniałem, pomijam różnicę w cenie, ale posiadanie nowej sprawnej butli to jednak zaleta.

Teraz pytanie do mądrzejszych ode mnie w tematach gazu... teoretyczne...
Butli nie chcą w wielu miejscach nabijać, ale gdyby tak zrobić wyprowadzenie na zewnątrz, aby było standardowe gniazdo do tankowania, a wewnątrz przykręcałoby się do pustej butli jakieś coś i zawsze tankowało bezpieczną ilość litrów, to czy ma to jakąś rację bytu?
Plusy, mamy swoją butlę i tankujemy wszędzie.
Minusy, przepełnienie? Inne?

amples - 2015-01-21, 16:17

toscaner napisał/a:
Pomijam fakt, że jeśli się nie mylę to 11kg (tu nabijają 9-10kg) to ok. 22-24 litry gazu,

Sprawdz sobie wagę lpg. (10kg to około 18l lpg.)

toscaner - 2015-01-21, 16:52

amples napisał/a:
toscaner napisał/a:
Pomijam fakt, że jeśli się nie mylę to 11kg (tu nabijają 9-10kg) to ok. 22-24 litry gazu,

Sprawdz sobie wagę lpg. (10kg to około 18l lpg.)

Oparłem się na jakiś tam danych z netu.
Np. http://www.interloop.pl/b...yczna-5-kg.html
"Pojemność [l] - 27,2"
Te 80% to jakoś ok. 22 litry.
9 - 10kg tankują makarony w butle 11tki.

Bardziej mnie interesuje odpowiedź na pytanie dotyczące tankowania w sposób jaki podałem.
Pusta butla, wyprowadzenie na zewnątrz na standardowy zawór, tankowanie tych powiedzmy 18 litrów (dla bezpieczeństwa).
A może już było, ale nie mogę znaleźć ?

wlodo - 2015-01-21, 17:43

Zamiast kombinować z tankowaniem standardowych przenośnych butli,nie lepiej podwiesić oryginalny zbiornik? Co przemawia aby tego nie zrobić? :bajer
tom-cio - 2015-01-21, 17:47

Tosca,kompletnie bez sensu.Zaloz sobie butle jak Stan1april pod podwoziem i tankuj gdzie chcesz,albo jak ja taka 28l do srodka auta,taki malutki baniaczek jak butla wymienna.i wtedy problemy ci sie skoncza,a co do butli pod podwozie to mam lezec jedna taka luźno,proponowalem ze oddam,nikt nie chcial,to moge sprezentowac tobie.ZrobiemCi zdjecia jutro i wysle ,jak bedziesz chcial to jak w polszy bedziesz to zamontujemy :diabelski_usmiech
amples - 2015-01-21, 18:01

toscaner napisał/a:
Plusy, mamy swoją butlę i tankujemy wszędzie.
toscaner napisał/a:
Minusy, przepełnienie? Inne?

Niezgodne z przepisami .......
Musimy przykręcić (najlepiej pustą) butlę i odkręcić zawór w niej wcześniej , aby obsługa nie zauważyła że coś kombinujemy , bo morze odmówić zatankowania , no i być facetem z jajami nie ofermą bo o kuku łatwo.(czytaj nieszczelność zatrucie a nawet wybuch )

toscaner - 2015-01-21, 19:34

Fakt planowałem kiedyś butlę pod auto, ale odpada. Wyjazdy zimowe na deski itd.

Tomcio podałeś chyba optymalne dla mnie rozwiązanie.
Opcja jak z butlą pod autem, z tym, że butla jakaś malutka będzie w środku w cieple.
Pytanie jakie są najmniejsze butle typu walec na rynku?

Patent z 11tką odpada i też nie róbcie tego w domu. :mrgreen:

nikita55 - 2015-01-21, 20:07

Kiedyś za dawnych czasów widziałem jak ..pan.. na stacji tankował moje dwie nówki butle 11kg.
Ot i cała filozofia...położył butle na wadze,wyczytał ile powinna ważyć pusta..jeżeli była pusta to miała tę wagę ,zobaczył ile może zatankować. Przykręcił mosiężną przejściówkę , założył pistolet , odkręcił butlę...
np.11 kg ...załóżmy 18 litrów, na wadze wzrosło o 11 kg,na wyświetlaczu 18 litrów,butle zakręcił ,odpiął pistolet zabrał redukcję ,trwało to chwilkę. :shock:
Samemu tankując w Niemczech ,więc pomysł jest dobry,ale też myślałem jak kolega ,żeby zrobić specjalne gniazdo ...tylko do tego celu...ale żeby kontrolnie waga w bagażniku była cały czas podczas tankowania tej butli i był podwójny podgląd i tu i na stacji przy dystrybutorze.
A skoro włosi tankują 9/10 to i ja mogę troszkę mniej i git :idea :idea :idea
Ponieważ mam cepke i 4x 11kg to wolałbym ten sposób bo DMC cepki , przeglądy zbiornika...itd...

amples - 2015-01-21, 20:19

toscaner napisał/a:
Pytanie jakie są najmniejsze butle typu walec na rynku?

Np. http://www.stako.pl/index...ias=W11&lang=pl

toscaner - 2015-01-21, 20:25

No właśnie ja nie chcę targać ze sobą więcej niż 1 butli. U nas tylko do kuchenki. We Włoszech to wymienię od ręki, w Polsce zatankuję, ale jak gaz się skończy w innym dowolnym kraju za te 4 miesiące gotowania, to jak to zatankuję, wymienię?
Stąd te kombinacje i finalnie patent Tomcia na podium. :)

Odpada zbyt duże ryzyko kombinowanego tankowania 11tki, pojawia się możliwość gdzie tylko jest stacja LPG. :)

DAKOTA - 2015-01-22, 10:40

toscaner napisał/a:
No właśnie ja nie chcę targać ze sobą więcej niż 1 butli. U nas tylko do kuchenki. We Włoszech to wymienię od ręki, w Polsce zatankuję, ale jak gaz się skończy w

innym dowolnym kraju za te 4 miesiące gotowania,

To jest dobre ,hahahahahaha

turysta wirtualny :haha:
DAKOTA

toscaner - 2015-01-22, 11:00

DAKOTA napisał/a:
toscaner napisał/a:
No właśnie ja nie chcę targać ze sobą więcej niż 1 butli. U nas tylko do kuchenki. We Włoszech to wymienię od ręki, w Polsce zatankuję, ale jak gaz się skończy w

innym dowolnym kraju za te 4 miesiące gotowania,

To jest dobre ,hahahahahaha

turysta wirtualny :haha:
DAKOTA

Dobre, dobre. :haha:
Ale co? :shock:
Problemy z rozumieniem treści pisanej w jęz. polskim? :haha:
A może w nie Włoszech zużywa się więcej gazu na samo gotowanie. :haha:

koder - 2015-01-22, 11:48

Nie bardzo rozumiem, co was śmieszy. O ile wiem, Toscaner zmierzył wydajność butli gazowej przez kupienie jej i podpięcie do kuchenki w domu i gotowanie przez 4 miesiące. Dokładniejszego pomiaru chyba nie można zrobić. No, chyba, że masz pomysł?
toscaner - 2015-01-22, 12:06

Koder, ja chyba rozumiem już Dakotę. Pomijając problemy z językiem polskim (blog), w tym zapewne problemy z rozumieniem treści czytanej, to już wiem skąd to niezrozumienie z gotowaniem.

Gdybym ja tak gotował, to też bym się śmiał z tych co używają kuchni normalnie :haha:
Fotka z bloga Dakoty:

Pawcio - 2015-01-22, 13:05

Troszkę Wam się temat rozjeżdża.. do problemu napełniania dochodzą jeszcze kolejne: czas i sposób użytkowania :szeroki_usmiech
toscaner - 2015-01-22, 13:24

Pawcio napisał/a:
Troszkę Wam się temat rozjeżdża.. do problemu napełniania dochodzą jeszcze kolejne: czas i sposób użytkowania :szeroki_usmiech

I tak nic nie przebije w temacie gazu "wirtualnego turysty". :haha:

Wracając do tematu, plan z przeróbką butli mam. Wybór rozmiarów i objętości szeroki. Docelowo będę miał tankowanie na wszystkich stacjach LPG. To rozwiązuje nieudogodnienie z butlami.

Rawic - 2015-01-22, 20:47

toscaner napisał/a:

Fotka z bloga Dakoty:
popatrzcie na fotkę, widzicie te rośliny w doniczkach obok butli z czajnikiem, jaki spryciarz ten Dakota, zerwie parę liści zaleje wrzątkiem i galop zupka gotowa, heja dalej w drogę. :szeroki_usmiech
toscaner - 2015-03-31, 18:23

Tym razem krócej... bo po niemal 11 tygodniach wygotowaliśmy 8,9 kg butanu. Tak, tak, butla 11kg, tu nazywana 10 kg, ale makarony, jako, że oszukują, to gazu jest zawsze mniej. Do tego jak się okazało we Włoszech trzeba czytać co się kupuje. Kupiliśmy butan. Nawet nie wiedziałem, że sprzedają butan w takich butlach. Ale kolega Rawic mnie oświecił, jak zobaczył fotkę.
Kolejna ciekawostka, gaz w butlach w Polsce jest podobno tańszy, niż na stacjach? Akcyza czy cuś.
Tu musi być odwrotnie. Gaz na stacjach w okolicach 65 centów, a butla 26 - 29 euro. Jest to raczej ostania butla, którą kupuję.
Teraz niby propan-butan. No zobaczymy.
Planuję zamontować jakiś mały zbiornik, który będę mógł zatankować nawet na końcu świata, na każdej stacji.

Johny_Walker - 2015-04-01, 10:13

W Polsce gaz w butlach bez akcyzy jest zwykle droższy niż na stacjach z akcyzą.
Koszt napełniania? WTF?

koder - 2015-04-01, 22:55

Żarty prima-aprilisowe wydzielono do odpowiedniego dla nich miejsca, bo jeszcze ktoś nowy przeczyta za pół roku i się przerazi.
zbyszekwoj - 2015-04-02, 08:46

Pytałem dlaczego butla 11 jest tańsza od 5. Bo ta druga jest do turystyki to inna akcyza-odpowiedzieli. Jakoś mnie nie przekonali.
Czarna i Krzysiek - 2015-04-02, 11:34

zbyszekwoj napisał/a:
Pytałem dlaczego butla 11 jest tańsza od 5

U mnie tak nie jest, za napełnienie 11-stki w rozlewni płace 44zł a za 5-tkę niecałe 30 o ile dobrze pamiętam.

zbyszekwoj - 2015-04-02, 13:54

Ja dzisiaj wymieniłem na stacji tzgas- 40 zł. Mała ponad 50 w gaspol.
Czarna i Krzysiek - 2015-04-02, 14:08

zbyszekwoj napisał/a:
Mała ponad 50 w gaspol.

Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego. Ja nawet ostatnio nabijałem, jak byłem w rozlewni w zawiązku z innym tematem, litry na kg ;-) i jestem niemal pewny, że za napełnienie turystycznej płaciłem coś ok. 30 zł.
Zaraz zadzwonię i się dowiem.

Czarna i Krzysiek - 2015-04-02, 14:15

Dzwoniłem. Rozlewnia gazu w Małopolu. Napełnienie butli 11kg 45 zł, napełnienie butli 5kg, 26zł. Jakby co, mogę podać telefon. :spoko
klaudynka - 2015-04-02, 14:40

Średnia cena w tej chwili z kg gazu do butli turystycznej to 7 złotych Na taka cenę składa sie mała ilość punktów które napełniaja legalnie butle turystyczne, cena usługi- napełnianie przelewowe dodatkowe warzenie nie wszyscy chcą sie z tym bawić.
zbyszekwoj - 2015-04-02, 17:47

Niestety w Lublinie rozlewni nie ma, dlatego musimy korzystać z punktów wymiany. :gwm
Rawic - 2015-04-02, 18:28

zbyszekwoj napisał/a:
Niestety w Lublinie rozlewni nie ma, dlatego musimy korzystać z punktów wymiany. :gwm
jak jest nisza to trzeba założyć biznes :spoko
Victus - 2017-06-16, 20:15

Temat stary ale morze się przyda.
WARSZAWA
Firma KAMINO – rozlewnia gazu, legalizacja butli
ul.Żywiecka 21A
02-495 Warszawa
pn. – pt.: 7:00 – 16:00
tel./fax: (022) 667 00 26
tel. (022) 668 45 54
tel. kom. 0 601 285 889

ul.Traktorzystów 1
02-495 Warszawa
pn.- pt.: 7:00 – 16:00
tel./fax: (022) 478 24 66

MICHAŁOWICE
“Gaz-Tank” – rozlewnia gazu
Michałowice, woj. mazowieckie, kod 05-816
Ulica: Al. Jerozolimskie 287 a
Telefon: 22 723 94 28

PŁOCK
ORLEN GAZ. Sp. z.o.o. – rozlewnia
09-411 Płock
ul. Zglenickiego 46A

http://www.interloop.pl/g...urystyczna.html

Rawic - 2017-06-16, 22:18

Victus napisał/a:
Temat stary ale może się przyda.
bravo Ty! :spoko
Comsio - 2017-06-17, 08:14

Napelniaja za Radzyminem ,kierunek Wyszków ,za stacja BP.
Victus - 2017-06-17, 09:30

COMSIO napisał/a:
Napelniaja za Radzyminem ,kierunek Wyszków ,za stacja BP.

Wiem , w Małopolu, codziennie tam przejeżdżam ale tu mam na miejscu.
Jest jeszcze znany mi jeden punkt w Wyszkowie na ul Okrzei ale nie pamiętam nr więc wstawie dopiero po weeku

Victus - 2017-06-18, 16:28

Zapomniałem napełnić butlę po trasie w Małopolu przy McDonaldzie, zajechałem na Trzaktorzytów a tam przepraszamy brak prądu - Michałowice - dopiero w poniedziałek, objechałem stacje i nikt nie chciał napełnić, dopiero na stacji w Babicach Nowych nabiłem.
Victus - 2017-06-27, 16:09

Wyszków ul. Okrzei 77a - firma Komgaz https://goo.gl/maps/cWuJ8NkkGfu
Stacja paliw - WerMat tez ul Okrzei z Kościuszki -https://goo.gl/maps/h9X9jSp9dSx

MILUŚ - 2017-07-12, 22:45

Dziś napełniałem swoje butle gazowe . 3 kg - 24 zł ; 11 kg - 38 zł .
Rozlewnia gazu w Sośnicowicach pod Gliwicami ; ul.Kozielska

darek 61 - 2017-09-23, 17:26

Czy ktoś to stosował.
http://allegro.pl/przejsc...6156466278.html

andi at - 2017-09-23, 19:07

Tak ostatnio pod Żmigrodem na prywatnej stacji , bo nigdzie nie chcieli zatankować butli
Na wiosnę wkładam butle pod auto i tankowanie z pistoletu :spoko

Endi - 2017-09-23, 20:36

andi at napisał/a:
Na wiosnę wkładam butle pod auto i tankowanie z pistoletu

Ja tankuję w ten sposób już 3 sezon.

andi at - 2017-09-24, 08:37

Endi napisał/a:
andi at napisał/a:

Endi i to jest to :spoko

Gdyby ktoś szukał zestawu to tu . Cały zestaw +końcówki na EU http://www.agsiedlik.pl/
Gościu przy telefonie jest kumaty

darek 61 - 2017-09-24, 13:37

Endi napisał/a:
andi at napisał/a:

Tankujesz jakąś konkretną ilość,czy czeka się jak pistolet odbije.

Endi - 2017-09-24, 13:56

darek 61 napisał/a:
Tankujesz jakąś konkretną ilość,czy czeka się jak pistolet odbije.

Czekam aż odbije pistolet. Przed tankowaniem dla bezpieczeństwa, zakręcam butle aby odciąć gaz od instalacji. Zależnie od pozostałej ilości w butli, max dopełnienie to około 21 l.

klaudynka - 2017-09-24, 16:58

Pojemność butli 11kg to około 27 litrów gazu i taka butla napełniona na100% to BOMBA!!! Takie butle napełniamy na max 80% pojemności jak ENDI pisze 21 litrów do PUSTEJ BUTLI JEST OK!!! :spoko
andi at - 2017-09-24, 19:18

Endi ma butle pod autem z pływakiem to tankuje do samoczynnego odcięcia napełniania .Są to
butle tego typu http://www.agsiedlik.pl/zbiorniki-lpg-k561.html

Ja mam jeszcze przezroczystą to tankuje na oko 11kg :spoko

Endi - 2017-09-25, 15:02

andi at napisał/a:
Endi ma butle pod autem z pływakiem to tankuje do samoczynnego odcięcia napełniania .....Ja mam jeszcze przezroczystą to tankuje na oko 11kg :spoko

Ja nie mam zbiornika pod kamperem. Mam tak samo jak Ty , butla 11 kg z tą małą różnicą, że przystosowana do tankowania, firmy Alu-Gaz.

darek 61 - 2017-09-25, 20:23

A czy ktoś tankuje zwykłą butlę 11kg na stacji LPG
ZEUS - 2017-09-25, 21:10

legalnie nie ma takiej możliwości... :(
andi at - 2017-09-26, 09:18

darek 61 napisał/a:

Endi to Zosi pokazywałeś mieszkanko ,a mi zasilania gazowego nie pokazałeś :haha:

Tak ja tankuje ale są kłopoty .Mam butle przezroczystą to widzę ile jest gazu
Większość stacji mówi NIEEEEE

Dlatego na wiosnę zakładam butle pod auto .Cały zestaw kosztuje tu około 600 zł http://www.agsiedlik.pl/ :spoko

mischka - 2017-09-26, 19:11

ZEUS napisał/a:
Na targach w Düsseldorfie widziałem butle do samodzielnego napełniania z certyfikatem. Moim zdaniem to legalne, przynajmniej w cywilizowanych krajach.
Minus takiego rozwiązania to cena butli która o ile dobrze pamiętam kosztowała ponad 200€ :gwm

mischka - 2017-09-26, 19:23

a tu przykładowa butla:
http://www.gasfachfrau.eu...duct/id351.html

wirefree - 2017-09-26, 19:27

A byłeś napełnić tutaj ( niemczech) butle na stacji? W cywilizacji byle małpa nie może obsługiwać niebezpiecznych instalacji bo może narobić sobie i innym krzywdy.
mischka - 2017-09-26, 19:41

wirefree napisał/a:
W cywilizacji byle małpa nie może obsługiwać niebezpiecznych instalacji
dlatego robią to ludzie :spoko
eler1 - 2017-09-26, 21:14

Mój znajomy ma kamperka sprowadzonego z anglii z dwoma butlami 11kg stalowe połączone ze sobą i do tego na zewnątrz jest złącze jak do tankowania samochodu tylko mija mu ważność tych butli bo mają więcej niż 10lat.
Byłem raz z nim na stacji paliw jak tankował i nic nie zakręcał - fajny patent.

Endi - 2017-09-26, 21:29

eler1 napisał/a:
Byłem raz z nim na stacji paliw jak tankował i nic nie zakręcał - fajny patent.

Moja AluGaz ma też certyfikat i TUV do 2021 r. ale przy tankowaniu i tak zakręcam zawór ...tak na wszelki wypadek (podobnie jak ksiądz rozporek ma) ;)

Jestem trochę przewrażliwiony, po tym jak kiedyś w Niewiadówce mi "dmuchnęło" :spoko

ZEUS - 2017-09-26, 22:42

mischka napisał/a:
ZEUS napisał/a:
Na targach w Düsseldorfie widziałem butle do samodzielnego napełniania z certyfikatem. Moim zdaniem to legalne, przynajmniej w cywilizowanych krajach.
Minus takiego rozwiązania to cena butli która o ile dobrze pamiętam kosztowała ponad 200€ :gwm

moja odpowiedź dotyczyła pytania:

darek 61 napisał/a:

:szeroki_usmiech :spoko

andi at - 2017-09-27, 01:18

ZEUS napisał/a:
mischka napisał/a:
ZEUS napisał/a:

moja odpowiedź dotyczyła pytania:

darek 61 napisał/a:

:szeroki_usmiech :spoko

Już odpisałem

Tak ja tankuje ale są kłopoty .Mam butle przezroczystą to widzę ile jest gazu
Większość stacji mówi NIEEEEE

Jeszcze dodam ze moja butla góre (zawór ) ma taką jak stalowa (kupiona w Austrii dlatego inna niż u nas )

ZEUS - 2017-09-27, 10:10

andi at napisał/a:
.Mam butle przezroczystą to widzę ile jest gazu

ja mam butlę BP, plastikową, również z widocznym poziomem gazu i tankuję na stacji u kolegi ale legalnie niestety nie ma takiej możliwości :gwm

(może problem jest w tym, że duże butle nie posiadają zaworu odpowietrzającego :idea: )

amples - 2017-09-27, 11:26

ZEUS napisał/a:
(może problem jest w tym, że duże butle nie posiadają zaworu odpowietrzającego
Żadna polska butla (poza małymi 1 - 2 kg) nie posiada odpowietrzenia.
Problem w tym , aby osoby nie mające zielonego pojęcia nie nie bawiły się gazem w miejscu publicznym (stacja paliw) .
Firmy napełniające też muszą zarobić .

ZEUS - 2017-09-27, 13:20

amples napisał/a:

ja to wszystko wiem... :mrgreen: pamiętam również kolejki oczekujących na napełnienie butli turystycznych :diabelski_usmiech :spoko

Bim - 2017-09-27, 14:23

amples napisał/a:

Teraz pomyśl ile ludzi by straciło na tym odpowietrzeniu :haha:
zacznijmu na punktach sprzedzaży butli na zadupiach a na rozlewniach nie kończywszy a akcyza? ;)

amples - 2017-12-10, 22:51

Alan napisał/a:
dzięki tym wynalazkom można "tankować LPG" na stacjach

Teoretycznie , za tankowanie butli przenośnej , na każdej stacji cię pogonią .
Jeśli już to butla w środku a wlew lpg na zewnątrz

amples - 2017-12-10, 23:14

Alan napisał/a:
Wczoraj napełniłem butlę tutaj

Niezgodnie z przepisami prawa .
Napełnianie jakichkolwiek butli gazowych na stacjach autogazu jest jednoznacznie zabronione.Czyn ten jest zagrożony, co najmniej karą grzywny w postaci postępowania mandatowego do kwoty 500,00 zł. lub może być skutkiem odebrania koncesji na prowadzenie działalności albo ............................. .

SlawekEwa - 2017-12-11, 07:42

Alan napisał/a:

To gdzie do k...nędzy legalnie, bezproblemowo i bez niczyjej łaski napełnię butlę gazową? W Polsce,

W rozlewniach gazu np Biłgoraj-Zagumnie :bigok

kimtop - 2017-12-11, 08:51

Cytat:

To gdzie do k...nędzy legalnie, bezproblemowo i bez niczyjej łaski napełnię butlę gazową?

W rozlewniach gazu

zbyszekwoj - 2017-12-11, 09:58

SlawekEwa napisał/a:
Alan napisał/a:

To gdzie do k...nędzy legalnie, bezproblemowo i bez niczyjej łaski napełnię butlę gazową? W Polsce,

W rozlewniach gazu np Biłgoraj-Zagumnie :bigok

Trza z mojej wsi Lublina do Biłgoraja jechać aby butle napełnić. U nas tylko wymiana. :gwm

MisioKRAK - 2017-12-11, 11:15

A nie prościej przejść np na butle nano (i tak będzie lżejsza niż 5kg) i taką butlę wymieniać a nie napełniać?
zbyszekwoj - 2017-12-11, 12:21

MisioKRAK napisał/a:
A nie prościej przejść np na butle nano (i tak będzie lżejsza niż 5kg) i taką butlę wymieniać a nie napełniać?

Chodzi o dłuższy wyjazd zagraniczny.

W Polsce można wymienić każdą butlę.

Wymiana 5kg -55zł 11kg-40 zł :ok

MisioKRAK - 2017-12-11, 22:44

Myślałem że Alan pisze o Polsce...

A co do cen - nano i 8kg czystego propanu 39zł...

izola - 2017-12-12, 10:24

W D z nabyciem gazu jest prosta sprawa jak masz butle do wymiany , jedziesz do najbliższego marketu budowlanego , wymieniasz pustą na pełną i sprawa załatwiona.

Chyba że masz jakieś fikuśne typy butli/nietypowe to się jedzie do rozlewni gazu.

Są liczne miejsca gdzie dystrybutorzy gazowi, napełniają wszelkie gazy i wszelkie rodzaje butli.
Adresy ich znajdziemy na stronach www.

Najlepiej jest wcześniej zaopatrzyć się w końcówkę na butle danego kraju i na miejscu kupić butlę gazu na kaucję ...a jak kończymy wizytę to oddajemy i jest po ptokach ten niby problem :-P

Kubbek - 2019-02-05, 15:06

ile litrów gazu tankować do butli 5kg?
czy dobrze liczę:
(2x5)x80%=8l

amples - 2019-02-05, 15:39

Kubbek napisał/a:
czy dobrze liczę
8-9l będzie ok.
Kubbek - 2019-03-14, 19:13

Sorki za lekki offtop ale szkoda zakładać nowy temat dla szybkiego pytania. Kupiłem nowy reduktor I wąż do podłączenia. Starego jeszcze nigdy nie demontowałem. Czy na łączeniu reduktor - wąż powinna być jakaś uszczelka? Ja takowej chyba nie dostałem :-(
Bronek - 2019-03-14, 19:26

Nie w tym łączeniu. Dobrze dokręć i sprawdź mydłem :mrgreen:
Kubbek - 2019-03-14, 19:31

pięknie dziękuję ! :-) :-)
SlawekEwa - 2019-03-14, 20:05

Bronek napisał/a:
Dobrze dokręć i sprawdź mydłem

Najlepiej szarym :chytry

LukF - 2019-03-14, 20:46

Biały Jeleń lepszy :haha:
Bronek - 2019-03-14, 21:22

No to niech kupi spraya specjalnego, co działa jak Dove ale nie pachnie.
Kubbek - 2019-03-19, 10:22

a powiedzcie mi - jak będę wymieniał reduktor i wąż gazowy (złącze rvs rst 8mm) to czy powiniennem użyć specjalnej taśmy teflonowej do uszczelnień połączeń gazowych, czy to jest stosowane w innych typach połączeń?
Bronek - 2019-03-19, 10:41

Na gwint nie ma sensu , uszczlenienie jest wewnetrzne jeśli to takie

cytat z zastosowania w/w ...
Cytat:
Łączniki z pierścieniem wcinającym przeznaczone są do montażu na instalacji wykonanej z rurki, pierścień służy jako uszczelnienie połączenia.

https://www.igaz.pl/index.php?i20,montaz-zlaczkek-rvs-rst

Kubbek - 2019-03-19, 11:12

pięknie dziękuję. bez Was i bez tego forum nie byłoby tak łatwo :-)

jeszcze nawet nie odkręcałem przewodu (troszkę się boję :-P )
w ciemno kupiłem nowy przewód kierując się zewnętrznym podobieństwem. na zdjęciach przewód gazowy w moim złomku.

przewód jaki kupiłem to: https://www.igaz.pl/index...zu-rvs8-x-1-4lh

jakieś rady dla laika który będzie się mierzył z jego wymianą?

kimtop - 2019-03-19, 13:47

Kilka godzin wcześniej WD-40
Kubbek - 2019-03-19, 14:05

Oj tak. Na taką ilość syfu i rdzy, to WD-4000 :-P
robba - 2019-03-20, 22:04

Kubbek napisał/a:
Oj tak. Na taką ilość syfu i rdzy, to WD-4000 :-P

a po sukcesie WóDe 40% ...;)

Kubbek - 2019-04-03, 13:54

jako ciekawostkę, co do napełniania butli w Polsce - polecam ustawić w Automapie informowanie o stacjach LPG - zwykle dotyczy to stacji które oferują tylko gaz, a co za tym idzie - w większości da się ugadać co do napełniania butli