Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Ogrzewanie wody powietrzem

rysiol - 2016-05-15, 18:28
Temat postu: Ogrzewanie wody powietrzem
Ponieważ jestem posiadaczem ogrzewania webastem powietrznym zastanawiam się nad wykorzystaniem go do ogrzewania nim wody użytkowej. Może ktoś gdzieś już spotkał się z takim ogrzewaniem lub może ktoś ma pomysł na taki bojler ogrzewany strumieniem goracego powietrza.
BIGL - 2016-05-15, 18:35

Większość przyczep ma takie cuda : http://allegro.pl/bojler-...6185335103.html
wlodo - 2016-05-15, 19:16

Hm...coś by należało dołożyć do tego webasta żeby najpierw grzało wodę.
Zrób zdjęcie,to będzie łatwiej myśleć :shock:
Gdyby przelot powietrza za bardzo się nie tłumił(przeliczyć by trzeba pole powierzchni otworów)to może podgrzewacz od np.Vectry

Socale - 2016-05-15, 19:25

Wodę przez chłodniczkę a lepiej nagrzewnicę samochodową puścić a powietrze przez jej piórka.
Dodać mały zasobnik nad nią żeby woda cyrkulowała i na umycie się w sam raz.

mrsulki - 2016-05-15, 21:50

Sprzedać suche, kupić mokre i :dupa kombinacjami se nie zawracać. Po co komplikować proste konstrukcje. Takie patenty będą posiadały sprawność między 30 a 50% jak nie mniej, a i osiąganie odpowiedniej temp. wody nie będzie łatwe, że o zajmowanym miejscu nie wspomnę.
rysiol - 2016-05-16, 20:07

Przyznam, że wcześniej, do czasu gdy nie kupiłem samochodu z suchym webastem myślałem o kupnie mokrego webasta. Teraz spodobało mi się to suche. Jak wszystko ma ono wady i zalety. Jego wielką zaletą jet to,że już jest.
Pomysł z puszczeniem wody przez nagrzewnicę owiewaną gorącym powietrzem,coś na kształt ogrzewacza przepływowego, ciekawy, lecz bez jakiegoś zasobnika się nie obędzie.
Ciekawe jak zbudowany jest bojler truma TT . Nowy to trochę drogi ale pewnie można go jakoś skopiować albo jakąś używkę kupić.

janusz - 2016-05-17, 08:03

Ale jak latem grzać wodę? Do czego wykorzystać gorące powietrze?
yuras - 2016-05-17, 08:17

janusz napisał/a:
Do czego wykorzystać gorące powietrze?

Można polatać balonem albo suszyć grzyby. :ok :ok

rysiol - 2016-05-17, 19:58

Latem gorące powietrze tylko do grzania wody. Pewnie i w zimie jednoczesne grzanie wody i kampera może być trudne. Musi być wajcha albo na grzanie wody, albo kampera.