|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - wymiana baterii prysznica
mischka - 2016-05-20, 20:00 Temat postu: wymiana baterii prysznica Witam
Jako że muszę uszczelnić lub wymienić baterie prysznica muszę was zapytać jak to zdemontować? Zanim rozbiorę pół łazienki wole zapytać, może istnieją jakieś łatwiejsze sposoby?
Bronek - 2016-05-20, 20:20
Zaślepki weg. I niestety panel narożny chyba trzeba będzie odkręcić.
Ja bym pewnie wyciął u siebie taką baterię i wstawił nową półeczkę z nową baterią. Np. drewnianą polakierowaną tip top lakierem jachtowym.
Tylko to ryzyko gdyż, sknerstwo wykonawcy kampera mogło owocować krótkim rurkami. !
kubryk1 - 2016-05-20, 20:40
Panel narożny zdejmuje się poprzez odkręcenie 8 śrubek (po usunięciu zaślepek). Dalej, po jego odchyleniu odkręcasz opaski mocujące dwa wężyki do ciepłej i zimnej wody oraz rozłączasz kostkę elektryczną. Bateria do półeczki przykręcona jest dużą plastikową nakrętką - ot i cała robota. Ale w zamian za cenną poradę mam pytanie - czy wiesz gdzie nabyć taką właśnie baterię? Jest to Comet ale znajduję tylko takie z wyciąganym wężem prysznica a z przykręcanym nie mogę dopaść.
mischka - 2016-05-21, 19:27
kubryk1, chce kupić ten kran:
http://www.amazon.de/gp/o...&condition=used
albo
http://www.amazon.de/Come...HS57GTAVP31WBEF
myślisz że to nie to?
kubryk1 - 2016-05-21, 19:58
Moim zdaniem to są baterie umywalkowe. Nam jest potrzebna (przynajmniej mnie) bateria bez wylewki a z gwintem do przykręcenia węża prysznicowego. Znalazłem kilka ale z wyciąganym wężem a to wg mnie nie zmieści się w naszej łazience ze względu na kształt panelu. Może jednak od baterii jakie pokazałeś można odłączyć wylewkę i przykręcić wąż? Tego nie wiem - próbowałem w swojej łazience odłączyć wylewkę od baterii umywalkowej ale nie bardzo idzie a nie chcę na siłę. Może ktoś z Kolegów coś wie na ten temat?
mischka - 2016-05-21, 20:40
Muszę to sprawdzić, wydawało mi się (tak na oko) że bateria prysznicowa i umywalkowa to to samo tyle że z inną końcówką.
IAAN - 2016-05-21, 21:20
kubryk1 napisał/a: | Moim zdaniem to są baterie umywalkowe. Nam jest potrzebna (przynajmniej mnie) bateria bez wylewki a z gwintem do przykręcenia węża prysznicowego. Znalazłem kilka ale z wyciąganym wężem a to wg mnie nie zmieści się w naszej łazience ze względu na kształt panelu. Może jednak od baterii jakie pokazałeś można odłączyć wylewkę i przykręcić wąż? Tego nie wiem - próbowałem w swojej łazience odłączyć wylewkę od baterii umywalkowej ale nie bardzo idzie a nie chcę na siłę. Może ktoś z Kolegów coś wie na ten temat? |
instalacja ciśnieniowa czy wyłącznik w kranie bo jak ciśnieniowa to jest sposób ?
kubryk1 - 2016-05-22, 18:14
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi Iaan. Mam w kamperze dwie prawie identyczne baterie - umywalkową i prysznicową, obie Comet, obie maja w środku mikrowyłącznik uruchamiający pompkę zanurzeniową i o takie rozwiązanie mi chodzi.
IAAN - 2016-05-22, 18:20
kubryk1 napisał/a: | Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi Iaan. Mam w kamperze dwie prawie identyczne baterie - umywalkową i prysznicową, obie Comet, obie maja w środku mikrowyłącznik uruchamiający pompkę zanurzeniową i o takie rozwiązanie mi chodzi. |
No właśnie o to mi chodzi czy masz mikrowyłącznik czy nie ,jeśli masz to nie pomogę
Ja u siebie miałem z początku krany z mikrowyłacznikiem ale też nie mogłem dostać bateri prysznicowej z wężem dokręcanym więc wymieniłem pompkę wody na ciśnieniową i w łazience zamontowałem zwykły kran za 38 zł domowy i tylko dorobiłem do niego końcówkę i mam przykręcony wąż od pryśnica ,teraz wymieniłem kran w kuchni z mieszacza wody i pojedyńczego kranu również na domowy bo nie mogłem ustawić strumienia wody o temperaturze odpowiedniej dla mnie
|
|