Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klimatyzacja nie chłodzi

Rodzinka Cztery Plus - 2016-05-22, 10:28
Temat postu: Klimatyzacja nie chłodzi
Jak w temacie. Dometic b2200. Do zimy działała bez zarzutu. Wczoraj odpaliłem na próbę. Wentylator wewnętrzny dmucha, słychać pracujący agregat i jak wlazłem na drabinę, czuć, że wentylator zewnętrzny też pracuje. Dmucha mocno. A nie chłodzi...
Gdyby było za mało czynnika, agergat włączałby się na krótkie cykle, tak? Gdyby nie było czynnika wogóle, nie powinien ruszyć.
Co za cholerstwo?

nikita55 - 2016-05-25, 17:44

Podepnę się pod temat....mam taki problem ,że moja klima działa ,ale bardzo mocno jest zaszroniony (ten element chłodniczka co chłodzi).
Czy ktoś wie czy jest to za mało czynnika i czy można to jakoś nabić ,ponieważ nie znalazłem ,żadnych zaworków do napełniania?

Bronek - 2016-05-25, 18:14

Może termostat, lub timer i brak odlodzenia, czyli nie wyłącza sprężarki.
Daje cały czas ?

nikita55 - 2016-05-25, 21:01

Wydaje mi się ,że wszystko działa normalnie,tylko jak długo pracuje na chłodzeniu (a przecież powinna praktycznie cały czas w lato ) to potrafi się ..skraplacz..strasznie zaszronić.Podejżewam ,że ..gazu..może być zamało i stąd taki efekt.W domu mam ..monoblock..i dla testu na 16 stopni wziąłem ,chodziła ze 2 godziny i zero szronienia.
Bronek - 2016-05-25, 21:16

W monoblooku jest termostat w tej okolicy.
Np w osuszaczach tych prostych jest timer co okresowo wyłącza sprężarkę właśnie w celu odlodzenia i skroplenia szronu/lodu.

U mnie w monobloku, który stał w garażu kampera jak włączyłem tryb ręczny, ustawieniem niskiej temperatury (nieosiągalnej) też zaladzał. Tylko tryb automatyczny z osuszaniem tego nie robił. Właśnie dzięki okresowym przerwą w pracy sprężarki.
Druga sprawa, to duża wilgotność powietrza.

?? Dlaczego brak czynnika, miałby być powodem takiego stanu? Przez ciągłą pracę, bo nieosiągana jest temp. Chłodziwa?
Dziwne, skoro zaladza. Znaczy chłodzi.