Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Poszukujemy kamperka za niedużą kwotę 25-28k PLN.

Jakub13 - 2016-05-22, 17:58
Temat postu: Poszukujemy kamperka za niedużą kwotę 25-28k PLN.
Witajcie,
Po paru latach rozterek, rozmów i zastanawiania zdecydowaliśmy się z żoną na zakup kamperka.
Budżetem niestety dysponujemy mniej niż skromnym - 25-28k PLN.
Poszukujemy kamperka typu alkowa lub integra, nie blaszaka.
Priorytetem jest dla nas sprawna, jak największa łazienka, kosztem miejsc do spania - wystarczą 2-3.
Co do rocznika - im starszy, tym lepszy. Jeździmy z żoną Fordem LTD Crown Victorią z 1987 roku i Polonezem Caro z 1992 z wyboru, także "młodość" kamperka nie jest dla nas zaletą.
Oczywiście wybór jest jeden - pierwsze Ducato, jakiś Peugeot czy inny Transit I (ale ten już podchodzi pod kultowy, więc pewnie i ceny wyższe....). Stan nie musi być idealny, wiadomo, że za te pieniądze nie będzie. Ważne, żeby jechał i nie ciekł.

http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yk6DF.html

Ten nas zachwycił. Czy wiecie, coś o tego typu kemperkach? Jakieś wady/zalety?

Z góry dzięki za pomoc.

Bydgoszczu - 2016-05-22, 19:04

Miałem alkowę Hymera z tego rocznika. Wnętrze wygląda na oryginalne, u nas wyglądało dokładnie tak samo. W łazience oryginalna tapeta i wyposażenie również identyczne.
Tyle mogę powiedzieć ze zdjęć.

Jakub13 - 2016-05-22, 19:26

I dobrej to jakości?
Bronek - 2016-05-22, 19:30

To przepiękne samochody, o ile.. jw.

Dopieszczonym, nigdy wstydu nie będzie.
Kulciak.

Jakub13 - 2016-05-22, 19:35

Jeśli byłby udany, nie cieknący to chyba go nabędziemy.
Bydgoszczu - 2016-05-22, 19:41

Ja byłem zadowolony, choć należy pamiętać, że czas robi swoje.
Instalacja elektryczna w moim trzymała się nadzwyczaj dobrze, kiedy podłączałem jakieś lampki, czy serwisowałem urządzenia, wszędzie lśniła czysta miedź, bardzo profesjonalniemułożone kable, dokładnie pozarabiane końcówki, konektory.
Plastiki, uchwyty za to były już bardzo delikatne, trzeba było uważać.
Meble z lekkiej sklejki, z takim styropianem w środku, chyba był prawdziwy naturalny fornir.
Urządzenia pokładowe po kolei wymagały napraw - no ale dużo używaliśmy, praktycznie każdy weekend i urlop.
Do ogrzewania wszystkie części były, problemem jest elektronika boilera. Jak ten nie będzie działał, to jest to kłopot.
Lodówka też już może nie mieć wydajności, ciężko to dokładnie sprawdzić przy zakupie.
Ogólnie jakość Hymera była znakomita kiedyś, ale ten konkretny egzemplarz? Kto wie?

Jakub13 - 2016-05-22, 20:07

Jak byśmy jechali go oglądać to na pewno wzięlibyśmy jakiegoś eksperta z nami. Jestem dobrej myśli.
kisielak - 2016-05-22, 20:27
Temat postu: Re: Poszukujemy kamperka za niedużą kwotę 25-28k PLN.
Jakub13 napisał/a:

http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yk6DF.html

Ten nas zachwycił. Czy wiecie, coś o tego typu kemperkach? Jakieś wady/zalety?

Z góry dzięki za pomoc.

Mam takiego Hymerka, tylko z innym silnikiem i układem wnętrza. Mimo wieku - super.
Tu masz stronę bezpośredniego właściciela autka z ogłoszenia. Nazywa się Jacek Głowacki.

https://www.facebook.com/yaceq.glowacki

Kiedyś wymieniłem się z nim na fejsie wiadomościami. Normalny facet. Wszystko Ci o tym autku powie. W katalogu ze zdjęciami ma sporo zdjęć z autkiem.
Pzdr. :spoko

jarek73 - 2016-05-22, 20:30

Drogi Jakubie włącz myślenie. Camper ma 27 lat sprzedaje handlarz za stosunkowo małe pieniądze.
Bronek ma rację, ze kultowy mi też się podoba, ale w Twoim wypadku gdzie budzet ograniczyles do 25 tys, to rodzynka nie wychaczysz.
Sorry za szczerość, ale do roboty Ty i twoja Pani się weźcie i w tedy kupować a nie stare sztrucle gdy budżetu na odbudowę nie ma .
Powodzenia Wam życzę bo camper to wspaniała rzecz.

Jakub13 - 2016-05-22, 20:38

Budżet na odbudowę będzie. Chodzi o to, żeby nie kupić strucla dziurawego, a bazę, którą pracą i nieprzeraźliwie wysokim nakładem finansów da się doprowadzić do stanu akceptowalnego.
Bronek - 2016-05-22, 20:49

Poniekąd racje ma Jarek, kamper to dwa byty.

W tym przypadku, stary samochód, jako samochód..

I stara zabudowa.

A to nie paka dostawczaka, ale cała infrastruktura kamperowa.

Czyli roboty kupa i fajnie.. I kasy czasem też pójdzie to mniej fajnie.

Jak jesteś "manualny" to masz przyjemną zabawę z odbudową, naprawami itp.
Jak nie to, forsa musi być.

Biednych nie stać na lipę...

yahoda - 2016-05-22, 21:04

A ja mam jeszcze starszego (`82) Hymera integrę na Fordzie:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=24423

Kupiłem dużo taniej, niż ten w ofercie, a mam wszystko sprawne i niecieknące. Układ wewnątrz taki sam. Pierwszy kamper, więc nie mam porównania, ale mogę polecić. Bardzo przestrzenny w środku.

Jeśli macie ochotę rozejrzeć się po bliźniaczym do tego w ofercie wnętrzu, zapraszam - mieszkam niedaleko Gdańska. Pisz na priv, jakby, co.

Jakub13 - 2016-05-22, 21:10

yahoda napisał/a:
A ja mam jeszcze starszego (`82) Hymera integrę na Fordzie:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=24423

Kupiłem dużo taniej, niż ten w ofercie, a mam wszystko sprawne i niecieknące. Układ wewnątrz taki sam. Pierwszy kamper, więc nie mam porównania, ale mogę polecić. Bardzo przestrzenny w środku.

Jeśli macie ochotę rozejrzeć się po bliźniaczym do tego w ofercie wnętrzu, zapraszam - mieszkam niedaleko. Pisz na priv, jakby, co.

Zazdroszczę Ci - PIĘKNY!!!!!!! I to na prawdę wobec tego była okazja;) Mam nadzieję, że odwiedzimy już naszym prywatnym własnym:)

Jakub13 - 2016-05-22, 21:12

Bronek napisał/a:
Poniekąd racje ma Jarek, kamper to dwa byty.

W tym przypadku, stary samochód, jako samochód..

I stara zabudowa.

A to nie paka dostawczaka, ale cała infrastruktura kamperowa.

Czyli roboty kupa i fajnie.. I kasy czasem też pójdzie to mniej fajnie.

Jak jesteś "manualny" to masz przyjemną zabawę z odbudową, naprawami itp.
Jak nie to, forsa musi być.

Biednych nie stać na lipę...

na życie zarabiam głową I rękoma więc uważam się za "manualnego":) Dlatego z optymizmem patrzę na temat zmotoryzowanego domku.

Witek zbooY - 2016-05-23, 09:39

piękniusi i chyba świadoma para używała sobie prywatnie - dwa miejsca rowerowe i zadbany :)

handlarze wynajdują takie perełki, wygląda jak zwykle pewno lepiej niż jest w rzeczywistości... dobra baza

Jedyne co to w pażdzierniku/listopadzie kosztowałby 20000... premia za przedsezonowość teraz.

Jakub13 - 2016-05-23, 17:56

No zobaczymy. Musimy tam podjechać. Wiadomo - przed sezonem drożej:/ Ale może coś się uda urwać z ceny.