| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Silnik szarpie na wysokich obrotach
mrsulki - 2016-05-30, 17:49 Temat postu: Silnik szarpie na wysokich obrotach Pytanie do obeznanych z tematem lub tych z nas co tak mieli. Do rzeczy: mam silnik 2,8iDTD objaw jaki wystąpił podczas majówki: podczas jazdy nie zależnie od biegu przy wysokich obrotach silnik zaczyna poszarpywać jakby paliwa zaczynało mu brakować, starczy odpuścić nieco gaz i problem zanika. Mam też wrażenie że nieco mu mocy brakuje. Sugestie???
tom-cio - 2016-05-30, 18:00
Na moje zle ustawiony kąt pompy,za wczesny,przyspieszyc przesuwajac pompe 1mm w kierunku bloku silnika.Potrzebny klucz 13 typu banan,innym nie dojdziesz do dolnej nakretki.Ale uwaga,moze zaczac podciekac pod uszczelka po takim zabiegu,jesli ktos wczesniej uzyl jakiegokolwiek uszczelniacza.
tom-cio - 2016-05-30, 18:01
a i sprawdz ciegno przyspieszacza,bo moze sie zatarlo w pozycji zaciagnietej?
mrsulki - 2016-05-30, 18:04
| tom-cio napisał/a: | | zle ustawiony kąt pompy | Nic nie było ruszane. A efekt szarpania jest naprawdę bardzo odczuwalny jakby momentami zapłon tracił na ułamek sekundy, odpuszczam lekko gaz i jest git.
Czarna i Krzysiek - 2016-05-30, 18:10
| mrsulki napisał/a: | | akby momentami zapłon tracił na ułamek sekundy |
A może po prostu najbardziej prozaiczna przyczyna, czyli zapchał się filtr paliwa i najzwyczajniej brakuje paliwa.... miałem tak kiedyś w mercedesie, objaw ustąpił po wymianie filtra paliwa.
lepciak - 2016-05-30, 18:22
Też bym zaczął od wymiany filtra paliwa bo to najmniej kosztuje a i tak co jakiś czas zrobić to trzeba. Jak problem nie ustąpi zapytam moich mechaniorów.
mrsulki - 2016-05-30, 20:41
| lepciak napisał/a: | | Też bym zaczął od wymiany filtra paliwa |
Ja też bym tak zrobił, więc zrobiłem (zakupiony w trakcie wyjazdu). Filtr wymieniony, ropa wylana ze starego czyściutka. Co prawda nie miałem już czasu na przejażdżkę ale nie sądzę że to był powód. Stary wyglądał na niedawno wymieniany.
tom-cio - 2016-05-31, 12:01
Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku.I wystarczylo mm przestawic i jak reka odjal.A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy?Jak rano zimny po zapaleniu?Jak bialawo to kąt
mrsulki - 2016-05-31, 15:43
| tom-cio napisał/a: | | A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy |
No właśnie po spalinach nic nie widać bo po prostu nie kopci ani na niebiesko, biało czy czarno. | tom-cio napisał/a: | | Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku |
Ale to nie jest takie poszarpywanie tylko efekt jak by mu paliwa zaczynało brakować albo po prostu ktoś zapłon wyłączał. Dzieje się to tylko na obrotach w zasadzie prawie maksymalnych. Starcy lekko ująć gazu i efekt znika.
MILUŚ - 2016-05-31, 15:53
Podczepię sie pod temat
U mnie traci moc dokładnie na 2500 obr/min. czyli przy prędkości najkorzystniejszej dla Diesla. Bez względu na bieg;prędkość itd. Co Wy na to ?
zibikruk - 2016-05-31, 15:59
Zaczął bym od sprawdzenia ssaka w zbiorniku paliwa. Jest taka możliwość, że dodatki "roślinne" spowodowały przytkanie filtra (siatki) na ssaku.
lepciak - 2016-05-31, 19:21
| zibikruk napisał/a: | Zaczął bym od sprawdzenia ssaka w zbiorniku paliwa. Jest taka możliwość, że dodatki "roślinne" spowodowały przytkanie filtra (siatki) na ssaku. |
Albo osad z dna zbiornika zaczyna zatykać sitko. Wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem w zasilający przewód paliwowy od strony filtra paliwa aż usłyszy się uchodzące powietrze przez ssak. Należy zrobić to na zagrzanym silniku.
lenku - 2023-07-11, 08:18
| mrsulki napisał/a: | | tom-cio napisał/a: | | A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy |
No właśnie po spalinach nic nie widać bo po prostu nie kopci ani na niebiesko, biało czy czarno. | tom-cio napisał/a: | | Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku |
Ale to nie jest takie poszarpywanie tylko efekt jak by mu paliwa zaczynało brakować albo po prostu ktoś zapłon wyłączał. Dzieje się to tylko na obrotach w zasadzie prawie maksymalnych. Starcy lekko ująć gazu i efekt znika. |
Odkopię. Czy doszedłeś do tego, co było przyczyną poszarpywania? mam identyczne objawy.
mrsulki - 2023-07-15, 11:31
Wymieniem filtr paliwa oraz rozruszałem zastaną ośkę od zaworu upustowego w turbo. Obstawiam że był to taczej filtr.
|
|