Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Silnik szarpie na wysokich obrotach

mrsulki - 2016-05-30, 17:49
Temat postu: Silnik szarpie na wysokich obrotach
Pytanie do obeznanych z tematem lub tych z nas co tak mieli. Do rzeczy: mam silnik 2,8iDTD objaw jaki wystąpił podczas majówki: podczas jazdy nie zależnie od biegu przy wysokich obrotach silnik zaczyna poszarpywać jakby paliwa zaczynało mu brakować, starczy odpuścić nieco gaz i problem zanika. Mam też wrażenie że nieco mu mocy brakuje. Sugestie???
tom-cio - 2016-05-30, 18:00

Na moje zle ustawiony kąt pompy,za wczesny,przyspieszyc przesuwajac pompe 1mm w kierunku bloku silnika.Potrzebny klucz 13 typu banan,innym nie dojdziesz do dolnej nakretki.Ale uwaga,moze zaczac podciekac pod uszczelka po takim zabiegu,jesli ktos wczesniej uzyl jakiegokolwiek uszczelniacza.
tom-cio - 2016-05-30, 18:01

a i sprawdz ciegno przyspieszacza,bo moze sie zatarlo w pozycji zaciagnietej?
mrsulki - 2016-05-30, 18:04

tom-cio napisał/a:
zle ustawiony kąt pompy
Nic nie było ruszane. A efekt szarpania jest naprawdę bardzo odczuwalny jakby momentami zapłon tracił na ułamek sekundy, odpuszczam lekko gaz i jest git.
Czarna i Krzysiek - 2016-05-30, 18:10

mrsulki napisał/a:
akby momentami zapłon tracił na ułamek sekundy

A może po prostu najbardziej prozaiczna przyczyna, czyli zapchał się filtr paliwa i najzwyczajniej brakuje paliwa.... miałem tak kiedyś w mercedesie, objaw ustąpił po wymianie filtra paliwa.

lepciak - 2016-05-30, 18:22

Też bym zaczął od wymiany filtra paliwa bo to najmniej kosztuje a i tak co jakiś czas zrobić to trzeba. Jak problem nie ustąpi zapytam moich mechaniorów.
mrsulki - 2016-05-30, 20:41

lepciak napisał/a:
Też bym zaczął od wymiany filtra paliwa

Ja też bym tak zrobił, więc zrobiłem (zakupiony w trakcie wyjazdu). Filtr wymieniony, ropa wylana ze starego czyściutka. Co prawda nie miałem już czasu na przejażdżkę ale nie sądzę że to był powód. Stary wyglądał na niedawno wymieniany.

tom-cio - 2016-05-31, 12:01

Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku.I wystarczylo mm przestawic i jak reka odjal.A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy?Jak rano zimny po zapaleniu?Jak bialawo to kąt
mrsulki - 2016-05-31, 15:43

tom-cio napisał/a:
A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy

No właśnie po spalinach nic nie widać bo po prostu nie kopci ani na niebiesko, biało czy czarno.
tom-cio napisał/a:
Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku

Ale to nie jest takie poszarpywanie tylko efekt jak by mu paliwa zaczynało brakować albo po prostu ktoś zapłon wyłączał. Dzieje się to tylko na obrotach w zasadzie prawie maksymalnych. Starcy lekko ująć gazu i efekt znika.

MILUŚ - 2016-05-31, 15:53

Podczepię sie pod temat :-P

U mnie traci moc dokładnie na 2500 obr/min. czyli przy prędkości najkorzystniejszej dla Diesla. Bez względu na bieg;prędkość itd. Co Wy na to ?

zibikruk - 2016-05-31, 15:59

Zaczął bym od sprawdzenia ssaka w zbiorniku paliwa. Jest taka możliwość, że dodatki "roślinne" spowodowały przytkanie filtra (siatki) na ssaku. :-/
lepciak - 2016-05-31, 19:21

zibikruk napisał/a:
Zaczął bym od sprawdzenia ssaka w zbiorniku paliwa. Jest taka możliwość, że dodatki "roślinne" spowodowały przytkanie filtra (siatki) na ssaku. :-/

Albo osad z dna zbiornika zaczyna zatykać sitko. Wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem w zasilający przewód paliwowy od strony filtra paliwa aż usłyszy się uchodzące powietrze przez ssak. Należy zrobić to na zagrzanym silniku.

lenku - 2023-07-11, 08:18

mrsulki napisał/a:
tom-cio napisał/a:
A jaki kolor spalin pod obciazeniem-czarny czy bialawy

No właśnie po spalinach nic nie widać bo po prostu nie kopci ani na niebiesko, biało czy czarno.
tom-cio napisał/a:
Ja mialem wlasnie takie szarpanie przy zlym kącie wtrysku

Ale to nie jest takie poszarpywanie tylko efekt jak by mu paliwa zaczynało brakować albo po prostu ktoś zapłon wyłączał. Dzieje się to tylko na obrotach w zasadzie prawie maksymalnych. Starcy lekko ująć gazu i efekt znika.

Odkopię. Czy doszedłeś do tego, co było przyczyną poszarpywania? mam identyczne objawy.

mrsulki - 2023-07-15, 11:31

Wymieniem filtr paliwa oraz rozruszałem zastaną ośkę od zaworu upustowego w turbo. Obstawiam że był to taczej filtr.