Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - CB radio za granica?

adamer - 2008-06-02, 11:29
Temat postu: CB radio za granica?
Witam. !5 stron na temat CB , glownie techniczne sprawy. Mnie zas ciekawi czy przydaje sie Wam za granica. Od niedawna sam uzywam, kupilem glownie do terenu , ale i na szosie oczywiscie sie przydaje i pozwala uniknac "niespodziewanych wydatkow".
Zastanawiam sie czy jest sens zabierac CB za granice. Do tej pory jezdzilem motocyklem, wiec nie bylo pytania (nie jest to Gold Wing) :lol: Wybieram sie do Hiszpani, przez Niemcy i Francje. Czy legalne jest tam uzywanie CB? Czy trafia sie ktos mowiacy po angielsku?

martes - 2008-06-02, 12:31

Zabieraj koniecznie , na kanale 28 jest wielu polaków ,ostrzegają o foto-radarach itd...
Podczas ostatniej wyprawy na Węgry ,na długim podjeździe , pan z TIR-a zapytał czy mam pod maskę silnik od malucha , tak szybko podjeżdżałem :haha:

f68 - 2008-06-02, 12:40

zabieraj kolego cb
nasi kierowcy pomogą i będziesz miał niekiedy niezły ubaw

Bartek-Ayer - 2008-06-02, 13:10

A najfajniejsze są teksty jak jesteś 1000km od Polski i na radyjku ktoś pyta: "Koledzy, jak tam ścieżka do Hamburga??"

Cb-radio, przydaje się również w korkach na autostradach

Pozdrawiam

Bartek-Ayer

eeik - 2008-06-02, 18:57

Potwierdzam, bardzo pomocne np w korkach jak nie wiesz jak wielki korek, jak można objechać.
adamer - 2008-06-04, 22:33

Dzieki za odpowiedzi. Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki?
Pozostaje mi tylko dobrac jakas antene. Ostatnio uzywalem takiej z osobowki, ktora montuje sie na magnes tyle ze przymocowalem na burcie i troche nie bylo to stabilne ;-)

rafalcho - 2008-06-04, 23:52

adamer napisał/a:
Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki?

Dokładnie tak

Pozdrawiam

Rafał

:spoko

Adampio - 2008-09-14, 11:52

adamer napisał/a:
Dzieki za odpowiedzi. Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki?

Ale tylko wsrod Polakow, poza tym nasze AM jest malo popularne za granica

rafalcho - 2008-09-14, 14:39

Wydaje mi się , że będziesz rozmawial z Polakami, więc 28 kanał i AM`y

:spoko

adamer - 2008-09-14, 15:39

Juz dawno po wyprawie. radyjko zabralem i przydawalo sie glownie w Polsce i Niemczech.
We Francji i Hiszpani cisza, nie zauwazylem samochodow z antenami.

SlawekEwa - 2008-09-16, 11:52

adamer napisał/a:
We Francji i Hiszpani cisza, nie zauwazylem samochodow z antenami.

Trzeba dobrze sluchac. Ja tutaj na kempingu Tamarit slytsze polskie tiry. :mrgreen:

ROBRE - 2009-06-23, 18:10

wiem ze forum juz stare ale......
ciekawe dlaczego nikt nie wspomnial o homologacjach i innych takich "drobnostkach"
(np. w Austri poc, onmoga ci je zabrac /ewentualnie do sprawdzenia czy jest zgodne z ichnimi normami/ i co pozniej ? kto pojedzie je odbrac ;-) ?
mysle ze w innych krajach moze byc podobnie.....ale nic do uciecia nie daje, za krotko mam CB zeby byc fachowcem w tej branzy
pozdrawiam

ML - 2009-06-23, 21:16

TIMOT napisał/a:
Kiedyś widziałem jak gość w TIRze miał na laptopie wgraną nawigację. Zatrzymali go do kontroli. Nawigacja była "lewa" i......mieli prawo przewiercić laptopa i to zrobili. małą wiertareczką. takie przepisy.
Potwierdził mi to też mój kolega, który jeździ na TIR-ach. Ponoć Niemcy często tak robią.

Coś mi się to wydaje mało prawdopodobne, żeby policja niemiecka niszczyła sprzęt. Mało tego - możesz odmówić udostępniania im laptopa i nic nie mogą zrobić. To twoja prywatna własność i możesz mieć tam dane, które uważasz za tajne. Poza tym, co to znaczy lewa nawigacja ? Czy mam wozić ze sobą oryginalną płytę instalacyjną ? A może fakturę zakupu ? To trochę tak, jakby zaglądali do gaci, czy masz oryginalne VERSACE, bo jak nie, to potną je nożyczkami. Co do CB, to :bylo już na ten temat sporo powiedziane, a jeszcze więcej jest tu: www.cb-radio.pl

Pozdrowienia.

SlawekEwa - 2009-06-24, 07:10

TIMOT napisał/a:
Wożąc CB też musisz mieć homologację lub certyfikat.

A czy nie wystarczą znaki homologacji trwale umieszczone na obudowie radia :?:

ML - 2009-06-24, 16:58

TIMOT napisał/a:

Prawa autorskie są egzekwowane na wniosek poszkodowanego a nie z urzędu. Być może była w Niemczech jakaś akcja na wniosek konkretnego producenta oprogramowania i map.
Na pewno nie jest to tak, że policja z urzędu ściga nielegalnych posiadaczy. Ktoś musi wystąpić o taką kontrolę i ściganie.

Z tym się zgodzę, ale jakimś niszczeniem sprzętu, to raczej nie.
Bierz pod uwagę Wojtku, że każdy może mieć swoje zdanie i ja nie pisze tak, żeby Cię obrażać.
Wiem, że pewnych rzeczy policji robić nie wolno i jeśli tak postąpili niszcząc sprzęt, to można ich pociągnąć do odpowiedzialności karnej. Oni mogą zatrzymać do wyjaśnienia lub w celach dowodowych za pokwitowaniem.

Pozdrowienia.

SlawekEwa - 2009-06-24, 20:02

Adi napisał/a:
o max mocy 1W - a kto z nas ma takie radio??

Mamy takie radia, tylko nie wszyscy wiedzą, że mają radia w których odpowiednia kombinacja przycisków dostosuje radio na potrzeby danego kraju. :)

48a-ELANKO - 2009-06-25, 11:08

Wojtku, Adi... ten Harry i Johnny muszą być fajnymi kumplami, skoro tak cieplutko o nich mówicie :lol: :!: . Jeżeli można - wyjaśnijcie jak się na nich jeździ :!: :!: :!:
Ale może lepiej w Hyde park :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2009-06-25, 18:52

W TTI- TCB 550 jest też ASC, tylko nazywa się A. Mam też Harrego II z ASC i powiem szczerze, że nie widzę żadnej różnicy w odsłuchu i nadawaniu w tych radyjkach poza tym , że na Harrego wywaliłem 450PLN, a na TCB-550 tylko 180PLN :evil:
ROBRE - 2009-06-25, 20:39

TIMOT napisał/a:
Ja mam TTI TCB-880 i tam faktycznie po włączeniu z jednoczesnym naciśnięciem klawisza AM/FM+SCAN zmieniam ustawienia na: Polskę, Europę, Niemcy, Niemcy II, Hiszpanię, Wielką Brytanię i jeszcze jakieś inne.
W instrukcji obsługi mam napisane, że np. przy wyborze ustawień na Francję czy EU na AM mam moc 1W - mam tę instrukcję przed nosem dla niedowiarków :)

:spoko :spoko

sorki ale czy to znaczy ze KAZDE radyjko moze smigac i w Pl i w innych krajach ??
bo moje ponoc smiga tylko w Polsce a wzialem tansze zeby zobaczyc co , jak i gdzie....

Arturo - 2009-06-26, 11:55

Adi napisał/a:
zmieniają kanał na 28 (pewnie by im czegoś nie zagłuszać, albo nie wiem po co)

Kanał 28 był w Polsce w czasach pre-komórkowych używany przez stacje bazowe do wywoływania się a następnie zmieniano kanał na jakiś wolny do dalszej rozmowy. Kanał 19 był kanałem drogowym (tak jak w pozostałych krajach). I pewnie żeby nie mieszać się z tubylcami Polacy za granicą używają historycznego kanału 28 (jego pewne oddalenie od 19 też ma znaczenie - aby nie zagłuszać się wzajemnie).

CB w Polsce działają w tzw. "zerach" oznacza to ostatnią cyfrę w częstotliwości przypisanej do danego kanału, w krajach zachodnich używane są tzw. "piątki" co dla nas oznacza przesunięcie o pół kanału, więc są trudności z dogadaniem się z obcokrajowcami bo częstotliwości nadawania się nie pokrywają :(