|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - CB radio za granica?
adamer - 2008-06-02, 11:29 Temat postu: CB radio za granica? Witam. !5 stron na temat CB , glownie techniczne sprawy. Mnie zas ciekawi czy przydaje sie Wam za granica. Od niedawna sam uzywam, kupilem glownie do terenu , ale i na szosie oczywiscie sie przydaje i pozwala uniknac "niespodziewanych wydatkow".
Zastanawiam sie czy jest sens zabierac CB za granice. Do tej pory jezdzilem motocyklem, wiec nie bylo pytania (nie jest to Gold Wing) Wybieram sie do Hiszpani, przez Niemcy i Francje. Czy legalne jest tam uzywanie CB? Czy trafia sie ktos mowiacy po angielsku?
martes - 2008-06-02, 12:31
Zabieraj koniecznie , na kanale 28 jest wielu polaków ,ostrzegają o foto-radarach itd...
Podczas ostatniej wyprawy na Węgry ,na długim podjeździe , pan z TIR-a zapytał czy mam pod maskę silnik od malucha , tak szybko podjeżdżałem
f68 - 2008-06-02, 12:40
zabieraj kolego cb
nasi kierowcy pomogą i będziesz miał niekiedy niezły ubaw
Bartek-Ayer - 2008-06-02, 13:10
A najfajniejsze są teksty jak jesteś 1000km od Polski i na radyjku ktoś pyta: "Koledzy, jak tam ścieżka do Hamburga??"
Cb-radio, przydaje się również w korkach na autostradach
Pozdrawiam
Bartek-Ayer
eeik - 2008-06-02, 18:57
Potwierdzam, bardzo pomocne np w korkach jak nie wiesz jak wielki korek, jak można objechać.
adamer - 2008-06-04, 22:33
Dzieki za odpowiedzi. Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki?
Pozostaje mi tylko dobrac jakas antene. Ostatnio uzywalem takiej z osobowki, ktora montuje sie na magnes tyle ze przymocowalem na burcie i troche nie bylo to stabilne ;-)
rafalcho - 2008-06-04, 23:52
adamer napisał/a: | Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki? |
Dokładnie tak
Pozdrawiam
Rafał
Adampio - 2008-09-14, 11:52
adamer napisał/a: | Dzieki za odpowiedzi. Czyli za granica kanal 28 jest odpowiednikiem naszej 19-tki? |
Ale tylko wsrod Polakow, poza tym nasze AM jest malo popularne za granica
rafalcho - 2008-09-14, 14:39
Wydaje mi się , że będziesz rozmawial z Polakami, więc 28 kanał i AM`y
adamer - 2008-09-14, 15:39
Juz dawno po wyprawie. radyjko zabralem i przydawalo sie glownie w Polsce i Niemczech.
We Francji i Hiszpani cisza, nie zauwazylem samochodow z antenami.
SlawekEwa - 2008-09-16, 11:52
adamer napisał/a: | We Francji i Hiszpani cisza, nie zauwazylem samochodow z antenami. |
Trzeba dobrze sluchac. Ja tutaj na kempingu Tamarit slytsze polskie tiry.
ROBRE - 2009-06-23, 18:10
wiem ze forum juz stare ale......
ciekawe dlaczego nikt nie wspomnial o homologacjach i innych takich "drobnostkach"
(np. w Austri poc, onmoga ci je zabrac /ewentualnie do sprawdzenia czy jest zgodne z ichnimi normami/ i co pozniej ? kto pojedzie je odbrac ;-) ?
mysle ze w innych krajach moze byc podobnie.....ale nic do uciecia nie daje, za krotko mam CB zeby byc fachowcem w tej branzy
pozdrawiam
ML - 2009-06-23, 21:16
TIMOT napisał/a: | Kiedyś widziałem jak gość w TIRze miał na laptopie wgraną nawigację. Zatrzymali go do kontroli. Nawigacja była "lewa" i......mieli prawo przewiercić laptopa i to zrobili. małą wiertareczką. takie przepisy.
Potwierdził mi to też mój kolega, który jeździ na TIR-ach. Ponoć Niemcy często tak robią. |
Coś mi się to wydaje mało prawdopodobne, żeby policja niemiecka niszczyła sprzęt. Mało tego - możesz odmówić udostępniania im laptopa i nic nie mogą zrobić. To twoja prywatna własność i możesz mieć tam dane, które uważasz za tajne. Poza tym, co to znaczy lewa nawigacja ? Czy mam wozić ze sobą oryginalną płytę instalacyjną ? A może fakturę zakupu ? To trochę tak, jakby zaglądali do gaci, czy masz oryginalne VERSACE, bo jak nie, to potną je nożyczkami. Co do CB, to już na ten temat sporo powiedziane, a jeszcze więcej jest tu: www.cb-radio.pl
Pozdrowienia.
SlawekEwa - 2009-06-24, 07:10
TIMOT napisał/a: | Wożąc CB też musisz mieć homologację lub certyfikat.
|
A czy nie wystarczą znaki homologacji trwale umieszczone na obudowie radia
ML - 2009-06-24, 16:58
TIMOT napisał/a: |
Prawa autorskie są egzekwowane na wniosek poszkodowanego a nie z urzędu. Być może była w Niemczech jakaś akcja na wniosek konkretnego producenta oprogramowania i map.
Na pewno nie jest to tak, że policja z urzędu ściga nielegalnych posiadaczy. Ktoś musi wystąpić o taką kontrolę i ściganie.
|
Z tym się zgodzę, ale jakimś niszczeniem sprzętu, to raczej nie.
Bierz pod uwagę Wojtku, że każdy może mieć swoje zdanie i ja nie pisze tak, żeby Cię obrażać.
Wiem, że pewnych rzeczy policji robić nie wolno i jeśli tak postąpili niszcząc sprzęt, to można ich pociągnąć do odpowiedzialności karnej. Oni mogą zatrzymać do wyjaśnienia lub w celach dowodowych za pokwitowaniem.
Pozdrowienia.
SlawekEwa - 2009-06-24, 20:02
Adi napisał/a: | o max mocy 1W - a kto z nas ma takie radio?? |
Mamy takie radia, tylko nie wszyscy wiedzą, że mają radia w których odpowiednia kombinacja przycisków dostosuje radio na potrzeby danego kraju.
48a-ELANKO - 2009-06-25, 11:08
Wojtku, Adi... ten Harry i Johnny muszą być fajnymi kumplami, skoro tak cieplutko o nich mówicie . Jeżeli można - wyjaśnijcie jak się na nich jeździ
Ale może lepiej w Hyde park
SlawekEwa - 2009-06-25, 18:52
W TTI- TCB 550 jest też ASC, tylko nazywa się A. Mam też Harrego II z ASC i powiem szczerze, że nie widzę żadnej różnicy w odsłuchu i nadawaniu w tych radyjkach poza tym , że na Harrego wywaliłem 450PLN, a na TCB-550 tylko 180PLN
ROBRE - 2009-06-25, 20:39
TIMOT napisał/a: | Ja mam TTI TCB-880 i tam faktycznie po włączeniu z jednoczesnym naciśnięciem klawisza AM/FM+SCAN zmieniam ustawienia na: Polskę, Europę, Niemcy, Niemcy II, Hiszpanię, Wielką Brytanię i jeszcze jakieś inne.
W instrukcji obsługi mam napisane, że np. przy wyborze ustawień na Francję czy EU na AM mam moc 1W - mam tę instrukcję przed nosem dla niedowiarków
|
sorki ale czy to znaczy ze KAZDE radyjko moze smigac i w Pl i w innych krajach ??
bo moje ponoc smiga tylko w Polsce a wzialem tansze zeby zobaczyc co , jak i gdzie....
Arturo - 2009-06-26, 11:55
Adi napisał/a: | zmieniają kanał na 28 (pewnie by im czegoś nie zagłuszać, albo nie wiem po co) |
Kanał 28 był w Polsce w czasach pre-komórkowych używany przez stacje bazowe do wywoływania się a następnie zmieniano kanał na jakiś wolny do dalszej rozmowy. Kanał 19 był kanałem drogowym (tak jak w pozostałych krajach). I pewnie żeby nie mieszać się z tubylcami Polacy za granicą używają historycznego kanału 28 (jego pewne oddalenie od 19 też ma znaczenie - aby nie zagłuszać się wzajemnie).
CB w Polsce działają w tzw. "zerach" oznacza to ostatnią cyfrę w częstotliwości przypisanej do danego kanału, w krajach zachodnich używane są tzw. "piątki" co dla nas oznacza przesunięcie o pół kanału, więc są trudności z dogadaniem się z obcokrajowcami bo częstotliwości nadawania się nie pokrywają
|
|