Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Meszki w Skandynawii - okresy, regiony, przeciwdziałanie

terenowiec - 2016-06-05, 23:22
Temat postu: Meszki w Skandynawii - okresy, regiony, przeciwdziałanie
Czytają niektóre relacje z wypraw do Skandynawii, a dokładniej do Szwecji i Finlandii, natrafić można na informacje, że podczas niektórych wyjazdów, podróżujący mieli straszny problem z meszkami :gwm , insektami, które są dużo bardziej dokuczliwe i namolne niż komary.
Ponieważ po dwóch wyjazdach do Danii, w której problemu meszek nie doświadczyłem, planuję pojechać w lipcu do Szwecji, chciałbym uniknąć problemu meszek, jeżeli to możliwe.
Dlatego prosiłbym o radę tych, którzy na meszki mają jakiś sposób.
1. Jedno z pytań, to takie, czy meszki występują w całej Szwecji, czy też są regiony, gdzie ich nie ma. Z mojej rozmowy z kolegą z załogi Misio dowiedziałem się, że meszek nie było na Olandii. Czy istnieje zatem prawidłowość, że meszek nie ma nad morzem, a są tylko w głębi lądu?
2. W jakich okresach owady te pojawiają się i są aktywne?
3. Czy są skuteczne środki (preparaty) zapobiegające ukąszeniom, a nawet siadaniu meszek?
4. Jakie inne pomysły macie na podróżowanie wzdłuż bałtyckiego wybrzeża Szwecji, by uniknąć problemu meszek?
Dodam, że moja załoga to rodzice + dwójka dzieci, które z moskitierą na głowie przez cały dzień na plaży nie wysiedzą (w przeciwieństwie do niektórych wędkarzy).
Za wszelkie informacje w tej materii będę bardzo wdzięczny

Socale - 2016-06-06, 00:05
Temat postu: Re: Meszki w Skandynawii - okresy, regiony, przeciwdziałanie
terenowiec napisał/a:
...
3. Czy są skuteczne środki (preparaty) zapobiegające ukąszeniom, a nawet siadaniu meszek?
...

DEET ale stężenie nie więcej niż 50%

willi7 - 2016-06-06, 09:37

DEET 40% w dłuższym stosowaniu "wypala" gumowe paski od zegarków.
Myślę, że jeżeli DEET to 15% będzie bezpieczne i skuteczne.
Jeżeli chcesz coś mocno skutecznego to "REPEL55-DEET 55%", bardziej przyjazne zdrowiu ale mniej skuteczne to "REPEL 50-DEET Free"

adams86 - 2016-06-06, 10:07

Witam. Jak byliśmy w Szwecji, to na styku z morzem meszki nie występowały. A byliśmy w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu. Natomiast nad jeziorami w miesiącach letnich, są nie do zniesienia. Środek skuteczny to w moim przypadku MUGA, dostępna w sklepach wędkarskich. Pozdrawiam.
terenowiec - 2016-06-06, 17:58

No to jest nadzieja, że nad Bałtykiem ich w tym roku nie będzie.
Socale - 2016-06-06, 21:45

adams86 napisał/a:
...
Środek skuteczny to w moim przypadku MUGA...

Mugga to produkt finalny, DEET jest jego składnikiem :)

terenowiec - 2016-06-07, 17:55

Adams86 powiedz, czy brak meszek nad morzem dotyczył południowego wybrzeża Bałtyku, czy może części zachodniej Szwecji, od strony Danii?
adams86 - 2016-06-07, 18:49

Na półwyspie Osthammar w miejscowości Sundsveden podczas kilku pobytów w różnych porach roku nie natrafiliśmy na meszki. Komary się trafiały. Są to rejony Szwecji północno wschdniej.
Fordek - 2016-06-08, 00:56

Na meszki pomaga olejek waniliowy - tylko Oetkera ( to nie reklama) - inne nie działają . Wysmarować się trzeba dość mocno.
terenowiec - 2016-06-08, 07:51

W jakim typie sklepów olejek ten można kupić? Czy w spożywczych, czy innych?
Fordek - 2016-06-08, 08:12

Kupisz w sklepie spożywczym -dział przyprawy do ciast .Tylko nie bierz innych firm -sprawdziłem na meszki tylko olejek waniliowy Oetkera . Kup - kosztuje grosze ,a gdyby zapach Ci nie odpowiadał zawsze można upiec ciasto. :spoko
darboch - 2016-06-09, 12:02

Tak jak pisał Socale ...mugga załatwia temat. Przetestowane