|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - STATKIEM PO TRAWIE - Elbląg/Buczyniec
Ducaciak - 2016-06-06, 10:04 Temat postu: STATKIEM PO TRAWIE - Elbląg/Buczyniec witam
zamierzam wybrać się zrealizować dziecięce marzenie popływania statkiem po trawie
czy może ktoś polecić dobre miejsce do zatrzymania się na kilka dni w okolicy rejsów statku
STATKIEM PO TRAWIE - Elbląg/Buczyniec
https://www.zegluga.com.p...c-elblag-1.html
z góry dziękuje za informację
Rafał76 - 2016-06-06, 10:07
camping w elblągu,bardzo fajny i blisko do przystani z której odpływa statek.
Roberto - 2016-06-06, 10:48
Zależy czego oczekujesz. Jeśli chcesz rozkładać cały "majdan" to faktycznie polecam Camping. Dosłownie kilkaset metrów od przystani. Ma dobrą opinię. Jeśli chcesz tylko nocować to można znaleźć kilka spokojnych miejsc z których cię nie przegonią.
Często widuję na parkingu obok przystani kamperki na obcych numerach, które stoją tam po kilka dni.
Przy okazji jak będziesz w Elblągu polecam wejście na wieżę kościoła Św. Mikołaja (niedaleko przystani). Można obejrzeć panoramę całego Elbląga. Nieopodal jest Brama Targowa na którą też możne wejść no i generalnie nasza prawie w całości odbudowana Starówka....
yuras - 2016-06-06, 10:51
http://www.zegluga.com.pl...c-elblag-1.html
Ten link lepszy.
gryz3k - 2016-06-06, 16:06
Przy pochylniach w Buczyńcu jest camperpark. Statki nie zawsze pływają ze względu na niski stan wody. Trzeba sprawdzać.
Bronek - 2016-06-06, 16:21
Chcemy po 10 tym czerwca, w końcu to cudo inżynierii wodnej zobaczyć.
W Elblągu byłem kiedyś czepką, ale kemping pamiętam jako zatłoczony i partyzantką energetyczną , czyli przyłącza jak słup w Grecji.
Ale Buczyniec mnie zainteresował. Wole kempingi bo można się rozstawić , lub dzicz. Natomiast parking to ostateczność , jako noc przelotowa.
Ducaciak - 2016-06-06, 16:46
My chcemy przetestować nasz nowy wynalazek mam nadzieje że będzie gotowy do końca czerwca.
z 2 dni na Elbląg i wycieczki statkiem 1 dzień na Malbork "kemping nad stawem" może uda się też do Fromborka podjechać.
mrsulki - 2016-06-06, 17:17
W Buczyńcu tuż przy pochylenia jest darmowe (przynajmniej w zeszłym roku tak było) pole biwakowe. Woda ToiToi, prąd. Fajna baza do zwiedzania.
Funio - 2016-06-06, 19:09
mrsulki napisał/a: | W Buczyńcu tuż przy pochylenia jest darmowe (przynajmniej w zeszłym roku tak było) pole biwakowe. Woda ToiToi, prąd. Fajna baza do zwiedzania. |
Pole jest słabo oznakowane, wjeżdżasz na nie jakieś 200-300m przed zjazdem z asfaltu na pochylnię Buczyniec, skręcasz w prawo, u podnóża wzniesienia. Pole jest zarządzane prze Gminę Elbląg, chyba nie za unijną kasę, więc jest szansa, że i w kolejnych latach będzie free. Z miejsca dla kamperów i przyczep doskonale widać jadące po pochylni statki.
Przed sezonem nocują tam głównie Niemcy. Przez całą dobę pilnuje ochroniarz.
Nocowaliśmy tam kilka razy.
Namiary:
53.980638 19.621251
Miłego wypoczynku.
bmalu - 2016-06-06, 21:51 Temat postu: POCHYLNIA KĄTY W roku 2013 byłem w trakcie remontu. Parking bezpłatny z woda i ToiToi. Możliwość przesiadki na statek, może uda się w tym roku to zrealizować w 100%. Dla osób zainteresowanych techniką niezapomniane wrażenia gwarantowane.
CORONAVIRUS - 2016-06-06, 21:58
076 na dzikiej mapce
https://www.google.com/ma...QD3-JoyBlv4FWSM
GOMEZ - 2016-06-13, 07:49
Niestety od bieżącego roku camping przy pochylni Buczyniec nie jest już bezpłatny. Została zawarta umowa dzierżawy tego miejsca. Cena w czasie weekendu majowego - 70zł. kamper z załogą 24h . W czasie majówki nie było jeszcze toitoi, tylko dostępna woda i prąd. Niemniej miejsce godne polecenia, doskonałe do podziwiania tego cudu techniki z XIX w.
CORONAVIRUS - 2016-06-13, 08:27
dziekuje za info ... zmieniłem wpis na dzikiej mapce
Bronek - 2016-06-13, 19:22
Jesteśmy. 50 zł doba.
Jazda w desczu i korku roboty drogowe. Tu nie pada 18 stC.
CORONAVIRUS - 2016-06-13, 20:23
widać w tygodniu taniej - 50 PLN a w weekendy 70
stef - 2016-06-13, 20:37
A miałem tam wczoraj nocować... wybrałem Olsztyn.
Bronek możesz fotki pokazać jak to teraz wygląda?
Bronek - 2016-06-13, 20:41
Fotki bo tu albo lte albo 2g
Bronek - 2016-06-13, 21:31
Dziwnie tu z zasięgiem skacze od LTE do 2g
Jest fajnie.. Z cztery niemieciie kampery. Idą chmury.
Polatam dronem. I może rejsik zaliczymy. Ten krótszy
Pani zawiadująca interesem, legalnie kwitek dała i namiary na prywatne stateczki. Ponoć przywiozą zawiozą itd.
Zobaczymy.
Ps weszliśmy do maszynowni . Gdzie niby nie wolno.
Ale mili panowie wytłumaczyli nam działanie. ..
Odkręca siē zaworek ten w zielonej beczce i woda porusza koło podsiębierne i już......
Bronek - 2016-06-14, 16:36
Jest świetnie Pogoda itp. Zrobiliśmy 30km na rowerkach .Jest ścieżka wzdłuż kanału ok 9 km .wszystkie pochylnie sie odwiedza.
Z Buczynieca asfaltem w lewo i potem w lewo i gitara jesteśmy na ścieżcie .Co prawda z płyt jumbo, ale OK
Nie wracaliśmy tą samą drogą , bo jest pod górę, tylko dalej ścieżką via Rychliki ścieżka wzdłuż szosy,via Jelonki (527) potem w lewo Dziśnity ale juž asfaltem do pochylni Buczyniec z drugiej strony kanału. Mały ruch, więc jazda ok. Kierujemy się na Pasłęk i nie na wioskę Buczyniec a pochylnię. Cały czas jest dyskretne oznakowanie, że to niby trasa rowerowa. Szlak właściwie. ! Polodowcowy!
Bez elektryka to trzeba mieć kondycję. Sama jazda wzdłuż pięciu pochylni jest miła bo na ogół z górki. Potem decyzja wracać czy dalej?
Tak że rowerki są bardzo wskazane.
Rejs odpuszczamy bo to wg nas długie i nudne.
Przyjeżdzajcie, póki nie ma ludzi
Warto! Wszystkie pochylnie na cacy zrobine.
Kota wylewa się do ToyToya, woda jest, prąd też.
I bardzo dobrze, że nie ma kibli i natrysków. Luzik.
Jutro dalej? Gdzie?
stef - 2016-06-15, 23:33
Fajnie to wygląda... kurcze kusi.
Uwielbiam oglądać rozwiązania inżynieryjne. Strasznie mnie to ciekawi.
Teraz żałuję, że nie miałem czasu zobaczyć pochylni. No ale ni c straconego.... zona jeszcze ma tam kilka zamków to odwiedzenia więc pewnie się dogadamy
rjas - 2016-06-15, 23:50
Dla mnie Buczyniec jest jeszcze interesujący z jednego powodu - jest tam małe muzeum gdzie na pierwszym piętrze znajduje się omodelowanie odlewnicze różnych kół zębatych i innego wyposażenia technicznego pochylni. Nie pamiętam jak stare ono jest, ale wystarczająco stare żeby wzbudzić zainteresowanie zawodowe i szacunek dla ówczesnej technologii, a które to omodelowanie mogłoby być wykorzystane nawet dzisiaj do odtworzenia różnych elementów
moskit - 2016-06-16, 08:56
Interesująco wygląda
GOMEZ - 2016-06-16, 10:32
BIORCA napisał/a: | widać w tygodniu taniej - 50 PLN a w weekendy 70 |
Albo wzięli sobie do serca nasze sugestie, że troszkę za drogo...(poparte przykładami cen np. z camperplacu w Mikołajkach).
lepciak - 2016-06-16, 17:55
Ceny biletów w Żegludze Ostródzko-Elbląskiej na 2016 rok:
http://www.zegluga.com.pl...c-elblag-1.html
Funio - 2016-06-16, 20:15
Przy wjeździe od tego stoi sezonu cennik.
Pozycja "kamper" 24h-50zł, 48h-100zł.
Niezależnie od liczby osób, w cenie miejsce na polu, prąd, korzystanie z toy-toya, woda pitna bez ograniczeń. Kota brak, ale można zrzucić kasetę do toya.
Samochód osobowy + przyczepa ceny jak za kampera.
Namiot 24h-10zł, 48h-20zł.
Drewno na ognisko 10zł.
Ognisko 10zł.
Przy kolejnej pochylni "Kąty" jest mały parking z toy-toyem, wpasować tam kampera będzie ciężko. Sympatyczny pan z obsługi pochylni wskazał mi miejsce "pod lipą" przy dolnej "stacji" pochylni. Stoi tam czasami kilka kamperów, bez protestów ze strony tubylców. W Kątach innych atrakcji brak, za to cisza i spokój.
Bronek - 2016-06-16, 20:17
Jestem już w Ostrowcu Świętokrzyskim, po wizycie w Zamościu, jutro Ćmielów, Opatów i obiadek z bizona w Kurozwenkach.
Kobitka zarządzająca , daje namiary na prywatne łódki motorowe. Taniej i dogodniej. Przywiozą zawiozą i rejsik można ustalić indywidualnie. To z jej informacji.
My nie korzystaliśmy, sam widokjak to działa wystarczył.
Zresztą muzeum plus ta jedna pochylnia daje obraz o co chodzi.
Ale gdy ktoś lubi, to warto te kilka godzin poświęcić na rejs.
Funio - 2016-06-16, 20:37
Kompletny cennik pola przy pochylni Buczyniec.
Ducaciak - 2016-06-17, 14:08
wygląda to super.
ja planuje tam II połowa lipca. pewnie będzie już tam ciaśniej...
Funio - 2016-06-17, 17:53
Ducaciak napisał/a: | wygląda to super.
ja planuje tam II połowa lipca. pewnie będzie już tam ciaśniej... |
Bywaliśmy tam w różnych porach roku i nigdy nie było więcej niż 3-5 kamperków
plus 2-3 przyczepy.
I to wtedy kiedy pole było free.
Pewnie w lipcu też będzie luzik.
Jedyna wada to brak cienia.
Jest wprawdzie kilka miejsc zalesionych ale za to bez prądu.
Roberto - 2016-06-23, 09:16
Maciej S. napisał/a: | Gdzie warto stanąć, Frombork, Tolkmicko czy może w innym miejscu? |
Frombork - obowiązkowo. Tolkmicko - jak uważasz, aczkolwiek bardziej polecam Kadyny i okolice. Sympatyczna plaża jest też w Suchaczu. Co do miejsc kempingowych to znajdziesz tam sporo zacisznej przestrzeni do pobytu na "dziko".
|
|