Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Poszukiwany "ogarniator"

elmo78 - 2016-06-07, 02:48
Temat postu: Poszukiwany "ogarniator"
Drodzy koledzy, czy możecie polecić jakąś osobę, która zna się na kamperach i ogarnia wszelkie tematy z tym związane? Kogoś kto wie, jak podłączyć solary, wie do czego służy truma combi, wie jak zbudowany jest kamper, zna się na pojazdach 4x4, może czasami coś pospawa (ale bez smarkania).

Wchodzę w dość intensywny etap związany z budową kamperów 4x4 i obawiam się, że sam nie dam rady się rozdwoić, potroić. Pod koniec lipca osiągnę być może poziom w którym albo ktoś mi pomoże albo się postrzelę w łeb :-(

Jeśli macie sąsiada, kolegę, syna, ojca, wnuczka, który lubi i zna te tematy to będę wdzięczny za informację. Preferowane osoby z woj. mazowieckiego.

tom-cio - 2016-06-07, 06:13

Wez kogos zielonego,ale kumatego i naucz od zera.Tylko tak to zadziala.Niestety w naszym kraju jak ktos cos umie to juz ma wlasna firme albo wyjechal.Sam z brakiem ludzi borykam sie od kilku lat,A jak nauczysz to Ci i tak w sumie na np do Danii wyjedzie za jakis czas i uczysz od nowa.Niestety,powyksztalcali sie i chcieli by za biureczkami siedziec.Głąbów do lopaty kupa,ale kogos co ma pojecie to ze swieca szukac.I nawet kasa nie jest problemem,bo zlecen kupa,kasa jest,ja np. murarzom place kolo 4 na lape a i tak nie ma kim robic.Patrzac po godzinie o ktorej pisales posta doszles do etapu tego co ja.Roboty w pip,od bladego switu do ciemnej nocy......Ale powodzenia,moze kogos znajdziesz... :spoko
rosomak - 2016-06-07, 06:48

....głąbem to ty jesteś, nie obrażaj ludzi pracy. Chamstwo się panoszy wśród ,,pracodawców''. powodzenia i miłego dnia, zepsułeś mi cały dzień jak nie kilka.
Ducaciak - 2016-06-07, 09:17

i po co te fochy od rana?

Tom-cio ma rację!
ludzie pracy są już w UK, D, DK, NL.
u nas są tylko Ci dla których nawet zmywak był zbyt skomplikowany a Ci inni lepsi mają w PL swoje firmy i zatrudniają Ukraińców.

żeby Polska była Polską....

tom-cio - 2016-06-07, 09:31

Rosomak,po co sie rzucasz?Nie obrazam myslacych i pracujacych.Bezrobocie to fikcja,ja doceniam uczciwie pracujacych,wydaje mi sie ze dobrze płace,bo chlopaki,ktorych mam,sa ze mna od lat.Ale jak probujesz wziasc kogos nowego to albo pijak,albo zlodziej albo idiota i narobi wiecej szkod niz pozytku.W mojej branzy szczegolnie,i dlatego wlasnie radzilem co radzilem,mam kilku wlasnie przez siebie wyszkolonych,po kilku latach kazalem im dzialalnosci pozakladac i robia jako podwykonawcy,ja place i jest cacy.Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby
Tadeusz - 2016-06-07, 09:43

tom-cio napisał/a:
Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby

I teraz będzie im jeszcze lepiej bo 500+ dostają. :haha:

martini44 - 2016-06-07, 09:50

Tadeusz, załamujesz mnie :(
Kompi - 2016-06-07, 10:01

Tadeusz napisał/a:
tom-cio napisał/a:
Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby

I teraz będzie im jeszcze lepiej bo 500+ dostają. :haha:

ale to chyba nie o takich fachowców chodzi...

zeus11 - 2016-06-07, 10:28

tom-cio napisał/a:
Wez kogos zielonego,ale kumatego i naucz od zera.Tylko tak to zadziala.Niestety w naszym kraju jak ktos cos umie to juz ma wlasna firme albo wyjechal.Sam z brakiem ludzi borykam sie od kilku lat,A jak nauczysz to Ci i tak w sumie na np do Danii wyjedzie za jakis czas i uczysz od nowa.Niestety,powyksztalcali sie i chcieli by za biureczkami siedziec.Głąbów do lopaty kupa,ale kogos co ma pojecie to ze swieca szukac.I nawet kasa nie jest problemem,bo zlecen kupa,kasa jest,ja np. murarzom place kolo 4 na lape a i tak nie ma kim robic.Patrzac po godzinie o ktorej pisales posta doszles do etapu tego co ja.Roboty w pip,od bladego switu do ciemnej nocy......Ale powodzenia,moze kogos znajdziesz... :spoko

z zusem i za 40h tygodniowo??? to na bogato .. może tez bym sie od biurka oderwał w ramach urlopu jak i tak uczysz to sobie dorobię dla sportu i czegos naucze .. poco mam sie męczyć na siłowni i biegać po lasach .. a akurat mam urlop jeszcze cały z tamtego roku plus urlop z tego a muszę wybrać bo firma płaci kupę kasy za wykorzystanie urlopu do końca sierpnia

Tadeusz - 2016-06-07, 10:39

Kompi napisał/a:
ale to chyba nie o takich fachowców chodzi...

Pewnie, ze nie o takich.

Spróbujcie na Mazurach zmusić do roboty tych co wiecznie pod sklepami przesiadują i chlają. Żadna praca im się nie opłaca.

Przedtem na piwo żebrali, teraz mają z 500+. Nadeszły dla nich dobre czasy. :haha:

Bronek - 2016-06-07, 10:48

Kij ma dwa końce .
Jeden to pracownik drugi pracodawca.
Zatrudnianie jako podwykonawców ułatwia pracodawcy sprawę tylko ,że na ogół płaci mniej realnie , bo ten młody jurny nie dostanie tyle ile brutto by wynosiła jego pensja gdyby ten cudowny pracodawca dał mu tyle ile powinien . Na rękę ma więcej i to się liczy !!!!

A u nas nie ma zwyczaju myśleć o emeryturze.

Nie mówię o złodziejskim ZUSie ale o w ogóle oszczędzaniu na starość.

Więc "kazanie założenia firmy " nie wynika z altruizmu a czystego biznesu i kalkulacji .

A pracownik?podwykonawca realnie ma więcej na rękę o ile płaci minimalne stawki ZUSu. jego biznes , czy przepije czy odłoży.

Przed chwilą przyszła nauczycielka po zwolnienie bo jest w ciąży , a pracodawca ma w nosie Kodeks Prac.
Idź Krystynko na L4 .
A że to złodziejstwo ??? Kogo to obchodzi.

Mój sąsiad młody jest hydraulikiem , tu zarabiał jak wyżej napisano "cztery koła" i wyjechał, bo tam zarabia ich 3x więcej .
Coś jednak za coś, musi służbowym autem co tydzień na weekend zajeżdżać do domu, który remontuje na potęgę . Bo go stać. .

Więc te cztery koła to żaden argument. Podobnie jak zatrudnianie pracowników jako podwykonawców.
To kwestia czysto biznesowa , jako taka słuszna z tego pkt widzenia.

Ale zgadzam się ,że prawdziwych fachowców nie ma za wiele . Brak szkół zawodowych . Zginął Majster i Czeladnik .

Temat rzeka.

Wiele osób wyjeżdża nie tylko z powodu kasy , ale i ogólnej atmosfery .

Mam tego przykłady . tam tez nie jest różowo , ale milej , aczkolwiek korzystają z moich usług ,bo taniej i niekiedy nawet przystępniej .
:wyszczerzony:

Rozbudowa socjalu politycznego , poprawnego ideowo , itd.... kończy się szara strefą i nieróbstwem w pewnych kręgach.
Zawsze będą tacy, których nawet komuna nie potrafiła zagnać do roboty.

Ja do takich też należę :mrgreen:
Idę do domu bo już prawie dwie godziny jestem w pracy i się napracowałem . Oj Oj

Teraz mnie czeka prawdziwa robota , bo kurier przywiózł tłumiki do klimy w kamperze i to jest dopiero harówka :shock:

jawy88 - 2016-06-07, 11:46
Temat postu: Re: Poszukiwany "ogarniator"
elmo78 napisał/a:
Drodzy koledzy, czy możecie polecić jakąś osobę, która zna się na kamperach i ogarnia wszelkie tematy z tym związane? Kogoś kto wie, jak podłączyć solary, wie do czego służy truma combi, wie jak zbudowany jest kamper, zna się na pojazdach 4x4, może czasami coś pospawa (ale bez smarkania).

Wchodzę w dość intensywny etap związany z budową kamperów 4x4 i obawiam się, że sam nie dam rady się rozdwoić, potroić. Pod koniec lipca osiągnę być może poziom w którym albo ktoś mi pomoże albo się postrzelę w łeb :-(

Jeśli macie sąsiada, kolegę, syna, ojca, wnuczka, który lubi i zna te tematy to będę wdzięczny za informację. Preferowane osoby z woj. mazowieckiego.

myślę żeby osoba zakładająca temat zastanowiła sie czy wogule ten interes prowadzić jak niema ludzi do roboty

rysiol - 2016-06-07, 12:43

W naszym języku jak chyba w żadnym innym jest błędne słowo "pracodawca" sugerujące,ze ktoś coś komuś daje, a nie zatrudnia kogoś by czerpać z tego zyski. Jeśli i zatrudniony i zatrudniający osiągają godziwy zysk to spoko. Niestety rzeczywistość daleko odbiega od ideału.Tylko trzeci świat i kraje byłego bloku wschodniego mają tak tanią pracę, że różnice między zatrudniającym a zatrudnianym są ogromne. co ciekawe przez wielu jest to uważane za sprawiedliwe, ale tu przykra niespodzianka dla wielu "pracodawców" ze względu na niż demograficzny który właśnie wchodzi na rynek pracy, i ze względu na coraz lepsze wykształcenie młodych ludzi coraz trudniej będzie znaleźć jelenia który będzie zapierdzielał bez ubezpieczenia i urlopu po 12 godzin dziennie (oczywiście bez wolnych sobót) chwaląc Pana który dał mu pracę.
Co do nazywania innych ludzi w obraźliwy sposób nie świadczy to o obrażanym tylko o tym z którego ust to wychodzi.
Co do 500+ to wszystko co się dostaje za darmo rozpaskudza i psuje.

ZEUS - 2016-06-07, 13:02

rysiol napisał/a:
Co do nazywania innych ludzi w obraźliwy sposób nie świadczy to o obrażanym tylko o tym z którego ust to wychodzi.

:brawo :)

Tadeusz - 2016-06-07, 13:15

rysiol napisał/a:
Co do 500+ to wszystko co się dostaje za darmo rozpaskudza i psuje.

Jak wiadomo w Szwajcarii każdy nowy pomysł poddawany jest pod głosowanie w referendum.
Ostatnio poddano w referendum kwestię: czy wypłacaś z kasy państwowej co miesiąc dla każdego obywatela 2500 franków dla równego podziału dochodów państwa.

77% obywateli odpowiedziało NIE!

Obywatele uzasadniali to tak:

Pieniądze należą się za pracę.
Rozdawanie demoralizuje.
Dając jednym za darmo, okradamy drugich, tych co te pieniądze zarobili.
Rozdając majątek państwa doprowadzimy się do bankructwa. Nie chcemy skończyć
jak Grecja.

Osiągniemy kiedyś taki stopień świadomości społecznej? :)

ZEUS - 2016-06-07, 13:27

Tadeusz napisał/a:

z naszą narodową mentalności jest to raczej niemożliwe :( ... (a jeżeli tak - to nieprędko)

zbyszekwoj - 2016-06-07, 13:46

Do 500+, dostaną jeszcze "mieszkanie +",choć dopiero w roku wyborczym. Na 500+ ciągle się staram,ale mieszkania już chyba nie dożyję.Dlaczego tak wcześnie się urodziłem? :gwm

Dobra zmiana. :zastrzelic

Andrzej_M - 2016-06-07, 14:58

Tadeusz napisał/a:

"Zasiłki rodzinne w Szwajcarii mają na celu wspomożenie rodziców, którzy ponoszą koszty związane z utrzymaniem swoich dzieci. Pod pojęciem Familienzulage są rozumiane tzw. Kinderzulagen (dodatki na dzieci) oraz Ausbildungszulagen (dodatek na potrzeby związane z nauką dziecka). (…)
Kinderzulage – minimum 200 franków miesięcznie.
Ausbildungszulage – minimum 250 franków miesięcznie"*

1CHF=3,95PLN

*/ z internetu, data była tegoroczna, więc pewnie aktualne.

Tadeusz - 2016-06-07, 15:33

Andrzej_M napisał/a:
Zasiłki rodzinne w Szwajcarii mają na celu wspomożenie rodziców, którzy ponoszą koszty związane z utrzymaniem swoich dzieci.

Andrzeju, o tym dobrze wiem, ale w tym referendum chodziło zupełnie o co innego. Napisałem o co. :spoko

gryz3k - 2016-06-07, 17:20

Ja potrzebuję zatrudnić nauczyciela języka. I co i też lipa. A stawki 50 pln za godzinę. Albo się osobnik nie nadaje albo pracuje na czarno...
Johny_Walker - 2016-06-07, 17:52

Jak chcesz mieć coś zrobione porządnie, to ZRÓB TO SAM!
Ja tak robię i dlatego mam wszystko ogarnięte. :)

Kompi - 2016-06-07, 18:32

....
tom-cio - 2016-06-07, 20:56

no i cholibka temat rozkrecilem :mrgreen: Bronku ,masz racje ,4 w lape i na maly zus dokladam.Czy zaplacil-nie sprawdzam,kowalem swojego losu kazdy jest sam.
Ale w sumie to burze w szklance wody rozpetalem niepotrzebnie.Pewnie ze zgryzoty ,zalu ze czlowiek wstaje o 4 rano i zaczyna prace a konczy no wlasnie teraz do domu wszedlem ,jakies sniadanioobiado kolacje trzeba by zjesc i spac ,bo rano znowu 4 i trza wstac.I czlowiek jak Elmo dalby komus zarobic,ale nie ma komu,same paproki,trza samemu tyrac :mrgreen:

Bronek - 2016-06-07, 21:17

:spoko . Zawsze można coś palnąć, być źle lub dobrze zrozumiany.....
Johny nie do końca masz racjię, trzeba się dzielić kasą i wymagać.

U mnie po ogrodzie kręci się Pan Edzio 76 lat i mnie przeżyje, a po domu z raz dwa razy w tygodniu szmatą poleci Pani Ilonka.
I nie dlatego, żem hrabia lub bogaty, ale dwóch kotletów nie zjem i eptafium w stylu " Tu leży Bronek z kasą" mnie nie rajcuje.
A dzieci mam wykształcone, odżywione i ubrane na swoim. Kredytów im nie zostawiam.

Czas fascynacji ogrodem, domem, motocyklami itd minął, jak myśliwstwo, kurewstwo i wędkarstwo. Teraz bawię się w kamperka.
Dlatego kasa musi krążyć

A i piątki mamy już wolne.. :mrgreen:
Po mnie choćby potop.... o ile na Arkę zabierze się rodzina moja, :kwiatki: koty i psy. :mrgreen:

joko - 2016-06-08, 00:13

rysiol napisał/a:
W naszym języku jak chyba w żadnym innym jest błędne słowo "pracodawca" sugerujące,ze ktoś coś komuś daje, a nie zatrudnia kogoś by czerpać z tego zyski. Jeśli i zatrudniony i zatrudniający osiągają godziwy zysk to spoko. Niestety rzeczywistość daleko odbiega od ideału.

No tak, bo praca to takie coś, co rośnie dziko na drzewach i każdy w/g potrzeb może sobie urwać co mu tam akurat pasuje :haha:
Z takimi poglądami to faktycznie tylko najemnym wyrobnikiem zostać :gwm

Jak ktoś poświęcił swoją wiedzę, talent, czas, swoją kasę i zaryzykował, że może się nie udać, aby stworzyć miejsce pracy dla kogoś kto umie tylko parę prostych czynności ( czasami nawet i tego nie), to co to jest jak nie dawanie pracy ?
Ktoś kiedyś wmówił maluczkim, że praca się im należy i do dzisiaj jest jeszcze sporo takich naiwnych co dalej w to wierzą. Problem tylko w tym że jak ich zapytać skąd ta praca, to nie za bardzo wiedzą, ma być i już, bo się należy ....... i musi być lekka , nie za często, i piendzy dużo, jak najwięcej :haha:

Bronek - 2016-06-08, 07:03

Niemniej jedni bez drugich nie bardzo mogą funkcjonować

I punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Kiedyś był taki termin obecnie umierający..... "wolny zawód".

Został z niego tylko "zawód", w sensie upadku tej wolności , przez zus, krus, US i durne prawo.

Jest wiele narzędzi zarządzania, " bat" , organizacja, płaca, atmosfera........

A i tak podaż i popyt reguluje tą kwestię.. Ci co zdążyli zmienić standardy, płacę i pidejście z obu stron funkcjonują w miarę stabilnie.

Ci co zostali w dawnej mentalności lub wkroczylina rynek pracy z nie adekwatnymi założenuami mają problemy.

Z obu stron..

Pytanie na śniadanie :
Dlczego Rząd nie da garstce pielęgniarek trochę kasy, wydając grube złotówki np. na 500+?

A, bo otworzy jak Merkel granice - " puszkę Pandory" z roszczeniami innym grupą zawodowym.
Nie o kasę chodzi a o całokształt.

M. in dlatego też w niektórych krajach itp zarobki są niejawne. U nas nie do przejścia, bo po piijaku Polak szczery jest :bigok

Koniec WC PISuarowej polityki. Teraz bidet czyli spływaj Bronek
Czas na kawkę : ;)

zbyszekwoj - 2016-06-08, 07:44

Jak emeryci słyszą , że srednia płaca pielęgniarek w Polsce to ponad 3 tysiące to pytają o co tu chodzi.Ale jak państwo ma coraz więcej pieniędzy na rozdawanie niepracującym to dlaczego nie ma dla pracujących. Dzisiaj dadzą warszawce a jutro staną pielęgniarki na śląsku. Rząd na razie liczy ile to głosów w przyszłych wyborach, czy się opłaci. To jedyne kryterium. :chacha2
Mandus - 2016-06-08, 10:06

Niestety, masz rację - tu chory jest nie tylko naród, ale przede wszystkim system polityczny. Obietnice, obietnice, bla bla bla - jednym słowem gra o głosy. A naród chory, bo wierzy we wszystko, w co chce uwierzyć - ludzie nie patrzą realnie, tylko przez kolorowe okulary, no i żeby się nie narobić przy tym, a jak. Po co. Pokazały to ostatnie wybory. Mam nadzieję, że przynajmniej część wyleczy się i na następne wybory ściągnie okulary, zacznie liczyć na siebie i spojrzy realnie...
krimar - 2016-06-08, 13:11

rysiol napisał/a:
W naszym języku jak chyba w żadnym innym jest błędne słowo "pracodawca"

Wyraz "pracodawca" to germanizm, a dokładniej kalka językowa z niemieckiego wyrazu "Arbeitgeber".

Bronek napisał/a:
Czas fascynacji ogrodem, domem, motocyklami itd minął, jak myśliwstwo, kurewstwo i wędkarstwo.

Napisz coś o tych swoich poprzednich zainteresowaniach, zwłaszcza tym drugim od końca

grzegorz_wol - 2016-06-08, 13:29

Samo ich zestawienie jest już ciekawe co nie? :wyszczerzony:

Bronek to jednak człowiek wielu talentów.... :diabelski_usmiech

rysiol - 2016-06-08, 14:34

Bardzo mocno przepraszam. Całkowicie nie zdawałem sobie sprawy, że wśród naszych pracodawców jest aż tak wielu altruistów. Człowiek poświęca cały swój talent, czas, wiedzę, kasę tylko po to aby próżniakom zapewnić pracę, a tu taka niewdzięczność. Jeszcze raz przepraszam nie skojarzyłem, ze działalność gospodarcza i charytatywna to synonimy.
krimar - 2016-06-08, 15:43

a zobaczysz jak ci altruiści i charytatywne orły będą płakać jak wejdzie stawka minimalna 12 zł/h (ale tom-cio, nie beż tego do siebie bo to i tak mniej niż 4 w łape i mały zus)

tom-cio napisał/a:
Czy zaplacil-nie sprawdzam

lepiej zapytaj, bo jak nie zapłacił, albo zawiesił działalność, to jak będzie miał u Ciebie wypadek to Ty za to bekniesz i będziesz płacił do końca życia swojego, a może, jeszcze przejdzie na spadkobierców

zbyszekwoj - 2016-06-08, 16:09

krimar napisał/a:
będziesz płacił do końca życia swojego,

Nie zatrudniaj bo wypadek, nie zakładaj firmy,bo bankructwo, nie kamperuj bo auto nawali,stój tylko na kempingach bo psa zgwałcą( jak mawiał Toscaner).
Najlepiej nic nie robic , spokojna głowa i czekąć co nowego od państwa się należy. :diabelski_usmiech

Bronek - 2016-06-08, 16:28

Kurestwem wobec ludzi była praca w ramach NFZ.
Firmowałem kawał czasu to g...

A zwałem się wtedy świadczeniodawcą a Wy świadczeniobiorcami .

Nawet nazwy były nienormalne.

Wiem że Was zawiodłem :mrgreen:

tom-cio - 2016-06-08, 17:18

Krimar,dzialalnosci nie zawiesili,bo mi faktury wystawiaja.A czy Zus placa to ich sprawa.Tak jak napisalem ,kazdy jest kowalem swojego losu. :spoko
A i musze im powiedziec ,ze altruistą jestem.Pewnie sie spytaja z czym sie to pije?

rysiol - 2016-06-08, 19:41

Panowie. tak trochę żartem, trochę serio próbuje Was nakłonić do wzajemnego szacunku. Ludzie nie są ani źli, ani dobrzy, ani mądrzy, ani głupi, tylko dlatego, że są biznesmenami lub robolami.Nikt po kupieniu kamera nie staje się (przynajmniej od razu) super gościem. Obrażanie kogokolwiek tylko z powodu przynależności do jakiejś grupy społecznej lub zawodowej jest słabe. Tom-cio chyba trochę lekceważąco piszesz o swoich współpracownikach, że nie znają słowa altruizm. Możesz się kiedyś zdziwić nie doceniając innych.
silny - 2016-06-08, 19:58

ludzie , kolega napisał że szuka a wy bijecie piane , piepszycie bez sensu .

na wioche .pl to sie nadaje .

ten dobry , ten zły , a ten taki sobie :roll:

wstyd :roll:

naprawde , moderacja by się przydała :gwm

pierd........nie bez sensu :evil:

Tadeusz - 2016-06-08, 20:02

silny napisał/a:
naprawde , moderacja by się przydała

Po co?

Poczytajcie sobie co wypisujecie. :-P

krimar - 2016-06-08, 20:53

tom-cio napisał/a:
Krimar,dzialalnosci nie zawiesili,bo mi faktury wystawiaja.

to żaden argument, jeśli wystawiają faktury, mimo, że nie mogą, to jeszcze Ci US je z kosztów wywali przy najbliższej kontroli (a nawet bez kontroli jak wejdzie JPK) i zakwestionuje Ci księgi.