Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Grado

Paweł Rakoczy - 2016-06-09, 11:10
Temat postu: Grado
Kochani czy może był ktoś na Campeggio Al Bosco w miejscowości Grado i może mi coś więcej o nim powiedzieć ewentualnie może ktoś poleci inny camping w okolicy nie musi być luksusowy ważne żeby był dostęp do plaży i akceptowali psy. Za informację będę bardzo wdzięczny bo wyjazd tuż tuż :lol:
OMEGA - 2016-06-09, 15:11

W Grado jest duży Stellplatz jadąc w kierunku miasta po lewej stronie z dostępem do morza , przy hali sportowej (był gratisowy) jak jest dzisiaj to nie wiem. :spoko

Bardzo blisko do centrum.

arek - 2016-06-09, 15:58

W sezonie czasem płatny jak działają bramki, camping kilka set metrów dalej w lesie zacienione stanowiska,knajpka dostęp do morza przez furtkę, plaża z dużą ilością
różnego morskiego zielska,zamykana na noc/nie polecam nocnego powrotu na camping plażą
ogólnie na kilka dni może być, do miasteczka spora odległość najlepiej rowerami, miasto bardzo sympatyczne.

Bajaga - 2016-06-09, 16:51
Temat postu: Re: Grado
Paweł Rakoczy napisał/a:
Kochani czy może był ktoś na Campeggio Al Bosco w miejscowości Grado i może mi coś więcej o nim powiedzieć ewentualnie może ktoś poleci inny camping w okolicy nie musi być luksusowy ważne żeby był dostęp do plaży i akceptowali psy. Za informację będę bardzo wdzięczny bo wyjazd tuż tuż :lol:

polecam www.rosapineta.pl . Byłem już dawno ale było miło.

andi at - 2016-06-09, 20:22

Masz i poszukaj sobie co ci odpowiada http://pl.camping.info/au...CFcqEDgodnXEAgg
TEC6600 - 2016-06-13, 16:59

Na przełomie lipca i sierpnia 2013 r. byłem w Grado na campingu VTE Villaggio Turistico Europa SpA. http://www.villaggioeuropa.com
Camping świetny, parcele idealne, sanitariaty w doskonałej czystości, basen bardzo dobry i co najważniejsze duży (nie brakuje miejsca). Knajpy na campingu takie sobie, ale za to na zewnątrz już można znaleźć prawdziwą włoską kuchnię.
Jest jeszcze niestety dość duża wada. Plaża piaszczysta ale dość ciemny piach. Plaża łagodnie opada do morza w którym jest mega ilość śmierdzących wodorostów. Nie da się wejść do morza nie wzbudzając smrodu siarkowodoru z dna . Dno bagniste. To źle wygląda i jeszcze gorzej pachnie.
Jeżeli ktoś nie ma potrzeby wchodzenia do morza to miejsce bardzo polecam.
W przeciwnym wypadku trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto.
Myślę , że uroki tego wybrzeża dotyczą wszystkich campingów w okolicy.

CORONAVIRUS - 2016-06-13, 17:38

stellplatz po lewej / ponad kilometr od centrum / jest płatny ... stoi tam przysłowiowy milion kamperów czyli horror dla dzikusa . Parkometr dla kamperów jest po prawej stronie miedzy kamperami a nie w środku / nie wiem czym to sie różni ale podobno ma znaczenie / 6 euro za dobę ale można wsadzać po 10 centów i o tyle wzrasta czas postoju.

Włosi posikani jak się rozwinie markizę , trzeba ich odsyłać do diabła by się nie wpierdzielali w nie swoje sprawy :) Ja akurat nie lubię jeść śniadania w pełnym słońcu ale makarony tego nie kumają .

Plaża taka sobie , polskiej w Dębkach czy Chałupach nigdy nie dorówna ... bardzo długo trzeba spacerować nim skończy się płycizna .

Nie trzeba stawać na stellplacu , obok inne możliwości i to nad samym deptakiem i wodą / obok bramek na płatna plażę /.

Najlepsza pizza i inne żarło w mieście podobno w Chocolate / albo jakoś bardzo podobnie / sprawdziliśmy , faktycznie dobre i syto :)

ogólnie warto wjechać i zobaczyć... szczególnie uliczki i knajpki na starym mieście ... zobaczyc i spadac dalej :)

Tamtam - 2016-07-14, 22:23
Temat postu: Re: Grado
Paweł Rakoczy napisał/a:

Kamping kilka razy widziałem bawiąc sie z dzieckiem na ich plaży i placu zabaw.
Parcele blisko morza są małe. Kemping zacieniony. Najtańszy na tym odcinku Adriatyku. Plaża szeroka, woda płytka i ciepła. Piasek drobny, ciemniejszego koloru niż nad Bałtykiem.
Do centrum Grado masz kawałek. Albo rower, albo autobus.
W Grado masz też stellplatz, płatny chyba 16€ i zaraz obok parking z ujęciem wody, płatny dla kamperów 4€ za 24h. Niestety, z cieniem na parkingu jest problem.
Do centrum jest trochę bliżej, jakieś 400m niż z kempingu.
Najbliższa knajpa jakieś 800m, z dobrą pizza od 4€. Kucharz jest z Neapolu i dobrze gotuje, obok jest plac zabaw. W soboty jest targ gdzie można kupić tanio jedzenie w tym super sery - najlepsza ricotta jaką w życiu jadłem.
Ceny z tego roku. Pozdrawiam