Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompka wody w Burstnerze

@ndrzej - 2016-06-12, 22:45
Temat postu: Pompka wody w Burstnerze
Pytanie do właścicieli (albo znawców) Burstnera:

jaka jest u was pompka wody zamontowana w kamperze - ciśnieniowa czy zanurzeniowa?

W moim Burstnerze T620 z 2000 roku padła właśnie wspomniana wyżej pompka, a ponieważ jestem za granicą, chciałbym dokupić właściwą. Zamontowaną mam zanurzeniową, ale nie mam pewności, czy poprzedni właściciel czegoś nie pokombinował. :-/

Jeśli rzeczywiście powinna być zanurzeniowa, to jaka powinna być jej wydajność i ciśnienie?

Bronek - 2016-06-13, 05:53

Sprawdź w zbiorniku.

Jeśli masz krany z kabelkami to zanurzeniowa

Jeśli pidczas poboru wody słyszałeś bzzzzzzzz, to zanurzeniowa
Jeśli dududududud to ciśnieniowa...

Generalnie jak zanirzeniowa to możesz awaryjnie każdą o największym przepływie dostępną zqłożyć.

Ciśnieniowa znajduje się poza zbiornikiem.

SlawekEwa - 2016-06-13, 06:12

Andrzej jeżeli pompka pracowała jeszcze jakiś czas po zamknięciu poboru wody to ciśnieniowa.
Wojciechu - 2016-06-13, 07:25

W moim Burstner T 603 mam zanurzeniową.
BB - 2016-06-13, 08:00

Mam zanurzeniową firmy REICH 1,1bara ,wydajność 19l
MILUŚ - 2016-06-13, 08:09

W Burstnerze też jest zanurzeniowa :ok
@ndrzej - 2016-06-13, 08:25

Jak zwykle jesteście niezawodni! :ok

Nie zdążyłem ogarnąć się po wczorajszych wieczornych emocjach, a tu tyle merytorycznych odpowiedzi... :wyszczerzony: Wszystkim serdecznie dziękuję, bo domyślacie się zapewne czym jest życie bez pompki! :diabelski_usmiech

Teraz mogę spokojnie zanurzyć się w termalnych wodach i zaplanować wizytę w najbliższym salonie z pompkami :ok (pewnie pod Wiedniem)).

Pozdrawiam całą brać z termalnego kempingu w Mesteri na Węgrzech. :spoko

SlawekEwa - 2016-06-13, 11:10

Andrzej wycierczki przedniej szyby żyją?
@ndrzej - 2016-06-13, 12:10

SlawekEwa napisał/a:
Andrzej wycierczki przedniej szyby żyją?

Na razie przestały "tykać"... :wyszczerzony: Nie wiem co to było, ale trzymam rękę na pulsie!
A Ty Sławciu trzymaj dla mnie silniczek. :kwiatki:

SlawekEwa - 2016-06-13, 20:41

@ndrzej napisał/a:
A Ty Sławciu trzymaj dla mnie silniczek.

Trzymam się silniczka :bigok

McGali - 2016-06-13, 21:00

prof-os napisał/a:
W moim Burstner T 603 mam zanurzeniową.

W starszych Burstnerach a570 oryginalnie jest pompa ciśnieniowa Shurflo i zbiorniczek ala hydrofor.

@ndrzej - 2016-06-13, 21:22

U mnie oryginalnie była chyba jednak zanurzeniowa, bo nie widzę nigdzie zbiorniczka ani nawet miejsca na zbiorniczek... :-/
Agostini - 2016-06-13, 22:10

Ja też Burstner, i też zanurzeniowa. ;)

Nie masz, Andrzeju, dostępu do zbiornika wody? Jakiejś rewizji, wielkiego korka?
Wtedy pompkę sam zobaczysz. Zresztą i tak musisz się do niej dostać i zamienić na sprawną. Ważny jest zaworek zwrotny na wylocie. Kup raczej w komplecie z nim, bo nie wiadomo czy da się przełożyć ze starej.

Powiem Wam, że choć mnie jeszcze nie zawiodła, to taką pompkę wożę w zapasie. To groszowa sprawa, a bez niej to tragedia. Nie ma wody w całym kamperze.

Wojciechu - 2016-06-13, 22:13

Andrzej - sądzę, że u Ciebie na 99% zanurzeniowa. U Wojtka -McGali - w okolicy była bardzo prestiżowa szkoła rolnicza - to i pompki ciśnieniowe do dojenia miał na myśli :haha: :spoko
@ndrzej - 2016-06-13, 22:45

Agostini napisał/a:
Ja też Burstner, i też zanurzeniowa. ;)

Nie masz, Andrzeju, dostępu do zbiornika wody? Jakiejś rewizji, wielkiego korka?
Wtedy pompkę sam zobaczysz. Zresztą i tak musisz się do niej dostać i zamienić na sprawną.

Nigdy wcześniej nie miałem pompki ciśnieniowej i nie wiem nawet jak wygląda i na jakiej zasadzie działa! :oops: Po kupnie kampera "nadziałem się" na kilka "ulepszeń" ze strony poprzedniego właściciela i stąd ta niepewność. Teraz, dzięki Wam wiem, że ta która "wysiadła" i którą wymontowałem jest tą właściwą. Kupię zatem taką samą lub nieco wydajniejszą.

Agostini napisał/a:
Ważny jest zaworek zwrotny na wylocie. Kup raczej w komplecie z nim, bo nie wiadomo czy da się przełożyć ze starej.

Muszę jeszcze poszukać tego zaworka zwrotnego, bo nie bardzo wiem jak wygląda i gdzie się znajduje. Ale drogą dedukcji na pewno dojdę... :roll:

Agostini napisał/a:
Powiem Wam, że choć mnie jeszcze nie zawiodła, to taką pompkę wożę w zapasie. To groszowa sprawa, a bez niej to tragedia. Nie ma wody w całym kamperze.

Pamiętam, że w przyczepach woziłem zapasową pompkę, ale nie kojarzę czy w poprzednich kamperach też. Być może sprzedałem razem z nimi. Teraz kupię dwie! :ok

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

McGali - 2016-06-14, 07:14

prof-os napisał/a:
Andrzej - sądzę, że u Ciebie na 99% zanurzeniowa. U Wojtka -McGali - w okolicy była bardzo prestiżowa szkoła rolnicza - to i pompki ciśnieniowe do dojenia miał na myśli :haha: :spoko

Tak mogło być. :shock: Teorii Profesorów się nie podważa :)

McGali - 2016-06-14, 07:23

@ndrzej napisał/a:

Nigdy wcześniej nie miałem pompki ciśnieniowej i nie wiem nawet jak wygląda