|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Wakacje 2016 Grecja - obawy w zwi±zku z uchod¼cami
max111 - 2016-06-14, 08:55 Temat postu: Wakacje 2016 Grecja - obawy w zwi±zku z uchod¼cami Witam wszystkich
Po g³owie chodzi nam zmiana planów z Hiszpanii na Grecjê, której siê trochê obawiamy w zwi±zku z uchod¼cami.
Medialnie temat siê uspokoi³.
Czy za³ogi bêd±ce w Grecji w tym roku mog± daæ wskazówki co do optymalnej trasy jak i sytuacji na miejscu. Preferujemy pobyt na dziko z ma³ymi epizodami na kempingach.
Planujemy objazd Halkidiki, mamy kilka miejsc z zesz³orocznej wyprawy.
Mo¿e sa jakie¶ chêtne za³ogi na pocz±tek sierpnia (4-28.08.2016).
zbychu - 2016-06-14, 09:17
Jak masz obawy to nie jed¿, uchodzcy s± na ka¿dym kroku, trudno oderwaæ od nich wzrok. Tyle ju¿ by³o napisane o uchod¿cach w Grecji , tylko trzeba poczytaæ
jedrek49 - 2016-06-14, 09:35
witam
Bylismy w Grecji od 1 maja do 8 czerwca
Uchodzcow widzielismy przy granicach Macedonii z Grecja oraz w kilku obozach w niektorych miasteczkach ,Nie bylo problemu ,Sam przed wyjazdem mialem obawy
jezeli masz obawy to nie jedz ,ale wg nas takie obawy o spotkania z uchodzcami sa przesadzone, sa spokojni ,mieszkaja w namiotach ,opiekuja sie nimi rozne oraganizacje ,jest spokoj
Zbychu - nie strasz ludzi ,a moze Ty sie bales bardzo?
pozdrawiam
jedrek49
zbychu - 2016-06-14, 09:37
Tak siê ba³em , i¿ wytrzyma³em tylko dwa miesi±ce w Grecji
toscaner - 2016-06-14, 09:37
Dok³adnie, s± wszêdzie i nigdzie. Jak kto¶ siê boi, to nie ruszaæ siê z Polski. Tam chyba ich nie ma.
max111 - 2016-06-14, 10:16
Dziêki, nie chodzi mi o to ¿e siê boje bo zobaczê uchod¼ców, po zesz³orocznych problemach pokazanych w TV to raczej wole podpytaæ kolegów którzy widzieli obecn± sytuacje na w³asne oczy.
Je¼dzimy z dzieæmi wiêc inaczej cz³owiek planuje wakacje.
Je¶li kto¶ chce popisaæ jak siê boisz to nie jedz to proszê sobie odpu¶ciæ - nie chodzi mi o tak± pomoc.
izola - 2016-06-14, 10:20
uchod¼ca to te¿ tylko cz³owiek , spragniony lepszego ¿ycia ...
Miêdzy nimi jak i miêdzy nie uchod¼cami s± osobniki których lepiej unikaæ albo nie spotkaæ.
Kto siê boi i ma obawy powinien zrewidowaæ styl swojego kamperowania i raczej preferowaæ postoje na kampingach w¶ród innych turystów a nie na tzw. "dziko"
ale i na kampingu nie ma siê gwarancji ¿e nie zostanie siê ofiar± jakiego¶ kryminalisty (czêsto nawet w³asnego rodaka)
W dzisiejszych czasach przesadny strach, jak i przesadna ignorancja zagro¿eñ ,jest niezdrowa [b]
...ale powiem jechaæ jak siê ma chêæ... bo ¿ycie jest tak piêkne ale i krótkie
MILU¦ - 2016-06-14, 10:38 Temat postu: Re: Wakacje 2016 Grecja - obawy w zwi±zku z uchod¼cami
max111 napisa³/a: | Witam wszystkich
Po g³owie chodzi nam zmiana planów z Hiszpanii na Grecjê...................
. |
A co Ciê zaniepokoi³o w Hiszpanii ,¿e chcesz j± porzuciæ ?
max111 - 2016-06-14, 10:57
W Hiszpanii to nie niepokój tylko kilometry, musimy liczyæ na 7-8 tysiêcy a Grecja 4-5.
Hiszpania pozrastanie w planach wiêc mo¿e kolejne lato.
Na korzy¶æ Grecji to mo¿liwo¶æ pop³ywania pontonem po wysepkach i pla¿ach nie dostêpnych z l±du.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-14, 11:40
max111 napisa³/a: | W Hiszpanii to nie niepokój tylko kilometry, musimy liczyæ na 7-8 tysiêcy a Grecja 4-5. | potwierdzam dlatego ci±gle jest przepiekna Grecja.Tak jak pisali koledzy nie ma problemu,alenalezy czytaæ forum.Ja na pocz±tku relacji napisa³am ,ze nie ma problemów.Granica na autostradzie w Gevgekija
toscaner - 2016-06-14, 16:39
To jakiej chcesz porady? Z dzieæmi jeszcze. Trzeba zachowaæ zdrowy rozs±dek. Na dziko czy nie, warto sprawdziæ miejscówkê pod k±tem bezpieczeñstwa. Nieraz w bezpiecznym kraju zajecha³em na miejscówkê z ACSI a tam obóz cygañski z dzieæmi k±pi±cymi siê w miednicach na ¶rodku parkingu.
Albo wje¿d¿a³em na inny, te¿ z ACSI, a tam z ka¿dej przyczepy po kilka par oczu. Nawrót i wyjazd. To nie musz± byæ uchod¼cy, ¿eby by³o potencjalnie niebezpiecznie.
Zdrowy rozs±dek przy wybieraniu miejsca. W "ciapatych" dzielnicach te¿ na noc stawaæ nie polecam. Mi w dzieñ chcieli kampera obrobiæ, ale nieczyste stworzenie ich wystraszy³o, czyli mój pies.
Nikt Ci nie napisze "jed¼ jest bezpiecznie" albo "nie jed¼, bo ciê zamorduj±, zgwa³c± córki".
Nigdy nie by³o 100% bezpiecznie w 100% miejsc. Czy to dzi¶ czy 100 czy 500 lat temu.
Zdrowy rozs±dek, intuicja, zbadanie okolicy robi±c objazd czy za p³otem nie ma obozu z tymi, których siê obawiasz, itp.
To chyba wystarczaj±ca ilo¶æ porad.
izola - 2016-06-14, 17:27
hahaha. ,,,"nieczyste stwo¼onko " ale siê usmia³aam...
moja "czysta" która do ka³u¿y nie wejdzie. która siê czy¶ci z przodu i ty³u, te¿ nie dopu¶ci nikogo do Pani i jej dobytku,,,
W podró¿y trzeba mieæ rozs±dek w g³owie i trochê szczê¶cia- to jest moja dewiza
toscaner - 2016-06-14, 17:32
Izola, to nie wiedzia³a¶? Pies, ¶winia. Nieczyste. Znajomi Marokañczycy nam to wyja¶nili szczegó³owo. Jak go pies, takiego islamistê dotknie, a nie daj bosze ogonem. O rany. Musi lecieæ do domu i siê od nowa ca³y myæ, oczyszczaæ, bo nie wolno mu po takim dotkniêciu siê nawet modliæ, a tu modliæ ile¶ razy dziennie trzeba. On nieczysty i dupa z raju i 77 dziewic idzie siê pie.. z kim innym.
Czy jako¶ tak. Oj pies to nieczysta bestia.
Bronek - 2016-06-14, 17:39
TV bez zmian TV k³amie, czas by³o przywykn±æ.
Np. W TV nasza Pani Premier, mówi i wygl±da jakby mia³a depresjê lub przynajmniej ból zêba w ostrym klimakterium....
A nie ma.
Czyli TV k³amie
izola - 2016-06-14, 17:39
wiem i znam ich zwyczaje , mia³am pracownika który bardzo tych zasad przestrzega³. a jak go trzeba by³o zwolniæ to siê okaza³o ¿e pó³ firmy mia³ zabunkrowane w swojej prywatnej piwnicy
toscaner - 2016-06-14, 17:50
Bronek, ale to chyba nic nowego nie odkry³e¶.
Ju¿ wcze¶niej siê zorientowali
Duuuu¿o wcze¶niej
MILU¦ - 2016-06-14, 18:23
izola napisa³/a: | wiem i znam ich zwyczaje ................ |
Ja te¿ ....niestety............. pracujê za granica w 80% z muslimami .
Maj± dziwn± mentalno¶æ ; ........daj mi bo ty masz..........pytam ; czemu nie pracuje na to......po co ? ty masz - to mi dasz
slawwoj - 2016-06-14, 18:35
Je¶li kto¶ Kalemu zabraæ krowy (...) to jest z³y uczynek (...). Dobry, to jak Kali zabraæ komu krowy
toscaner - 2016-06-14, 18:43
A mówi±, ¿e ¶wiat idzie do przodu, a tu te¿ siê nic nie zmieni³o.
Jedynie niewolnictwo przybra³o inn± formê. Nowoczesny niewolnik musi sam zadbaæ o miejsce do spania i ¿arcie.
andreas p - 2016-06-15, 08:24
MILU¦ napisa³/a: | izola napisa³/a: | wiem i znam ich zwyczaje ................ |
Ja te¿ ....niestety............. pracujê za granica w 80% z muslimami .
Maj± dziwn± mentalno¶æ ; ........daj mi bo ty masz..........pytam ; czemu nie pracuje na to......po co ? ty masz - to mi dasz |
Teraz wiecie dlaczego do Polski nie jada ,bo co im ttam moga dac?
zbyszekwoj - 2016-06-15, 08:34
andreas p napisa³/a: | Teraz wiecie dlaczego do Polski nie jada ,bo co im ttam moga dac? |
My to wiemy, ale w ciemnym ludzie strach trzeba podsycaæ.
MILU¦ - 2016-06-15, 08:51
andreas p napisa³/a: | .....................
Teraz wiecie dlaczego do Polski nie jada ,bo co im ttam moga dac? |
I nie zmieniajmy ich pogl±du
janko - 2016-06-16, 09:23
Witam syn wraca z Grecji w poniedzia³ek i prócz uci±¿liwych komarów na Chalkidiki nic go nie zaniepokoi³o czy zwróci³o szczególn± uwagê. My wybieramy siê pod koniec sierpnia. Mo¿e kto¶ jedzie w tym terminie? bêdzie razniej.
samotny wilk - 2016-06-20, 14:11
Aktualnie od 3 dni jestem w Grecji. W pobli¿u granicy tureckiej. Nikt tu ¿adnego uchod¼cy nie widzia³ i o takim nie s³ysza³. Chyba jedynym uchod¼c± jestem ja, bom z Polski. No, ale teraz ciê¿ko wilka zobaczyæ.
Nawet mnie wilka traktuj± jak swojego.
Ten strasz±cy zbychu mocno, przesadzi³, za mocno.
Nie strasz ludzi, niech podró¿uj±.
Ustawek na dzikusa pe³no. Jest woda, Internet i WC. Policjanta tu nie u¶wiadczysz.
I pomy¶leæ, tak blisko Turcji. 😁
MILU¦ - 2016-06-20, 14:15
samotny wilk napisa³/a: | Aktualnie od 3 dni jestem w Grecji. W pobli¿u granicy tureckiej. Nikt tu ¿adnego uchod¼cy nie widzia³ i o takim nie s³ysza³. |
Nie ma dziwne ; skoro turasy zaczeli do nich strzelaæ Dzisiaj zgine³y ju¿ dwie kobiety
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-20, 14:20
samotny wilk napisa³/a: | W pobli¿u granicy tureckiej | ,czy to tajemnica gdzie jeste¶
samotny wilk - 2016-06-20, 16:34
Barbara i Zbigniew Muzyk,
Je¿eli bêdziecie w pobli¿u to tak - podam namiary. 😆Ja prosi³em tyle czasu o pomoc w znalezieniu kempingów na wakacje dla córci i dla mnie. Takich tañszych do max 25 €. Nikt mi nie pomóg³. A tylu je¼dzi do tej Grecji. 😨 To jadê teraz, i sam se znajdujê.
Tu gdzie jestem jest taki tani za 9 €, a z córk± bêdzie 13 €.
Obok pe³no ustawek na dzikusa. Nikt nikogo nie przegania. Obok pla¿y knajpa i darmowe Wi Fi.
Natryski, krany z woda i WC.
Do sklepu mam 5 km. Ale codziennie nie muszê je¿dziæ. Towar mam w aucie.
Browarek po 1, 00 i 1,15 €.
Napiszê ogólnie: okolice Aleksandropolis.
Ale prawie wszyscy pchaja siê tam, gdzie t³ok. Ja t³oku nie znoszê. Jak jest du¿o turystów, to i jest policja.
U mnie na greckiej wsi tylko ptaszki ¶piewaj±.
Czasem tylko, ja wilk trochê se powyjê.
izola - 2016-06-20, 17:39
no no, dobrze sobie sam radzisz- zreszt± wiadomo jeste¶ profesjonalnym turyst± i wisz co i jak
samotny wilk - 2016-06-20, 19:49
izola, tylko nie turyst±! Je¿eli ju¿, to podro¿nikiem
Pewnie, ¿e wim co i jak. Ma siê ³eb na karku, to siê wi.
Na Krecie by³em wiele razy. Ale tu te¿ jest fajnie. Ju¿ nawet nie zwracam uwagi na ba³agan i ¶mieci. Prawie jak w Macedonii. Prawie.
Mam tylko 1 uwagê : ¿eby s³oñce grza³o ciutkê mniej. Bo sp³onê.
vincent - 2016-06-22, 11:58
janko napisa³/a: | Witam syn wraca z Grecji w poniedzia³ek i prócz uci±¿liwych komarów na Chalkidiki nic go nie zaniepokoi³o czy zwróci³o szczególn± uwagê. My wybieramy siê pod koniec sierpnia. Mo¿e kto¶ jedzie w tym terminie? bêdzie razniej. |
My planujemy wyjazd 9 lipca, do koñca nie jeste¶my jeszcze zdecydowani bo to nasz pierwszy wyjazd kamperowy do Grecji. Mo¿e kto¶ z Was wyrusza w tym terminie i mo¿na by siê dopi±æ ?? choæby na sam dojazd?? My w sk³adzie (2x35l. + ch³opaki 9l. i 5l.) Kierunek nie do koñca sprecyzowany - byle Grecja
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-22, 12:52
vincent napisa³/a: | choæby na sam dojazd | ,Nikt nie wie w jaki rejon Grecji chcesz jechaæ.Morze egejskie ,Morze joñskie,a mo¿e Peloponez lub Halkidiki.Poniewaz jedziesz 1szy raz proponuje ci jechaæ z Wêgier na granice w Horgosz z Serbi±.Serbia autostrada przejedziedz za 1 dzien.Granica w Gevgelije.potem ju¿ nie autostrada gdzie chcesz.Drogi w grecji bardzo dobre.Proponuje zaopatrzyæ siê w mape 300 000 praz przewodnik Podró¿e z Pasj±-Grecja.my je¼dzimy bezkempingowo.Czytaj moja relacje podaje piêkne miejsca. Barbara
toscaner - 2016-06-22, 15:17
samotny wilk napisa³/a: | izola, tylko nie turyst±! Je¿eli ju¿, to podro¿nikiem
Mam tylko 1 uwagê : ¿eby s³oñce grza³o ciutkê mniej. Bo sp³onê.
|
Izola, Wilk ma racjê
Taka to ró¿nica:
darol - 2016-06-22, 15:26
vincent napisa³/a: |
My planujemy wyjazd 9 lipca, do koñca nie jeste¶my jeszcze zdecydowani bo to nasz pierwszy wyjazd kamperowy do Grecji. Mo¿e kto¶ z Was wyrusza w tym terminie i mo¿na by siê dopi±æ ?? choæby na sam dojazd?? My w sk³adzie (2x35l. + ch³opaki 9l. i 5l.) Kierunek nie do koñca sprecyzowany - byle Grecja |
Pawe³, my ruszamy na cztery kampery na Peloponez. Problem taki ¿e 1-go lipca.
Jak dasz radê przesun±æ to mo¿esz siê pod³±czyæ, nawet na 3 tygodnie
Tomaszowiak - 2016-06-22, 19:51
Darol ,to morze ja bym mug siê do waz do kleiæ bo jadê do Grecji pierwszy ras i mi³o by by³o mieæ na przodzie weteranów . Ja wyje¿d¿am 1lub 2 lipca z Tomaszowa lubelskiego w kierunku Barwinek - Budapeszt
samotny wilk - 2016-06-22, 20:30
izola, ale ostro przywali³a¶. Mocno za mocno. To niepojête. I za co? Ja Ciebie nie sram, bo za co? A taka fajna z Ciebie by³a dziewczyna, pamiêtasz? Wróæ do siebie, nie klnij na podró¿ników. To fajne ch³opy.
Nawet jak se polkle³a¶ (posra³a¶) to pisz dalej, pisz.
Izola, nic siê nie sta³o. 😎
Mnie i tak nikt nie osra, bo jako Wilk zawsze dam dyla.
Czujê siê dzisiaj jaki¶ taki ..... osrany.
mischka - 2016-06-22, 20:46
przesrane:)
izola - 2016-06-22, 20:46
masz racjê Wilku, moje wyra¿enie mia³o brzmieæ " a ja to sram/" -
te¿ nie ³adne angielskie wyra¿enie, wiem , wiem
te "was"...wemknê³o siê niechcianie do textu, sorry za to.
Bronek - 2016-06-22, 21:22
Czytaj±c to.... Jestem w³a¶nie w temacie.. A w³a¶ciwie to w kiblu.
izola - 2016-06-22, 21:44
chory jeste¶? o tej porze w kiblu?-polecam doktora
slawwoj - 2016-06-22, 21:48
Co raz ciekawsza rozmowa.
izola - 2016-06-22, 21:49
no... byle nie bêdzie pisaæ ¿e ma zaparcie
darol - 2016-06-22, 21:54
Tomaszowiak napisa³/a: | Darol ,to morze ja bym mug siê do waz do kleiæ bo jadê do Grecji pierwszy ras i mi³o by by³o mieæ na przodzie weteranów . Ja wyje¿d¿am 1lub 2 lipca z Tomaszowa lubelskiego w kierunku Barwinek - Budapeszt |
Spoko, jedziemy przez S³owacjê, Wêgry, Serbiê i Macedoniê. Gdzie¶ mo¿emy siê poszukaæ
vincent - 2016-06-22, 22:01
darol napisa³/a: | vincent napisa³/a: |
My planujemy wyjazd 9 lipca, do koñca nie jeste¶my jeszcze zdecydowani bo to nasz pierwszy wyjazd kamperowy do Grecji. Mo¿e kto¶ z Was wyrusza w tym terminie i mo¿na by siê dopi±æ ?? choæby na sam dojazd?? My w sk³adzie (2x35l. + ch³opaki 9l. i 5l.) Kierunek nie do koñca sprecyzowany - byle Grecja |
Jak dasz radê przesun±æ to mo¿esz siê pod³±czyæ, nawet na 3 tygodnie |
dziêki za propozycjê , ale niestety mo¿emy najszybciej wyruszyæ 8 lipca wieczorem. chêtnie gdzie¶ was odwiedzê na miejscu. daj znaæ co planujecie odwiedziæ? tel mam wiêc siê zdzwonimy. chocia¿ jak widzê karawana wam ro¶nie to mo¿e nie wskazane podró¿owaæ w 6 kamperów
frape - 2016-06-22, 22:43
vincent napisa³/a: | darol napisa³/a: | vincent napisa³/a: |
dziêki za propozycjê , ale niestety mo¿emy najszybciej wyruszyæ 8 lipca wieczorem. chêtnie gdzie¶ was odwiedzê na miejscu. daj znaæ co planujecie odwiedziæ? tel mam wiêc siê zdzwonimy. chocia¿ jak widzê karawana wam ro¶nie to mo¿e nie wskazane podró¿owaæ w 6 kamperów |
Pawe³ zale¿y na ile jedziecie - jak na krócej (2 tygodnie) to 3 palce - generalnie "poziom" Salonik , jak na trochê d³u¿ej to Peloponez, dzikie pla¿e szerokie, wiêc ....:))
vincent - 2016-06-23, 00:39
frape napisa³/a: | vincent napisa³/a: | darol napisa³/a: | vincent napisa³/a: |
dziêki za propozycjê , ale niestety mo¿emy najszybciej wyruszyæ 8 lipca wieczorem. chêtnie gdzie¶ was odwiedzê na miejscu. daj znaæ co planujecie odwiedziæ? tel mam wiêc siê zdzwonimy. chocia¿ jak widzê karawana wam ro¶nie to mo¿e nie wskazane podró¿owaæ w 6 kamperów |
Pawe³ zale¿y na ile jedziecie - jak na krócej (2 tygodnie) to 3 palce - generalnie "poziom" Salonik , jak na trochê d³u¿ej to Peloponez, dzikie pla¿e szerokie, wiêc ....:)) |
no w³a¶nie mamy do dyspozycji jakie¶ 16-17 dni, mia³o byæ max 14 ale uda³o siê co¶ do³o¿yæ i st±d pomys³ ¿eby jednak ruszyæ w koñcu do Grecji. W takim razie co na poziomie Salonik polecasz?
Bronek - 2016-06-23, 07:26
Moja sugestia i niekoniecznie s³uszna....
Dodaj te parê godzin jazdy i jed¼ na po³udnie. Tym bardziej, ¿e startujesz z po³udnia Polski.
Osobi¶cie nie "czujê" klimatu Grecji na jej pó³nocy. Fakt, ¿e ciep³o i jest morze ale... jako¶ tak nijako.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-23, 10:10
vincent napisa³/a: | w³a¶nie mamy do dyspozycji jakie¶ 16-17 dni, mia³o byæ max 14 ale uda³o siê co¶ do³o¿yæ i st±d pomys³ ¿eby jednak ruszyæ w koñcu do Grecji. W takim razie co na poziomie Salonik polecasz? | .Kolo Salonik na wyb.Olimpijskim i Halkidiki jest du¿o turystow,z Serbii,Bulgarii.Jed¼ brzegiem morza egejskiego w dól.Od Stomio jest wspaniala pla¿a dla kamperów municypalna,czyli nikt cie nie przegoni.Objed¼ zat.koryncka i wracaj morzem joñskim tak jak my teraz w maju.Przeczytaj uwa¿nie.Chris zrobi dokladna mapke naszej trasy. :My Grecje naprawdê znamy ,ale stale odkrywamy cos nowego.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-23, 10:17
Vincent,piêkne miejsca sa od Prevezy,do Igumenisty,moze wieczorem uda mi siê cos wkleiæ.Nie napisa³e¶ czy masz dobra mape Grecji.to jest podstawa przy wyje¼dzie
frape - 2016-06-23, 10:20
Cytat: | no w³a¶nie mamy do dyspozycji jakie¶ 16-17 dni, mia³o byæ max 14 ale uda³o siê co¶ do³o¿yæ i st±d pomys³ ¿eby jednak ruszyæ w koñcu do Grecji. W takim razie co na poziomie Salonik polecasz? |
Pawe³ zacznij od dnia 17 i kolejne masz trochê okolic Salonik,
http://osiolkiemprzezswia...ch/label/Grecja
a jak stwierdzisz, ¿e to nie to to czytaj poprzednie dni - tam masz trochê ¶rodka i Peloponez :D
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-23, 10:22
Przynajmniej jak wrócisz napisz i wklej fotki,z których rad skorzysta³e¶
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-23, 10:24
Frape,mamy tak± sam± ilo¶æ piw otrzymanych,z tym,¿e ja stawiam równie¿ piwa wiêcej od Ciebie.Barbara
vincent - 2016-06-24, 07:33
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | vincent napisa³/a: | choæby na sam dojazd | ,Nikt nie wie w jaki rejon Grecji chcesz jechaæ.Morze egejskie ,Morze joñskie,a mo¿e Peloponez lub Halkidiki.Poniewaz jedziesz 1szy raz proponuje ci jechaæ z Wêgier na granice w Horgosz z Serbi±.Serbia autostrada przejedziedz za 1 dzien.Granica w Gevgelije.potem ju¿ nie autostrada gdzie chcesz.Drogi w grecji bardzo dobre.Proponuje zaopatrzyæ siê w mape 300 000 praz przewodnik Podró¿e z Pasj±-Grecja.my je¼dzimy bezkempingowo.Czytaj moja relacje podaje piêkne miejsca. Barbara |
dziêujê - przewodnik ju¿ zamówi³em, a mapê kupiê chyba z wyd Marcopolo
vincent - 2016-06-24, 07:53
Bronek napisa³/a: | Moja sugestia i niekoniecznie s³uszna....
Dodaj te parê godzin jazdy i jed¼ na po³udnie. Tym bardziej, ¿e startujesz z po³udnia Polski.
Osobi¶cie nie "czujê" klimatu Grecji na jej pó³nocy. Fakt, ¿e ciep³o i jest morze ale... jako¶ tak nijako. |
Dziêki Bronek, nie ma jak wsparcie kolegów z forum co raz bardziej mnie tam ci±gnie nie ma na co czekaæ.
Ale chodzi mi jeszcze po g³owie Korfu czy do dobry pomys³ w sezonie?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-06-24, 09:36
vincent napisa³/a: | Ale chodzi mi jeszcze po g³owie Korfu czy do dobry pomys³ w sezonie | Daj spokój z tym
korfu,co bêdziesz zwiedzal w nastêpnych latach.Jak ju¿ chcesz to lepiej Lefkada, Porto Katsyki parking za kampera 5 euro,nie ma promu,a bezp³atny most,no i trochê podrodze ,blisko Prevezy i piêknych pla¿.Nie da siê wszystko na raz .my teraz 2 miesi±ce a zrobili¶my nieca³e 6000km.Marco Polo dobre mapy jak 2 czerwone gwiazdki to warto zobaczyæ ja 2 niebieskie to cuda przyrody
frape - 2016-06-24, 10:40
Korfu w sezonie - ciê¿ko, poza tym uliczki wê¿sze i bardziej zat³oczone ni¿ w na l±dzie. Jak dobrze pamiêtam to w 2011 p³acili¶my jak za osobówkê oko³o 40euro w jedn± stronê
http://osiolkiemprzezswia...ja-dzien-1.html
Bronek - 2016-06-28, 08:26
toscaner napisa³/a: | Dok³adnie, s± wszêdzie i nigdzie. Jak kto¶ siê boi, to nie ruszaæ siê z Polski. Tam chyba ich nie ma. |
Bo to te¿ i nasi s±
Cytat: | Polskê opu¶ci³o o 300 tys. obywateli wiêcej, ni¿ podaje GUS – wynika z danych Instytutu Statystyki Ko¶cio³a Katolickiego.
Sprawê opisa³ „Dziennik Gazeta Prawna”. G³ówny Urz±d Statystyczny wyliczy³, ¿e z Polski wyemigrowa³o 2,3 mln obywateli. Ko¶cielne dane mówi± jednak o 2,6 mln. |
a to dane z 2014.. Mentalno¶æ Kalego, te 10 000 potencjalnych przybyszów, wywo³uje dyskusjê jakby chcieli zasi±¶æ w Radach Nadzorczych
samotny wilk - 2016-06-28, 08:58
Przeskoczy³em na tzw. ¶rodkowy palec. Jestem obok Neos Marmaras. I tu oprócz mnie, ¿ywego uchod¼cy nie zobaczysz. Tylko ja ci±gle uchodzê. Cisza i spokój. Na campingu jest trochê Bu³garów i Macedoñczyków, ale to nie uchod¼cy. Jednak camping okupuj± zasadniczo Grecy.
Da siê ¿yæ. Tylko te rozwrzeszczane greckie bachorki dr± japê ile wlezie i tak d³ugo jak chc±.
Ale ju¿ przywyk³em.
A mówili, ¿e w Grecji nie ma tanich camping? Guzik prawda. Za poprzedni p³aci³em 9 €. Za obecny 11 €.
Na miejscu taverna, bar, mini Market, boiska. Camping przy samym morzu. Woda czysta jak marzenie, ratownik pilnujê oznakowane k±pieliska. Wodorostów i je¿owców nikt tu nie widzia³, jak uchod¼ców.
Ale to nie koniec. Bêdê niestrudzenie sprawdza³ kolejne miejsca pod k±tem uchod¼ców.
To pisa³ jedyny napotkany uchod¼ca - znaczy ja, uchod¼ca Wilk.
toscaner - 2016-06-28, 11:02
Wilku nie mo¿esz siebie nazywaæ uchod¼c±, bo to Ty im p³acisz, a nie oni Tobie.
Dosta³e¶ Iphone? Dosta³e¶ nowe ciuchhy? Jedzenie? Obstawiam, ¿e nie. Czyli ¿aden z Ciebie uchod¼ca.
Ty zwyk³y podró¿nik jeste¶.
samotny wilk - 2016-06-28, 12:11
toscaner, ja wszystko mogê, taki jestem. Ca³y czas uchodzê przecie¿, to ja uchodzca.
Nawet jakby mi co dawali, to do ³apy nie wezmê. No, mo¿e IPhone? Sie zastanowiê?
Jaki zwyk³y, ja dziki podró¿nik jestem. Co Ty bajki o Wilku nie czyta³e¶?
Zwyk³y to mo¿e byæ znaczek na list zwyk³y. Nie polecony. ⛔
Siê rozpodró¿ow³em.
samotny wilk - 2016-06-30, 17:39
Dzi¶ zaj±³em nasrêpn± ustawkê. Nadal jestem na ¶rodkowym paluchu, ale na samym dole, od strony wschodniej. Do Sarti mam ok. 7-8 km.
I znowu o uchod¼cach nic nie powiem, bo ich tu nie ma. Ale wcale ich nie szukam.
Campingi tu ze wschodniej strony jakby bardziej kameralne. Rodzinne i ciche. Woda jak wszêdzie czysta i cieplutka.
Ju¿ wiem, ¼e nie trzeba pchaæ siê na samo po³udnie Grecji, aby dobrze wypocz±æ.
Mnie tu dobrze.
Przyje¿d¿ajta🍍
Nektarynki u ch³opa i brzoskwinie po 1 €
Kuba L. - 2016-06-30, 17:55
by³e¶ na Orange Beach? to ju¿ nie daleko Ciebie gdzie teraz jeste¶
Bywa sporo namiotów na dziko
samotny wilk - 2016-06-30, 20:58
Kuba L., jeszcze nie by³em. Dopiero przyby³em. Adaptujê siê. W³a¶ciciel campu przyniós³ Czipuri.
Strasznie grzeje, nie dotrwam do koñca 1 po³owy. Tylko mnie polewa, bo lubi Polaków. Kiedy¶ pracowa³ w Polsce. Dzi¶ mam przechlapane. ¯ycie.
vincent - 2016-07-02, 16:07
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | vincent napisa³/a: | w³a¶nie mamy do dyspozycji jakie¶ 16-17 dni, mia³o byæ max 14 ale uda³o siê co¶ do³o¿yæ i st±d pomys³ ¿eby jednak ruszyæ w koñcu do Grecji. W takim razie co na poziomie Salonik polecasz? | .Kolo Salonik na wyb.Olimpijskim i Halkidiki jest du¿o turystow,z Serbii,Bulgarii.Jed¼ brzegiem morza egejskiego w dól.Od Stomio jest wspaniala pla¿a dla kamperów municypalna,czyli nikt cie nie przegoni.Objed¼ zat.koryncka i wracaj morzem joñskim tak jak my teraz w maju.Przeczytaj uwa¿nie.Chris zrobi dokladna mapke naszej trasy. :My Grecje naprawdê znamy ,ale stale odkrywamy cos nowego. |
dziêki chyba w³a¶nie tak pojedziemy, zaliczaj±c jeszcze po drodze Olim i Meteory (jak czasu starczy).
Pablo_krak - 2016-07-12, 00:01
My startujemy 21 lipca z Krakowa. nocujemy w Belgradzie ( a raczej jego przemie¶ciach w Zemun na dunav camp).zamierzamy dojechac potem do Stomio i posiedzieæ tam kilka dni. potem ruszamy na wybrze¿e po stronie morza joñskiego( po drodze po raz kolejny chcê odiwedziæ meteory) i pchamy siê dalej na po³udnie na Peloponez. Ale to tylko koncepcja, któ± czêsto zmieniamy. byæ mo¿e pojedziemy na Evvie? wszystko zalezy od naszego"impulsu chwili" i tak jest zawsze najlepiej:):) Mo¿e uda nam siê kogo¶ z Was spotkaæ?
Ale chcia³em zapytac o sytuacjê na granicach na trasie Wêgry, Serbia i Macedonia Grecja- zwykle w tamt± stronê idzie to nnie¼le a jak jest w stronê Polski? kilka razy stali¶y w parogodzinnych kolejkach do przej¶cia - najd³u¿ej na granicy UE na autostradzie pod Segedem. jak jest w tym roku? jeszcze gorzej?
samotny wilk - 2016-07-12, 06:25
Pablo_krak, 7 i 8 lipca wraca³em z Grecji jad±c przez wspomniane przez Ciebie granice. Kolejek jako takich nie ma. Bo, co to za kolejka, kiedy czekasz te 15-20 min. i po k³opocie.
Natomiast wszêdzie sprawdzane by³y baga¿niki aut. To nowum, bo jeszcze w ubieg³ym roku nikt tym siê nie zajmowa³. Nale¿a³o jedynie okazaæ paszport/dowód osobisty i zielon± kartê. Ale co to za sprawdzanie? ¯adne. Ot, taki szybki rzut okiem na baga¿nik i naprzód.
Natomiast bardziej szczegó³ow± kontrolê przesz³o auto na granicy: Grecja - Macedonia.
Nawet pan (chyba celnik) zwróci³ mi uwagê, ¿e 10 butelek wina, to zbyt du¿o. Odpowiedzia³em mu, ¿e mo¿na nawet wiêcej. Ten stwierdzi³, ¿e legalnie mo¿na przewie¶æ tylko 3 l wina. Nastêpnie roze¶mia³ siê i kaza³ jechaæ dalej. Muszê przyznaæ, ¿e ja do dzisiaj nie wiem ile litrów wina mo¿na przewie¶æ, jad±c przez Macedoniê.
Nie bêdê w to wnika³, bo wino mam ju¿ w domu. Ale w przysz³o¶ci, kto wie?
antal - 2016-07-12, 21:39
My wrócili¶my z Grecji 2-go lipca.W tamt± stronê jechali¶my przez S³owacjê,Wêgry,Chorwacjê,BiH,Czarnogórê i Albaniê.Z powrotem trasa standardowa przez Macedoniê,Serbiê,Wêgry i S³owacjê.Jedynie na granicy serbsko-wêgierskiej w drodze powrotnej celnik kontrolowa³ kampera w czê¶ci mieszkalnej oraz tylny luk baga¿owy ale by³a to pobie¿na kontrola.Najd³u¿ej czekali¶my na wspomnianym przej¶ciu serbsko-wêgierskim oko³o 20 minut.Uchod¼ców po drodze nie widzieli¶my.
Jacek
samotny wilk - 2016-07-12, 22:21
6 sierpnia br. wyruszam po raz 2 do Grecji. W czerwcu by³a to droga przez Rumuniê i Bu³gariê. Teraz mam w planie przejazd przez Serbiê i Macedoniê.
Interesuje mnie kwestia aktualnych przepisów celnych w Serbii i Macedonii.
Kto zna aktualne przepisy celne dot. przewozu ¿ywno¶ci przez Serbiê i Macedoniê? Chodzi mi np. o:
- konserwy miêsne;
- konserwy rybne;
- gotowe miêsne dania obiadowe w s³oikach;
- soki w kartonach 1 l.;
- ciastka;
- napoje ch³odz±ce w puszkach;
- napoje w butelkach plastikowych PET;
- ry¿;
- cukier;
- pomidory i ogórki,
- pieczywo,
- cukierki.
Pomijam kwestiê przewozu alkoholi i papierosów, bo to znam.
W internecie n.t. przewozu ¿ywno¶ci poza UE jest niewiele. Mo¿e, kto¶ zna aktualny stan prawny.
chris_voyager - 2016-07-14, 08:10
Je¶li chcesz mieæ pewne informacje ze ¼ród³a po prostu napisz maila do ambasady PL w danym kraju. Korzysta³em kiedy¶ z tej formy komunikacji - dzia³a³a.
Ale nie wiem czy warto sobie tym g³owê zawracaæ. Jeszcze nigdy nikt z pisz±cych na tym forum nie wspomina³ o problemach z pe³n± lodówk± lub baga¿nikiem jedzenia.
Na pewno s± restrykcje na Wyspach Galapagos i Nowej Zelandii - ale tam chyba kamperkiem nie dojedziemy
Ambasada PL w Serbii: belgrad.amb.sekretariat@msz.gov.pl
Ambasada PL w Macedonii: skopje.amb.sekretariat@msz.gov.pl
Pozdrawiam
Bronek - 2016-07-14, 08:42
Mailowa³em w ub roku, do konsula w Macedoni. Szybka odpowied¼ nadesz³a.
Mili s±. Wtedy chodzi³o o rozruchy. I strzelaninê~ z Albañczykami.
Pocz±tkowo odes³ali mnie na ich stronê, ale ja upierdliwie stwierdzi³em, ¿e chcê newsa "z pierwszej rêki" i by Pani wyj¿a³a przez okno, sprawdziæ czy nie strzelaj±.
Dosta³em dowcipnego maila, ¿e nie. Czyli, s± normalni.
Srzynka pomidorów mo¿e wbudziæ zainteresowanie. ¯ywe kury i prosiaczek.
Wybacz
Ale te¿ uwa¿am, ¿e jak nie masz gorza³y i fajek spokojnie mo¿esz pakowaæ normalne ¿arcie.
Wiem, ¿e jad±c z dzieckiem, chcesz byæ OK.
Wy¶lij maile dla czystego sumienia.
Co prawda w osobówce, mo¿e to ¿arcie dziwnie wygl±daæ, relatywnie bardziej siê rzuca w oczy.
samotny wilk - 2016-07-14, 12:27
Bronek i chris_voyager Panowie, o tym to ja wiedzia³em od pocz±tku. Stosowne maile wys³a³em nie tylko do ambasad: Serbii i Macedonii w Warszawie. Wys³a³em tak¿e mailowe zapytania do ambasad RP w Skopje i Belgradzie. Odpowiedzi zero.
Ponadto wys³a³em takowe zapytanie do Centrum Informacji S³u¿by Celnej RP w Cieszynie.
I tu zaskoczenie. Wczoraj przysz³a odpowied¼. Ale co to za odpowied¼.
Napisali mi m.in.: W zwi±zku z powy¿szym Centrum Informacji S³u¿by Celnej nie ma prawnej mo¿liwo¶ci zajêcia stanowiska w opisanej sprawie.
W sprawie ograniczeñ w przywozie niektórych towarów do krajów trzecich nale¿y zwróciæ siê do przedstawicielstw takich jak: ambasada, konsulat.
Mo¿na równie¿ skorzystaæ z informacji zamieszczonych na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych www.msz.gov.pl zamieszczonych w aplikacji "Polak za granic±".
No to siê zwróci³em i dupa blada.
O stronie naszego MSZ tez doskonale pamiêtam. Zawsze tam zagl±dam, kiedy organizuje wyjazd do dowolnego kraju.
Tak zrobi³em i teraz.
Tyle, ¿e na temat przepisów celnych w zakresie przewozu ¿ywno¶ci nie ma ani 1 s³ówka.
Szukaj wiatru w polu.
Teraz 8 lipca br. wracaj±c z Grecji przez Macedoniê i Serbie wszêdzie by³y kontrole aut. Na granicy Wêgierskiej tak¿e. Doskonale wiem, ¿e jeszcze w ubieg³ym roku nikt sobie nie zawraca³ g³owy sprawdzaniem zawarto¶ci aut. Teraz jest inaczej. Napatrzy³em siê na owe kontrole. Sam widzia³em jak ludzie wyk³adaj± konserwy i s³oiki z auta na chodnik. Takowe trzepanie by³o na granicy z Macedoni±.
Sam dozna³em takiej drobiazgowej kontroli na granicy Grecja - Macedonia. ¯ywno¶ci prawie nie mia³em. Poza 2 konserwami na drogê. Natomiast celnik przyczepi³ siê do moich 10 butelek wina z Grecji. Twierdzi³, ¿e mo¿na jedynie 3 litry. Ja mia³em 15 l. To ja mu na to, ¿e mo¿na, nawet wiêcej. Sam nie wiedzia³em ile mo¿na? W±cha³ te¿ mój pojemnik z p³ynem do spryskiwaczy szyb. Mówi³: Rakija. Ja: a sk±d, pow±chaj. Sprawdzi³ i powiedzia³: OK. Teraz po powrocie do domu sprawdzi³em i dobrze wiem, ¿e celnik mia³ racjê. Absolutnie 15 l. nie mo¿na przewoziæ. Jeszcze wydar³em na go¶cia japê. A ten, tylko machn±³ ³ap± i kaza³ jechaæ. Jak tego celnika spotkam w sierpniu, to go przeproszê. To by³ taki dobry cz³owiek. A ja ca³kiem nie¶wiadomie uprawia³em kontrabandê.
samotny wilk - 2016-07-14, 16:59
Nadesz³y kolejne odpowiedzi w przedmiotowej sprawie:
- z ambasady Macedonii: poza setkami nieprzydatnych stron ichniego Urzêdu Celnego, wyszarpa³em tylko 1 przydatne zdanie: "Odno¶nie ¿ywno¶ci ilo¶æ nie powinna przekraczaæ 1 kg".
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-14, 19:32
Napisali do mnie sms Edzia,Darol,Jarek z Polski,Frape.Sa jeszcze na Peloponezie.Uchod¼ców nie spotkali,prosili o namiary pla¿,mysle ,ze sms-y moje odczytali,a potem jeszcze zatelefonowa³am do nich.Pozdrowienia dla ca³ego forum od nich.
samotny wilk - 2016-07-15, 19:57
W zakresie przewozu ¿ywno¶ci nadesz³a kolejna odpowied¼.
Tym razem od Radcy Wydzia³u Polityczno - Ekonomicznego Ambasady RP w Belgradzie: "Szanowny Panie, powinny to byæ rozs±dne ilo¶ci jedzenia fabrycznie/hermetycznie pakowanego dla jednej osoby na u¿ytek w³asny do 7 dni – przy uzasadnieniu takiej d³ugo¶ci pobytu w Serbii.
Okre¶lenie rozs±dnej Ilo¶ci mo¿e podlegaæ interpretacji celnika.
[b]Proszê mieæ na uwadze, ¿e wyje¿d¿aj±c z Serbii i wje¿d¿aj±c do innego kraju przepisy mog± dok³adnie precyzowaæ ile ¿ywno¶ci i jak± mo¿na wwie¼æ".
Fajne i "precyzyjne" s± owe odpowiedzi. Chyba wyst±piê z wnioskiem o zatrudnienie mnie w dowolnej ambasadzie. Te¿ mogê byæ specjalist± od takich odpowiedzi.
Tote¿ ludzie wo¿± wszystko, i ka¿dy w innych (dowolnych) ilo¶ciach. Totalny bardak celny.
Wniosek mo¿e byæ tylko jeden: jakie przepisy celne, takie ich wykonanie. W praktyce i tak wszystko zale¿y od humoru celnika.
Edzia - 2016-07-24, 08:34
Wczoraj wrócili¶my z 3 tygodniowego objazdu Peloponezu, przez ca³± podró¿ czuli¶my siê bezpiecznie, uchod¿ców widzieli¶my przy granicy serbskiej i w Termopilach (nikt nas nie zaczepi³ i nie atakowa³) na ca³ym Peloponezie ich nie widzieli¶my.
Byli¶my grup± 4 kamperów. Chcieli¶my bardzo podziêkowaæ Basi Muzyk za cenne wskazówki, namiary i podpowiedzi .
Dajcie nam siê trochê ogarn±æ a relacja na pewno siê pojawi.
WODNIK - 2016-07-24, 21:31
Edzia napisa³/a: | Dajcie nam siê trochê ogarn±æ a relacja na pewno siê pojawi. |
3ymam za s³owo. Czekamy
BaWa - 2016-07-25, 09:36
Edzia napisa³/a: | Chcieli¶my bardzo podziêkowaæ Basi Muzyk za cenne wskazówki, namiary i podpowiedzi |
To prawda Basia to skarbnica wiedzy je¶li chodzi o Grecje
Edzia napisa³/a: |
Dajcie nam siê trochê ogarn±æ a relacja na pewno siê pojawi. |
Byle nie za d³ugo bo nastêpni chc± pod±¿aæ waszymi ¶ladami
Edzia - 2016-07-25, 09:53
Jarekzpolski ju¿ zaczyna opracowywac relacjê
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-25, 20:40
My¶lê ,¿e za³o¿y nowy temat,Bedziecie mogli wszyscy wklejaæ swoje fotki,ile osob tyle innych fotek z tego samego miejsca.Pozdrawiam Barbara
Jola i Roman - 2016-07-31, 09:47 Temat postu: Grecja od Igumeniste do mostu w Patra Wybieramy siê ze znajomymi na scianê zach. Grecji od Igumeniste przez Lefkady do Patra, mo¿e znacie ciekawe miejscówki na dziko w tym rejonie bêdziemy wdziêczni .Termin wyjazdu ok 14 sierpnia. Szczególnie licze na Muzyków których serdecznie pozdrawiamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-07-31, 11:12
Blagam ju¿ jednego niedoczytanego pilotuje w grecji.przeczytaj dok³adnie moja relacje.Sprawd¼ to na mapie,a dopiero potem zadzwoñ.Wtedy zweryfikujemy wasze plany tel;jak nicku 508589217 Barbara
Bim - 2016-07-31, 11:31
Cytat: | Wys³any: Dzisiaj 11:12
Blagam ju¿ jednego niedoczytanego pilotuje w grecji. |
Basiu chc±c nie chc±c sta³a¶ siê guru na temat Grecji
Ludzie s± zaganiani ,czasu nie maj± czytaæ nie ma internetu czêsto w Grecji wystarczy telefon do przyjaciela
Po co planowaæ kamper to ma byæ spontan i wolno¶æ
od kempingu to kempingu
zbyszekwoj - 2016-07-31, 14:46
Bim napisa³/a: | od kempingu to kempingu |
Raczej od zatoczki do zatoczki, po drodze sie trafi.
Bim - 2016-07-31, 18:22
zbyszekwoj napisa³/a: | Raczej od zatoczki do zatoczki, po drodze sie trafi. |
Zbychu czepailski jeste¶
Zjechaæ to ka¿dy "gupi" umie ale wyjechaæ ?
J± z natury jestem ten co wszêdzie wjedzie😂
max111 - 2016-08-08, 07:48 Temat postu: Uchodzców nie ma Witam Wszystkich ju¿ z Grecji.
Dziêkujê za informacje co do uchod¼ców tym którzy rzeczowo za³±czyli cenne informacje.
Potwierdzam ze poza kilkoma namiotami na granicy Wêgry / Serbia i jednego dziecka prosz±cego o wsparcie na granicy Greckiej to jak w zesz³ym roku.
Zada³em pytanie nie po to aby kto¶ mia³ okazje wyrzuciæ swoje frustracje na forum.
Od soboty jeste¶my w Grecji a od niedzieli na Sitoni na cypelku ko³o Toroni.
Pierwszy rz±d przy morzu wiec dzieci w wodzie od ¶niadania od kolacji.
Bedziemy przez dwa tygodnie sie pl±taæ po okolicy wiec s³u¿ê pomoc± jakby kto¶ potrzebowa³ ¶wie¿ych informacji.
Mam pytanie czy kto¶ mo¿e wie gdzie mo¿na uzupe³niæ wode w pobli¿u Toroni a szczegolnie miejsca 39 59 28,75 ; 23 53 33,39.
Pozdrawiam
qdlaty_78 - 2016-08-08, 10:36
My lecimy w te strony ko³o 7 wrze¶nia. Wszelkie aktualne informacje jak najbardziej siê przydadz±.
Karas - 2016-08-08, 14:25
My planujemy 8-9 i do koñca wrze¶nia. Wiêc czekam na twoje info
Mirekl61 - 2016-08-08, 21:28
max111 napisa³/a: | uzupe³niæ wode w pobli¿u Toroni |
Nie by³em znalaz³em na mapce
jedrek49 - 2016-08-09, 06:57
witam
Mirekl61
z jakiego programu korzystasz szukajac wody na mapie ,jest to wspaniala informacja
dziekuje
Mirekl61 - 2016-08-09, 17:32
MAPS.ME
jedrek49 - 2016-08-09, 18:09
witam
Bardzo dziekuje za wspaniala podpowiedz
zaraz bede wgrywal i szukal
pozdrawiam
darol - 2016-08-09, 20:10
Na stacjach BP nigdy nie odmówili nam wody do kamperów, mo¿esz ¶mia³o podje¿d¿aæ
|
|