Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Panel słoneczny na wymiar

szymek1967 - 2016-06-17, 09:55

to wiele wyjasnia ,dziekuje

ps. ciekaw jestem czy są firmy ktore montują panele pod wymiar tak by np wykorzystac miejsce na dachu kamperka ( ? )

to chyba niezłe i efektywne rozwiązanie co ?

[ Komentarz dodany przez: koder: 2016-06-17, 18:17 ]
Wydzielono z tego tematu.

koder - 2016-06-17, 10:05

szymek1967 napisał/a:

ps. ciekaw jestem czy są firmy ktore montują panele pod wymiar tak by np wykorzystac miejsce na dachu kamperka ( ? )

Tak, X-Disc robi solary (elastyczne) na wymiar.

Johny_Walker - 2016-06-17, 11:14

koder napisał/a:
szymek1967 napisał/a:

Tak, X-Disc robi solary (elastyczne) na wymiar.

Koniecznie weź na piśmie wymiary zewnętrzne przed zapłatą. Moje z dopłatą "na wymiar" były 3,5 cm szersze i 13cm dłuższe co uniemożliwiło montaż wg pierwotnych planów. Na szczęście miałem załatwiane na maila, a nie gębę i dało się ustalić kto dał ciała.
PS Do dnia dzisiejszego bąbelek się nie powiększa i solary działają poprawnie.

krzlac - 2016-06-17, 14:55

Moje zrobili dokładnie na zamówiony wymiar. Potem je trochę zmiejszyłem. Obciąłem (2cm) nożycami do blachy niepotrzebny "martwy margines" żeby się jeszcze lepiej wpasowały w wolne miejsce na dachu.
vwyogi - 2016-06-17, 16:39

krzlac napisał/a:
Moje zrobili dokładnie na zamówiony wymiar. Potem je trochę zmiejszyłem. Obciąłem (2cm) nożycami do blachy niepotrzebny "martwy margines" żeby się jeszcze lepiej wpasowały w wolne miejsce na dachu.

Krzalec dawaleś mi tu na forum namiary bezpośrednio do x-disc w sprawie panela elastycznego na wymiar. Pisałem 3 dni temu i cisza. Będę dzwonił w poniedziałek jak się nie odezwą.

vwyogi - 2016-06-20, 15:32

Niestety po 6 dniach nie dostałem odpowiedzi mailem więc dzisiaj zadzwoniłem i usłyszałem, ze nie ma pana projektanta i bedzie za 2,3 dni i wtedy dostane odpowiedź. Zostałem tez poinformowany, ze robia tylko kwadraty i prostokąty, żadnych innych wynalazków. A ja chciałem, żeby zrobili mi panel w kształcie:

I---------------------------------------------------------I
I---------------I
I---------------I tu okienko w dachu
I---------------I
I --------------I----------------------I
I--------------------------------------I

TEN GÓRNY ODCINAK MIAŁ MIEC 180cm a dolny 102cm i przy takiej konfiguracji liczac z proporcji miałbym prawie 150W. Proponuja mi 2 panele prostokątne, ale chyba zostane z jednym o wymiarach 180cm x34 cm co powinno dać jakieś 68W
Troche mało bo mam 2 aku zabudowy o pojemności 170Ah
Jakbym dał drugi panel ( ten dolny odcinek ) o wymiarach 102cmx34cm to by mi doszło ~39W więc dalej d...y nie urywa

szymek1967 - 2016-06-20, 16:53

vwyogi napisał/a:
TEN GÓRNY ODCINAK MIAŁ MIEC 180cm a dolny 102cm

zamontowalem dokładnie taki panel z tym ze elastyczny i ma on 150 watt
koszt to 800 zl brutto

tez myslałem o panelach pod wymiar jednak koszty w takim przypadku znacząco wzrastają (prawie dwukrotnie)

ps. czekam az klej wyschnie, montaz trwał ok 4 godzin

izola - 2016-06-20, 16:56

a ja moje kupiłam na "jebaju z Anglii" tzw. giętkie -przysłali w migu...zamontowaliśmy , ... obydwoje techniczni ;) quasi według internetowego...opisu...
zaczyna się 3 rok ich działania-- jak na razie wszystko działa jak najbadziej!
na dniach wyjadę z garażu i zrobię foty,m i pokarzę wam "moją konstrukcję " montowania na MB i na dachu Westfalia :szeroki_usmiech
Montaż był prosty jak "rogalik"- po lecie następny panel ląduje na dachu ...staniały o wiele ... :szeroki_usmiech

krzlac - 2016-06-20, 17:24

vwyogi napisał/a:
TEN GÓRNY ODCINAK MIAŁ MIEC 180cm a dolny 102cm

Ja mam 2 prostokąty 130 x 80 cm czyli 2 x 144W. Wczoraj w południe zaobserwowałem 13,5 A, czyli prawie 200W. Od przyszłego tygodnia już tylko gorzej - słońce będzie coraz niżej.

vwyogi - 2016-07-05, 11:25

otrzymałem odpowiedź z firmy x-disc i tak:

180cm x34cm ( większego nie zmieszczę )
To będzie ok 85 W z celek 1/2.
Vmp: 21,8V
Isc: 4,18A
Cena ok 630,70 zł netto = 775,76 brutto

czyli wyjdzie 9,12pln /Watt przy panelu na wymiar a panel o standardowych wymiarach dostepny "od reki" wychodzi 7,65pln /Watt .Liczone dla panela o mocy 75Watt, oczywiście czym wiekszy panel tym cena za Watt będzie niższa

Jakieś 16% drożej

krzlac - 2016-07-05, 13:57

Buty "na urząd" tez przed wojną były droższe od gotowych.
vwyogi - 2016-07-29, 22:57

właśnie otrzymałem panel z firmy X-DISC. jeżeli miałbym podsumować współpracę z ta firmą to szału nie ma. Bardzo słaby kontakt, żeby odpisali na maila to trzeba dzwonić i się przypominać. może to efekt tego, że sezon w pełni, a może miałem pecha. W każdym bądź razie paczka dobrze zabezpieczona i dostałem panel na 3 dni przed urlopem. W tej chwili się klei. Wymiary 180cm na 34cm 85W. przewody zakończone końcówkami MC4 , ale i tak musiałem je uciąć bo łączenie będę miał w środku auta zaraz pod dachem. Po urlopie zdam relację jak się sprawdza.
Tak przyszedł spakowany:

wyprowadzenie przewodów. Puszka niby IP65, mam nadzieje, że będzie szczelne:

tabliczka znamionowa:

przymiarka na dachu: