|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Paliwo w zbiorniku wody
camperbus - 2016-06-18, 19:42 Temat postu: Paliwo w zbiorniku wody Witam
Znajomy ktory pozyczyl odemnie kampera nalal 3 litry ropy do zbiornika na czysta wode. I mam problem. Paliwo stalo w okolo 30 min po czym zostalo wylene. Wyczyscil go od wewnatrz benzyna ekstrakcyjna oraz srodkami do mycia naczyc.
Czy jest szansa na usuniecie takiego problemu do zera? Czy juz mam szukac nowego zbiornika na wode? Dodam ze jeszcze nie wrocil wiec nie mam go fizycznie przed nosem. Na co mam sie przygotowac bo zaraz po jego przyjezdzie chcialem sam ruszac w podroz.
izola - 2016-06-18, 20:00
aua, aua! czyszczenie jest związane z pewnymi kosztami i wieloma płukaniami!
Jak tylko zbiornik jest zapaskudzony dieslem trochę ułatwia sprawę - jak pompę włączyli i przez przewody przepuścili to będzie czyszczenie intensywniejsze i kosztowniejsze..
czy się to opłaca
10 litrów środka do czyszczenia kosztuje ca. 110 Euro tu: https://www.reimo.com/de/...sertanks_10_li/
w Pl może taniej?
Ewentualnie popytać w jakieś spedycji transportowej , która przewozi produkty spożywcze w tankowozach - oni mają myjnie i używają bardzo dobre/skuteczne środki do czyszczenia tych wozów , mają też i myjnie - może da się coś załatwić ?
marian.marian - 2016-06-18, 20:20
Oto i minusy pożyczania kampera... Dobry znajomy powinien w mig zakupić nowy zbiornik, zamontować i dopiero odać
izola - 2016-06-18, 20:29
zbiornik , pompa wodna, przewody ...+ robocizna jak warsztat wszystko wymieni .
Jeszcze jedna myśl mi się nasuwa...mając dobre ubezpieczenie - może tam da się coś osiągnąć?
camperbus - 2016-06-18, 20:33
Podobno wlali 1,5 litra i nie puszczali wody wiec do pompy nie doszlo
izola - 2016-06-18, 20:45
po takich przypadkach na ogół traci się znajomych...
a znajomy mając honor powinien wiedzieć co do niego należy i oddać Ci Auto w takim stanie jak odebrał od Ciebie...obojętnie czy to były 1,5 czy 3 litry zbiornik masz zbabrany...ja bym w takim przypadku wolała nowy!
Misio - 2016-06-18, 21:21
Woda z tego zbiornika przechodzi przewodami do bojlera, czyli zanieczyszcza cały układ. Ropa posiada związki metaloorganiczne, węglowodory czy heterocykliczne związki azotowe, tzn. jest silną trucizną dla organizmu. Możesz zatruć siebie i swoją rodzinę. Koszt takiego zbiornika jest niewspółmiernie mniejszy od kosztów poniesionych dla ratowania zdrowia. Ropa to napęd dla naszych silników a nie dla nas w kierunku szpitala.
CORONAVIRUS - 2016-06-18, 22:00
bez tragedii napiłem się w życiu sporo ropy , benzyny i płynów do chłodnic ... tu sie na jęzor sprawdzało a tam spuszczało wężykiem z baków ... zaciagnąć sie nie trudno Po chłodnicy słodko w ustach , po benzynie łzawię jakiś czas a po ropie tylko syf w ustach ... umyjesz zęby , napijesz sie mleczka i po sprawie ...czasami sobie bekniesz i raczej przy ognisku ani papierosie po benzynie nie radzę . Ogólne da sie z tym żyć . Cola wszystko w żołądku rozpuści i wypali
Może też mleka wlej to zbiornik sobie odkaszlnie
Bronek - 2016-06-18, 22:31
Nic się nie stanie....
Byle by nie capiło.
To cel działania jedyny
michal_olk - 2016-06-18, 22:48
Jeśli nie czuć już zapachu to ja bym nie drążył sprawy. Całkiem możliwe że gorsze rzeczy były w tym zbiorniku przez ostatnie 20 lat;) kolega jest w porządku skoro się przyznał.
moskit - 2016-06-18, 23:48
Nalej wody pod korek najlepiej ciepłej max 35 stopni żeby nie odkształciło zbiornika, spuść około 5 i wlej w to miejsce ok 5 litrów detergentu do mycia naczyń zapach wybierz jaki pasuje niech postoi 24 h
Spuść całość i płucz parę razy
Bardzo trudno usunąć ropę, są sorbenty ale czysta żywa chemia nie polecam więcej szkody narobisz
Jeżeli kolega wlał niedużo paliwa do wody i od razu spuścił to zabieg z płynem do naczyń powinien zdecydowanie zmniejszyć zapach, ważne aby zbiornik był pod korek napełniony wodą z płynem
Nie stresuj się zawsze możesz dodawać do wody olejek różany - każdy będzie zazdrościł
Na pewno zapach ropuchy w głowie zostanie ale zawsze może powiedzieć My szejkowie to w paliwie się kąpiemy
Tak na pocieszenie gorzej by zrobił jak by nalał benzyny i jechał by do czasu aż silnik stanie.
Ale fajny kolega że od razu zadzwonił i powiedział a nie oddał kamperka i strusia walił
Gewehr - 2016-06-19, 23:56
Rozpuść pięć tabletek do zmywarki w 20 litrach ciepłej wody i pojeździj po dziurach. Zabieg powtórz trzy razy, a następnie wypłucz kilka razy czystą wodą. Będzie całkowicie odkażony i pozbawiony wszelkich zapachów. Poza tym bez dramatyzmów, sam zbiornik jest szkodliwy No chyba że szklany
Spax - 2016-06-28, 21:06
camperbus,
Widzę z Twoich postów, że ludzikom kamperka wynajmujesz!
Uwaga na przyszłość - przemaluj korek wlewu wody na niebiesko i odpowiednio opisz, bo takie historie lubią się powtarzać.
|
|